Το site - σκάνδαλο της Κάρλας Μπρούνι

Το site - σκάνδαλο της Κάρλας Μπρούνι Facebook Twitter
1

Οταν η Κάρλα Μπρούνι έγινε πρώτη κυρία της Γαλλίας, όλοι περίμεναν ότι η χώρα θα ζούσε μια περίοδο σύγχρονης "Μαρίας Αντουανέτας". Η εκατομμυριούχος κληρονόμος που κάποτε κέρδιζε ως supermodel πάνω από 4 εκ.λίρες ετησίως, προβλήθηκε σαν το σύμβολο των πλουσίων. Ως πρώτη κυρία της χώρας είχε το δικό της γραφείο, τις δικές της δημόσιες σχέσεις και το δικό της, προσωπικό ιστότοπο, ο οποίος την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του "κατέρευσε" από τα εκατομμύρια των επισκεπτών.

Αυτή η "πτώση" συνοδευόταν από ένα όχι και τόσο ευγενικό σημείωμα στο οποίο λίγο ως πολύ η Κάρλα κατηγορούσε τον τεράστιο αριθμό επισκεπτών, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τη ζημιά που είχε γίνει. Σκοπός της ύπαρξης του Site, ήταν η προώθηση του έργου της. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα της, βοηθά μειονότητες και το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας. Μέχρι εδώ όλα καλά, ή περίπου καλά. Η δυσφορία άρχισε από τη στιγμή που αποφάσισε να προωθήσει μέσω του ιστότοπου της το νέο της άλμπουμ προκαλώντας τις αντιδράσεις των γάλλων φορολογούμενων που είχαν πληρώσει για την δημιουργία του 410.000 ευρώ (από την εποχή που ήταν πρώτη κυρία). Το κόστος δημοσιεύθηκε στην έκθεση του ελεγκτή δημόσιας διοίκησης, σε μια περίοδο που η γαλλική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους για τον προϋπολογισμό. Οταν δημοσιεύθηκε το κόστος του ιστότοπου, ένας web developer, ο Νικολά Μπουσκέ, έκανε μια αναφορά, σημειώνοντας ότι είναι ανήθικο να σπαταληθούν τόσα χρήματα για μια δουλειά που θα μπορούσε να γίνει με 10.000 ευρώ.

Ο κόσμος εξοργίστηκε και πλέον κυκλοφορεί μια on-line αίτηση που απαιτεί από την Κάρλα Μπρούνι να επιστρέψει τα χρήματα στο κράτος. Ως τώρα το αίτημα αυτό έχει συγκεντρώσει 50.000 υπογραφές. "Θα περίμενε κανείς, αυτό το site με τόσα χρήματα που σπαταλήθηκαν να είναι ένα πραγματικό θαύμα, αλλά είναι απλώς μια καταστροφή" , έγραψε ο Oλιβιέ Λορελί, Γάλλος εμπειρογνώμονας web στην ιστοσελίδα του Rue89. Από την μεριά της Κάρλα Μπρούνι εκδόθηκε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το site έχει χρηματοδοτηθεί από το Ιδρυμά της, το οποίο έχει διανείμει βοήθεια του ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολούθησε μια σειρά μικρών οικονομικών ιστοριών: Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι τα πέντε άτομα που απασχολούνται στο γραφείο της δημοσιογράφου και συντρόφου του Ολαντ Βαλερί Τριερβελέρ, στοιχίζουν 19.742 ευρώ το μήνα, ενώ τα οκτώ άτομα που απασχολούνταν από το γραφείο Μπρούνι-Σαρκοζί κόστιζαν τον Ιανουάριο του 2012, 36.448 ευρώ το μήνα. Στο χορό μπήκε και το συνδικάτο της Air France το οποίο εξέφρασε την οργή του για τις δωρεάν πτήσεις του ζεύγους Σαρκοζί-Μπρούνι στις ΗΠΑ, για την προώθηση του νέου της άλμπουμ. Μάλιστα η γαλλική εταιρεία σημείωσε πως κατέβαλε 500 ευρώ φόρους στο αεροδρομίου της Νέας Υόρκης για λογαριασμό της Μπρούνι. "Είναι σκανδαλώδης αυτή η παράδοση με τα δωρεάν εισιτήρια", γράφει η ανακοίνωση της SUD "σε μια εποχή που η οικονομική κατάσταση της εταιρείας είναι άθλια, καθώς μετά την αναδιάρθρωσή της προσπαθεί να μειώσει το χρέος της κατά 2 δις ευρώ μέχρι το 2015, καταγράφοντας και σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας.

Βεβαίως η χειρότερη κοτσάνα της Μπρούνι ειπώθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία, όταν χαρακτήρισε ως απλή και λαϊκή τη ζωή που ζουν με τον Σαρκοζί. Το γραφείο του συζύγου της προαπάθησε να μαζέψει την δήλωση και εξέδωσε μια επανόρθωση, στην οποία η Μπρούνι έλεξε ότι γνωρίζει καλά ότι η ζωή τους είναι γεμάτη προνόμια. Λέγοντας μέτρια -είπε- εννοούσε την μετριοπαθή στάση τους. Αλλά μάλλον δεν την πίστεψε κανείς...

*****

Μουσική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ

σχόλια

1 σχόλια