ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ / Στη Νέα Φωλιά

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ / Στη Νέα Φωλιά Facebook Twitter
1

12.10 Σαββατο.

Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη από χθες. Δεν έκανα πολλά. Έφαγα εκεί που διάβασες στην «Καλοπέραση», ξύπνησα και ήρθα πάλι εδώ. Χθες ρώτησα πού αξίζει να φάει κανείς στη Θεσσαλονίκη, από τέσσερα άτομα άκουσα το ίδιο: στη Νέα Φωλιά. Ήρθε και το μήνυμα του Φώτη Βαλλάτου που έλεγε το ίδιο. Ανηφόρισα, λοιπόν, βαρύς μέσα στο μεσημέρι την Αγίας Σοφίας. Πολλή υγρασία σήμερα εδώ. Μια μάχη με το καλοκαίρι και το φθινόπωρο παίζει κι εδώ. Δεν πεινάω, αλλά θα πάω.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ / Στη Νέα Φωλιά Facebook Twitter

Aυτό το μαγαζί το ερωτεύεσαι με το που φτάνεις στη γωνία του δρόμου και το βλέπεις. Τι ήτανε εδώ; Ένα παλιό καφενείο; Μια άλλη ταβέρνα; Πάντως, οι νέοι ιδιοκτήτες άφησαν το μέρος όπως ήταν και φρόντισαν απλώς να το γεμίσουν με τη δουλειά τους. Αν είσαι Αθηναίος, η Νέα Φωλιά θα σου θυμίσει το μαγαζί της μακαρίτισσας της Νάγιας στα Πετράλωνα. Ιδιαίτερα μόλις διαβάσεις τον κατάλογο. Ελληνική κουζίνα, πολύ-πολύ μερακλίδικα φτιαγμένη – το καταλαβαίνεις και μόνο τα πιάτα να διαβάσεις. Και, φυσικά, η κορύφωση είναι η ποικιλία ελληνικών τυριών και αλλαντικών που έχουν. Γι' αυτό και μόνο θα ξαναπήγαινα σε αυτό το μέρος, θα ξανανέβαινα την ανηφόρα. Με τόση ζέστη δεν έφαγα τον κόκορα, ούτε το χταπόδι με τις πράσινες και τις κόκκινες πιπεριές, ούτε τη σαλάτα με την πανσέτα και πολλά ακόμα που με το που πέσει λίγο η θερμοκασία και χαλάσει ο καιρός θα είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσες να φας στη Θεσσαλονίκη. Στο τραπέζι μου ήρθε: πρώτα απ' όλα ψητό ψωμί αρίστης ποιότητας, ένα πιάτο με ντολμάδες με αμπελόφυλλα, ρύζι κι ένα σωρό αρωματικά. Στη μέση του πιάτου γιαούρτι. Όχι μόνο η γεύση που ήταν άψογη, ελαφριά, καλοκαιρινή και μυρωδάτη, αλλά και η υφή σε αυτά τα ντολμαδάκια ήταν η υποδειγματική. Ήρθαν, επίσης, στο τραπέζι κάτι μανιτάρια σοταρισμένα μ' ένα ελαφρύ ζουμί με κρασί και δεντρολίβανο – καταπληκτικός μεζές και μπόλικος. Αφθονία στο τραπέζι, κάτι που αγαπώ και που όταν συνδυάζεται με την ποιότητα των υλικών και την τεχνική, δεν θες κάτι άλλο. Έρχεται και η σαλάτα. Ένα θαύμα! Χρόνια είχα να απολαύσω κάτι τέτοιο. Χοντροκομμένες πρασινάδες: ό,τι μπορείς να φανταστείς, ακόμα και τα πράσινα από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και από πάνω πάρα πολύ ρόδι. Το πρώτο ρόδι του φθινοπώρου. Στη μέση της σαλάτας κρυμμένη μελιτζάνα ψημένη με πετιμέζι και μπαχάρι. Και γύρω-γύρω ένα λευκό μαλακό τυρί. Τόση νοστιμιά σε μια σαλάτα είχα χρόνια να γευτώ. Να πώς γίνονται οι πρασινάδες ένα θαύμα, σκέφτομαι. Και μετά καβουρμάς στο τηγάνι με αυγά τηγανητά, ντομάτα και πράσινες καυτερές πιπεριές. Ό,τι και να πω θα είναι λίγο γι' αυτόν το μεζέ. Ακόμα και η εμφάνιση στο πιάτο ήταν πανέμορφη. Και, φυσικά, εδώ είναι που ξοδεύεις και το τελευταίο κομμάτι του ψημένου ψωμιού που ήρθε στο τραπέζι.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ / Στη Νέα Φωλιά Facebook Twitter

Πραγματικά, δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι να συντηρήσεις ένα τέτοιο μαγαζί, πόσος κόπος χρειάζεται για να βρεις όλα αυτά τα υλικά, όλα αυτά τα καλά πράγματα από τις πέντε γωνιές της Ελλάδας και να τα φέρεις σε ένα μαγαζί σε αυτήν τη μακρινή ανηφόρα. Και ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο μαγαζί, που δεν το λες και κυριλέ, να έχει το πιο απίστευτο ψωμί που έχεις δοκιμάσει, ενώ σε άλλα κυριλέ μέρη να τρως την πιο άθλια μπαγκέτα. Ξέρω, πάντως, πως αυτός είναι ο δρόμος για τα εστιατόρια. Απέραντος σεβασμός για τα παιδιά που έχουν αυτό το μαγαζί κι ελπίδα πως θα ανοίξουν τέτοια και στην Αθήνα, που κάπως χρειάζεται ένα reality check ακόμα στον τομέα της γαστρονομίας.

13.10 Κυριακη.

Πίσω στην Αθήνα, και μετά την καθιερωμένη στάση στον Καραβόμυλο για ψαράκι αλλά κυρίως για να δούμε αυτήν τη φοβερή θέα και τον ήλιο να σκάει πάνω στα βουνά και να χάνει το παιχνίδι με το φθινόπωρο, ανοίγω το βιβλίο της Marcella Hazan που μου τη θύμισε η Μίνα τις προάλλες και διαβάζω συνταγές σαν να είναι το πιο συναρπαστικό μυθιστόρημα. Πόσο θα ήθελα να την ήξερα αυτήν τη γυναίκα, πόσο θα ήθελα μια μέρα να ήμουν στην κουζίνα της, να τη βλέπω να καθαρίζει αγκινάρες και οι φούρνοι της να ψήνουν τον ανθό της Ιταλίας. Τι ωραία εμμονή που είναι το φαγητό και η μαγειρική πάντως, ε; Πόσο εύκολα χάνεσαι μέσα στις συνταγές στις αναμμένες φωτιές της κουζίνας σου και πόσο καλός πολεμιστής γίνεσαι όταν πολεμάς με τα καλά σου τα μαχαίρια; Ο καθένας, με ό,τι μπορεί, ας πορευτεί. Σας φιλώ.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια