Η Μπολόνια είναι η ιδανική πόλη της Ιταλίας για foodies

Η Μπολόνια είναι η ιδανική πόλη της Ιταλίας για foodies Facebook Twitter
Οι λάτρεις του καλού φαγητού γνωρίζουν πως η «πρωτεύουσα» του φαγητού στην Ιταλία δεν είναι άλλη από την Μπολόνια, ενώ αν είσαι από αυτούς που δεν το ήξεραν ή δεν το είχαν ακούσει ποτέ μέχρι σήμερα, ένα ταξίδι εκεί θα σε πείσει.
0

Όταν κάποιος σκέφτεται την Ιταλία, σίγουρα η Μπολόνια δε θα είναι μέσα στις πρώτες τρεις πόλεις που θα του έρθουν στο μυαλό, καθώς σίγουρα η πρωτεύουσα της χώρας η Ρώμη, η «πρωτεύουσα» της μόδας το Μιλάνο και η «πρωτεύουσα» του έρωτα η Βενετία, έχουν τραβήξει με το πέρασμα των χρόνων όλα τα μάτια και τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους.

Παρόλα αυτά, οι λάτρεις του καλού φαγητού γνωρίζουν πως η «πρωτεύουσα» του φαγητού δεν είναι άλλη από την Μπολόνια ενώ αν είσαι από αυτούς που δεν το ήξεραν ή δεν το είχαν ακούσει ποτέ μέχρι σήμερα, ένα ταξίδι εκεί θα σε πείσει.


Γιατί να την επισκεφθείς τώρα

Παρόλο που ολόκληρη η Ιταλία είναι γνωστή για τα απίστευτα ζυμαρικά της, για την πίτσα και τις σάλτσες της, η Μπολόνια από μόνη της μπορεί να καυχιέται ότι συγκεντρώνει τα καλύτερα όλων αυτών στην πόλη της. Είτε μιλάμε για ζυμαρικά, είτε για τυριά ή αλλαντικά.

Η πόλη αυτή αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της Ιταλίας, του φαγητού αλλά και για όλους όσους απεχθάνονται τους τουριστικούς προορισμούς με τα πλήθη τουριστών να κατακλύζουν κάθε γωνιά της πόλης.


Η πρωτεύουσα της περιφέρειας Emilia – Romagna είναι γνωστή για τα τρία ψευδώνυμα που της έδωσαν οι κάτοικοί της. Είναι η «La Grassa» ( η χοντρή – λόγω της μοναδικής κουζίνας της), «La Rossa» ( η κόκκινη- για τις κόκκινες σκεπές της αλλά και τα αριστερές πεποιθήσεις της) και «La Dotta» ( η καλλιτεχνική ή λόγια λόγω του πανεπιστημίου της).

Πέρα από αυτά όμως είναι και μια μοντέρνα, νεανική πόλη που σφύζει από ζωή, μαγαζιά και φοιτητές, γεμάτη νέα urban στέκια, φεστιβάλ, πολυτελή κτήρια και μεγάλες εταιρείες ενώ ταυτόχρονα κουβαλάει ιστορία εκατοντάδων ετών, έχει άπειρα ιστορικά της κτήρια και το παλαιότερο πανεπιστήμιο του δυτικού κόσμου.

Σε μια τεράστια έκταση φιλοξενούνται παραδοσιακά τοπικά προϊόντα από το νομό της Emilia -Romagna αλλά και από ολόκληρη την Ιταλία, ενώ γνωστοί παραγωγοί τυριών, αλλαντικών, κρασιών και τοπικών ζυθοποιείων σου δείχνουν βήμα-βήμα τη διαδικασία παραγωγής των φαγητών και των ποτών που θα φας και θα πιεις στη συνέχεια. Αν πάλι προτιμάς να κάνεις focus στα γλυκά, εδώ θα βρεις το καλύτερο τζελάτο artigianale της εταιρείας Venchi.

Η Μπολόνια είναι η ιδανική πόλη της Ιταλίας για foodies Facebook Twitter
Το κανάλι της οδού Piella όπως φαίνεται μέσα από το finestrella di via Piella.


Πώς να φτάσεις μέχρι εκεί

Έχοντας φτάσει με απευθείας πτήση από την Αθήνα, που διαρκεί περίπου δύο ώρες, και για να αποφύγεις το ταξί, βγαίνοντας από το αεροδρόμιο θα βρεις στα δεξιά σου το aerobus. Ένα λεωφορείο που κοστίζει 6 ευρώ και κάνει μια κυκλική διαδρομή αφήνοντας τον τουρίστα είτε στη στάση Stazione Centrale, στον κεντρικό σταθμό του τρένου, είτε πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης στη στάση Mille centro citta. Η διαδρομή – χωρίς κίνηση- είναι 20 λεπτά.


Από εκεί, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Η πόλη είναι πολύ μικρή και περπατιέται εύκολα ενώ οποιαδήποτε στιγμή κουραστείς, σε κάθε γωνιά θα βρεις ένα μικρό μπαρ ή καφετέρια για να κάνεις μια στάση για να πιεις τον καφέ σου ή το απεριτίβο σου.


Τι να κάνεις

Η Μπολόνια έχει το μεγαλύτερο ιστορικό κέντρο της Ευρώπης κάτι που αυτόματα σημαίνει πως αξίζει να την περπατήσεις όσο δεν πάει. Μια βόλτα στις ατελείωτες στοές της, που και να πιάσει βροχή δεν πρόκειται να βραχείς, μέχρι το σήμα κατατεθέν της, τους δύο πύργους της Asinelli και Garisenda, είναι απαραίτητη. Μου ήρθε να γελάσω όταν άκουσα την ιστορία αυτών των δύο πύργων και του ύψους τους.


Κάποτε οι μεγάλες και πλούσιες οικογένειες της πόλης για να δείξουν την οικονομική της δύναμη, έχτιζαν πύργους. Μάλιστα κάποτε η Μπολόνια είχε φτάσει να έχει εκατόν ογδόντα τέτοιους ενώ όσο πιο ψηλός ήταν ο πύργος τόσο πιο σημαντική ήταν η οικογένεια.

Η οικογένεια των Asinelli λοιπόν έφτιαξε τον πύργο της και ακολούθησε αυτή των Garisenda. Κάθε φορά οι δύο οικογένειες έχτιζαν μερικά μέτρα στον κάθε πύργο με σκοπό να ξεπεράσει η μία την άλλη. Κάποιο στιγμή ο πύργος των Garisenda άρχισε να γέρνει τόσο πολύ που το κράτος τους υποχρέωσε να μειώσουν κάποια μέτρα γιατί όπως συνέχιζε το πράγμα, κάποια στιγμή θα έπεφτε στα κεφάλια των κατοίκων. Έτσι οι πύργοι σταμάτησαν να χτίζονται και ο ένας έμεινε στα 49 μέτρα ενώ ο άλλος στα 102.

Η Μπολόνια είναι η ιδανική πόλη της Ιταλίας για foodies Facebook Twitter
Οι πύργοι Asinelli και Garisenda είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο πύργος Asinelli που έχει ύψος 102 μέτρα.


Από εκεί κατευθύνσου προς την μεγάλη πλατεία (Piazza maggiore) και αφού βγάλεις τις φωτογραφίες σου στο κέντρο της πλατείας, κατευθύνσου προς το Palazzo del Podestà, όχι για να μπεις όμως μέσα.

Ένα από τα μυστικά των κατοίκων βρίσκεται στη στοά του Voltone del Podestà όπου υπάρχει το λεγόμενο « ασύρματο τηλέφωνο». Λόγω της απίστευτης ακουστικής αν πλησιάσεις σε μια από της κολώνες της στοάς και μιλήσεις σιγά ενώ ο φίλος σου είναι στην άλλη άκρη της στοάς γυρισμένος με το πρόσωπο προς κάποια άλλη κολόνα, θα σε ακούσει κανονικά σαν να είστε δίπλα ή τελοσπάντων σαν να μιλάτε στο τηλέφωνο. Τσέκαρέ το. Έχει απίστευτη πλάκα.


Επόμενη στάση η βιβλιοθήκη Sala Borsa. Το εσωτερικό της είναι τόσο υπέροχο, παλιό και μοντέρνο ταυτόχρονα, ενώ ο κόσμος που υπήρχε εκεί μέσα ήταν πραγματικά όλων των ηλικιών. Ίσως γιατί, όπως δηλώνει και η περιγραφή της, δεν είναι απλά μια ακόμη βιβλιοθήκη αλλά ένα urban center όπου μπορείς να καθίσεις για να διαβάσεις την εφημερίδα ή το βιβλίο που επιθυμείς. Κάπου διάβασα ότι αυτή η αίθουσα υπήρξε κάποτε το Χρηματιστήριο της πόλης.

Η Μπολόνια είναι η ιδανική πόλη της Ιταλίας για foodies Facebook Twitter
Η Sala Borsa δεν είναι απλά μια ακόμη βιβλιοθήκη αλλά ένα urban center όπου μπορείς να καθίσεις για να διαβάσεις την εφημερίδα ή το βιβλίο που επιθυμείς.


Για τον πρώτο καφέ της ημέρας, μη βιαστείς πάντως. Απόφυγε να καθίσεις κάπου γύρω από την πλατεία- είναι κρίμα να πληρώσεις τον καφέ σου χρυσό. Αντιθέτως εγώ περπάτησα πέντε λεπτά τη via S. Felice και κάθισα στο μικρό γωνιακό καφέ με το όνομα Fiò Cafè (via S. Felice 43). Ωραία ατμόσφαιρα και ο καφές πολύ καλός και φθηνός. Τον συνόδεψα με κρουασάν-κρέμα, από τα ωραιότερα που έχω δοκιμάσει. Πλήρωσα μόλις 2,5 ευρώ.


Στον ίδιο δρόμο με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία, βρίσκεται η κλειστή αγοράς της Μπολόνιας, το mercato delle Erbe, (via Ugo Bossi 25) και φυσικά δεν πρέπει να το προσπεράσεις. Μέσα θα βρεις πάγκους με φρούτα, λαχανικά και άλλα ζαρζαβατικά ενώ αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το καλά κρυμμένο Bar Altro.

Βιομηχανικός χώρος με πολύχρωμες καρέκλες, φυτά εσωτερικού χώρου και ωραία αισθητική. Μέσα σε αυτό υπάρχει bar cafe, μια μικρή πιτσαρία στον πάγκο που κάποτε ήταν κρεοπωλείο και ένα εστιατόριο. Μου έκανε εντύπωση που οι τιμές ήταν πραγματικά πολύ οικονομικές. Δοκίμασα την πίτσα τους με μόλις 1,5 ευρώ ενώ ο συνδυασμός σαλάτας και πρώτου πιάτου (εγώ πήρα κους κους) έκανε μόλις 5 ευρώ.

Η Μπολόνια είναι η ιδανική πόλη της Ιταλίας για foodies Facebook Twitter
Tο πιο παραδοσιακό πιάτο της Μπολόνια είναι το tortellini minestrone.
Η Μπολόνια είναι η ιδανική πόλη της Ιταλίας για foodies Facebook Twitter
Τα γεμιστά ravioli με μορταδέλα και φιστίκι.
Η Μπολόνια είναι η ιδανική πόλη της Ιταλίας για foodies Facebook Twitter
Το τιραμισού είναι ένα από τα παραδοσιακά ιταλικά επιδόρπια.


Πριν προχωρήσεις προς την άλλη πλευρά της πόλης για να απολαύσεις παγωτό από το αγαπημένο μαγαζί του Ουμπέρτο Έκο το Il Gelatauro στη Via San Vitale 98 -πρετοιμάσου για ουρά αναμονής αλλά η εξυπηρέτηση είναι γρήγορη- κατευθύνσου προς ένα από τα κρυφά μυστικά της Μπολόνια, τη finestrella di via Piella.

H Μπολόνια όπως και η Βενετία, πριν πολλά χρόνια ήταν γεμάτη κανάλια, που όμως με το πέρασμα των χρόνων μπαζώθηκαν και άλλαξαν την εικόνα της πόλης. Όμως καλά κρυμμένο στην οδό Piella εξακολουθεί να υπάρχει ένα μικρό κανάλι και ένα παραθυράκι που μπορείς να κοιτάξεις μέσα του και να νιώσεις πως βρίσκεσαι στη Βενετία.

Ακριβώς δίπλα θα βρεις και ένα από τα πιο αγαπημένα μου εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Την Trattoria dal Biassanot. Εκεί παραγγέλνω πάντα το πιο παραδοσιακό πιάτο της Μπολόνια, tortellini minestrone στα 11 ευρώ δηλαδή σούπα με tortellini, ένα είδος ζυμαρικού που ξεκίνησε από αυτή την πόλη της Ιταλίας.

Καθώς η Μπολόνια φημίζεται για τη μορταδέλα της, αυτή τη φορά δοκίμασα και σου προτείνω ravioli γεμιστά με μορταδέλα και φιστίκι στα 10 ευρώ. Περιττό να πω ότι πήρα και τιραμισού για επιδόρπιο, αυτό κόστισε κάπου στα 6 ευρώ αλλά πίστεψέ με άξιζε.

 
Για ποτό νωρίς να πας στο Bar Senza Nome ( Via Belvedere 11), ένα μικρό και απλό μπαράκι με πολύ οικονομικά ποτά -δύο με έξι ευρώ το πολύ- λόγω του ότι συγκεντρώνει κυρίως φοιτητές.

Η μοναδική οδηγία που θα σου δώσω είναι να μην κατευθυνθείς αμέσως προς το μπαρ για να παραγγείλεις. Και θα σου πω αμέσως γιατί. Μπαίνοντας στον τοίχο δεξιά, βρήκα χαρτάκια στα οποία είναι ζωγραφισμένα τα ποτά και τα ροφήματα του μαγαζιού. Επέλεξα το χαρτάκι με το ποτό που ήθελα και πήγα στο μπαρ με αυτό. Οι μπάρμεν είναι κωφάλαλοι και έχουν δημιουργήσει αυτόν τον όμορφο τρόπο παραγγελίας και εξυπηρέτησης.

Η Μπολόνια είναι η ιδανική πόλη της Ιταλίας για foodies Facebook Twitter
Στην κλειστή αγορά mercato delle Erbe οι πάγκοι είναι γεμάτοι με τα παραδοσιακά προιόντα της πόλης.


Συνέχισε τη βραδιά σου με μια βόλτα στο bar Stanze (Via Borgo di San Pietro 1) -σημαίνει δωμάτια στα ιταλικά –σε μια παλιά εκκλησία που αυτή τη στιγμή στεγάζει ένα από τα πιο χοτ μαγαζιά για κοκτέιλ. Δοκίμασε τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, καϊπιρόσκα α λα βανίλια, στα 8 ευρώ.


Αν έχεις άλλη μία ημέρα στη διάθεσή σου και είσαι και εσύ fan του καλού ιταλικού φαγητού όπως και εγώ, να πας στο Fico Eataly World (Via Paolo Canali 8), το πιο μεγάλο πάρκο φαγητού στην Ευρώπη.

Πήρα το Ficobus, το ειδικό λεωφορείο, που βρίσκεται στον κεντρικό σταθμό των τρένων και κοστίζει εφτά ευρώ με επιστροφή και σε περίπου είκοσι λεπτά βρέθηκα στον παράδεισο.

Εκεί σε μια τεράστια έκταση φιλοξενούνται παραδοσιακά τοπικά προϊόντα από το νομό της Emilia -Romagna αλλά και από ολόκληρη την Ιταλία, ενώ γνωστοί παραγωγοί τυριών, αλλαντικών, κρασιών και τοπικών ζυθοποιείων σου δείχνουν βήμα-βήμα τη διαδικασία παραγωγής των φαγητών και των ποτών που θα φας και θα πιεις στη συνέχεια. Αν πάλι προτιμάς να κάνεις focus στα γλυκά, εδώ θα βρεις το καλύτερο τζελάτο artigianale της εταιρείας Venchi. Δοκίμασε, με 4 ευρώ περίπου, καφέ και φιστίκι.


Πριν πάρεις το δρόμο της επιστροφής πιες κι ένα aperitivo α λα ιταλικά με 6 ευρώ, προτείνω Spitz con Aperol στο Fico Bar και από εκεί ετοιμάσου για το αεροδρόμιο.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταξιδεύοντας με τον ξεχασμένο Ιταλικό «Υπερσιβηρικό»

Ταξίδια / Ταξιδεύοντας με τον ξεχασμένο Ιταλικό «Υπερσιβηρικό»

Μια ξεχασμένη σιδηροδρομική γραμμή διασχίζει ένα από τα πιο όμορφα - και άγνωστα στους τουρίστες- μέρη της Ιταλίας, τα Απέννινα όρη, με πανέμορφα χωριουδάκια που το χειμώνα είναι ακόμα πιο γοητευτικά λόγω του χιονιού που τα καλύπτει

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ