Πώς να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες αναπνέοντας σωστά

Πώς να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες αναπνέοντας σωστά Facebook Twitter
Η Μυρτώ Λεγάκη προσφέρει δωρεάν ζωντανά online μαθήματα διαλογισμού.
0

Λάμβανα πολλά μηνύματα τον τελευταίο καιρό από μαθητές που με ρωτούσαν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το άγχος, τον φόβο και την αβεβαιότητα. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα να κάνουμε τα ζωντανά online μαθήματα Μindfulness για διαχείριση άγχους ώστε να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη δύναμη και ψυχραιμία τη δύσκολη περίοδο που περνάμε.

Τα ονόμασα One Breath Together διότι συνδεόμαστε έστω και από μακριά και αναπνέουμε όλοι μαζί. Κάθε μέρα στις 12:30 μ.μ., μέχρι και τις 02/04, συνδεόμαστε ζωντανά online και η εγγραφή στα μαθήματα είναι δωρεάν.

Εξασκούμαστε στο να παραμένουμε συνδεδεμένοι με το παρόν, εστιάζοντας στις πέντε αισθήσεις μας, κάτι που βοηθά να ησυχάσει η ροή των καταστροφικών σκέψεων για το μέλλον, για την υγεία μας, για τη δυσκολία που όλοι βιώνουμε τώρα. Παίρνουμε απόσταση από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε και να σχετιζόμαστε με αυτά με έναν άλλον, πιο ψύχραιμο, πιο ώριμο τρόπο.

Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα είχε τόση απήχηση αυτή η πρωτοβουλία, φαίνεται ότι το έχουμε όλοι πολύ ανάγκη. Στο τελευταίο μάθημα συμμετείχαν 2.600 άνθρωποι!

Αν το έκανα εικόνα, μέσα σε αυτή την τρικυμία που ζούμε, με το mindfulness ανακαλύπτουμε την ηρεμία που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των κυμάτων. ⁠Τα κύματα συνεχίζουν να έρχονται, εμείς όμως μαθαίνουμε να βρίσκουμε την άγκυρα μέσα μας. ⁠Και αυτό είναι πρακτική, είναι εξάσκηση, μαθαίνεται, άρα είναι εφικτό για όλους!

Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα είχε τόση απήχηση αυτή η πρωτοβουλία, φαίνεται ότι το έχουμε όλοι πολύ ανάγκη. Στο τελευταίο μάθημα συμμετείχαν 2.600 άνθρωποι! Είναι πραγματικά συγκινητικό να εξασκούμαστε μαζί. Φέρνουμε την πρόθεσή μας να συνδεθούμε, την ευχή μας να είμαστε όλοι καλά, συγκινούμαστε και νιώθουμε ευγνωμοσύνη.

Πώς να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες αναπνέοντας σωστά Facebook Twitter
Συνδεόμαστε ζωντανά σε μια πλατφόρμα όπου φαίνεται μόνο ο εκπαιδευτής, αλλά υπάρχει η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γράψουν σχόλια κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, καθώς και να στείλουν γραπτώς ερωτήσεις.

Διαβάζοντας τα σχόλια που εμφανίζονται στην οθόνη παίρνουμε κουράγιο, νιώθουμε ότι υπάρχει ελπίδα και στήριξη ακόμη και μέσα σε αυτή τη δυσκολία. Τις προάλλες συνδέθηκε και μια κοπέλα που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι της και δυσκολεύεται πολύ – τα μηνύματα υποστήριξης από τους υπόλοιπους ήταν τόσο συγκινητικά, έστω και αν δεν τη γνώριζαν και δεν έβλεπαν καν το πρόσωπό της. Νομίζω όλοι μας, και εγώ μαζί, μέσα από αυτό νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ότι ακόμη και από μακριά είμαστε συνδεδεμένοι. Δεν το περίμενα ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί αυτή η αίσθηση, αλλά φαίνεται από τα σχόλια των συμμετεχόντων ότι τελικά ξεχειλίζει.

Τι ακριβώς γίνεται στο μάθημα; Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, κάνουμε ασκήσεις διαλογισμού mindfulness. Διαρκούν περίπου 15 λεπτά και είναι για όλους, δεν χρειάζεται να έχει κανείς εμπειρία. Μπορεί να εστιάσουμε στην αναπνοή ή να καλλιεργήσουμε την αίσθηση της σύνδεσης και της ευγνωμοσύνης.

Συνδεόμαστε ζωντανά σε μια πλατφόρμα όπου φαίνεται μόνο ο εκπαιδευτής, αλλά υπάρχει η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γράψουν σχόλια κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, καθώς και να στείλουν γραπτώς ερωτήσεις. Έτσι είναι διαδραστική η εμπειρία, και στο τέλος επιλέγω μερικές ερωτήσεις να απαντήσω, αν έχουμε χρόνο. Για όσους δεν μπορούν να συνδεθούν ζωντανά, το video της συνάντησης μένει αναρτημένο μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί.

Φυσικά αυτό είναι μόνο μια μικρή γνωριμία με την πρακτική, είναι δύσκολο να εμβαθύνουμε σε τόσο μικρό διάστημα και με τόσους συμμετέχοντες. Γι' αυτό προσφέρουμε πια όλα μας τα προγράμματα online αλλά και ατομικές online συνεδρίες. Ξεκινάμε στις 9 Απριλίου online Live το πρόγραμμα μείωσης άγχους μέσω mindfulness που διαρκεί 8 εβδομάδες, και σύντομα βγάζουμε ένα εισαγωγικό βιντεοσκοπημένο πρόγραμμα mindfulness για ενήλικες αλλά και για παιδιά 5-10 ετών.

Πώς να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες αναπνέοντας σωστά Facebook Twitter

Έχουμε φτιάξει με την ομάδα μου έναν εκτενή οδηγό με επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές συμβουλές που συμβάλλουν στην ψυχική και σωματική μας υγεία και βοηθούν στη διαχείριση του άγχους αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι όλα αυτά που εφαρμόζουμε και εμείς στο One Breath Mindfulness Center καθημερινά για να διαχειριστούμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία, σύνεση και ηρεμία αυτές τις πρωτόγνωρες και απαιτητικές συνθήκες.

Περιέχει ηχογραφημένες ασκήσεις mindfulness για πρακτική στο σπίτι, έρευνες που υποστηρίζουν κάθε μια από τις συμβουλές, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις και πηγές για να εφαρμόσουμε τις συμβουλές. Μπορεί κανείς να βρει τον οδηγό εδώ, είναι δωρεάν. Συνοπτικά:

• Αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας

• Εστιάζουμε σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε και αφήνουμε ό,τι είναι πέρα από τον έλεγχό μας

• Παίρνουμε απόσταση από τις σκέψεις μας

• Ηρεμούμε το νευρικό σύστημα με καθημερινές σύντομες ασκήσεις mindfulness

• Μετριάζουμε την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης και τα social media

• Αποφεύγουμε την κατανάλωση ουσιών που επιβαρύνουν το σώμα και την ψυχική μας κατάσταση (αλκοόλ, καφεΐνη, ζάχαρη)

• Φροντίζουμε να έχουμε επαρκή έκθεση σε φυσικό φως και καθαρό αέρα κάθε μέρα, έστω και από το παράθυρο

• Φροντίζουμε τον ύπνο και τη διατροφή μας

• Κινούμε το σώμα καθημερινά

• Μένουμε συνδεδεμένοι μεταξύ μας, έστω και από μακριά με τηλέφωνο και video κλήσεις

• Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι μέσα στην ημέρα που μας δίνει χαρά

• Επικοινωνούμε με ειδικούς ψυχικής υγείας αν δυσκολευόμαστε, ζητάμε βοήθεια!

Επίσης έχουμε συνοψίσει σε μια σελίδα όλες τις πηγές και τις ενέργειες υποστήριξης που προσφέρουμε για την περίοδο του κορωνοϊού.

Η Μυρτώ Λεγάκη προσφέρει δωρεάν ζωντανά online μαθήματα διαλογισμού mindfulness, www.onebreath.eu

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nick Cave: «Σ’ αυτή την απομόνωση εμφανίζεται η ίδια η ουσία μας και μας ρωτά τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι»

Στήλες / Nick Cave: «Σ’ αυτή την απομόνωση εμφανίζεται η ίδια η ουσία μας και μας ρωτά τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι»

O Nick Cave γράφει για τον νέο μας κόσμο που μοιάζει με «πλοίο φάντασμα» αλλά και για την φρίκη που ένιωσε με «την πιο τρομακτική εκτέλεση του ‘Imagine’ που ηχογραφήθηκε ποτέ».
9 Έλληνες από 9 διαφορετικά σημεία του πλανήτη μάς μιλούν για την πανδημία

Διεθνή / 9 Έλληνες από 9 διαφορετικά σημεία του πλανήτη μάς μιλούν για την πανδημία

9 Έλληνες και Ελληνίδες που ζουν στο εξωτερικό μάς λένε τι κατάσταση επικρατεί αυτήν τη στιγμή στις χώρες που βρίσκονται, όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, και πόσο έχει αλλάξει η δική τους καθημερινότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ