ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στο ολοκαίνουργιο Κreas στα Πετράλωνα

Στο ολοκαίνουργιο Κreas στα Πετράλωνα Facebook Twitter
Στη ταράτσα βρίσκονται τραπεζάκια ντυμένα με λαδόκολλα, καρέκλες σε διάφορα παστέλ χρώματα και καναπεδάκια με πολύχρωμες μαξιλάρες.
0


 

Το Kreas άνοιξε στην πλούσια σε νέους χώρους γειτονιά των Πετραλώνων, σε μια μονοκατοικία της δεκαετίας του '30. Η σάλα του δεν θυμίζει σε τίποτα την εποχή του – είναι ένας όμορφος χώρος με βιομηχανική αισθητική και μοντέρνες, διακοσμητικές πινελιές. Ακολουθείς τη σιδερένια σκάλα που σε βγάζει στην ταράτσα: ολάνθιστη, δροσερή, οικεία. Τραπεζάκια ντυμένα με λαδόκολλα, καρέκλες σε διάφορα παστέλ χρώματα και καναπεδάκια με πολύχρωμες μαξιλάρες. Μόλις πάρεις θέση στο τραπέζι σου, προσγειώνεται αμέσως μια γυάλινη κι εντυπωσιακή καράφα με νερό και μια φέτα λεμονιού – φιλόξενη, σπιτική λεπτομέρεια. Μικρό και ευέλικτο, το μενού φανερώνει άποψη, γνώση και καλό χέρι.




Αρχή με φρέσκες πατάτες με ρίγανη και φέτα
, όπου επιλέξαμε να προστεθούν και αυγά μάτια (€5). Ήρθε σε σαγανάκι, με τις πατάτες τραγανές, να ευωδιάζουν ρίγανη, και τους κατακόκκινους κρόκους να ρέουν πάνω στις χρυσαφένιες πατάτες – τα λόγια περιττεύουν, τον λόγο έχουν τα πιρούνια. Ακολούθησε μια καταπληκτική, δροσερή μαϊντανοσαλάτα που δεν ήθελες να τελειώσει, ύμνος στη γενναιόδωρη απλότητα της φύσης. Κινόα, αμύγδαλα, κύβοι από αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένος μαϊντανός και φρέσκο κρεμμυδάκι, ντομάτα ψιλοκομμένη στην κορφή και ολόγυρα καρφωμένες ψημένες αραβικές πίτες. Τα μπουρεκάκια με παστουρμά, κασέρι Σοχού και μαρμελάδα ντομάτας (€5,50), τυλιγμένα σε φύλλο τραγανό και περασμένα από καλό τηγάνι χωρίς ίχνος λαδιού, έκρυβαν πλούσια γεύση σε κάθε μπουκιά. Το φλερτ με τις γεύσεις συνεχίστηκε και με την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€5,50) που φτιάχνεται τη στιγμή της παραγγελίας. Αξίζει η υπομονή των 15 λεπτών. Σε μαύρο πλακάκι έρχεται η καρδιά της μελιτζάνας, «ντυμένη» με ντομάτα και τριμμένη φέτα, συνοδευόμενη από ψητή, καυτερή πιπεριά για θαρραλέους. Η μελιτζάνα καπνισμένη ιδανικά, με υφή απαλή, τιμά την παραδοσιακή, αληθινή συνταγή.

Στα κυρίως, ο κατάλογος προτείνει εξαιρετικά κρέατα, όλα με διαβατήριο αμερικάνικο, που ψήνονται σε φούρνο josper. Προτάσεις για όλα τα εκλεπτυσμένα γούστα. Το αρνάκι Πυρηναίων (€13,50), μαριναρισμένο με σος λεβάντας, ήρθε ψημένο με ωραία κρούστα και μοσχοβολιστό κους κους. Η Ρicania (€21) είναι πληθωρική, ωραία ψημένη με τους χυμούς της και συνοδεύεται από τρία γυάλινα βαζάκια που φιλοξενούν μαύρο αλάτι Χαβάης, Τρικαλινού και Τσούτσουρο Κρήτης. Δεν τελειώσαμε – ακολουθούν τέσσερα μπολ που το καθένα φιλοξενεί διαφορετικά συνοδευτικά: ωραιότατα ψιλοκομμένα μανιτάρια Ρortobello με μυρωδικά, ατζέμ πιλάφι, άγρια χόρτα με ζουμάκι και πατάτες ντοφινουάζ – πιάτο για δυνατούς παίχτες. Ο σεφ Ανδρέας Χατζηθέμελης που έχει θητεύσει στο πλευρό του εξαιρετικού Άρη Τσανακλίδη χαρίζει αυτό το κάτι το διαφορετικό στα πιάτα, που σε κάνει να θέλεις να επιστρέφεις. Και θέλω να επιστρέψω σύντομα για να δοκιμάσω το χάμπουργκερ του Γαργαντούα, το μοσχαρίσιο φιλέτο Ιberico αλλά και τα μπιφτεκάκια με τη ρεβιθοσαλάτα. Η οινική λίστα, ένα ακόμη στοιχείο που σε ελκύει, είναι στημένη με άποψη και καλή τιμολόγηση από τον κ. Αγγελίδη, βαθύ γνώστη του κρασιού. Μολονότι όταν το επισκέφθηκα, το Kreas ήταν μόλις στην τρίτη μέρα λειτουργίας του, όλα κύλησαν σαν καλοκουρντισμένο ρολόι. Εύγε!


☛ Το Kreas, Δημοφώντος 96, Πετράλωνα, 210 3247028

 

Στο ολοκαίνουργιο Κreas στα Πετράλωνα Facebook Twitter
Ένας όμορφος χώρος με βιομηχανική αισθητική και μοντέρνες, διακοσμητικές πινελιές.
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT