Δέκα τρόποι για να χάσετε βάρος

Δέκα τρόποι για να χάσετε βάρος Facebook Twitter
Eπειδή είμαστε και δείχνουμε ό,τι τρώμε, η επιλογή και η ποσότητα των τροφών που θα καταναλώσουμε αλλά και η συχνότητα των γευμάτων μας είναι πολύ πιο σημαντικές απ' όσο πιστεύουμε!
0

Διατροφή: Eπειδή είμαστε και δείχνουμε ό,τι τρώμε, η επιλογή και η ποσότητα των τροφών που θα καταναλώσουμε αλλά και η συχνότητα των γευμάτων μας είναι πολύ πιο σημαντικές απ' όσο πιστεύουμε! Και επειδή το καλοκαίρι πλησιάζει, έχετε μια πολύ καλή αφορμή όχι μόνο για να βρείτε τη φόρμα σας αλλά και για να κάνετε μια νέα αρχή, τρώγοντας σωστά και υγιεινά. Και με κόλπα, εννοείται!

1.

Μειώστε τη ζάχαρη.  Μπορείτε να ελαττώσετε την ποσότητα της επεξεργασμένης ζάχαρης στον καφέ, στο τσάι ή στις συνταγές σας, να την αντικαταστήσετε με κάποιο τεχνητό υποκατάστατο, να χρησιμοποιήσετε, έστω, μια φυσική γλυκαντική ουσία, όπως το μέλι, η στέβια, η φρουκτόζη ή η μαύρη ζάχαρη.

2.

Περιορίστε το λίπος.  Η μείωση του κορεσμένου λίπους και των θερμίδων που περιέχει είναι απαραίτητη. Ψήνοντας στη σχάρα το κρέας, μέρος του λίπους του απομακρύνεται, ενώ όσον αφορά το βούτυρο στο μαγείρεμα, αντικαταστήστε το με ελαιόλαδο ή μαργαρίνη.

3.

Τρώτε μικρότερες μερίδες.  Οι ελαφρά μικρότερες των συνηθισμένων μερίδες θα περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων, χωρίς να σας στερήσουν το αίσθημα του κορεσμού, ιδίως αν συμπληρώσετε το γεύμα σας με περισσότερα λαχανικά, είτε φρέσκα είτε στον ατμό.

Τρώτε μικρότερες μερίδες. Οι ελαφρά μικρότερες των συνηθισμένων μερίδες θα περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων, χωρίς να σας στερήσουν το αίσθημα του κορεσμού, ιδίως αν συμπληρώσετε το γεύμα σας με περισσότερα λαχανικά, είτε φρέσκα είτε στον ατμό.

4.

Προσθέστε υγιεινές τροφές.  Εκτός από τον τρόπο μαγειρέματος (τα ψητά και τα βρασμένα στην κατσαρόλα ή στον ατμό φαγητά είναι, ως γνωστόν, πιο υγιεινά φαγητά), υπάρχουν άφθονες υγιεινές τροφές που αξίζει να προσθέσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο προκειμένου να αντικαταστήσουν όσες επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες και λίπος τον οργανισμό σας.

Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, οι ωμοί ξηροί καρποί σε μικρές ποσότητες και το ψάρι αποτελούν μερικές εύστοχες επιλογές που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τακτικά στα γεύματά σας. Επίσης, μάθετε να τρώτε αργά, μασώντας αρκετές φορές κάθε σας μπουκιά, τόσο για να προκαλέσετε νωρίτερα το αίσθημα του κορεσμού όσο και για να κάνετε πιο εύπεπτη την τροφή σας.

5.

Με σύμμαχο την... πρόβλεψη. Να είστε σωστά προετοιμασμένοι κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη να «τσιμπήσετε» κάποια λιχουδιά, έχοντας πάντα μαζί σας μερικές υγιεινές λιχουδιές: 10 ωμά αμύγδαλα, μία μπανάνα ή ένα μήλο, μία μπάρα δημητριακών. Προκαλούν άμεσα το αίσθημα του κορεσμού και αποτελούν σνακ που τρώγονται ευχάριστα και μπορείτε να έχετε μαζί σας.

6.

Στην υγειά σας! (και στη δίαιτά σας!) Δώστε έμφαση στα «υγρά». Καταρχάς, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό καθημερινά, 1-1,5 λίτρα, και ενισχύστε το «ξέπλυμα» του οργανισμού από τις τοξίνες και την κατακράτηση συμπληρώνοντας με διουρητικά και αποτοξινωτικά αφεψήματα, ροφήματα χωρίς θερμίδες.

Κι αν το νερό σάς φαίνεται «βαρετό», προτιμήστε τα φυσικά ανθρακούχα νερά. Επίσης, μην ξεχνάτε το γνωστό, αλάνθαστο κόλπο για να τρώτε λιγότερο: ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα θα σας βοηθήσει να χορτάσετε ευκολότερα.

Δέκα τρόποι για να χάσετε βάρος Facebook Twitter
Δώστε έμφαση στα «υγρά». Κι αν το νερό σάς φαίνεται «βαρετό», προτιμήστε τα φυσικά ανθρακούχα νερά.

7.

Πρώτα... πρωτεΐνες. Φροντίστε όλα σας τα γεύματα να περιέχουν πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες βοηθούν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο διάστημα απ' ό,τι οι υδατάνθρακες, είναι απαραίτητες για το κάψιμο του λίπους και πολύτιμες, διότι βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας του σώματος.

Το ψάρι, το κοτόπουλο, το άπαχο κρέας, τα ασπράδια των αυγών, τα χαμηλά σε λιπαρά τυριά (cottage, ανθότυρο κ.ά.), αποτελούν πηγές πρωτεϊνών που αξίζει να περιλαμβάνει η διατροφή σας.

8.

Ποτέ νηστικοί για ψώνια! Να είστε χορτάτοι κάθε φορά που πηγαίνετε για ψώνια στο σούπερ-μάρκετ. Έτσι, θα αντισταθείτε ευκολότερα στο να πάρετε λιχουδιές που θα σαμποτάρουν τη διατροφή σας και τον στόχο σας να τρώτε υγιεινά και να χάσετε τα περιττά κιλά σας.

Επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, ανάλατους ξηρούς καρπούς, άπαχο κρέας, στήθος κοτόπουλο), δεν θα έχετε κανέναν πειρασμό στην κουζίνα να σας κλείνει πονηρά το μάτι όταν θα έχετε αυξημένη όρεξη και... μειωμένη αντίσταση!

9.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Το να μένετε πιστοί στη δίαιτα και στην προσπάθεια για βελτίωση της σιλουέτας σας δεν σημαίνει πως πρέπει να είστε πάντα αυστηροί με τον εαυτό σας. Πολλές φορές η υπερβολική στέρηση των αγαπημένων μας συνηθειών δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού μας κάνει να νιώθουμε σαν τιμωρημένοι.

Είναι προτιμότερο να «καλοπιάνετε» πού και πού τον εαυτό σας, τρώγοντας μια μικρή ποσότητα από την αγαπημένη σας λιχουδιά. Αυτή η μέθοδος διαπιστωμένα κάνει ακόμα ευκολότερη την απώλεια βάρους, γιατί έχει αποδειχτεί πως το άγχος που προκαλεί η σχολαστική μέτρηση των θερμίδων επιδρά αρνητικά όχι μόνο στη διάθεση και στην ψυχολογία αλλά και στη σιλουέτα. Άλλωστε, αν έχετε τηρήσει με ευλάβεια για μερικές μέρες τη δίαιτά σας, γιατί να μην επιβραβεύσετε τον εαυτό σας για την όλη προσπάθεια με μια μικρή ποσότητα από την αγαπημένη σας λιχουδιά;

Δέκα τρόποι για να χάσετε βάρος Facebook Twitter
Ο ύπνος, ναι, αδυνατίζει! Επτά με εννέα ώρες απρόσκοπτου καθημερινού ύπνου είναι απαραίτητες για να χάσετε το περιττό σας βάρος.

10.

Ο ύπνος, ναι, αδυνατίζει! Εκτός από τη σωστή διατροφή και το «ξεγέλασμα» του μεταβολισμού με τις διάφορες πρωτότυπες δραστηριότητες, υπάρχει κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό, στο οποίο πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν σημασία, σαμποτάροντας έτσι ερήμην τους τις προσπάθειές τους: ο ύπνος. Επτά με εννέα ώρες απρόσκοπτου καθημερινού ύπνου είναι απαραίτητες για να χάσετε το περιττό σας βάρος.

Το να μην κοιμάστε όσο πρέπει εμποδίζει τον στόχο για καλύτερη σιλουέτα. Και, φυσικά, υπάρχει εξήγηση γι' αυτό: όταν ο οργανισμός στερείται τον αναγκαίο χρόνο για ξεκούραση, παράγει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, μιας ορμόνης άμεσα συνδεδεμένης με το στρες και παρόμοιας με την αδρεναλίνη. Αποτέλεσμα; Το σώμα μας βρίσκεται σε διαρκή υπερένταση, προκαλώντας την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών και καφεΐνης.

Επιπλέον, η κορτιζόλη φαίνεται να επηρεάζει και τις ορμόνες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της κόπωσης και της εξάντλησης. Ως γνωστόν, όσο πιο εξαντλημένοι νιώθουμε, τόσο πιο έντονη είναι η επιθυμία μας για φαγητό.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ