Κάπου ανάμεσα στον «Ζέφυρο», τα πετρόκτιστα της Φρειδερίκης, τα ανακαινισμένα νεοκλασικά της Τρώων, το «Άλσος» και την πολυκατοικία του «Ασύρματου», με έναν λόφο γεμάτο ιστορία να τα διαχωρίζει από τη ζωή της άλλης πόλης, τα Πετράλωνα είναι αυτό το «άλλο» του κέντρου, ένα πρωτευουσιάνικο, εσωστρεφές και εξωστρεφές συνάμα, χωριό της διασκέδασης. Σκληροπυρηνικοί εναλλακτικοί της πάνω πλατείας, εστέτ καλλιτέχνες της Τρώων, ταξιδιώτες από κάθε γωνιά της Αθήνας και μια πιάτσα χαμηλών τόνων, που φλερτάρει με το παλιό κουτούκι και τον καφενέ της γειτονιάς σε νέα εκδοχή και κυρίως, με μια άλλη άποψη γεμάτη «πράσινες» ανησυχίες για έναν καφέ ή μια ρακή. Που μπορεί να σου προκύψει η καλύτερη αλλά και η χειρότερη. Στην υπερπροσφορά, το ρεπορτάζ είναι απαραίτητο για να ξεχωρίσεις αυτό που πραγματικά αξίζει.
Ραντεβού, Καλλισθένους 85 (πλ. Μερκούρη), 2103477961
Το κοινό που γεμίζει ασφυκτικά τα μαρμάρινα τραπεζάκια ενός «Ραντεβού» που θυμίζει καφενέ σε νησί, μπορεί να σου θυμίσει συναγωνιστές της οικογένειας Ξηρού σε γενική συνέλευση για το επόμενο χτύπημα, όμως, με την πρώτη παγωμένη και άκρως εξαίρετη ρακή και τα τραγούδια ενός ελληνικού ρεπερτορίου με αισθητική, τα παιδιά με τα σκούρα μούσια γλυκαίνουν στα μάτια σου και η νύχτα, στα πιο χαλαρά της, αρχίζει να μοιάζει με υπόσχεση πανηγυριού. Ο ευγενέστατος Θάνος και ο γλυκύτατος, ταλαντούχος αιγύπτιος ψήστης, θα σου σερβίρουν την πιο σπιτική, την πιο φρέσκια γεύση, μια νοστιμιά που θα ευχόσουν σε κάθε πείνα του καθημερινού σου τραπεζιού: το πιο νόστιμο (και διάσημο) φελάφελ με ολοζώντανη ντομάτα και αγγουράκι, ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος στα κάρβουνα με λαδολέμονο και ρίγανη, υπέροχο ψητό συκώτι με ντομάτα και ρίγανη-όπως μόνον οι άραβες ξέρουν να το ψήνουν ζουμερό-, ντολμαδάκια γεμάτα αρώματα, μια κουζίνα απλή και καθαρή σαν το παγωμένο κρύσταλλο της ρακής στο ποτήρι σου.
Διοματάρης, Δημοφώντος 80, 2103455505
Όλη η σημειολογία του κρητικού ρουστίκ και το πληθωρικό ταμπεραμέντο του Διοματάρη σε προσγειώνουν στην Κρήτη όπως αυτή προτιμά να εμφανίζεται στην Αθήνα, για να τονίσει την αυθεντικότητά της. Μπορεί να πέσεις και σε όργανα και σε πεντοζάλια αλλά και χωρίς αυτά, εδώ σπάνια πέφτει καρφίτσα. Κι εκεί που έχεις προετοιμαστεί για τα κλασικά πιταρούδια και όλη τη λίστα κρητικών σουξέ, ο Διοματάρης τολμά αυτό που κανένας κρητικός δεν είχε τη φαντασία να μαγειρέψει στην πρωτεύουσα. Την κουζίνα της κρητικής ενδοχώρας, όπως λέμε κανελάτα κάστανα στιφάδο, χοιρινό με χαρούπια, κουνέλι με σύκα, ζεστούς ασκολίμπρους, γαλατσίδες, πετροφιλιές, μελισσόχορτο και τσουκνίδες σε ένα τσιγαριαστό τουρλού, ζυμωτό ψωμάκι που γίνεται προζυμένιος ντάκος την επόμενη μέρα. Κι αν επιμένεις στα κλασικά, κάνει και υπέροχο γαμοπίλαφο και αβγά με στάκα και τηγανίτες με χαρουπόμελο ή πετιμέζι στο τέλος.
Πλατεία, Δεινοχάρους 3 (πλ. Μερκούρη), 2103420705
Παστέλ χρώματα και πλάγιοι φωτισμοί, ένα ντεκόρ που σε κλείνει εντός του εντελώς σπιτικά, οικεία και ζεστά και μια πιο σπιτίσια-δεν-υπάρχει, κουζίνα αλλά και έναν λογαριασμό που θα σε εντυπωσιάσει θετικότατα στο δια ταύτα. Κι επειδή όλες οι σπιτικές κουζίνες δεν διεκδικούν το βραβείο της νοστιμιάς, να διευκρινίσω ότι η κυρία που μαγειρεύει ξέρει τί της γίνεται. Από τις τεράστιες ολόγλυκες θρούμπες με την πιο αφρό ταραμοσαλάτα στο καλοσώρισμα, το δείπνο εξελίσσεται λουκούλειο και πεντανόστιμο, με έναν κόκορα με χοντρό μακαρόνι που μυρίζει Κυριακή, με μελωμένο μοσχαράκι γιουβέτσι, τηγανητή τυρόπιτα με βουτυράτη φέτα, τσιγαριαστά σέσκουλα, ζουμερό, γεμάτο αρώματα μπιφτέκι με αληθινές τραγανές πατάτες και έναν πορτοκαλένιο χαλβά για κέρασμα.
Blue Bamboo, Κυδαντιδών 24, Α. Πετράλωνα, 2103423124
Πριν μερικά χρόνια, ο Ξενοφών Ναθαηλίδης, ήταν από τους πρώτους που άλλαξαν το προφίλ της γειτονιάς με το «Κλουβί» του. Που παρότι κλουβί είχε μια άλλη χαλάρωση και αρκετό κέφι που να σε βάζει στον κόπο να ταξιδέψεις από την άλλη άκρη της Αθήνας για μια παγωμένη μαργαρίτα. Απέναντι ακριβώς, ο Ξενοφών αποφασίζει να εμπλουτίσει τη γειτονιά με το εξοτίκ άρωμα που της έλειπε κι ανοίγει ένα απλό, παντελώς ανεπιτίδευτο ταϋλανδέζικο. Μετά από τιτάνιες έρευνες, κατάφερε να ξετρυπώσει κάπου στον Πειραιά την ταϋλανδέζα κυρία που όλοι είχαμε αγαπήσει στο πάλαι ποτέ Guru και η οποία θα σου μαγειρέψει μια δική της κουζίνα, στην κόψη της Ευρώπης με την Ταϋλάνδη. Το αυθεντικό κάψιμο θα σου έρθει μόνο κατόπιν παραγγελίας, θα δοκιμάσει ωραιότατα dumplings με κρουστή ζύμη στον ατμό, tom yum σούπα με κοτόπουλο και γάλα καρύδας, pad thai noodles με γαρίδες που σερβίρονται με έξτρα ζάχαρη και μπούκοβο, κίτρινο και πράσινο κάρυ και πάπια Πεκίνου σε τρυφερά φιλετάκια με τα πιτάκια και τη δαμασκηνένια σος της. Στη σύμπραξη, φρόντισε να παραγγείλεις τα κοκτέιλ, απολύτως εξωτικά, από το απέναντι Κλουβί τους.
Kreas, Δημοφώντος 96, 2103247028
Τα παλιά μωσαϊκά παντρεύονται με μια καινούρια βιομηχανική αισθητική, τα παστέλ τραπέζια βλέπουν την κίνηση στα αντικρυνά μπαλκόνια και η γειτονιά αποκτά το πρώτο της μαγαζί με εξειδίκευση στο κρέας, που εδώ προτιμά την εξ Αμερικής καταγωγή. Πράιμ ρίμπ και black angus, χοιρινά spare ribs και φιλέτο ιμπέρικο ωρίμανσης 21 ημερών, όλα ψημμένα σε φούρνο josper με ξυλοκάρβουνο, που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται στη Ρολς Ρόις των φούρνων που ψήνουν με κάθε δυνατό τρόπο σ'αυτό τον κόσμο. Πριν φτάσεις στο «ξένο» κρέας, ωστόσο, θα διαβείς την Ελλάδα, με αβγά ελευθέρας βοσκής σαγανάκι με σύγκλινο, πατάτες, πιπεριές και μανιτάρια, τηγανητό αβγό με ολοτράγανα, σπιτικά τσιπς, μπουρεκάκια παστουρμά με κασέρι Σοχού και μαρμελάδα ντομάτα, μαστέλο Χίου σε κρούστα από φυστίκι Αιγίνης και γλάσο κόκκινου κρασιού. Κι αν έχεις γλυκό χώρο, να προτιμήσεις το μιλ-φέιγ.
Καφενείο "Το Περιβολάκι", Αθηναίου 7, Κ. Πετράλωνα, 2130237687
Κάποιοι από τους 4 της παρέας δούλευαν στον Κωστόπουλο. Μετά την κατάρρευση, ξύπνησε μέσα τους το πνεύμα της κολλεκτίβας. Κι επειδή τις καλύτερες ιστορίες τις γράφουν οι παρέες, αυτή εδώ γράφει τη δική της με πολλές κοινωνικές και καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Λογική πολύχρωμου καφενείου, που ψωνίζει με συνείδηση, βιολογικό καφέ των ζαπατίστας, αναψυκτικά μικρής παραγωγής από πόλεις της Ελλάδας, βιολογικό κρασί από τη Νεμέα, ρακή από το οικογενειακό καζάνι στις Αρχάνες. Στους μεζέδες, το αγόρι της παρέας, που μαγειρεύει όπως θα έκανε ο κάθε "παλιός" στους καφενέδες της επικράτειας: λόγια απλά, ανάλογα με τα υλικά της κάθε μέρας, όπως λέμε γίγαντες με χόρτα, τυρόπιτα κανταϊφι, χοιρινό με μπούκοβο και πορτοκάλι και βολιώτικο λουκάνικο.
Βόλτα, Ιπποθοντιδών 10, 2103459172
Οι παλιότεροι θα τη θυμόμαστε σαν Μονοπόλειο. Τότε που περνούσαμε νύχτες στην-μαγειρική-αγκαλιά της πανέμορφης και φινετσάτης ως σταρ του Χόλυγουντ, μαμάς Αγγελικής, τρώγοντας τις πιο μαγικές τηγανητές πατάτες με δεντρολίβανο, τραγανές και αλάδωτες, καθότι η μαμά τυγχάνει υποψιασμένη και τις βράζει πρώτα για να μην λαδοπιούν. Τότε, οι φίλοι που μου τη σύστησαν με είχαν ορκίσει να μην γράψω τίποτα στα περιοδικά μπας και πάρουν τα μυαλά της αέρα και χάσουν εκείνοι το σπιτικό φαϊ τους. Όμως η Αγγελική είναι αρκούτως ζεν και σοφή ώστε να μην μασά με τις δημοσιότητες, οπότε και τώρα, θα φας το ίδιο καλομαγειρεμένο, φινετσάτο φαγητό, που ξέρει να χειρίζεται με χάρη τα αρώματα των μπαχαρικών, τις ίδιες συνταγές που έχουν ωριμάσει χρόνια στα χέρια της, την πιο ωραία ελιόπιτα με την ολοτράγανη ζύμη να μοσχοβολά πορτοκάλι, τα συκωτάκια με τζίντζερ και την σαν σύννεφο μους χαλβά.
Λαμπόρι, Αλκμήνης 23-25, Κ. Πετράλωνα, 2130302493
Στην κάτω και εκτός πιάτσας πλευρά των Πετραλώνων, στο Λαμπόρι πάω κάθε φορά που ξυπνά μέσα μου η νοσταλγία για μια καλή, δυνατή ρακή από τα Πράμαντα των Τζουμέρκων. Εσύ πάλι, μπορεί να προτιμήσεις μια πιο ήπια από το Ηράκλειο και την Ιεράπετρα ή ένα τσίπουρο από τον Τύρναβο. Παλιός καφενές σαν αυτούς που αγαπούν τα παππούδια, στα χέρια μιας νεότατης γενιάς που έρχεται να του δώσει χρώμα με πολύχρωμα σεμεδάκια και παράταιρα σερβίτσια, από αυτά που στόλιζε η μαμά σου στον μπουφέ. Ωραίες και δυνατές μουσικές, μια χαλαρή διάθεση του τύπου ήμουν περαστικός και πέρασα για ένα σφηνάκι, μεζέδες που φτιάχνονται στην ανοιχτή κουζίνα, τηγανιές που στήνονται στη στιγμή, μανιτάρια με μαστιχωτό κεφαλοτύρι, μπουκίτσες κοτόπουλο ή χοιρινό με γλυκές πιπεριές, ταμπουλέ με ψιλό κουσκουσάκι, μπουγιουρντί με φέτα που λιώνει πάνω στις πιπεριές, πιπεράτο με μπόλικο μπούκοβο, ομελέτα με απάκι, χρυσές, καυτές τραγανές τηγανητές πατάτες κι ένα λουκούμι κεμπάπ που σίγουρα θα παραγγείλεις ξανά και ξανά.
Κι ένας λόγος για να κατέβεις πρωινός στη γειτονιά:
Οικολογικό Κρεοπωλείο, Κειριάδων 149, 2103471540
Αν με ρωτούσες πιο είναι το πιο πολύτιμο για την υγεία αλλά και τη νοστιμιά μπακάλικο της πόλης, σφαίρα θα σε έστελνα στον Αρτέμη (Περιστεράκη). Μπαίνοντας, τίποτα δεν θα σε συγκλονίσει. Σε λίγο, θα κρέμεσαι από τα χείλη του. Ναξιώτης με οικολογικές ανησυχίες, συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο και θα σου πει τόσα για την εντατική κτηνοτροφία που δεν θα ξαναπλησιάσεις μοσχάρι-ό,τι-να'ναι ποτέ στη ζωή σου. Εδώ θα βρεις βιολογικές ναξιώτικες πατάτες, αγνά αβγά, όλα τα τυριά του συνεταιρισμού από το νησί, κυρίως, όμως, ένα "άλλο" γουρουνάκι που μεγαλώνει ελεύθερο στα βουνά τρώγοντας μόνο βελανίδια, τον πιο αληθινό αλανιάρη κόκορα και όλα τα κρέατα από ζώα που δεν έχουν δει ποτέ τους χημικά. Το καϊκι φέρνει ολόφρεσκο ψάρι κάθε Σάββατο και όλ'αυτά, ο Αρτέμης μπορεί να τα στείλει και σπίτι σου με ένα τηλεφώνημα, όπου κι αν μένεις στην Αττική.
σχόλια