Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα!

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
2
Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
«Η Πράγα δε σε αφήνει ποτέ να φύγεις... αυτή η καλή μανούλα έχει γαμψά νύχια» (Φραντς Κάφκα)

Ο Φραντς Κάφκα γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1883 στο κτίριο που βρισκόταν στη γωνία των δρόμων Kaprova και Maiselova, δίπλα στην παλιά πλατεία της Πράγας. Μια ανάγλυφη πλάκα βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου της διεύθυνσης náměstí Franze Kafky 3, Praha, Česká republika, σηματοδοτώντας τον διάσημο κάτοικο που έμεινε εκεί για μόλις δύο χρόνια. Από το αρχικό κτίριο έχει επιβιώσει μόνο η είσοδος. Το υπόλοιπο καταστράφηκε σε μια φωτιά του 1887.

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
Το πρώτο σπίτι του Κάφκα, σήμερα
Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
Η αυθεντική είσοδος

  

Ο Κάφκα κατάφερε να αφήσει το πατρικό του σπίτι και να μείνει μόνος του στα 31 του. Άλλαξε πολλά σπίτια, μέχρι να καταλήξει στο νούμερο 16 της οδού Dlouhá, όπου έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος «η Δίκη». Ο δρόμος ήταν τότε, όπως και σήμερα, πολυσύχναστος, και γι' αυτό ο Φραντς συχνά πήγαινε στο σπίτι της αδερφής του για να βρει ησυχία.

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
οδός Dlouhá

Μια από τις πιο σύντομες περιγραφές για το έργο του Κάφκα που έχω διαβάσει είναι «η προσπάθεια του ανθρώπου να βρει ασφάλεια». Επειδή πολλά έχουν γραφτεί, και άλλα τόσα έχετε διαβάσει, ας το αφήσουμε εκεί, και ας γιορτάσουμε τα γενέθλια αυτού του ανθρώπου:

Πληκτρολογήστε με το χέρι του Κάφκα

Η σχεδιάστρια Julia Sysmäläinen από τη Φινλανδία έχει σχεδιάσει μια γραμματοσειρά βασισμένη στη μοναδική γραφή του Κάφκα. Της έχει δώσει το χαρακτηριστικό όνομα FF Mister K. Ο κύριος Κ έχει ξεπηδήσει από τα γραπτά του Φραντς και τώρα μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις του. Η γραμματοσειρά δίνει στον χρήστη την ευκαιρία να διορθώσει τις σκέψεις του, αφήνοντας τα λάθη εμφανή.

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Η πετυχημένη γραμματοσειρά υποστηρίζει πολλές μα πολλές γλώσσες, από ινδονησιακά μέχρι Maori, αλλά όχι ελληνικά. Γιατί όχι ελληνικά; Γιατί;

Το χειρότερο αεροδρόμιο του κόσμου

Το Onion περιγράφει το πιο καταθλιπτικό αεροδρόμιο του κόσμου, το Franz Kafka, όπου όλες οι πτήσεις είναι με καθυστέρηση ημερών, μερικές φορές και μηνών, οι διάδρομοι ατελείωτοι και αδιέξοδοι, με αεροπλάνα που ταξιδεύουν και βρίσκονται και πάλι στην αρχή:

Το αγαπημένο καφέ του Κάφκα

Στην εποχή του Κάφκα, τα καφέ της Πράγας ανταγωνίζονταν τα καφέ της Βιέννης, αποτελώντας χώρο συνάντησης των διανοούμενων. Από τα αγαπημένα του Κάφκα λίγα έχουν επιζήσει ως σήμερα. Ένα από αυτά είναι το Café Louvre, με μεγαλοπρεπή σκάλα, δωμάτιο για μπιλιάρδο και ορθομαρμαρώσεις. Το μεγαλείο του έχει αποτυπωθεί σε πολλές φωτογραφίες της εποχής.

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

Στις 7 Νοεμβρίου 1907, όπως φαίνεται από την αλληλογραφία του Κάφκα με τον φίλο του Brod, οι δύο τους πέρασαν ένα ευχάριστο απόγευμα στο Café Louvre, διαβάζοντας το «Θρυλικές Ιστορίες με Ηθικό Δίδαγμα» του Ζυλ Λαφόργκ. Ας τιμήσουμε τον μεγάλο συγγραφέα με ένα φλιτζάνι καφέ και ένα ωραίο βιβλίο. Χρόνια πολλά, Φραντς!

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
Βιβλίο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Βιβλίο / Η όχι και τόσο ξαφνική μανία με τον Έρμαν Έσε 

Το έργο του Έρμαν Έσε, είτε ως λαμπρού εκφραστή της κεντροευρωπαϊκής παράδοσης, είτε ως σύγχρονου μελετητή της ενδοσκόπησης, αποδεικνύεται πολύ πιο επίκαιρο και επιδραστικό από οποιοδήποτε life coaching, δεσπόζοντας ακόμα στις κορυφές των παγκόσμιων μπεστ σέλερ. Οι εκδόσεις Διόπτρα επανεκδίδουν τα πιο γνωστά βιβλία του με μοντέρνα εξώφυλλα και νέες μεταφράσεις. 
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

Βιβλίο / Ο συγγραφέας του Fight Club πιστεύει ότι οι σέκτες και οι αιρέσεις είναι πια εκτός ελέγχου

«Ένα πράγμα μας σώζει», λέει ο Τσακ Πάλανιουκ για τον Ίλον Μασκ στη συνέντευξή του στον Telegraph. «Συνήθως, τέτοια άτομα είτε αποτυγχάνουν οικτρά είτε χάνουν την προσοχή μας».
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Καρολίνα Μέρμηγκα: «Συγγενής»

Το Πίσω Ράφι / «Συγγενής»: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας με μια μεγάλη ανατροπή

Εκείνο που προσεγγίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα στο βιβλίο της είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές ορίζονται από τα δεσμά της οικογένειας, τις υπαρξιακές μας ανάγκες, τις κοινωνικές συμβάσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σελίν Κιριόλ «Φωνή χωρίς ήχο»

Το πίσω ράφι / «Ένα από τα πιο ιδιοφυώς γραμμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας»

Έτσι είχε γράψει ο Πολ Όστερ εξαίροντας τη γραφή της Σελίν Κιριόλ στο «Φωνή χωρίς ήχο» για την οικονομία, τη συμπόνια και τις χιουμοριστικές πινελιές της, για τον τρόπο που προσεγγίζει μια γυναίκα αποξενωμένη σε μια απέραντη μεγαλούπολη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Βιβλίο / Ο Στρατής Τσίρκας και οι Ακυβέρνητες Πολιτείες

Σε ποια εποχή γράφτηκε η φημισμένη τριλογία; Πώς διαβάζουμε σήμερα αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι ήρωές του; Αυτά και πολλά ακόμα αναλύει με εξαιρετικό τρόπο η Κωνσταντίνα Βούλγαρη σε τρία ηχητικά ντοκιμαντέρ. 
THE LIFO TEAM
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

σχόλια

2 σχόλια