Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών Facebook Twitter
«Θέλω να ελπίζω ότι η ένωση με τη μουσική είναι ένα πανανθρώπινο συναίσθημα που δεν μπορεί να χαθεί». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Η σύγχρονη electronica είναι ένα περίεργο χαρμάνι. Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τάσεις και νεωτερισμούς όταν οι περισσότερες καινούργιες κυκλοφορίες «πατούν» σε κάτι γνώριμο από το παρελθόν, ανακυκλώνοντας είδη που επανασυστήνονται σε μια γενιά που δεν πρόλαβε να τα ζήσει στην εποχή που ήταν στο peak τους.

Η σημερινή mainstream ποπ αφομοιώνει (ή «χρησιμοποιεί» ασύστολα) είδη που κάποτε ήταν πρωτοπορία ή «underground» και όριζαν την dance, κάτι που, βέβαια, δεν είναι πρωτόγνωρο, αυτό συνέβαινε πάντα με την ποπ, «δανειζόταν» στοιχεία από τη χορευτική μουσική για να περάσει στο μεγάλο κοινό κάθε είδους πειραματισμούς και ήχους που δημιουργούσαν υποκουλτούρες.

«To DNA της μουσικής των κλαμπ είναι πολύ ανθεκτικό» λέει ο Θωμάς, ο Autow Nite Superstore, που με το νέο άλμπουμ του, «Running Towards the End of the Light», προκάλεσε το ενδιαφέρον ξένων DJ και μέσων όπως το ΒΒC Radio 6, το XLR8R, το Mixmag, το Numéro Netherlands, τα New & Notable του Bandcamp, «ακόμα κι αν τα genres ξεθωριάζουν, η ενέργεια και η αισθητική κάποιων ήχων παραμένει και εξελίσσεται».  

Τον ρωτάω αν μπορεί η χορευτική μουσική να δημιουργήσει κουλτούρα όπως παλιότερα. «Νομίζω πως πλέον η χορευτική μουσική περισσότερο εξυπηρετεί την κουλτούρα παρά τη δημιουργεί», λέει. «Τα context έχουν αλλάξει, το clubbing είναι διαφορετικό και λείπει σε μεγάλο βαθμό αυτή η οργανική δόνηση. Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη για subcultures όπως στα ’90s ή τα ’00s, αλλά ακόμα και τώρα, ευτυχώς, βλέπεις σκηνές να γεννιούνται μέσα από online communities, labels και μικρά events».

«Πλέον μ’ ενδιαφέρουν οι πιο ειλικρινείς δημιουργίες, που είτε θα σε χτυπήσουν στο στομάχι είτε θα σε αγκαλιάσουν ανθρώπινα. Η πολυδουλεμένη μουσική, που ακούγονται όλα τέλεια, όλα ραφιναρισμένα, όλα τόσο μετρημένα, είναι πλέον λίγο ξεπερασμένη».

Τα δέκα κομμάτια του άλμπουμ είναι ένα compilation από ήχους και αναφορές που θυμίζουν πότε τo drum ‘n’ bass του Goldie και το ιδιαίτερο jungle του «Black Secret Technology» του A Guy Called Gerald και πότε τον Burial των τελευταίων κυκλοφοριών του, με το 2-step, το breakbeat, το garage, το techno περασμένα από ένα δικό του φίλτρο που δίνει στα κομμάτια προσωπική σφραγίδα και ομοιογένεια εξαιρετική.

Autow Nite Superstore — Bad Faith (official video)

Το νέο άλμπουμ του Θωμά ήρθε παράλληλα με μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του (έγινε πρόσφατα μπαμπάς) και σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Την Παρασκευή 14 Μαρτίου θα το παρουσιάσει ζωντανά στο Aux Club στο Γκάζι με guest συνεργάτες και φίλους του που υπόσχονται μια αξέχαστη βραδιά.    

― Υπάρχουν, πιστεύεις, μουσικά είδη στην dance του παρόντος που να μπορούν να συσπειρώσουν πολύ μεγάλο κοινό και να έχουν και διάρκεια; Είδαμε ό,τι νέο βγήκε τα προηγούμενα χρόνια (το hyperpop π.χ.) να ενσωματώνεται στην ποπ, από την Charlie XCX μέχρι την FKA Twigs, ξεθωριάζοντας όμως τα είδη.
Σίγουρα, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο που συνέβαινε παλιότερα. Τα περισσότερα νέα genres γεννιούνται, κορυφώνονται και ενσωματώνονται στη mainstream ποπ πολύ πιο γρήγορα. Αυτό τα κάνει να χάνουν μέρος της αρχικής τους ταυτότητας, αλλά την ίδια στιγμή επιτρέπει σε ορισμένα στοιχεία τους να μεταφερθούν αλλού, σε άλλα ηχητικά περιβάλλοντα.

― Ευρώπη ή Αμερική; Τι ακούς περισσότερο και τι σε επηρεάζει;
Ακούω τα πάντα, αλλά ως επιρροή με κερδίζει η Αμερική, η Αγγλία, η Γαλλία.

― Θεωρείς ότι υπάρχουν ισχυρά trends αυτήν τη στιγμή; Που να κάνουν και νούμερα…
Ναι, φυσικά. Η trap συνεχίζει να σαρώνει, ενώ η pop φέρνει όλο και πιο κοντά της περιθωριοποιημένα subgenres απ’ όλον τον κόσμο και τα κατασπαράζει, κάνοντας ιστορικά νούμερα.

― Πού βλέπεις να πηγαίνει η ηλεκτρονική μουσική; Βασικά πες μου τι σε ενδιαφέρει από όσα νέα ακούς.
Θα έλεγα πως πλέον μ’ ενδιαφέρουν οι πιο ειλικρινείς δημιουργίες, που είτε θα σε χτυπήσουν στο στομάχι είτε θα σε αγκαλιάσουν ανθρώπινα. Η πολυδουλεμένη μουσική, που ακούγονται όλα τέλεια, όλα ραφιναρισμένα, όλα τόσο μετρημένα, είναι πλέον λίγο ξεπερασμένη. Και πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για ηλεκτρονική μουσική, νομίζω πως γίνεται πιο ωμή και έντονη ξανά − και δεν μιλάω για hard dance, αλλά για πραγματικά ουσιώδη δύναμη. Ευτυχώς, θα νιώθουμε ακόμα κάτι.

Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών Facebook Twitter
«Προσπάθησα να είμαι ελεύθερος, δεν μ’ ενδιέφερε να είναι club material, αλλά κάτι πιο "δικό μου"». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

― Πες μου για τον δίσκο σου «Running Towards the End of the Light», πόσο διαφορετικός είναι από τους προηγούμενους; Πες μου για τα κομμάτια του δίσκου και για τις συνεργασίες.
Ήθελα να φτιάξω κάτι που να ακούγεται με ένταση. Έχει ένα αφαιρετικό storytelling, είναι μαξιμαλιστικός δίσκος, περισσότερο ενώνοντας κομμάτια που μπορεί να διαφέρουν αλλά αφήνουν την ίδια αίσθηση. Προσπάθησα να είμαι ελεύθερος, δεν μ’ ενδιέφερε να είναι club material, αλλά κάτι πιο «δικό μου». Τον δούλευα για περίπου τρία χρόνια, με μεγάλα διαλείμματα, αφήνοντας τα κομμάτια να αναπνεύσουν πριν τα τελειώσω.

Είχα τη χαρά να έχω κάποιες υπέροχες συμμετοχές, που έφεραν διαφορετικές υφές στον ήχο. Κάναμε ένα βίντεο κλιπ με την partner in crime Έφη Παππά και τον Συμεών Τσακίρη. Ήταν Ιούνιος όταν το γυρίσαμε, έβραζε ο τόπος. Δούλεψα τα πάντα πάνω σε αυτό το άλμπουμ, από τις μείξεις μέχρι τα εικαστικά. Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από τον Alex Kozobolis, καλό μου φίλο, φωτογράφο και μουσικό από το Λονδίνο. Έψαχνα για καιρό τη φωτογραφία γι’ αυτό το άλμπουμ, ήθελα κάτι πολύ ειλικρινές, άμεσο, αγνό, που να φέρνει τη σύγκρουση με έναν πιο άγριο, συμπαγή πυρήνα στο κέντρο του − ένα typography εν τέλει που έγινε στο Βερολίνο από το Ovvn Studio.

Ζήτησα απ’ τον Άλεξ, λοιπόν, να μου στείλει κάποιες φωτογραφίες του που ήθελα να δοκιμάσω, και μου έστειλε φακέλους με 50 διαφορετικά φιλμ. Εν τέλει μου μίλησε περισσότερο μια φωτογραφία τραβηγμένη με iPhone 6s. Το mastering των περισσότερων κομματιών ανέλαβε ο Joker Kapsize, ενώ το mastering για το βινύλιο ο Beau Thomas. Νιώθω τρομερή ευγνωμοσύνη που δούλεψα με αυτούς τους ανθρώπους. Κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη, από τη Warner Music Greece, και ευχαριστώ τον Δημήτρη για την όλη στήριξη, καθώς και τον Γιάννη για την υλοποίηση της φυσικής έκδοσης.

― Ποιες θα θεωρούσες επιρροές για τον δίσκο;
Πολλά πράγματα, από τον σύγχρονο indie αμερικάνικο κινηματογράφο μέχρι τους Justice, και από τον Mike Dean μέχρι UK garage και industrial techno.

Autow Nite Superstore — Albatros (ft. Sigmataf) (official audio)

― Πόσο έχει αλλάξει η αντίληψη που έχεις για τη μουσική από τότε που σε ξέρω;
Είναι πιο ελεύθερη, θα έλεγα. Δεν με απασχολούν και δεν με απογοητεύουν πράγματα που μπορεί να με απασχολούσαν παλιότερα. Προτιμώ να είμαι πολύ πιο χαλαρός για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα.

― Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου από την προηγούμενη κυκλοφορία σου;
Έχουν αλλάξει αρκετά∙ απ’ τη μία η πανδημία, που άλλαξε κατά πολύ τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τα πράγματα, απ’ την άλλη προσωπικές αλλαγές που νιώθω ότι με γαλήνεψαν ως άνθρωπο.

― Τι σημαίνει να είσαι νέος μπαμπάς;
Ίσως ακούγεται κλισέ, αλλά σημαίνει να αγαπάς τη ζωή πιο πολύ από ποτέ, και να αισθάνεσαι τα πάντα στο max.

― Βιοπορίζεσαι από τη μουσική;
Δουλεύω ως creative lead σε διάφορα projects και tech startups, γύρω απ’ την εικόνα και τον ήχο.

Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

― Είναι η μουσική μια διέξοδος για όσα ζούμε;
Ήταν και θα είναι για πάντα.

― Πιστεύεις ότι ενδιαφέρει το ίδιο η μουσική έναν πιτσιρικά όσο όταν ήσουν εσύ έφηβος;
Υπάρχουν ένα σωρό άλλα πράγματα που αποσπούν σήμερα την προσοχή ενός νεαρού ατόμου. Δύσκολο να πω. Υπάρχουν περισσότερα πράγματα να σου αποσπάσουν την προσοχή, αλλά, ταυτόχρονα, θέλω να ελπίζω ότι η ένωση με τη μουσική είναι ένα πανανθρώπινο συναίσθημα που δεν μπορεί να χαθεί.

― Τι ακούς αυτήν τη στιγμή;
Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε ακούω το disc2 από τον δίσκο «Άργος» του Κ. Βήτα.

― Πες μου για το live της Παρασκευής.
Την Παρασκευή 14 Μαρτίου παρουσιάζω ζωντανά το άλμπουμ στο Aux Club, έναν καινούργιο χώρο στο Γκάζι. Θα ’ναι και διάφοροι φίλοι και καλεσμένοι, όπως οι φανταστικοί Sworr, ο Eazy86 από τους ADC, καθώς και οι inferno Kobrah Habibi (των ody icons, Harry Koushos, Ecati, Aggelos Aggelou) σ’ ένα σπάνιο λάιβ-κλείσιμο για το οποίο ανυπομονώ πολύ.

To άλμπουμ «Running Towards the End of the Light» του Autow Nite Superstore κυκλοφορεί από τη Warner. Στις 14 του μήνα το παρουσιάζει ζωντανά στο Aux Club (Αγίου Όρους 15, Γκάζι), σε μια φαντασμαγορική ζωντανή εκδήλωση.

Instagram: @autownitesuperstore

Ακούστε όλο το άλμπουμ του Autow Nite Superstore στο Spotify.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την live παρουσίαση του άλμπουμ εδώ. 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT