Home Alone (summer edition)

Home Alone (summer edition) Facebook Twitter
4
Home Alone (summer edition) Facebook Twitter

14.07 Κυριακη

Έχω μια συγκεκριμένη σειρά πραγμάτων που κάνω όταν μένω μόνος στο σπίτι. Κατ' αρχάς, το διαλύω. Όση σειρά έχω τον υπόλοιπο καιρό, την πετάω από τον γκρεμό και τα κάνω όλα άνω-κάτω. Τι θες; Ρούχα πεταμένα; Πιάτα-ποτήρια αφημένα; Όλα αυτά και άλλα πολλά ακόμα. Βλέπω επίσης άπειρες ώρες τηλεόρασης, αν δεν ξενυχτάω μέχρι το πρωί, και, επίσης, μιλάω μεγαλοφώνως στις γάτες – κάτι που κάνω έτσι κι αλλιώς, αλλά όταν είμαι μόνος χάνω κάθε αίσθημα ντροπής. Ακόμα, διαβάζω πολλή ώρα κάθε πρωί, χωρίς σταματημό. Τώρα, ας πούμε, άρχισα μια Άιρις Μέρντοχ και δεν την έχω αφήσει από τα χέρια μου τρία πρωινά ολόκληρα. Κάνω και ηρωική κηπουρική, μετακινώντας γλάστρες, με τα χέρια και τα πόδια πασαλειμμένα με χώμα. Αυτήν τη φορά έπαθα και ατύχημα: νομίζω πως κάπως έσπασα κάτι πλευρά σε μια μετακίνηση, θα δείξει. Επίσης, κάνω έναν απολογισμό και παίρνω τηλέφωνο όποιον έχω να μιλήσω μαζί του πολύ καιρό. Κάνουμε catch up.

Μεγάλη σημασία έχει και το catering στο σπίτι του προσωρινού μπάκουρου. Δεν θέλει πολλή σκέψη, ούτε πολύ χρόνο. Δυο φαγητά ετοιμάστηκαν αυτές τις μέρες. Το ένα ήταν στήθη κοτόπουλο με κρεμμύδια και πιπεριές στον φούρνο. Αλάτι, πιπέρι και λίγο λεμόνι ή λάιμ στο τέλος. Αυτήν τη φορά είχα ένα αλάτι αρωματισμένο με τσίλι και βανίλια που μου έφερε η Εύη Φέτση από το Λονδίνο και το φαγητό αυτό απογειώθηκε. Δέκα λεπτά προετοιμασία. Πενήντα λεπτά στον φούρνο, όσο εσύ βλέπεις άλλο ένα επεισόδιο «Τrue Βlood». Το κάνεις ό,τι θες αυτό το φαγητό. Το τρως όπως είναι, το κάνεις φαχίτας, όλα παίζουν. Ακόμα και με λίγα noodles μπορείς να το φας.

Το άλλο φαγητό: μελιτζάνες με ντομάτα στον φούρνο. Τσακώνικες μελιτζάνες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, που πρώτα τα ψήνεις στο γκριλ. Παράλληλα, σοτάρεις κρεμμύδια και σκόρδα μέχρι να καραμελώσουν, προσθέτεις φρέσκια τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνεις και αφήνεις να πάρει μια βράση. Απλώνεις τις μελιτζάνες σε ένα ταψί, τις στολίζεις με φύλλα βασιλικού και περιχύνεις με τη σάλτσα. Ψήνεις σε μέτριο φούρνο ένα σαραντάλεπτο. Πρέπει, τώρα που είναι καλοκαίρι, να αφήσεις αυτό το πιάτο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μην το φας καυτό, είναι μαρτύριο. Σήμερα έχω στο σπίτι και ξινομυζήθρα και οι μελιτζάνες αυτές είναι το μεγάλο καλοκαιρινό έπος. Βγαίνω από το σπίτι, πάω βόλτα και σκέφτομαι μόνο πότε θα γυρίσω να φάω τις υπόλοιπες.

Δεν φαντάζομαι να νομίζετε πως όταν είμαι μόνος φτιάχνω περίτεχνα γλυκά. Σήμερα έχει παγωτάκια 0%. Τι να λέμε τώρα; Το είπε και η Μόνικα στα «Φιλαράκια». Όταν την έχεις πατήσει πολλές φορές, πρέπει να το γυρίσεις στο low fat. Την καταλαβαίνω απόλυτα. Και ένα κιλό επειδή κάθομαι μόνος στο σπίτι και είναι όλα δικά μου δεν το παίρνω. Το πρωινό της Κυριακής έμεινα τελείως μόνος. Εξάντλησα και τις λίγες παρέες που είχα, είδα και όλες τις σειρές, έφαγα και τα πάντα. Άλλο βιβλίο δεν ήθελα να διαβάσω. Έκανε ζέστη. Τη μισώ τη ζέστη. Έκανα υπομονή μέχρι το απόγευμα. Από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Σκάρωσα και πρότζεκτ τακτοποίησης ντουλαπιών to keep my self busy. Το απόγευμα βγήκα βόλτα στην πόλη. Μετάνιωσα την ώρα και τη στιγμή. Στους δρόμους μόνο εγώ και τα άλλα φαντάσματα της πόλης. Όλοι καψαλισμένοι από τη ζέστη – τι όλοι, δηλαδή; Δέκα άτομα συνάντησα. Απελπισία! Αυτή η πόλη δεν είναι για καλοκαίρι. Γύρισα σπίτι να κρυφτώ. Έβαλα τα κλιματιστικά στο φουλ να γλιτώσω και από τα κουνούπια και από τη ζέστη και περίμενα μέχρι να γυρίσεις. Όταν γύρισες, τίποτα δεν είπα, τα λέω όλα τώρα. Και τις μελιτζάνες αυτές λέω να τις ξαναφτιάξω και για σένα και για άλλους δέκα, να δω αν είναι το ίδιο καλές. Σας φιλώ.

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT

σχόλια

4 σχόλια
Δεν υπάρχει καλύτερο από το να περιμένεις να ψηθεί το φαγητό βλέποντας επεισόδια από αγαπημένες σειρές!Αν και τις περισσότερες φορές δεν κατορθώνω να δω επεισόδιο απερίσπαστη και ουκ ολίγες φορές καταλήγω να χαζεύω το περιεχόμενο του φούρνου αντί της τηλεόρασης!Επί τη ευκαιρία αγαπητέ Μιχάλη, μιας και δεν σχολιάζω συχνά, αν και είμαι φανατική αναγνώστριά σου, θα ήθελα να σου εξομολογηθώ ότι με δυσκολεύει λίγο η ανάγνωση των άρθρων σου τώρα που μετακόμισε η στήλη σου στη Γεύση. Μήπως θα ήταν πιο εύχρηστο να κάνατε ένα ευρετήριο βάσει αρθρογράφου? Επίσης πώς μπορώ να ανατρέξω σε παλιότερα άρθρα των ημερολόγιων κουζίνας?
" Όταν γύρισες, τίποτα δεν είπα, τα λέω όλα τώρα. Και τις μελιτζάνες αυτές λέω να τις ξαναφτιάξω και για σένα και για άλλους δέκα, να δω αν είναι το ίδιο καλές."Πολύ γλυκό! Μου έφτιαξες το πρωινό! Καλημέρεεεεεεεεεεες