Το εντυπωσιακό φωτογραφικό οδοιπορικό των δύο Ελλήνων φίλων και φωτογράφων, Κοσμά Κουμιανού και Κώστα Ποταμίτη, στη νοτιοανατολική Ασία δεν θα μπορούσε να μην κάνει μια αξιομνημόνευτη στάση στο Βιετνάμ, εικόνες του οποίου μας παρουσιάζουν εδώ, μετά την Ταϊλάνδη, το Λάος και την Καμπότζη.
Το Βιετνάμ είναι μια από τις πιο αναπτυσσόμενες χώρες εκείνης της άκρης της Ασίας, που συνδυάζει παραδοσιακή ζωή και παρθένα φυσική ομορφιά, με μεγάλη ιστορία και αντιθέσεις απ' άκρη σ' άκρη του.
Η διάσπασή του σε Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πολυετής πόλεμος και η επέμβαση των ΗΠΑ στη συνακόλουθη μεγαλύτερη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης είναι στοιχεία που έχουν επηρεάσει βαθύτατα την κουλτούρα των ανθρώπων και τον τρόπο ζωής τους, όπως επισημαίνουν οι φωτογράφοι.
Η διάσπασή του σε Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πολυετής πόλεμος και η επέμβαση των ΗΠΑ στη συνακόλουθη μεγαλύτερη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης είναι στοιχεία που έχουν επηρεάσει βαθύτατα την κουλτούρα των ανθρώπων και τον τρόπο ζωής τους.
Οι Βιετναμέζοι είναι, σύμφωνα με τον Κοσμά και τον Κώστα, οι πιο διαφορετικοί από όλους της νοτιοανατολικής Ασίας: «Μιλήσαμε με έναν Γάλλο καθηγητή που διδάσκει αγγλικά εκεί και μας εξήγησε ότι έχουν μεγαλώσει με την νοοτροπία ότι όλος ο δυτικός πολιτισμός τους χρωστάει γι' αυτά που έχουν περάσει. Αισθανόμασταν απλά συνέχεια την προσπάθεια τουριστικής εκμετάλλευσης με κάθε τρόπο και σε κάθε περίπτωση».
«Στο Βιετνάμ βρέθηκα θύμα κλοπής καθώς την πρώτη ημέρα διαμονής, έκλεψαν το κινητό μου με μηχανάκι μέσα από τα χέρια μου, σε έναν από τους πιο κεντρικούς πεζόδρομους της Χο Τσι Μιν» αφηγείται ο Κοσμάς για το ευτράπελο που σημάδεψε το ταξίδι τους.
«Ταξιτζήδες, πωλητές κάθε είδους, τουριστικά πρακτορεία, όλοι προσπαθούσαν να μας χρεώσουν παραπάνω. Στα εστιατόρια μας αντιμετώπιζαν ως τουρίστες, με αποτέλεσμα να μας φέρνουν διαφορετικούς καταλόγους από ό,τι στους ντόπιους».
Όμως αυτές οι αναποδιές δεν πτόησαν τους δύο φίλους από το να τραβήξουν μερικές υπέροχες φωτογραφίες. Ξεχωρίζουν στη μνήμη τους το Halong Bay, ένα σύμπλεγμα από 775 νησάκια που συγκαταλέγεται στα επτά φυσικά θαύματα της φύσης, τους απέραντους ορυζώνες, την έρημο του Μούι Νε και τα παραδοσιακά χωριά όπως το Χόι Αν.
Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας είναι διευθυντής σύνταξης της LiFO και curator του Upfront Initiative για τη συμπερίληψη, την ισότητα, την ορατότητα και την ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας. Γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στη Ρόδο. Σύντομη θητεία στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς της Πολυτεχνικής Σχολής Πάτρας και συνέχιση σπουδών στη Βιολογία του ίδιου Πανεπιστημίου τον οδήγησαν τελικά στο να θέλει να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία.
σχόλια