3 Λίμνες στην Ελλάδα που σίγουρα θα σε μαγέψουν

3 Λίμνες στην Ελλάδα που σίγουρα θα σε μαγέψουν Facebook Twitter
0

Δόξα (Κορινθία)

Απ' τη μια το βουνό Χελμός (2.341 μ.) απ' την άλλη η Ζήρεια (2.376 μ.), στη μέση μια λίμνη μινιόν με το δικό της ποντικονήσι! Η λίμνη Δόξα, σε μια καταπράσινη πεδιάδα περιτριγυρισμένη από πεύκα, έλατα, βελανιδιές και πλατύφυλλα σε υψόμετρο 1.000 μέτρων είναι έργο ανθρώπων. Τεχνητή, τροφοδοτείται από το χείμαρρο Δόξα και ιδανική για μπάνιο, καταδύσεις και όποια άλλη δραστηριότητα στη φύση, στις όχθες και την περίμετρο. Απέχει 100 χλμ. δυτικά της Κορίνθου, κοντά στο χωριό Φενεός των 184 κατοίκων.

Στο βυθό της λίμνης, σε βάθος που ποικίλλει ανάλογα με τη στάθμη των νερών από 7 ως 9 μέτρα, βρίσκονται το παλιό εικονοστάσι του Αϊ Γιώργη και πολλές γαλάζιες καραβίδες! Η ορατότητα είναι η αναμενόμενη για λίμνη και θέλουν προσοχή οι βυθισμένοι κορμοί δέντρων με τα κλαδιά τους.

Ο μοντελισμός εδώ βρήκε τη χαρά του. Πολλοί ρίχνουν εδώ τα πλεούμενα-μινιατούρες και ακόμη περισσότεροι χαίρονται την πεζοπορία στα πυκνά δάση που την περιβάλλουν.

Στο βυθό της λίμνης, σε βάθος που ποικίλλει ανάλογα με τη στάθμη των νερών από 7 ως 9 μέτρα, βρίσκονται το παλιό εικονοστάσι του Αϊ Γιώργη και πολλές γαλάζιες καραβίδες!

Το ποντικονήσι της είναι ο Άγιος Φανούρης ή Παλαιομονάστηρο και ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση 2 χλμ. σε χωματόδρομο, βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγ. Γιώργη του Φενεού. Οι λιγοστοί καλόγεροι κερνάνε εκπληκτικό hand made λουκούμι και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο. Η θέα απ' τα ξύλινα μπαλκόνια της μονής είναι μοναδική. 

Γκούρα, Φενεός, Πανόραμα, Μεσινό, Μοσιά τα κοντινά χωριά με πολύ ωραίους πέτρινους ξενώνες και πολλά καλά ταβερνάκια. Οπωσδήποτε για φαγητό στη Λουίζα, στο χωριό Πανόραμα, ντόπιο φαγάδικο για κυνηγούς με τα καλύτερα τυριά και κρέατα σε τιμές δεκαετίας '70.

Ζαρούχλα - Λίμνη Τσιβλού

3 Λίμνες στην Ελλάδα που σίγουρα θα σε μαγέψουν Facebook Twitter
Το ποντικονήσι, ο Άγιος Φανούρης ή Παλαιομονάστηρο. Φωτογραφία: www.laterranostra.gr

Άλλη μία λίμνη-μινιόν, από τις ελάχιστες της ορεινής Πελοποννήσου, σε υψόμετρο 800 μ. στις πλαγιές του Χελμού, σε απόσταση 11 χλμ. από το χωριό της Ζαρούχλας με τα άφθονα κρύα και γάργαρα νερά ή στα 35 χλμ. από την Ακράτα. Αιτία δημιουργίας της λίμνης ήταν μια κατολίσθηση που έγινε το 1912 και έφραξε τον ποταμό Κράθη. Έχει επιφάνεια μικρότερη από 200 στρέμματα, βάθος που φτάνει τα 80 μέτρα και εξελίχθηκε σε σημαντικό υγροβιότοπο. Βρίσκεται εντός των ορίων του μελλοντικού Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και μπορείτε να κάνετε το γύρο της λίμνης με ποδήλατο ή τετρακίνητο σε περιμετρικό χωμάτινο δρόμο.

Το χωριό πνίγεται στο πράσινο, με καρυδιές, μηλιές, κερασιές και κηπευτικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα φασολάκια που καλλιεργούν οι 160 κάτοικοι.

Στις βρύσες και τις πηγές του χωριού το νερό κάνει τα δόντια να «χορεύουν» και μόλις 1 χλμ. από τις παρυφές του χωριού αρχίζει το θαυμάσιο δάσος της Ζαρούχλας, από έλατα και πεύκα, έκτασης 20.000 στρεμμάτων! Συμβολικοί για τους ντόπιους και την ιστορία της περιοχής οι πύργοι του Φωτήλα και του Χαραλάμπη.

Λίμνη Πλαστήρα

3 Λίμνες στην Ελλάδα που σίγουρα θα σε μαγέψουν Facebook Twitter
H λίμνη έχει επιφάνεια μικρότερη από 200 στρέμματα, βάθος που φτάνει τα 80 μέτρα και εξελίχθηκε σε σημαντικό υγροβιότοπο. Βρίσκεται εντός των ορίων του μελλοντικού Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και μπορείτε να κάνετε το γύρο της λίμνης με ποδήλατο ή τετρακίνητο σε περιμετρικό χωμάτινο δρόμο. Φωτογραφία: www.partetavouna.blogspot.gr

Το στολίδι των Αγράφων και του νομού βρίσκεται στα 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, στο οροπέδιο της Νεβρόπολης των Αγράφων. Την εμπνεύστηκε ένας στρατηγός, ο Πλαστήρας, και το 1959, έξι χρόνια μετά το θάνατό του, η λίμνη ήταν έτοιμη, μετά την κατασκευή του εντυπωσιακού φράγματος σε σχήμα τόξου με ύψος 83 μ. και μήκος 200 μ.

Το τοπίο είναι συναρπαστικό, την πανέμορφη λίμνη αγκαλιάζουν ψηλά κατάφυτα βουνά. Η περιοχή είναι παράδεισος για κάθε φυσιολάτρη, αραχτό ή «κυνηγό» των δραστηριοτήτων βουνού και νερού, με πολλές επιλογές για ορειβασία, ψάρεμα, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, κολύμπι στις πλαζ που έχουν φτιαχτεί με ξύλινες εξέδρες και αμμουδιά, για περιπάτους στο δάσος και όλων των ειδών τα αθλήματα βουνού.

Η περιοχή υπήρξε το επίσημο προπονητικό κέντρο ποδηλασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οπότε οι ποδηλάτες ελάτε και κατά δω.

Όλα τα χωριά γύρω από τη λίμνη που έχει περίμετρο 70 χλμ. είναι πανέμορφα. Στο Νεοχώρι (45 χλμ. Ν.Δ. της Καρδίτσας), που απλώνεται σε μεγάλη έκταση και έχει την καλύτερη θέα στη λίμνη, βρίσκονται οι περισσότεροι ξενώνες, ενώ μεγαλύτερη βραδινή κίνηση έχουν τα Καλύβια Πεζούλας.

Από τα ομορφότερα κομμάτια της διαδρομής είναι αυτό που συνδέει το Νεοχώρι με τον Μπελεκομύτη, κι από κει ένας χωματόδρομος οδηγεί σε ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, την Καρίτσα, με δύο συγκλονιστικά καφενεδάκια-ταβέρνες με ντόπια κρέατα και τυριά σε υψόμετρο 1.400 μέτρων!

Εκεί βρίσκεται η Μονή Παναγίας Πελεκητής. Ένα ολόκληρο κομμάτι βράχου πελεκήθηκε για να διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος για το χτίσιμο. Απαραίτητη στάση στο Πεστροφοτροφείο της Καρίτσας, στον Καριτσιώτη ποταμό, κάτω από πανύψηλα πλατάνια. Κοντά στη λίμνη ο παραδοσιακός οικισμός Άγιος Γεώργιος και τα γραφικά χωριά Πορτίτσα και Μοσχάτο, με όμορφη θέα στο Θεσσαλικό Κάμπο και αγαπημένα στέκια των Καρδιτσιωτών για βραδινό φαγητό το καλοκαίρι.

Κλείστε από τώρα ένα από τα 20 ξύλινα σπιτάκια του δασικού χωριού Δρυάδες σε μια κατάφυτη από έλατα πλαγιά του βουνού με θέα τα βουνά των Αγράφων, στα 12 χλμ. από το χωριό Καστανιά ή 20 λεπτά με τ' αυτοκίνητο από τη λίμνη. Στο δασικό χωριό που ανήκει στο Δήμο Ιτάμου (πατρίδα του Χαρ. Φλωράκη, προκάτοχου της Παπαρήγα) υπάρχει σαλέ-εστιατόριο και όλα τα σπιτάκια έχουν δύο δωμάτια που κοιμίζουν άνετα 4 ή και παραπάνω άτομα, αν ενώσετε τα κρεβάτια, χωρίς να αυξηθεί η χρέωση.

Πώς φτάνω εκεί: Από Καρδίτσα περνάς το Καλλίθηρο και στη διασταύρωση της Καστανιάς στρίβεις αριστερά στο δρόμο προς Ίταμο - Καροπλέσι. Ευθεία προς Καροπλέσι αφήνεις αριστερά τη βρύση του Ιτάμου και το δρόμο προς Γιαννουσέικα, περνάς το συνοικισμό Ανθηρό και καταλήγεις στο δασικό χωριό.

Ταξίδια
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ