Βλαστοκύτταρα με πατάτες

Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter
9
Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter

Το πρώτο μπιφτέκι του σωλήνα στον κόσμο ψήθηκε και φαγώθηκε πριν από μερικές μέρες στο Λονδίνο.

Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter

Το κρέας δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από βλαστοκύτταρα αγελάδας μέσα σε τρεις μήνες. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο συνιδρυτή της Google, Sergey Brin, ο οποίος δήλωσε ότι το έκανε «για να προωθήσει τα δικαιώματα των ζώων». Το όνομά του αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ενώ μέχρι τώρα η περιγραφή του μυστηριώδους χρηματοδότη ήταν «ένας άνθρωπος που ό,τι πιάνει μετατρέπεται σε χρυσάφι».

Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter

Το μπιφτέκι ψήθηκε σε ένα τηγάνι σε ηλιέλαιο και λίγο βούτυρο. Την τιμή της πρώτης δοκιμής είχαν ο Josh Schonwald, συγγραφέας του βιβλίου "The Taste of Tomorrow" και η επιστήμονας Hanni Rutzler. Η κυρία Rutzler δήλωσε ότι «πλησιάζει τη γεύση του κρέατος», ότι περίμενε να είναι πιο μαλακό και ότι δεν είναι ζουμερό, επειδή δεν έχει λίπος. Ο Schonwald είπε ότι «λείπει το λίπος αλλά μοιάζει με κοινό χάμπουργκερ».

Ο δημιουργός του συνθετικοί κράτος, Mark Post, πιστεύει ότι η μαζική παραγωγή θα μπορέσει να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Η παραγωγή κρέατος γίνεται όλο και λιγότερο μη βιώσιμη, ενώ η ζήτηση για κρέας αυξάνεται συνεχώς. Η σχετική βιομηχανία αποτελεί το 20% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – μεγαλύτερο ακόμη και από τις μεταφορές- με 228 τόνους παραγωγής κρέατος κάθε χρόνο. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για κρέας θα διπλασιαστεί έως το 2050, λόγω της αυξημένης ζήτησης από την μεσαία τάξης της Κίνας και από άλλα αναπτυσσόμενα έθνη.

Το συνθετικό κρέας θα είναι η επόμενη ριζική επανάσταση στην ιστορία της τροφής, αλλάζοντας τα δεδομένα στην εκτροφή ζώων και στη διατροφή όλης της ανθρωπότητας. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά: όχι λόγω του τεράστιου κόστους, αλλά επειδή η εμφάνιση και η γεύση δεν έμοιαζε με το κρέας, όπως το γνωρίζουμε ως τώρα. Όσο αδιαμφισβήτητα και αν είναι τα ηθικά πλεονεκτήματα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να τρώνε αυτό που φαίνεται πιο νόστιμο - ή, δεν διαφέρει σημαντικά από αυτά που ξέρει.

Γεύση
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
τα βλαστοκύτταρα είναι πολυδύναμα (μπορούν να εξελιχθούν σε διαφορετικά είδη κυττάρων) κύτταρα. Στην περίπτωση αυτή με τη χρήση θρεπτικών υλικών μετατρέπονται σε μυικά κυτταρα και καλλιεργουνται έως ότου φτάσουν στην επιθυμητη ποσότητα. Τι γίνεται μετά την πέψη αυτής της τροφής και πώς επηρεάζεται ο οργανισμός κανείς δεν ξέρει προς το παρον. Πισω από την ιστορία κρύβονται τεραστια συμφέροντα και μη σας κάνει ακπληξη αν δείτε στο μέλλον τα παιδάκια στην Αφρική να τρωνε τέτοια μπιφτεκια. Άλλωστε το έχουν ξανακάνει με δοκιμές φαρμακων. Λόγω επαγγέλματος γνωρίζω αρκετα γύρω απο το αντικείμενο και θα προτιμούσα να μείνω νηστικός παρά να φάω αυτό το πράγμα αν δεν προηγηθούν σοβαρές μελέτες ασφάλειας και τοξικότητας.
Προφανώς θα πρέπει να περάσουν χρόνια ώσπου να κριθεί η ασφάλεια τέτοιων προϊόντων. Εγώ πάντως αν ήμουν παιδάκι στην Αφρική θα προτιμούσα να φάω αυτό από αέρα κοπανιστό.
πλησιάζει η εποχή που τα πάντα θα είναι ψεύτικα! αντί να μειώσουμε το κρέας στην φυσιολογική ποσότητα καθόμαστε και το αναπτύσσουμε με βλαστοκύτταρα! γιατί να μην πάμε κόντρα στη φύση άλλωστε..?! μάλλον γιατί δεν κόβονται εύκολα οι συνήθειες!
Ναι, γιατί έτσι που γράφεις στον υπολογιστή σου και επικοινωνείς μέσω ίντερνετ, είσαι ένα με τη φύση!Δεν καταλαβαίνω πιο το πρόβλημα. Αφού το κρέας ώς τροφή έχει τόσες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (και ηθικές επιπτώσεις επίσης), ποιό το πρόβλημα στο να δημιουργήσει κανείς κρέας που και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και μποροεί να το καταναλωθεί χωρίς να χρειάζεται να σκοτώνουμε ζώα (και να τα υποβάλουμε σε τέτοιες οικτρές συνθήκες διαβίωσης μέχρι να τα σκοτώσουμε).