Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου

Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η ιδέα ήρθε πριν μερικά χρόνια όταν πραγματοποιούσα μια μεγάλη έρευνα στις παλιές εφημερίδες... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
3




O Θανάσης Βέμπος είναι συγγραφέας, ερευνητής,και λάτρης του ανεξήγητου, και του μυστηρίου. Έχουν εκδοθεί 19 βιβλία του, τέσσερα από τα οποία είναι sci- fi θεματολογίας, ενώ έχει μεταφράσει περισσότερα από 60 βιβλία, κι έχει γράψει χιλιάδες άρθρα με αντικείμενο τη διαστημική τεχνολογία, τα παράξενα φαινόμενα, την έρευνα του παραφυσικού, την ανθρωπολογία-εθνολογία-λαογραφία, κ.α. Όπως λέει και ο ίδιος: «Από μικρός εμφάνισα μια περίεργη τάση να ασχολούμαι και να καταπιάνομαι με διάφορα "φευγάτα" θέματα. Από την επιστημονική φαντασία, μέχρι τα παραφυσικά φαινόμενα και ακόμα παραπέρα. Ταυτόχρονα, με γοήτευαν οι ορίζοντες του χώρου και του χρόνου, οι μακρινές χώρες, οι μακρινές εποχές (σε παρελθόν και μέλλον), οι άλλοι κόσμοι γενικότερα. Μεγαλώνοντας αυτή η περίεργη τάση έγινε ανίατη πάθηση.»

O Θανάσης Βέμπος ολοκλήρωσε το μεγαλόπνοο πρότζεκτ του Timeslip, για τις ανάγκες του οποίου συγκέντρωνε επί χρόνια παλιές – μερικές πάρα πολύ παλιές- φωτογραφίες της Αθήνας, καταγράφοντας έπειτα με τον φακό του το ίδιο ακριβώς σημείο της φωτογραφίας, στην σημερινή του κατάσταση. Ένας χάρτης εκατοντάδων σημείων, σε ζεύγη, που θυμίζει έντονα τα παιχνίδια τύπου "βρείτε τις διαφορές". Και είναι πολλές...

Τον συναντήσαμε.

  

Από μικρός εμφάνισα μια περίεργη τάση να ασχολούμαι και να καταπιάνομαι με διάφορα "φευγάτα" θέματα. Από την επιστημονική φαντασία, μέχρι τα παραφυσικά φαινόμενα και ακόμα παραπέρα..

 

—Τι ακριβώς είναι το πρότζεκτ Timeslip; Περί τίνος πρόκειται;
H καταγραφή αυτή ήταν κάτι που με απασχολούσε χρόνια αφού ανέκαθεν παθιαζόμουν με τους ορίζοντες του χρόνου. Με δυο λόγια, το πρότζεκτ είναι η αντιπαράθεση φωτογραφιών διαφόρων περιοχών της Αθήνας μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται χρονικό χάσμα δεκαετιών. Πάντα με ενδιέφερε τρομερά η "χρονική ολίσθηση" με φόντο μια συγκεκριμένη τοποθεσία, ένα συγκεκριμένο σημείο του χώρου.

—Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα της καταγραφής της Αθήνας "του τότε και του τώρα";
Η ιδέα ήρθε πριν μερικά χρόνια όταν πραγματοποιούσα μια μεγάλη έρευνα στις παλιές εφημερίδες. Μάζεψα φωτογραφίες κτιρίων, δρόμων, πλατειών, περιοχών που δημοσιεύονταν με αφορμή διάφορα περιστατικά της ειδησεογραφίας. Παράλληλα μάζευα φωτογραφίες και από διάφορα σχετικά site ή ομάδες του Facebook. Βρήκα επίσης πολλά αστικά πλάνα από παλιές ελληνικές ταινίες.


Στο τέλος είχα στα χέρια μου αρκετές εκατοντάδες σχετικές φωτογραφίες. Ύστερα, πήγαινα ακριβώς στα ίδια σημεία και έβγαζα το ίδιο ακριβώς πλάνο. Έτσι προέκυψαν μερικές εκατοντάδες ζεύγη "πόλων", μερικές εκατοντάδες ζεύγη "τότε"/"τώρα", μερικές εκατοντάδες "χρονογλιστρήματα" (Timeslip) με σταθερά σημεία αναφοράς στο χώρο.


Υπό μία έννοια το πρότζεκτ είναι 'συνέχεια' του βιβλίου μου "Το Πνεύμα του Χρόνου", που κυκλοφόρησε πέρυσι από τις εκδόσεις Δαιδάλεος. Το βιβλίο είναι σε πρώτο επίπεδο μια τοιχογραφία της ιστορίας του Παραφυσικού, όπως αυτό προσλαμβανόταν από την ελληνική κοινωνία από το 1830 έως το 1990.

Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

—Και πόσο καιρό σας πήρε η καταγραφή όλων των σημείων, και η ολοκλήρωση του πρότζεκτ;
Κάπου πέντε χρόνια. Βέβαια, η εργασία γινόταν κατά διαστήματα και μεγάλος όγκος των στοιχείων προέκυψε την τελευταία χρονιά.

—Με ποια κριτήρια επιλέξατε τα συγκεκριμένα σημεία της πόλης; Σας ρωτώ γιατί παρατηρούμε να επικρατούν, ως επί το πλείστον, απλοί δρόμοι και πολυκατοικίες, αντί για εμβληματικά ή έστω πολυσύχναστα τοπόσημα της Αθήνας, όπως θα περίμενε κανείς.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κυψέλη, συνεπώς με ενδιέφεραν τα "χρονογλιστρήματα" με βάση σημεία της συγκεκριμένης περιοχής. Εξάλλου, έχω την τάση να ακολουθώ τα λιγότερο πατημένα μονοπάτια. Για να λέμε την αλήθεια, στο πρότζεκτ συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα πλάνα από άλλες περιοχές, αλλά κάπου έπρεπε να μπει ένα (αυθαίρετο) όριο.

—Πώς δουλέψατε το πρότζεκτ Timeslip; Εντοπίζατε πρώτα ποιο μέρος σας ενδιέφερε να καταγράψετε και ψάχνατε έπειτα παλιές φωτογραφίες του, ή πρώτα βρίσκατε τις παλιές εικόνες ενός σημείου, και στην συνέχεια το αναζητούσατε στο σήμερα;
Το δεύτερο. Εντόπιζα, δηλαδή, παλιές εικόνες πολυκατοικιών, δρόμων, πλατειών κλπ, και μετά τραβούσα τη σχετική φωτογραφία από το ίδιο σημείο. Βέβαια, πολλές φορές έφευγα άπρακτος. Η λήψη φωτογραφίας ήταν απλώς αδύνατη επειδή το σημείο ήταν χτισμένο, ή επειδή υπήρχε κάποιο μεγάλο δέντρο στη μέση που είχε φυτρώσει στις ενδιάμεσες δεκαετίες, ή επειδή η τοπογραφία της περιοχής είχε μεταβληθεί ριζικά.

—Ποιο είναι το μεγαλύτερο Timeslip που καταγράψατε; Το σημείο με τα περισσότερα χρόνια ανάμεσα στο τότε και στο τώρα.
Είναι 90 χρόνια, σε κάποια σημεία στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Είχα την τύχη αφενός μεν να βρω φωτογραφίες του 1924 από τα σημεία αυτά, και αφετέρου το αστικό τοπίο να είναι αρκετά "σταθερό" ώστε να λειτουργεί το "χρονογλίστρημα".

—Ποιο ή ποια σημεία σας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση όσον αφορά τις διαφορές τους στο τότε και το τώρα;
Ίσως σημεία που ήταν ημι-αστικοποιημένα τότε, και πνιγμένα στην άσφαλτο και στο μπετόν σήμερα. Πιο πολύ μικροδιαφορές σε πάρα πολύ οικεία σημεία. Ή το πώς εκδηλώνεται η πατίνα του χρόνου πάνω στα κτίρια: Φρεσκοβαμμένες, φωτεινές, νεόδμητες πολυκατοικίες του 1960, και γερασμένα, σκοτεινά, πνιγμένα στις μουτζούρες και στη βρομιά κτίσματα του 2014.

—Γιατί πιστεύετε ότι η αντιπαράθεση των εικόνων του τότε και του τώρα είναι "μια σφαλιάρα που τσούζει", σύμφωνα με τα λεγόμενα σας;
Είναι δύσκολο να το εξηγήσω με λίγα λόγια χωρίς να το διαστρεβλώσω. Είπα προηγουμένως ότι τα ζεύγη των φωτογραφιών είναι ουσιαστικά ζεύγη "πόλων", "χρονογλιστρήματα" με σταθερά σημεία αναφοράς στο χώρο. Μεταξύ δυο αντίθετων πόλων αναπτύσσεται πάντα δυναμικό –φανταστείτε τους δυο πόλους μιας μπαταρίας. Τα "χρονογλιστρήματα" είναι ασυνεχείς μεταβάσεις από το χρονικό σημείο Α στο χρονικό σημείο Β. Είναι άλματα. Άλματα που απαιτούν ενέργεια –η οποία παράγεται από το ζεύγος των αντίθετων πόλων. Και μια ασυνεχής μετάβαση ισοδυναμεί με "σοκ", κοντολογίς με μια "σφαλιάρα". Ένα "σοκ" που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει "πύλες" στο νου μας –και όχι μόνο στο νου.

—Κάνετε λόγο για την ύπαρξη μίας (τουλάχιστον) δεύτερης ανάγνωσης του πρότζεκτ Timeslip. Μια ανάγνωση που δεν περιορίζεται στην ιστορική- ερευνητική του διάσταση. Εξηγείστε μας.
Και πάλι είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσω με λίγα λόγια. Αν αρχίσω να μιλώ περί εννοιών όπως "Reality Shift" θα ακουστεί "κάπως". Αν ανακατέψω την Κβαντομηχανική, θα μπλέξουμε χειρότερα..


Εν πάση περιπτώσει, όλοι μας είμαστε τυφλοί απέναντι στις μικρές και σταδιακές μεταβολές. Νομίζουμε ότι ξέρουμε καλύτερα από κάθε άλλον την τοπογραφία και τις χωροταξικές λεπτομέρειες της γειτονιάς μας, επειδή γεννηθήκαμε και ζήσαμε εκεί. Και μετά σπάμε το κεφάλι μας να θυμηθούμε τι διάβολο υπήρχε στο χώρο που αναγέρθηκε μια πολυκατοικία εδώ και μερικά χρόνια, δυο στενά μακριά από το σπίτι μας. Ή πού διάολο πήγε το τάδε δέντρο, ή το δείνα περίπτερο, ή πότε μετακινήθηκε ο τάδε στύλος της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ. Ή εάνυπήρξε ποτέ σπίτι, περίπτερο ή στύλος, ή ακόμα και σοκάκι.
Όλα αυτά είναι μικρές ρωγμές, σκασιματάκια στο σοβά της άνετης Συναινετικής Πραγματικότητας, αρκετά μικρά ώστε να τα αγνοήσετε ή να τα παραβλέψετε. Ή να τα "εξηγήσετε" και μετά να τα ξεχάσετε. Αλλά δεν με ενδιαφέρουν οι ερμηνείες σε πρώτο πλάνο.


Με ενδιαφέρει το ίδιο το φαινόμενο. Συνεπώς παραπέμπω στις εικόνες του πρότζεκτ. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, κι απ' αυτήν έχουμε υπερ-πλεόνασμα τον τελευταίο καιρό.

—Αλήθεια, γιατί πιστεύετε ότι η νοσταλγία και η αναπόληση μας γοητεύουν τόσο;
Επειδή έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε το παρελθόν, γιατί νοσταλγούμε τα νιάτα μας (κι αυτό είναι σχετικός όρος, πλην όμως υπαρκτότατος). Αναπολούμε το παρελθόν βολικά λησμονώντας ή υποβαθμίζοντας τις δυσάρεστες στιγμές, και νοσταλγούμε το διυλισμένο απόσταγμά του. Είναι κι αυτό μια μορφή αμνησίας.

—Θα υπάρξει συνέχεια στο πρότζεκτ με την προσθήκη και άλλων σημείων;
Δεν νομίζω. Εξερεύνησα το συγκεκριμένο χώρο και πρέπει να προχωρήσω παρακάτω, σε άλλο μονοπάτι.

—Για το τέλος, κύριε Βέμπο, υπάρχουν κάποια μέρη στην Αθήνα που τα θεωρείτε πιο αγαπημένα σας;
Σημεία κυρίως της Κυψέλης που με έλκουν για κάποια μυστηριώδη αιτία. Πιο πολύ με ενδιαφέρουν "μυστικές γωνιές" πέρα από το φως και τη βουή –μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Και ανακαλύπτω συνεχώς τέτοιες γωνιές, που μέχρι πρότινος περνούσαν απαρατήρητες.


Ακάλυπτοι χώροι πίσω από παλιές σιδερένιες αυλόπορτες, μυστηριώδη αδιέξοδα σοκάκια, κι ένα σωρό άλλα τέτοια. Το αστικό τοπίο μπορεί να μην είναι η λευκή περιοχή Terra Incognita των παλιών γεωγραφικών χαρτών, αλλά μια ενδελεχής εξέτασή του σίγουρα αποκαλύπτει ότι υπάρχουν αμέτρητες λεπτομέρειες που μοιάζουν και συμπεριφέρονται σαν φράκταλ, σαν γεωμετρικά σχήματα που επαναλαμβάνονται αυτούσια σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης.

Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Ιωάννου Δροσοπούλου 119 & Καλλιφρονά - Timeslip 90 χρόνια.Όταν το νεοκλασικό αυτό χτιζόταν, κάπου στη δεκαετία του 1920.
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
"Η αφεντιά μου στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου, μεταξύ Τενέδου και Μηθύμνης, την άνοιξη του 1969." Ιω. Δροσοπούλου - Timeslip 45 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Το πλάνο στην πρώτη φωτο είναι από την ταινία "Η Ωραία των Αθηνών" του Νίκου Τσιφόρου. Διακρίνεται ο Μίμης Φωτόπουλος (με το καπέλο) που σε λίγο θα πέσει πάνω στη Γκέλυ Μαυροπούλου (η κυρία με την τσάντα πιο δεξιά). Φωκίωνος Νέγρη & Ιω. Δροσοπούλου - Timeslip: 60 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η μαυρόασπρη φωτογραφία είναι οπωσδήποτε πριν το 1960. Το νο 21 εξακολουθεί να παραμένει ακατεδάφιστο. Φωκίωνος Νέγρη 19 - Timeslip: > 54 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η περίφημη πολυκατοικία Τόμπρου (έργο Μιχ,. Κανάκη) στη συμβολή Θήρας και Φωκίωνος Νέγρη. Φωκίωνος Νέγρη & Θήρας Ι - Timeslip: ~ 80 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η γωνία της πολυκατοικίας Τόμπρου στη συμβολή Φωκίωνος Νέγρη και Θήρας. Στιγμιότυπο από οδομαχίες το Δεκέμβριο του 1944. Φωκίωνος Νέγρη & Θήρας ΙΙ - Timeslip: 70 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την ταινία "Ο Τυχεράκιας" (επίσης γνωστή με τον τίτλο "Θύμιος, Σουβλάκια και ΠΡΟ-ΠΟ") του Ερρίκου Θαλασσινού με τον Κώστα Χατζηχρήστο να πλησιάζει. Στιγμιότυπο από την ταινία "Ο Τυχεράκιας" (επίσης γνωστή με τον τίτλο "Θύμιος, Σουβλάκια και ΠΡΟ-ΠΟ") του Ερρίκου Θαλασσινού με τον Κώστα Χατζηχρήστο να πλησιάζει.
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Ενα τραμ και ένα τρόλεϋ στρίβουν για να εισέλθουν στην οδό Κυψέλης. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία πρέπει να είναι πριν το 1954, οπότε η γραμμή ξηλώθηκε. Κυψέλης (αρχή) - Timeslip: >60 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
"Στιγμιότυπο από παλιά ταινία Super 8. Με τον πατέρα μου, στη συμβολή Πατησίων και Τενέδου, τα Χριστούγεννα του 1964, πριν την διαπλάτυνση της λεωφόρου". Πατησίων & Τενέδου Ι - Timeslip: 50 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η οδός Τήνου στη συμβολή με την Πατησίων το Νοέμβριο του 1973. Το κατεστραμμένο αυτοκίνητο πατήθηκε από άρμα μάχης, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Πατησίων & Τήνου - Timeslip: 41 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Ο Θανάσης Βέγγος στην πλατεία Κυψέλης (πίσω του ξεκινά η οδός Βελβενδού). Στιγμιότυπο από την ταινία "Ποιος Θανάσης" του ίδιου. Πλατεία Κυψέλης - Timeslip: 45 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Το τέρμα της οδού Πατησίων λίγο πριν την διακλάδωση αριστερά προς Χαλκίδος και δεξιά προς Αγίας Λαύρας. Τέρμα Πατησίων - Timeslip: 56 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Αυλόπορτα στην οδό Πυθίας 23 κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1950. Πυθίας 23 - Timeslip: ~ 60 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η αρχή της Φαιδριάδων, στην πλατεία Κυψέλης. Φαιδριάδων - αρχή - Timeslip: 52-53 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Φαιδριάδων ΙΙ - Timeslip: 47 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Το Φεβρουάριο του 1967 ένα λεωφορείο έχει εισβάλλει στο χρωματοπωλείο στη διασταύρωση των οδών Ερατούς και Κρίσης, στην Άνω Κυψέλη. Ερατούς & Κρίσης - Timeslip: 47 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η Ζωή Λάσκαρη τρέχει στην αρχή της οδού Επτανήσου, λίγο πριν την διασταύρωση με την Κύπρου, έξω από την Αγία Ζώνη. Στιγμιότυπο από την ταινία "Ίλιγγος" του Γιάννη Δαλιανίδη. Στο βάθος η Επτανήσου τελειώνει στο μαντρότοιχο του Ασύλου Ανιάτων. Επτανήσου - αρχή - Timeslip: 51 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης συναντιέται με τη Ζωή Λάσκαρη στη διασταύρωση Κύπρου και Επτανήσου έξω από την Αγία Ζώνη στην ταινία "Νόμος 4000" του Γιάννη Δαλιανίδη. Επτανήσου & Κύπρου - Timeslip: 52 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Ο Λευτέρης Βουρνάς και η Κατερίνα Χέλμη έξω από το ναό της Αγίας Ζώνης, στην οδό Επτανήσου, λίγο πριν την διασταύρωση με την οδό Κύπρου. Στιγμιότυπο από την ταινία "Ίλιγγος" του Γιάννη Δαλιανίδη. Επτανήσου - Αγία Ζώνη - Timeslip: 51 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η διασταύρωση των οδών Μιχαλακοπούλου και Αεροπόρου Παπαναστασίου στους Αμπελοκήπους. Μιχαλακοπούλου & Αεροπόρου Παπαναστασίου - Timeslip: 46 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Επτανήσου 70 - Timeslip: 53 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Πολυκατοικία στην οδό Μικράς Ασίας 55, στο Γουδί (πλατεία Αγίου Θωμά). Μικράς Ασίας 55 - Timeslip: 50 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η παλιά φωτογραφία είναι του 1924. Αγίου Μελετίου & Γ' Σεπτεμβρίου - Timeslip: 84 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η διασταύρωση των οδών Γ Σεπτεμβρίου και Ρίζου (1924). Το «τρίγωνο» κτίριο είναι γραφεία και σταθμός διανομής της ΔΕΗ (1973-77, σχέδιο Κλέωνα Κραντονέλλη). Γ' Σεπτεμβρίου & Ρίζου - Timeslip: 90 χρόνια.
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η διασταύρωση Αγίου Μελετίου και Γ’ Σεπτεμβρίου. Η φωτογραφία προέρχεται από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ). Αγίου Μελετίου & Γ' Σεπτεμβρίου - Timeslip: 84 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Το Γήπεδο του Παναθηναϊκού από τη διασταύρωση των οδών Παναθηναϊκού και Αν. Τσόχα. Το στιγμιότυπο είναι από την ταινία "Οι Αδίστακτοι "του Ντίνου Κατσουρίδη. Παναθηναϊκού & Τσόχα - Timeslip: 49 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η λεωφόρος Αλεξάνδρας στο ύψος της Πατριάρχου Ιερεμίου και Κυρίλλου Λουκάρεως. Το στιγμιότυπο είναι από την ταινία "Όσα Κρύβει η Νύχτα" του Στέλιου Ζωγραφάκη. Λεωφόρος Αλεξάνδρας - Timeslip: 51 χρόνια.
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η Ιουλιανού στη διασταύρωση με τη Ρεθύμνου, πίσω από το ξενοδοχείο Παρκ. Στιγμιότυπο από την ταινία "Το Βαρύ Πεπόνι" του Παύλου Τάσιου. Ιουλιανού - "Παρκ" - Timeslip: 37 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η πλατεία Αιγύπτου στη συμβολή λεωφόρου Αλεξάνδρας και οδού Πατησίων.
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Μεταξύ Αρχαιολογικού Μουσείου και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στιγμιότυπο από την ταινία "Χειροκροτήματα" του Γιώργου Τζαβέλλα. Τοσίτσα - Timeslip: 70 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η οδός Βριλησσού στη συμβολή με την οδό Οστρόβου. Όταν διανοίχτηκε, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, λεγόταν Επταλόφου. Βριλησσού (Τουρκοβούνια) - Timeslip: 48 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Πεδίον του Άρεως - "Άλσος" - Timeslip: ~ 60 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Κοδριγκτώνος & Μαυροματαίων - Timeslip: 63 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Το κέντρο Green Park μάλλον στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Green Park (Μαυροματαίων) - Timeslip: ~ 40 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Πλατεία Λαμπρινής - Timeslip: 41 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η οδός Καυτατζόγλου στα Κάτω Πατήσια στη διασταύρωση με την οδό Δημητρίου Ράλλη. Συρραφή στιγμιοτύπων από την ταινία "Δρ Ζιβέγγος " του Θανάση Βέγγου. Καυταντζόγλου - Timeslip: 46 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η γέφυρα της λεωφόρου Ιωνίας πάνω από την οδό Καυτατζόγλου στα Κάτω Πατήσια. Στιγμιότυπο από την ταινία "Δρ Ζιβέγγος" του Θανάση Βέγγου. Καυταντζόγλου - Timeslip: 46 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Ο Θανάσης Βέγγος αφισοκολλά στη διασταύρωση Δημητρίου Ράλλη και Καυταντζόγλου, στα Κάτω Πατήσια. Καυταντζόγλου & Δημ. Ράλλη - Timeslip: 46 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην ομώνυμη πλατεία, την εποχή της ανοικοδόμησής του (ολοκληρώθηκε το 1931). Άγιος Γεώργιος - Timeslip: > 80 χρόνια.
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Aριστερά: ταινία "Ποιος Θανάσης" (1969). Πλατεία Αγίου Γεωργίου - Timeslip: 45 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Επτανήσου 13 - πλατεία Αγίου Γεωργίου -Timeslip: 58 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Η διασταυρωση των οδών Επτανήσου και Σύρου. Στην παλιότερη φωτογραφία (1975-76) απεικονίζεται το 15ο Λύκειο Αρρένων που κατεδαφίστηκε λίγο αργότερα. Επτανήσου & Σύρου - Timeslip: 39 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Μοσχονησίων & Σπάρτης - Timeslip: 53 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Λευκωσίας & Κύπρου - Timeslip: 54 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Χαλκίδος 16 - Timeslip: > 50 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Πατησίων 109 -Timeslip: 57 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Κύπρου & Πόρου - Timeslip: 61 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Κυψέλης & Ύδρας - Timeslip: 59 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Ιω. Δροσοπούλου & Άνδρου - Timeslip: 63 χρόνια
Δείτε 50 σημεία της Αθήνας πώς ήταν και πώς έγιναν στο πέρασμα του χρόνου Facebook Twitter
Σύρου 23 - Timeslip: 60 χρόνια
Urban Culture
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι συναρπαστικές ιστορίες πίσω από σημεία της Αθήνας που προσπερνάς απαρατήρητα- μέρος Α!

Urban Culture / Οι συναρπαστικές ιστορίες πίσω από σημεία της Αθήνας που προσπερνάς απαρατήρητα- μέρος Α!

«Κλέβει» η Ελλάδα τον Λόρδο Βύρωνα; Πού ήπιε ο Σωκράτης το κώνειο και πού αφιέρωναν οι αρχαίοι τα δάκρυά τους; Σημεία που προσπερνάς καθημερινά και πιθανόν να μην γνώριζες ότι υπήρχαν.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Newsroom / Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Τρώγλες προς ενοικίαση, παλάτια στο Airbnb. Ποιοι είναι οι λόγοι που το κόστος στέγασης στην Αθήνα έχει ξεφύγει; Γιατί η Αθήνα είναι πλέον μια υπερβολικά ακριβή πόλη για να ζήσεις; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Ντίνα Καράτζιου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο τις αιτίες και τις λύσεις της στεγαστικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Radio Lifo / ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Δεν είναι ΚΨΜ. Είναι το ΨΚΜ και είναι ένα μικρό μαγαζάκι στη Μάρκου Μουσούρου, ακριβώς δίπλα από το Odeon. Ένα μέτα-ψιλικατζίδικο που άνοιξαν πριν από τρία περίπου χρόνια με πολλή αγάπη και μεράκι ένα ζευγάρι που μεγάλωσε στο Μετς. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Μαρία Πολυξά και τον Δημήτρη Φάντη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Διεθνή / Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Κανένας αθλητής που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας
LIFO NEWSROOM
Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ρεπορτάζ / Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Πώς μοιάζει η καθημερινότητα στον πύργο ελέγχου; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ένα σκουπίδι στον διάδρομο; Ποιοι κουβαλάνε στα ταξίδια τους τις περισσότερες και μεγαλύτερες αποσκευές ανά άτομο; H LiFO εξασφάλισε πρόσβαση σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Urban Culture / Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Ο Hacky (Φώτης Γιορδαμνής), ο Gianuba (Γιάννης Θεοτοκάς), o GemiFrap (Κωνσταντίνος Γκεμιτζής), o Dorii (Γιάννης Μαγκνταλάσωβ) και ο Gunzar (Κρις Ελέζι) ζουν και δημιουργούν περιεχόμενο σε ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα στα νότια.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ