Tependris vs Tependris

Tependris vs Tependris Facebook Twitter
Γιατί κουνάνε τα χέρια στον αέρα και γιατί φωτογραφίζονται με αυτά τα φουστάνια μάνα και γιος, στα βάθη της υπαίθρου - εκεί όπου διαδραματίστηκαν οι ευριπίδειες «Βάκχες»; Φωτ.: Αντωνάκης
0

Ένα φθινοπωρινό πρωί, στα Βίλια Αττικής, ανάμεσα σε deluxe γιαπιά και μισογκρεμισμένους βυζαντινούς τοίχους, ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Κακανιάς, ντυμένος ως Τεπενδρή-Κλυταιμνήστρα, μαζί με τη μητέρα του, Μίκα Παϊζάνη (η πραγματική κυρία Τεπενδρή), ομοίως ντυμένη ως Τεπενδρή-Κλυταιμνήστρα, πρωταγωνίστησαν σε μια μετα-φροϋδική φωτογράφιση μόδας. Ήταν η τέλεια ευκαιρία για να βρεθούν (ξανά) μαζί επί σκηνής μάνα και γιος, σε ένα παραλήρημα εναλλαγής ρόλων, χωρίς οι απαντήσεις να δείχνουν ξεκάθαρες. Ποιος είναι ποια; Ποια είναι ποιος; Ποια φόρεσε πρώτος τι; Από πού ξεκίνησε όλο αυτό; Τι βλέπει στον καθρέφτη της η δισεκατομμυριούχος χήρα Ελληνοαμερικανού ευπατρίδη με το σχεδόν γελοίο όνομα Τεπενδρής; Γιατί κουνάνε τα χέρια στον αέρα και γιατί φωτογραφίζονται με αυτά τα φουστάνια μάνα και γιος, στα βάθη της υπαίθρου – εκεί όπου διαδραματίστηκαν οι ευριπίδειες «Βάκχες»; Και πάνω από όλα, ποιος άραγε σκέφτηκε να φωνάξει την Απολλωνία Β, θρυλική ιέρεια των '90s, για το μακιγιάζ «Κλυταιμνήστρα η Αιγυπτία»;

Όλα αυτά συνέβησαν κάτω από τον σχεδόν καυτό ήλιο που έκανε την παχιά μάσκαρα να τρέχει, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του enfant terrible της ελληνικής τέχνης Κωνσταντίνου Κακανιά, για τα 30 χρόνια συνεργασίας του με την γκαλερίστα Ρεβέκκα Καμχή.

Κάπου ανάμεσα στο camp και το αληθινό δράμα, η αφήγηση του Κακανιά εξερευνά από βαθιά τραύματα της παιδικής ηλικίας μέχρι τη σεξουαλικότητα, τον καταναλωτισμό, τη θρησκεία, την κοινωνική τάξη, τον εθισμό, την ερωτική επιθυμία, την απόγνωση.

Η έκθεση με τίτλο «Divine Personality Disorder» («Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας») αναδεικνύει την πολυδιάστατη, σχεδόν σχιζοφρενική δουλειά του Κακανιά, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων dualities, βρίσκεται με το ένα πόδι στην Ελλάδα και με το άλλο στην Καλιφόρνια.

Tependris vs Tependris Facebook Twitter
Όλα αυτά συνέβησαν κάτω από τον σχεδόν καυτό ήλιο που έκανε την παχιά μάσκαρα να τρέχει. Φωτ.: Αντωνάκης

Η έκθεση, που ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή (Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο), περιλαμβάνει από πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, φωτογραφίες και ηχητικά αρχεία μέχρι και εικονογραφήσεις σε περιοδικά, από το 1994 έως σήμερα. Κάπου ανάμεσα στο camp και το αληθινό δράμα, η αφήγηση του Κακανιά εξερευνά από βαθιά τραύματα της παιδικής ηλικίας μέχρι τη σεξουαλικότητα, τον καταναλωτισμό, τη θρησκεία, την κοινωνική τάξη, τον εθισμό, την ερωτική επιθυμία, την απόγνωση.

Ο ίδιος δηλώνει: «Δεν είμαι σίγουρος ποτέ για τη μέθοδο. Μέσα από την κωμωδία, αναζητώ την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στον εξαιρετικά επιφανειακό κόσμο και τον βαθύτερο εαυτό μου. Είναι συχνά επώδυνο, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκαλύψω τις εμμονές μου».

Tependris vs Tependris Facebook Twitter
Ήταν η τέλεια ευκαιρία για να βρεθούν (ξανά) μαζί επί σκηνής μάνα και γιος, σε ένα παραλήρημα εναλλαγής ρόλων, χωρίς οι απαντήσεις να δείχνουν ξεκάθαρες. Φωτ.: Αντωνάκης
Tependris Vs Tependris Facebook Twitter
Φωτ.: Αντωνάκης
Tependris Vs Tependris Facebook Twitter
Φωτ.: Αντωνάκης
Tependris Vs Tependris Facebook Twitter
Φωτ.: Αντωνάκης
Tependris vs Tependris Facebook Twitter
Φωτ.: Αντωνάκης
Tependris Vs Tependris Facebook Twitter
Φωτ.: Αντωνάκης
Tependris Vs Tependris Facebook Twitter
Φωτ.: Αντωνάκης

Κείμενο: Νίκος Τσεπέτης
Φωτογράφιση: Αντωνάκης
Παραγωγή: Αλέξανδρος Σιμόπουλος
Μαλλιά: Τρύφων Σαμαράς
Μακιγιάζ: Απολλωνία Β
Kοστούμια: Ατελιέ Αρετή
Περούκες: Perucce

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Nikos Tsepetis
www.ammoshotel.com
http://instagram.com/ammoshotel 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς δημιουργεί την οπτική ταυτότητα του 62oυ ΦΚΘ

Πολιτισμός / Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς δημιουργεί την οπτική ταυτότητα του 62oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οι αφίσες του Φεστιβάλ είναι φέτος εκτός από στατικά πόστερ και κινούμενες και έτσι θα απολαύσουμε την κυρία Τεπενδρή να τα δίνει όλα, στις αίθουσες της διοργάνωσης, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ