Οι Ρομά αδιαμεσολάβητα στη Στέγη

ΤΣΕΚ Οι Ρομά αδιαμεσολάβητα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 επτά Ρομά συμπολίτες μας συζήτησαν για δύο ώρες για τα προβλήματα, την περιθωριοποίηση από την Πολιτεία, το ρατσισμό, τις πιθανές παρερμηνείες της βιωμένης πραγματικότητάς τους, καθώς και την επιθυμία τους να ζήσουν και να δημιουργήσουν όπως οι υπόλοιποι συμπολίτες τους. Φωτο: Παύλος Φυσάκης
0

Το επιτυχημένο ψηφιακό εγχείρημα της Στέγης «Society Uncensored», που προσπαθεί να δώσει τον λόγο στους ίδιους τους πολίτες, ώστε να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, τις γνώσεις και τις βιωμένες ιστορίες τους, διεξήχθη για πρώτη φορά με τη φυσική παρουσία και ενεργή συμμετοχή κοινού.

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 επτά Ρομά συμπολίτες μας συζήτησαν για δύο ώρες για τα προβλήματα, την περιθωριοποίηση από την πολιτεία, τον ρατσισμό, την πιθανή παρερμηνεία όσων βιώνουν, καθώς και για την επιθυμία τους να ζήσουν και να δημιουργήσουν όπως οι υπόλοιποι συμπολίτες τους. 

Σε αυτή συμμετείχαν ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος και εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τασία Σαμπάνη, χήρα του δολοφονημένου Νίκου Σαμπάνη, η Παρασκευή Βιλανάκη, παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής, ο Γιάννης Γεωργίου, κοινωνιολόγος, και η Κατερίνα Δημητρίου, διαμεσολαβήτρια Ρομά. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Βιλανάκης, επιστημονικός συνεργάτης της «Ελλάν Πασσέ», μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νεολαίας «ternYpe» και influencer.

«Με τη δράση της η αστυνομία τρέφει τα μικρά παιδιά με μίσος», είπε ο κ. Πάντζος, περιγράφοντας μια απειλητική κατάσταση. Έτσι «ο αστυνομικός γίνεται ένας κακός οιωνός» τη στιγμή της εμφάνισής του.

Από τα διάφορα επαγγέλματα των συμμετεχόντων στη συζήτηση κατέστη σαφές, και επισημάνθηκε και από τον συντονιστή, ότι «οι Ρομά δεν είναι οι κλέφτες», όπως συχνά παρουσιάζονται από την πλειονότητα των ΜΜΕ

Υποδομές και εκπαίδευση

Η συζήτηση κινήθηκε αρχικά γύρω από τα προβλήματα στις υποδομές και στις κατοικίες, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν άλλα στον εκπαιδευτικό τομέα, που ήταν και το επόμενο θέμα: Συχνά οι Ρομά στους καταυλισμούς τους δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Ο Γιάννης Γεωργίου, μεταξύ άλλων, άσκησε κριτική στον εξωτισμό με τον οποίο συχνά αντιμετωπίζονται οι Ρομά, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε οι “ευγενείς άγριοι”», όπως συχνά παρουσιάζονται στη βιβλιογραφία ακόμα και από καλοπροαίρετους ανθρώπους.

Ως προς αυτό η Αλεξάνδρα Καραγιάννη τόνισε ότι οι καταυλισμοί δεν δημιουργούνται από τους ίδιους τους Ρομά ως μια πολιτισμική παράδοση «ελευθερίας» αλλά λόγω της αδιαφορίας ή ακόμα και του απροκάλυπτου ρατσισμού της πολιτείας.

Ο Γιώργος Βιλανάκης, μεταφέροντας ένα προσωπικό του σχολικό βίωμα, έδειξε πόση σημασία έχει για ένα παιδί Ρομά να του απευθύνονται στο σχολείο και στη γλώσσα του. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ότι κάποιοι δήμοι δεν αναγνωρίζουν πως έχουν κατοίκους Ρομά, ενώ ο Βασίλης Πάντζος ανέφερε ότι «γίνονται χλιαρά κάποια πράγματα, εκεί που στην πραγματικότητα απαιτείται πρωτογενής ολιστική παρέμβαση».

Οι Ρομά αδιαμεσολάβητα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Η συζήτηση κινήθηκε αρχικά γύρω από τα προβλήματα στις υποδομές. Φωτο: Παύλος Φυσάκης

Παραβατικότητα

Ως προς την παραβατικότητα, η κ. Καραγιάννη είπε ότι δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά αποκλειστικά τους Ρομά και ότι γενικότερα «οι νέοι είναι πιο παραμελημένοι και μεταξύ αυτών οι πλέον περιθωριοποιημένοι εμφανίζουν και παραβατική συμπεριφορά».

Ο κ. Πάντζος επισήμανε τη στοχοποίηση που υφίσταται η κοινότητα των Ρομά από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. «Δεν έχουμε ακούσει ποτέ ότι ο Κρητικός, π.χ., έκλεψε», είπε, ενώ όταν πρόκειται για Ρομά η καταγωγή του δράστη δηλώνεται. 

«Καλλιεργείται το αμοιβαίο μίσος», τόνισε σχετικά με τη δράση της ελληνικής αστυνομίας που κάνει διαρκώς βραδινές εφόδους σε σπίτια και καταυλισμούς. «Με τη δράση της η αστυνομία τρέφει τα μικρά παιδιά με μίσος», είπε, περιγράφοντας μια απειλητική κατάσταση. Έτσι «ο αστυνομικός γίνεται ένας κακός οιωνός» τη στιγμή της εμφάνισής του.

Ιστορία

Ο κ. Γεωργίου επισήμανε κάτι ενδιαφέρον σχετικά με την ιστορία των Ρομά. «Δεν υπάρχει μία μοναδική ιστορία των Τσιγγάνων», είπε. «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε διασκορπισμένοι σε όλη την υφήλιο, και ιδιαίτερα σε όλη την Ευρώπη, σημαίνει ότι έχουμε διαφορετικές κοινωνικές ιστορίες». 

«Το αφήγημα μιας ενιαίας ιστορίας παρουσιάζει στην πραγματικότητα τους Τσιγγάνους ως περιθωριοποιημένους, σαν να είναι κλεισμένοι μες στον δικό τους πολιτισμό, και δεν μας δίνει καμία εικόνα για τη σχέση τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Αν μελετήσει κανείς καλύτερα τα πράγματα, θα δει ότι ανέπτυξαν σχέσεις, άρα και ιστορία, με τις κατά τόπους κοινωνίες, των οποίων έγιναν κομμάτι».

Η συζήτηση στη Στέγη κατάφερε, δίνοντας το λόγο στους ίδιους τους Ρομά, να αναδείξει αυτή την επαφή, τη διαρκή διάδραση με την υπόλοιπη κοινωνία και να συνεισφέρει στην περαιτέρω προσέγγιση της μερίδας αυτής των συμπολιτών μας που υφίσταται διαρκώς διακρίσεις. 

Η μεγάλη Ιστορία, άλλωστε, είναι ένα ποτάμι στο οποίο καταλήγουν οι μικρές, αλλά καθόλου ασήμαντες, προσωπικές ιστορίες. Η εκδήλωση τελικά συνεισέφερε σε μια, έστω και προσωρινή, ανάδυση αυτών των ιστοριών, που για να αποκτήσει διάρκεια, απαιτείται αλλαγή νοοτροπιών και, φυσικά, λελογισμένη παρέμβαση της πολιτείας.

Οι Ρομά αδιαμεσολάβητα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Facebook Twitter
Επισημάνθηκε η στοχοποίηση που υφίσταται η κοινότητα των Ρομά από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Φωτο: Παύλος Φυσάκης

Στις αρχές της άνοιξης η Στέγη θα ανεβάσει ολόκληρη τη συζήτηση στο διαδικτυακό της κανάλι στο YouTube εδώ.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εναντίον του μίσους και της βαρβαρότητας

Οπτική Γωνία / Εναντίον του μίσους και της βαρβαρότητας

Η τραγωδία στο Πέραμα με τον νεαρό Ρομά ξανάνοιξε τους ασκούς του Αιόλου της προκατάληψης, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, ενώ το διακύβευμα εδώ δεν είναι η παραβατικότητα αλλά η εγκληματική κατάχρηση εξουσίας και η εγγυημένη ατιμωρησία της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Newsroom / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Πόσο εύκολα μπορεί τελικά να μιλήσει για το βίωμά της στους γύρω της μια γυναίκα που έχει περάσει καρκίνο του μαστού και τι ρόλο μπορεί να παίξει η συμμετοχή της σε μια θεατρική ομάδα στην εύρεση νέου νοήματος ζωής; Η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Αθηνά Παππά συζητά με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο για τον καρκίνο του μαστού, το θέατρο και τη νέα της παράσταση «Η κουκούλα».
THE LIFO TEAM
To μυστήριο της δολοφονίας της πλούσιας Πλακιώτισσας Μοσχούλας Βάθη

Αληθινά εγκλήματα / To μυστήριο της δολοφονίας της Μοσχούλας, της πλούσιας Πλακιώτισσας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε νεκρή έξω από την πόρτα του διαμερίσματός της στην Πλάκα η 73χρονη γυναίκα, μια υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση τον Μάρτιο του 1989.
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Άκου την επιστήμη / «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μέσα στην απιστία; Και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα τραυματικό γεγονός; Η ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και το δικαστικό θρίλερ που ακολούθησε

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και ένα δικαστικό θρίλερ

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την εν ψυχρώ δολοφονία του 52χρονου Γιάννη Σκολαρίκου, διευθυντή του ΟΤΕ Παλαιού Φαλήρου, που, ένα χειμωνιάτικο πρωί σαν όλα τ’ άλλα, ξεκίνησε για τη δουλειά του και δεν έφτασε ποτέ.
THE LIFO TEAM
«Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτογραφία μου στα σόσιαλ»

Podcast / «Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτό μου στα σόσιαλ»

Τι κάνεις όταν κυκλοφορεί γυμνή φωτογραφία του παιδιού σου στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα βήματα για να σταματήσεις κάτι που τρέχει πιο γρήγορα κι από φωτιά σε πευκόδασος; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αστυνόμο Χαράλαμπο Καρρά και τον ψυχολόγο Γιώργο Νάκο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Radio Lifo / Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Αντώνη Τσαγκαράκη, επίκουρο καθηγητή Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα έντομα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν ως τρόφιμα, καθώς και για τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ