ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Αφιέρωμα στη λιβανέζα τραγουδίστρια Φεϊρούζ.

Αφιέρωμα στη λιβανέζα τραγουδίστρια Φεϊρούζ. Facebook Twitter
4

Η συναυλία της Φεϊρούζ στο Φεστιβάλ της Δαμασκού το 1966.

 

Οι αδελφοί Rahbani (Assy και Mansour) συνεργάστηκαν με την Φεϊρούζ από τη δεκαετία του '50, γράφοντας γι' αυτήν όχι μόνο τραγούδια αλλά και ολόκληρες μουσικές κωμωδίες που μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στα ειρηνικά χρόνια του Λιβάνου. Η συνεργασία αυτή έγινε ακόμη πιο "δεμένη"  όταν η Φεϊρούζ παντρεύτηκε το 1955 τον Assy Rahbani. Μετά τον θάνατο του Assy Rahbani, τη σκυτάλη πήρε ο γιος τους Ziad, που από το 1979 γράφει (με πιο τζαζ ήχο) όλα τα τραγούδια της μητέρας του.

Η Φεϊρούζ με τον Assy Rahbani. Από τον γάμο τους γεννήθηκαν τέσσερα παιδιά : ο Ziad, μουσικός και συνθέτης, ο Layal (πέθανε το 1987 από εγκεφαλικό), ο Hali (που είναι παράλυτος από μικρό παιδί εξαιτίας μιας μηνυγγίτιδας) και η Rima, σκηνοθέτρια και φωτογράφος.

 

Η Φεϊρούζ με την αιγύπτια τραγουδίστρια Ουμ Καλσούμ.

 

Με την ιταλίδα τραγουδίστρια (γεννημένη στο Κάιρο) Dalida.

Στο σπίτι της.

Στην 'Οπερα των Παρισίων.

Φεστιβάλ του Baalbeck (1998). Η Φεϊρούζ είχε να τραγουδάει στο Λίβανο από το 1977 λόγω του εμφυλίου πολέμου, διατηρώντας ίσες αποστάσεις από τα εμπλεκόμενα στρατόπεδα, μία στάση που εκτιμήθηκε. Η επιστροφή της στις συναυλίες στη χώρα της έγινε με μία πρώτη πολύ μεγάλη συναυλία στη Βηρυτό το 1995 και τρία χρόνια μετά με τη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Baalbeck (το πλέι-μπακ εκεί απογοήτευσε κάπως τους θαυμαστές της).

 

Biya el-Khawatim (Ο πωλητής δακτυλιδιών), ταινία του αιγύπτιου σκηνοθέτη Youssef Chahine γυρισμένη το 1965, με την Φεϊρούζ σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Φεϊρούζ έπαιξε και σε άλλες δύο κινηματογραφικές ταινίες, την Εξορία (1967) και Το Κορίτσι του Φύλακα (1968) του αιγύπτιου σκηνοθέτη Henri Barakat, ενώ συμμετείχε και σε πολλές τηλεοπτικές αραβικές παραγωγές.

Η Φεϊρούζ συνεργάζεται, μόνιμα πια, με τον γιο της Ziad Rahbani. Ο τελευταίες της δίσκος  Eh fi Αmal (Η Ελπίδα σε κρατάει στη ζωή) που ηχογράφησε μαζί του κυκλοφόρησε το 2011.

 

La Enta Habibi.

 


Φεϊρούζ, Nasri Shamseddine.

4

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

σχόλια

4 σχόλια
Τεράστιο μέγεθος!! Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ήταν το Nassam Alayna El Hawahttp://www.youtube.com/watch?v=LDlk615D3QE(Αν σας θυμίζει ελληνική λαϊκή σαχλο-επιτυχία της δεκαετίας του '90, δεν είναι τυχαίο)