Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα αντιμέτωποι με τον καύσωνα και τον κορωνοϊό

Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα αντιμέτωποι με τον καύσωνα και τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Η καλή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό και η συμμόρφωση με τις οδηγίες και τα φάρμακα που μας συστήνει αποτελούν το απαραίτητο εργαλείο για να ξεπεράσουμε κάθε κίνδυνο αυτό το πρωτόγνωρο καλοκαίρι του κορωνοϊού.
0

Με τους ειδικούς να συστήνουν να προτιμούμε τον φυσικό αερισμό από τον κλιματισμό για τη μείωση του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού, το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται καυτό και πιο δύσκολο για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, που πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τη ζέστη και τον κίνδυνο του Covid-19.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, απ' όλους τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αυτοί που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν πιο βαριά, εφόσον προσβληθούν από τον κορωνοϊό, είναι όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (πρωτίστως οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια-ΧΑΠ), οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, οι παχύσαρκοι, οι υπερτασικοί, οι καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι και όλοι όσοι παρουσιάζουν ανοσοκαταστολή.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν και οι άνθρωποι που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά και ανοσοτροποιητικά φάρμακα, όπως οι ασθενείς με ρευματοπάθειες, όσοι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση και όσοι λαμβάνουν ανοσοθεραπείες για καρκίνο (συμπαγή όγκο ή αιματολογικό καρκίνο ή λέμφωμα). Από την άλλη, τόσο ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκδίδουν συστάσεις για αποφυγή της χρήσης κλιματισμού του θερινούς μήνες και ζητούν από τους ευπαθείς πολίτες-ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες να επιλέξουν τον φυσικό αερισμό για να δροσιστούν τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.

Στην έντονη ζέστη οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι πρέπει να τρώμε ελαφρά, μικρά και συχνά γεύματα, να αποφεύγουμε τα καυτερά και πολύ λιπαρά –που είναι και περισσότερο δύσπεπτα– και να προτιμούμε τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, όπως σαλατικά, κολοκυθάκια, αγκινάρες, αρακά, φρέσκα φασολάκια, φρούτα και γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.


Στην έντονη ζέστη οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι πρέπει να τρώμε ελαφρά, μικρά και συχνά γεύματα, να αποφεύγουμε τα καυτερά και πολύ λιπαρά –που είναι και περισσότερο δύσπεπτα– και να προτιμούμε τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, όπως σαλατικά, κολοκυθάκια, αγκινάρες, αρακά, φρέσκα φασολάκια, φρούτα και γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Τα υγρά χρειάζονται, αλλά οι καρδιοπαθείς πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν απότομα μεγάλη ποσότητα νερού, ενώ οι υπερτασικοί πρέπει να προσέχουν το κρυφό αλάτι, που περιέχεται πρωτίστως στο ψωμί, στις έτοιμες σούπες, στα ντρέσινγκ και στα σνακ. Αντίστοιχα, οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν την κρυφή ζάχαρη, που περιέχεται και σε κάποια φρούτα, όπως το καρπούζι, τα σταφύλια και οι μπανάνες.

Αλλάζει η φαρμακευτική αγωγή το καλοκαίρι;

Σε όλα τα χρόνια νοσήματα αυτό που πρέπει να έχουν πάντοτε υπόψη οι ασθενείς είναι πως η καλή ρύθμιση με τα φάρμακα προφυλάσσει από τον κίνδυνο της βαριάς νόσησης με τον κορωνοϊό. Συνεπώς, πρέπει να είναι σε επαφή με τον γιατρό τους και να φροντίζουν να παίρνουν σωστά την αγωγή τους, είτε αυτή είναι εισπνεόμενη, είτε χάπια, είτε ενέσεις.

Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, και ειδικά σε περιόδους καύσωνα, η φαρμακευτική αγωγή ενδέχεται να πρέπει να τροποποιηθεί, κάτι που μπορεί να γίνει κυρίως σε περίπτωση καρδιοπάθειας, υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη. Η καλή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό και η συμμόρφωση με τις οδηγίες και τα φάρμακα που μας συστήνει αποτελούν το απαραίτητο εργαλείο για να ξεπεράσουμε κάθε κίνδυνο αυτό το πρωτόγνωρο καλοκαίρι του κορωνοϊού.

Λάθος η υπερεκτίμηση των δυνάμεων

Στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και στους ηλικιωμένους (που στη συντριπτική τους πλειονότητα αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ένα ή δύο προβλήματα υγείας) είναι απαραίτητη η σωματική άσκηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, λόγω της ζέστης η άσκηση συστήνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που οι συνθήκες είναι πιο κατάλληλες.

Τα άτομα με χρόνια νοσήματα θα ωφεληθούν από την ήπια και τακτική σωματική δραστηριότητα, όμως δεν πρέπει να κάνουν το λάθος να υπερεκτιμήσουν τις δυνάμεις τους, ούτε στον περίπατο, ούτε όμως και στην παραλία, ειδικά μέσα στο νερό. Οι περισσότεροι πνιγμοί ή ισχαιμικά επεισόδια ηλικιωμένων στη θάλασσα οφείλονται στο γεγονός ότι ξεθαρρεύουν και απομακρύνονται πολύ από την ακτή, με αποτέλεσμα να τους εγκαταλείπουν οι δυνάμεις τους, όπως εξηγεί ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

Ο καρδιολόγος προσθέτει πως οι ηλικιωμένοι και όλοι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα πρέπει πάντα να κολυμπούν με κάποιο άτομο παρέα και όχι μόνοι. Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Νίκος Τεντολούρης, υπεύθυνος της Διαβητολογικής Μονάδας και του Ερευνητικού Διαβητολογικού Εργαστηρίου της Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, θυμίζει ότι οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν όταν περπατούν στην παραλία και να αποφεύγουν να περπατούν ξυπόλυτοι, για να μην πατήσουν κάτι και δημιουργηθεί πληγή που δεν θα επουλώνεται μετά.

Επίσης, για όλους τους χρονίως πάσχοντες είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουν τα στραβοπατήματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώσεις, κακώσεις και κατάγματα. Οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν πρόβλημα υγείας πρέπει να φορούν άνετα υποδήματα με αντιολισθητική σόλα, που τους εξασφαλίζει στέρεο πάτημα, και να προσέχουν όταν ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν σκάλες, μη χάσουν την ισορροπία τους και πέσουν, τονίζει ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM