Robogirl: Μια ελληνική ταινία που σπάει τα στερεότυπα για τις θετικές επιστήμες

Robogirl: Μια ελληνική ταινία που σπάει τα στερεότυπα για τις θετικές επιστήμες Facebook Twitter
1

Η Σοφία, ένα νεαρό κορίτσι που δεν έχει καμία έφεση στις θετικές επιστήμες, αναγκάζεται να γραφτεί στο μάθημα ρομποτικής, όταν κατά λάθος σπάει το ρομπότ του μεγαλύτερου αδελφού της.

Βιώνοντας δύσκολη εφηβεία, με συνεχείς κόντρες με τη μητέρα της, νιώθει ζορισμένη και «άχρηστη», όπως συνεχώς επαναλαμβάνει. Ο χορός είναι η αγάπη και η απόδρασή της και ο βραβευμένος, αριστούχος αδελφός της, η μεγάλη της αδυναμία, γι' αυτό και δεν έχει το κουράγιο να του πει την αλήθεια για το ατύχημα.

Με τη βοήθεια της καλύτερής της φίλης και ενός φιλότιμου συμμαθητή της, μπαίνει αρχικά απρόθυμα στο σύμπαν της ρομποτικής, αλλά σταδιακά ανακαλύπτει έναν νέο κόσμο γεμάτο δυνατότητες κι εκπλήξεις, αποκτώντας εμπιστοσύνη κι ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ευθύνης, όσο ο διαγωνισμός πλησιάζει και ο χρόνος πιέζει την ομάδα να παραδώσει ένα άρτιο αποτέλεσμα, ικανό ακόμη και για το πρώτο βραβείο.

Robogirl: Μια ελληνική ταινία που σπάει τα στερεότυπα για τις θετικές επιστήμες Facebook Twitter

Μπορεί το «Robogirl» να είναι μια ταινία με θέμα το τεχνολογικό θαύμα της ρομποτικής και την ενσωμάτωσή του στα σχολικά προγράμματα, αλλά ουσιαστικά, η 50λεπτη δραματική κομεντί του Βαρδή Μαρινάκη, πάνω σε μια ιστορία του Πάνου Σαμπράκου και σενάριο της Μυρτούς Κοντοβά, πραγματεύεται την προκατάληψη που αντιμετωπίζει ένα κορίτσι, από μια κοινωνία που επιμένει να κολλάει στο παραδοσιακό στερεότυπο περί «αρσενικής ηγεμονίας» στις θετικές επιστήμες.

Το έξυπνο twist είναι ότι η Σοφία καλείται να επιστρατεύσει την ευστροφία της και την προσωπικότητά της για να κερδίσει, όχι μόνο τον διαγωνισμό ή τη χαμένη αγάπη του αδελφού της (λανθασμένα νομίζοντας πως θα της κακιώσει επειδή του χάλασε το προϊόν του κόπου του), αλλά την εμπιστοσύνη στον εαυτό της.

Robogirl: Μια ελληνική ταινία που σπάει τα στερεότυπα για τις θετικές επιστήμες Facebook Twitter

Ο Yoda, το ρομπότ που η Σοφία (εξαιρετική η Σοφία Σιμόνι) ανασκεύασε από τα σπασμένα εξαρτήματα του προηγούμενου, είναι η αιχμή του δόρατος για ένα καινούριο ξεκίνημα, που μέχρι τώρα δεν τολμούσε να φανταστεί πως είχε τις δυνάμεις να τολμήσει.

Το «Robogirl» αφηγείται με σβελτάδα και συγκίνηση, μεταμορφώνει γρήγορα τα παιδιά που παίζουν στην ταινία από απλά συμπαθή σε ουσιαστικούς μικρούς ήρωες και, με τη συμπαγή του διάρκεια, καταφέρνει να γίνεται εξίσου ευχάριστο και κατατοπιστικό, γύρω από ένα σχετικά άγνωστο, αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενο, εκπαιδευτικό πεδίο.

Robogirl: Μια ελληνική ταινία που σπάει τα στερεότυπα για τις θετικές επιστήμες Facebook Twitter

Info

Η ταινία «ROBOGIRL» είναι διαθέσιμη στο κανάλι της COSMOTE στο YouTube. Επίσης το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, η ταινία θα προβληθεί στην COSMOTE TV (20.00, COSMOTE CINEMA 1HD), υποστηρικτή της ελληνικής παραγωγής κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ. Μετά την προβολή της, θα είναι διαθέσιμη και on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.  

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Τech & Science / Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Οι ειδικοί έφεραν τους Ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας τεχνική παρόμοια τη μέθοδο που γεννήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly
LIFO NEWSROOM
Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Ίσως συγκρουστεί με τη Σελήνη

Τech & Science / Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Οι πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Σελήνη

Οι πιθανότητες πρόσκρουσης με τη Σελήνη είναι 3,8%, αν και η NASA σημειώνει ότι ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης, η τροχιά του φεγγαριού δεν θα αλλάξει
LIFO NEWSROOM
Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Τech & Science / Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Πιο «ανθρώπινο» κι από άνθρωπο αποδείχθηκε το GPT-4.5, σύμφωνα με νέα έρευνα – γιατί το τεστ Τιούρινγκ ίσως πλέον δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εμάς τους ίδιους
LIFO NEWSROOM