O τόπος μου, η Κίμωλος

O τόπος μου, η Κίμωλος Facebook Twitter
Το Αφεντάκειο Κληροδότημα αποτελεί ουσιαστικά την παρακαταθήκη του Γεωργίου Οικονόμου-Αφεντάκη, ο οποίος γεννήθηκε στην Κίμωλο και έκανε μεγάλη περιουσία στην Αθήνα.
0

Μένω στο Χωριό της Κιμώλου. Το «σπίτι» μου τα τελευταία δύο χρόνια είναι το Αφεντάκειο Κληροδότημα. Κάθε πρωί βλέπω την ανατολή του ήλιου από το πιο όμορφο σημείο, τη γαλαζοπράσινη Πολύαιγο. 

Επειδή έχω βιώσει δυσάρεστα γεγονότα, την απώλεια προσώπων, προτού μεταφερθώ στο Αφεντάκειο Κληροδότημα, η μετακίνηση αυτή αποτέλεσε κομβικό σημείο στη ζωή μου και συντέλεσε στην προσωπική μου εξέλιξη ως ανθρώπου. 

Το Αφεντάκειο Κληροδότημα αποτελεί ουσιαστικά την παρακαταθήκη του Γεωργίου Οικονόμου-Αφεντάκη, ο οποίος γεννήθηκε στην Κίμωλο και έκανε μεγάλη περιουσία στην Αθήνα. Μετά τον θάνατό του το 1899 ιδρύθηκε το φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομά του, το οποίο έχει να παρουσιάσει πολυσχιδή δραστηριότητα, μεταξύ άλλων στην περίθαλψη ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας, στην παροχή υποτροφιών, στην κατασκευή κοινωφελών έργων στην Κίμωλο και γενικότερα στην εκπλήρωση κοινωφελών και φιλανθρωπικών σκοπών για την πνευματική και κοινωνική πρόοδο των Κιμώλιων. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νησί είναι το ακτοπλοϊκό. Ιδιαίτερα τον χειμώνα, που τα δρομολόγια είναι λιγότερα, οι καιρικές συνθήκες δυσκολες και τα θέματα υγείας απρόβλεπτα, είναι δύσκολα για όλους. 

Μένω εδώ από το 2006. Οι γονείς μου είχαν καταγωγή από το νησί. Πάντα είχα την επιθυμία να ζήσω μόνιμα στο νησί επειδή μου αρέσουν οι χαλαροί ρυθμοί του και όχι η ένταση της πόλης. Έχω σπουδάσει τεχνολόγος γεωπόνος και το όνειρό μου ήταν να ακολουθήσω το επάγγελμα του πατέρα μου και να γίνω μελισσοκόμος. Ήρθα μόνιμα στο νησί μετά τις σπουδές, όταν ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία.

O τόπος μου, η Κίμωλος Facebook Twitter
Στο «Φιδάκι» αναβλύζει ζεστό νερό.

Ο αγαπημένος μου περίπατος στο νησί είναι στο Αγιόκλημα με την πηγή «Φιδάκι» που αναβλύζει ζεστό νερό. Θυμάμαι, την πρώτη φορά που περπάτησα τη διαδρομή, με εντυπωσίασαν η ομορφιά της φύσης και το τοπίο. Εξακολουθεί να είναι η τοποθεσία που ξεχωρίζω στην Κίμωλο.

fanis
Φώτης Μαρινάκης

Φτάνοντας στην Ψάθη, ο επισκέπτης καταλαβαίνει μεμιάς πως η Κίμωλος έχει μείνει ανέπαφη στο πέρασμα του χρόνου. Τα βασικά σημεία που πρέπει να έχει στη λίστα του κάθε επισκέπτης του νησιού περιλαμβάνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο, με σημαντικά εκθέματα χιλιάδων χρόνων, το Λαογραφικό Μουσείο, τη διαδρομή ως το Σκιάδι, το πέτρινο μανιτάρι-δημιούργημα της φύσης, την Εκκλησία του Χριστού και γενικότερα την περιήγηση στο Μεσαιωνικό Κάστρο, στις τριγύρω εκκλησίες και στον Μητροπολιτικό Ναό «Παναγία η Οδηγήτρια».

Αν μιλάμε για την καλοκαιρινή περίοδο, προτείνω ανεπιφύλακτα επίσκεψη σε κάποια παραλία συνδυαστικά με την προβολή στο Cine Καλησπερίτη – σε βοηθά να ζήσεις την εμπειρία της Κιμώλου, να νιώσεις τη γαλήνη και τις βραδιές κάτω από τα αστέρια.

Τοπικά προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει ο επισκέπτης είναι η λαδένια, οι μαραθένιες, οι τυρένιες και γενικά όλα τα τοπικά πιάτα με μανούρα, ξινό, κάππαρη και σχοινόκοκκο. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νησί είναι το ακτοπλοϊκό. Ιδιαίτερα τον χειμώνα, που τα δρομολόγια είναι λιγότερα, οι καιρικές συνθήκες δυσκολες και τα θέματα υγείας απρόβλεπτα, είναι δύσκολα για όλους. 

O τόπος μου, η Κίμωλος Facebook Twitter
Το Σκιάδι, το πέτρινο μανιτάρι-δημιούργημα της φύσης.

Ξεχωριστό κεφάλαιο για μένα αποτελεί η συμμετοχή στην εθελοντική ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες». Με θέληση να προσφέρουμε στο νησί, μια χούφτα άτομα αρχίσαμε το 2011 να ασχολούμαστε  με απλές, αλλά πολύ χρήσιμες για το νησί, εθελοντικές δράσεις. Οι καθαρισμοί παραλιών και οι προσπάθειες νοικοκυρέματος των κοινόχρηστων χώρων του Χωριού αποτέλεσαν τις πρώτες δράσεις μας.

To έναυσμα για μεγαλύτερα «βήματα» και επέκταση των δραστηριοτήτων μας δόθηκε από την επίσκεψη του «ΕΠΟΣ Φυλής» (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος) στην Κίμωλο, το καλοκαίρι του 2013, για καθαρισμό και σήμανση μερικών παραδοσιακών μονοπατιών.

Πεζοπορώντας στα μονοπάτια, εκεί όπου τα μηχανοκίνητα δεν περνάνε, ανακαλύψαμε τη φυσική ομορφιά της Κιμώλου αλλά και τον σκληρό τρόπο ζωής των προγόνων μας, που καλλιεργούσαν όλες αυτές τις δύσβατες εκτάσεις! Η φυσική και άγρια ομορφιά, η δημιουργικότητα της φύσης, που σμιλεύει τα βράχια με τον αέρα και τη βροχή, διαμορφώνοντας σπηλιές και μνημεία (βλέπε Σκιάδι), η απαράμιλλη θέα του Αιγαίου με τα γύρω από την Κίμωλο νησιά αλλά και η αφ' υψηλού θέα των δεκάδων παραλιακών κολπίσκων, προσβάσιμων από τα μονοπάτια  ή με το σκάφος, συνεχώς  κεντρίζουν το ενδιαφέρον περιπατητών και μελών ορειβατικών συλλόγων.

O τόπος μου, η Κίμωλος Facebook Twitter
Η περιήγηση στο Μεσαιωνικό Κάστρο είναι από τα πράγματα που πρέπει να κάνει κάθε επισκέπτης του νησιού.

Η δραστηριότητά μας όμως δεν σταματά στα μονοπάτια. Ασχολούμαστε με εποχικά δρώμενα και έθιμα της Κιμώλου, έχοντας πάντα συνοδοιπόρο τον δήμο. Ο χρόνος αρχίζει με τα παραδοσιακά κάλαντα που λέγονται από σπίτι σε σπίτι, σε όλο το Χωριό. Συμμετέχουμε στην καρναβαλική εκδήλωση του δήμου, προσπαθούμε να αναβιώσουμε και να διατηρήσουμε τα έθιμα του Πάσχα (κάλαντα του Λαζάρου, κάψιμο του Ιούδα) κ.ά.

Πραγματοποιούμε πολλά δρώμενα, βασιζόμενοι σε παλιές αλλά και νέες ιδέες. Το καλοκαίρι η διάθεσή  μας κορυφώνεται και τα δρώμενα είναι καθημερινά. Παλιά και νέα σχέδια ενεργοποιούνται και γίνονται παντού στην Κίμωλο αλλά και στη Πολύαιγο: εκδρομές, πεζοπορίες, υπαίθριος μεταφερόμενος και ειδυλλιακός  κινηματογράφος σε παραλίες και γραφικούς χώρους στο Χωριό, υπαίθριες ανοιχτές δανειστικές βιβλιοθήκες για όλους, βόλτες με κανό στη θάλασσα, οργάνωση ή/και συμμετοχή σε πανηγύρια, και άλλα.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δοτσικό Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Πήρε μόλις 5 δευτερόλεπτα στην Εύα για να αποφασίσει να αναλάβει το καφενείο στο Δοτσικό

Μια τριαντάχρονη διοργανώνει τέκνο πάρτι σε ένα καφενείο, σε ένα κυριολεκτικά «αγγελοπουλικό» σκηνικό με έξι μόνιμους κατοίκους στη Βόρεια Πίνδο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Ταξίδια / Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Στο προπολεμικό στέκι του Κώστα Αργυράκη, στην πεδιάδα της Μεσαράς, θα συζητήσεις για τον Νίτσε και τον Καζαντζάκη και θα θαυμάσεις έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ