Έχουμε μάλλον βαρεθεί να ακούμε να μιλάνε για την Αθήνα ως art capital ή το νέο Βερολίνο, αλλά το γεγονός παραμένει: η εικαστική σκηνή της πόλης μας πετάει και μας δίνει, πέρα από ευκαιρίες να δούμε φανταστική τέχνη, και πολλές αφορμές για έξοδο, κοινωνικοποίηση και κάπως πιο χαλαρό socializing με ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν.
Λίγο πριν ξεχυθείς, λοιπόν, στους διάφορους δρόμους και μπαρ του κέντρου, τα οποία θα βουλιάξουν και αυτό το φθινόπωρο, πέρνα και από κάποια από τα παρακάτω εγκαίνια. Από μικρές γκαλερί και artist-run ή αυτοδιαχειριζόμενους χώρους έως τα πιο γερά ονόματα της εικαστικής μας σκηνής, αν κανείς το ψάξει λιγάκι και φροντίσει να παραμείνει ενημερωμένος (καθώς μένουν πολλά ακόμη να ανακοινωθούν), μπορεί να κρατήσει το εβδομαδιαίο του ημερολόγιο γεμάτο με ενδιαφέρουσες στάσεις τέχνης.
Οι δράσεις και τα εγκαίνια στην Breeder (Ιάσονος 45) γίνονται διαχρονικά talk-of-the-town και συγκεντρώνουν περίπου τους πάντες, οπότε μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε δύο αφορμές για να επισκεφτούμε την γκαλερί του Μεταξουργείου. Η πρώτη είναι η έκθεση της διεθνούς καλλιτέχνιδας Maria Hassabi με τίτλο «Mirrors» που θα ανοίξει για το κοινό στις 21/11 και η δεύτερη η έκθεση της Μαργαρίτας Μυρογιάννη με τίτλο «Transmutation», στις 12/12.
Από μικρές γκαλερί και artist-run ή αυτοδιαχειριζόμενους χώρους έως τα πιο γερά ονόματα της εικαστικής μας σκηνής, αν κανείς το ψάξει λιγάκι και φροντίσει να παραμείνει ενημερωμένος, μπορεί να κρατήσει το εβδομαδιαίο του ημερολόγιο γεμάτο με ενδιαφέρουσες στάσεις τέχνης.
Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 16/11, ο καλλιτέχνης Thomas Schütte, ατομική έκθεση του οποίου θα φιλοξενείται έως και τον Ιανουάριο στο MoMA, επιστρέφει στην γκαλερί Bernier/Eliades (Επταχάλκου 11) για την 8η ατομική του παρουσίαση σε ένα εικαστικό γεγονός που είναι δεδομένο ότι θα κάνει τον θόρυβό του.
Από την γκαλερί της Ελευθερίας Τσέλιου (Ηρακλείτου 3) θα περάσουμε μέσα στον Νοέμβριο για μια έκθεση με έργα του καταξιωμένου Γιάννη Γκανά, ενώ στην γκαλερί της Σύλβιας Κούβαλη (Πολυδεύκους 41), η οποία κατάφερε να κάνει το αθηναϊκό κοινό να κατηφορίζει συστηματικά προς τον Πειραιά, ακολουθώντας σχεδόν ευλαβικά το πρόγραμμά της, θα συναντηθούμε το επόμενο δίμηνο για να δούμε έργα των Liliane Lijn, Banu Cennetoglu και Τάσου Γκαϊτατζή.
Την Πέμπτη 24/10 προβλέπεται να είμαστε λιγάκι μπρος-πίσω καθώς δύο εξαιρετικά εκλεκτικοί ανεξάρτητοι χώροι της αθηναϊκής σκηνής με φανταστικό track-record περασμένων εκθέσεων, το Radio Athènes (Πετράκη 15) και το Akwa Ibom (Βαλτετσίου 35), ενώνουν τις δυνάμεις τους φιλοξενώντας δύο ταυτόχρονες ατομικές παρουσιάσεις του έργου της Κύπριας καλλιτέχνιδας Μαριέττας Μαυροκορδάτου. Με τον τίτλο της έκθεσης του Akwa Ibom να είναι «The already pictures», ενώ αυτός του Radio Athènes «TOUR LIFE», η επίσκεψη εκεί είναι σχεδόν επιβεβλημένη. Στα επόμενα σχέδια της διεθνούς γκαλερί Gagosian (Αναπήρων Πολέμου 22) είναι η παρουσίαση μιας εγκατάστασης της Sarah Crowner, καλλιτέχνιδας με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία θα μεταμορφώσει ολοκληρωτικά τους χώρους της γκαλερί, επεμβαίνοντας τόσο στο πάτωμα όσο και τους τοίχους της, ξεκινώντας από τις 14/11 και φτάνοντας έως τις αρχές του νέου χρόνου.
Τα εγκαίνια στην Callirrhoë της Ολυμπίας Τζώρτζη είναι πάντα λόγος για να βρεθεί κανείς στην γκαλερί της Σίνα 9. Στις 22/11 εγκαινιάζεται, λοιπόν, εκεί η ατομική έκθεση της νεαρής καλλιτέχνιδας Νικόλ Οικονομίδη, οι πίνακες της οποίας εξερευνούν το περίπλοκο παιχνίδι της γλώσσας και της μνήμης στη διαμόρφωση ξεχωριστών συλλογικών και ατομικών εμπειριών του ανήκειν.
Παράλληλα, στις 13-14/11 η Callirrhoë θα ανοίξει τις πόρτες της και για φιλανθρωπικό σκοπό, κι έτσι καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει στην γκαλερί θα διαθέσουν από ένα έργο τους σε μέγεθος Α5 στην τιμή των 50 ευρώ και τα χρήματα θα διατεθούν σε οργανισμούς που προστατεύουν και παρέχουν βοήθεια σε παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες. Ο νέος χρόνος θα μας βρει πάλι εκεί, με μπουφάν (ελπίζουμε), να πίνουμε κρασί, να κάνουμε σου-σου στο πεζοδρόμιο μπροστά από τον χώρο και να περιηγούμαστε στην ατομική παρουσίαση της δουλειάς του Γιώργου Σταμκόπουλου, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 25/1.
Παραμένοντας στα Εξάρχεια, ο χώρος KYAN (Εμμανουήλ Μπενάκη 60) που ίδρυσε η εικαστικός Κυβέλη Ζωή και κέρδισε από τις πρώτες του εκθέσεις ένα ετερόκλητο και πολύ ενεργό κοινό θα ανοίξει για λίγες μόνο μέρες τις πόρτες του σε επισκέπτες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να παρουσιάσει τα έργα που δημιούργησαν κατά τη φιλοξενία τους στην Αθήνα οι artists-in-residence του, Luke Alex Atkinson και Julien Saudubray αντίστοιχα.
Τρεις νέες εκθέσεις από τους Βάλλυ Νομίδου, Σταύρο Κάσση και Άρη Κατσιλάκη θα παρουσιάσει το ερχόμενο διάστημα (στις 31/10, 5/12 και 16/1 αντίστοιχα) και η γκαλερί Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου (Βαλαωρίτου 9α), ενώ στον χώρο Potential Project (Ανδρέα Μεταξά 25) ο εικαστικός Δημήτρης Χαλάτσης παρουσιάζει την έκθεσή του με τίτλο «Συγχύσεις» στις 6/11.
Την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου θα μας βρείτε στο Space52 (Λάρνακος 28) για την έκθεση «Cycloptics», μια πρωτοβουλία που φέρνει κοντά καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από το έργο και τις δραστηριότητες του καλλιτέχνη και σαμάνου Brian Catling. Εκεί θα επιστρέψουμε και στις 26/11 για το επταήμερο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας & Τέχνης «Διάλογοι» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό χώρο ΥΛΗ[matter]HYLE της εικαστικού, καλλιτέχνιδας και αναπληρώτριας καθηγήτριας της ΑΣΚΤ, Γεωργίας Σαγρή.
Όσον αφορά άλλους ανεξάρτητους ή νεότερους χώρους που συμπαθούμε πολύ, θα βρεθούμε στο Antisocial (Λεωκορίου 8), τον «μικρό χώρο στον οποίο χωράνε μεγάλα πράγματα» σε επιμέλεια της Φρόσως Πίνη, που λειτουργεί στην ίδια στοά με το Cantina Social και στα εγκαίνιά του είναι δεδομένο πως θα περάσεις καλά. Εκεί θα βρεθούμε στις 16/10 για την έκθεση της Ναταλίας Αστραία, «Medicine woman: The art of seduction», στις 6/11 και 22/11 για το «Parekklesion» του Chris Gaynor και το «People still die of Love» της Δάφνης Ασλανίδη, ενώ και στις 18/12 για το άνοιγμα του «BioCODED» της Φάνιας Κολαΐτη. Με λίγα λόγια, μάλλον προβλέπεται να περάσουμε πολύ χρόνο περιηγούμενοι στις εκθέσεις του και πίνοντας έπειτα το ποτό μας στον χώρο της Cantina.
Αν κάνει κανείς μια σύντομη έρευνα σε φίλους του για το ποια εγκαίνια δεν πρέπει με τίποτα να χάσει από την πολυσχιδή σκηνή της πόλης μας, θα καταλήξει μάλλον γρήγορα να αναζητά το προφίλ του χώρου Alkinois στα Πετράλωνα (Αλκινόης 6). Ο συνδυασμός καλής τέχνης και καλού crowd είναι πολύ καλός λόγος για να είμαστε εκεί στις 16/12, όταν θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «White Noise» του Lucian Moriyama, ενός καλλιτέχνη με έδρα τις Βρυξέλες, γνωστού πρωτίστως για τη δουλειά του με το scagliola, ένα είδος ψεύτικου μαρμάρου.
Στο P.E.T., Projects στην Κυψέλη θα έχουμε κατηφορίσει λίγο νωρίτερα, στις 5/12, για την ατομική έκθεση του Ελβετού καλλιτέχνη Nicolas Cilins, «Pathways, Encounters, Thresholds: Victoria Square», μια τριετή κινηματογραφική έρευνα για ένα υπόγειο δίκτυο χώρων (νυχτερινά μπαρ, πάρκα, πάρκινγκ και πορνό σινεμά) γύρω από την πλατεία Βικτωρίας. Στην ίδια γειτονιά, ένας μικρός χώρος στη Σπετσών 29 έχει δημιουργήσει το δικό του hype και είναι μάλλον απίθανο στόρι από περασμένα εγκαίνιά του να μην έχουν γεμίσει τις αρχικές σας σελίδες.
Στον χώρο αυτόν, λοιπόν, με το όνομα «Living Room» θα καταφθάσει τον Νοέμβριο το καλλιτεχνικό δίδυμο των Paula Veidenbauma και Diana Mikane που εργάζονται μαζί κάτω από το όνομα «gel office». Το δίδυμο θα μετακομίσει στο Living Room για ένα ερευνητικό residency που θα οδηγήσει σε μια έκθεση η οποία θα ανοίξει στο τέλος του μήνα και θα διαρκέσει έως τις αρχές Ιανουαρίου.
Προτείνουμε να κρατήσετε μια επαφή με το Instagram τους για να παραμείνετε ενήμεροι για τις δράσεις του. Τέλος, στους ανεξάρτητους χώρους της Κυψέλης έρχεται να προστεθεί και το Cypher (Λευκάδος 1), το οποίο εγκαινιάζει τις δράσεις του με ένα τριήμερο φεστιβάλ queer ταινιών (1-3/11) και δύο νέες εκθέσεις στις 14/11 και 12/12. Αν έχετε ακόμη αντοχές για βόλτες, έχετέ το κι αυτό στον νου σας!