Ο φόβος του καλλιτέχνη

Ο φόβος του καλλιτέχνη Facebook Twitter
1

 Είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους ενός καλλιτέχνη. Το ότι ολόκληρη η ζωή, το πάθος και το ταλέντο του θα πάνε χαμένα ή θα παραγνωριστούν, ή θα τα τσακίσει η κριτική. Και είναι παγκοσμίως γνωστό ότι για τους παρακάτω τέσσερις ζωγράφους η δόξα ήρθε μετά θάνατον. Δυστυχώς και το χρήμα, αλλά τα σάβανα δεν έχουν τσέπες.

Ο Κλοντ Μονέ μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για όλους τους συλλέκτες του κόσμου, αλλά όσο ήταν εν ζωή δεν ήταν λίγες οι φορές που οι γκαλερί απέρριψαν το έργο του. Ο πατέρας του ιμπρεσιονισμού ίδρωσε κυριολεκτικά να πείσει στις μεγάλες εκθέσεις του Παρισιού ότι αυτή η πινελιά άξιζε τον κόπο.

Την αληθινά τραγική ιστορία του Βινσεντ Βαν Γκογκ, την ξέρουν περίπου όλοι. Οσο ζούσε, ο μύθος λέει, ότι αυτός, ο πατέρας του αφηρημένου εξπρεσιονισμού πούλησε μόνο έναν πίνακα, το Τhe Red Vineyard. Η σημερινή του αναγνώριση και αξία ήρθε μόνο μέσα από τις εκθέσεις στα μέσα του 20ου αιώνα.

Οσες προτάσεις και έργα και αν υπέβαλε ο Πολ Σεζάν στο "Παρισινό Σαλόνι", που ήταν στην ουσία η έκθεση-θεσμός της εποχής και έκρινε την επιτυχία των καλλιτεχνών, ελάχιστες από αυτές είχαν τύχη. Αλλά ήταν αυτός που άνοιξε το δρόμο από το ιμπρεσσιονισμό στον κυβισμό και τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και "έστρωσε το χαλί" για τους καλλιτέχνες των επόμενων γενεών όπως ο Πικάσο.

Μερικούς αιώνες νωρίτερα, ο γεννημένος το 1514 Δομήνικος Θεοτοκόπουλος περιπλανήθηκε, ταλαιπωρήθηκε, εκδιώχθηκε και τελικά αναγνωρίστηκε για τη ζωγραφική που ξεπερνούσε την εποχή του κυρίως τον εικοστό αιώνα.


Αυτά τα άδικα. "Αγαπάτε και υποστηρίξτε την τέχνη για να αναγνωριστεί εγκαίρως".

Αυτό είναι το μήνυμα.

*****

Εικαστικά
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα;

Εικαστικά / Τα ερωτήματα του Homo sapiens σε μια έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε τέσσερα ιστορικά αθηναϊκά κτίρια εικαστικοί και ακαδημαϊκοί επιχειρούν να απαντήσουν στα μεγάλα ερωτήματα της ψηφιακής εποχής για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ