4 μέρη με βιολογικές τροφές, ωστόσο νόστιμες. Από την Ελένη Ψυχούλη

4 μέρη με βιολογικές τροφές, ωστόσο νόστιμες. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
5

Σε μια παγκόσμια αγορά που δεν αισθάνεται και τόσο καλά τώρα τελευταία, η αγορά των βιολογικών προϊόντων, που σημειωτέον κοστίζουν το κατιτίς παραπάνω, έχει αυξηθεί 15-20% στην Ευρώπη και 25-30% στην Ασία, μέσα στην τελευταία δεκαετία. Το να ρωτάς για την ούγια του μοσχαριού ή του μαρουλιού που βάζεις στο καλάθι σου είναι επιτακτική ανάγκη και σημείο των καιρών.

Σε μια απλουστευμένη δεοντολογία, καλό είναι να τρώμε το κάθε πράγμα στον καιρό του και τον κολιό τον Αύγουστο, να προτιμάμε τα βιολογικά λαχανικά, κρέατα και γάλα, να προτιμάμε τις κακομούτσουνες ντομάτες από τις πλαστικές κι αστραφτερές και να τιμάμε στη διατροφή μας τη μεσογειακή παράδοση που προτιμά τα όσπρια και το ελαιόλαδο και αποφεύγει το κόκκινο κρέας. Ωστόσο, ας μην δαιμονοποιούμε κι ας πούμε και του στραβού το δίκιο: τα βιολογικά δεν είναι απόλυτα απαλλαγμένα από χημικά κατάλοιπα, καθώς η μόλυνση σύνορα δεν γνωρίζει, περνά στον υδροφόρο ορίζοντα και ταξιδεύει στον αέρα. Απλά, τα βιολογικά περιέχουν 4-6 φορές λιγότερα βλαβερά κατάλοιπα.

Αφετέρου, κανείς δεν είναι σίγουρος πόσο βιολογικό είναι το αλεύρι ή το φασόλι που πληρώνει σαν τέτοιο, καθότι, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, υπάρχουν και ασυνείδητοι παραγωγοί και οι έλεγχοι δεν είναι τόσο επισταμμένοι. Με τα χρόνια, επίσης, και τα φυτοφάρμακα ακολουθούν τις ανησυχίες των καιρών, εξελίσσονται, πιο φιλικά για τον άνθρωπο. Περί ορέξεως, λοιπόν, ας πράξει κανείς κατά συνείδηση. Σίγουρα όμως,  τα “ανήσυχα” τραπέζια μαγειρεύουν νόστιμα έως και πεντανόστιμα, καταρρίπτοντας τον μύθο που παλιότερα ήθελε την υγιεινή διατροφή συνώνυμη μιας άνοστης συνταγής με κιμά σόγιας.

 

 

*gbk, The Mall Athens, 3os όροφος

Ο καλύτερος τρόπος για να  δείξεις τον ίσιο δρόμο στην ανέμελη νεότητα που ορκίζεται στο φαστ-φουντ, είναι να την πάρεις με τα νερά της, μιλώντας τη διάλεκτο του χάμπουργκερ που λατρεύει. Στη στροφή των γνωστών αλυσίδων, το gbk-με πολλά λόγια gourmet burger kitschen-γαστρονομικό παρακλάδι της TGI Fridays, μέσα από τα χρώματά σου σου δίνει κιόλας το στίγμα της υγείας: πράσινο στο χρώμα του μήλου, λευκό του ξύλου στο χρώμα της καθαρότητας, λιτός σχεδιασμός που θυμίζει κομψό νεοϋορκέζικο μπαρ. Πριν 8 χρόνια, 3 νεοζηλανδοί-που ξέρουν από καλό μοσχάρι-ξεκίνησαν στο Λονδίνο μια γκουρμέ αλυσίδα με μπέργκερς, όλα από 100% Αberdeen Angus σκοτσέζικο μοσχαράκι, σπιτικές πρωτότυπες σος με την υπογραφή του διάσημου νεο-ζηλανδού σεφ Πίτερ Γκόρντον, αληθινές τηγανητές πατάτες και οργανικά προϊόντα. Το μπέρκερ από βιολογικό βουβαλίσιο κρέας είναι απλά η γεύση της νοσταλγίας, το αληθινό μπέργκερ έτσι όπως το εμπνεύστηκε ο τεξανός για το σπίτι του. Το ίδιο και το vegetarian με ψητή μελιτζάνα, κατσικίσιο τυρί και σος ντομάτας με σαλάτα ρόκας. Με αγνά υλικά, όλα τα μπεργκερς με angus μοσχαράκι διαθέτουν τη βαθιά νοστιμιά του αληθινού μοσχαριού, προδίδουν την ευτυχισμένη ζωή των ζώων στα απέραντα λιβάδια της Σκωτίας. Και κάτι παράξενο: όσο κι αν φας δεν νοιώθεις φουσκωμένος. Το μπέργκερ μπορεί πια να είναι και μια καλή πράξη για το εαυτό μας και όχι μόνο η απαγορευμένη ζώνη του διατροφικού λυκόφωτος.

 

Nice n’Easy, Ομήρου 60 & Σκουφά, 210617201

   Κοσμικοί των ιλουστρασιόν πρωτοσέλιδων, σταρς και κολωνακιώτες ευζωιστές, τίποτα στην ατμόσφαιρα δεν θα σου θυμίσει το clean-cut της βιο-ιδεολογίας. Χαμηλά σοφιστικέ φώτα, δερμάτινα τραπέζια, τοίχοι και ταβάνι από καθρέφτη, οι σταρς του Χόλυγουντ σε ασπρόμαυρη ταπετσαρία, μουσικές του ’60 και του ’50, ό,τι χρειάζεται για μια βραδιά με σέξυ διάθεση, η οποία κυλά ακόμη πιο φλύαρη και ευδιάθετη με τη βοήθεια ενός βιολογικού κρασιού. Τα anti age milk shake με τζίντζερ, καρότο και πράσινο τσάι, το λιποδιαλυτικό Dieter’s με φράουλα, ανανά, μέλι και λεμόνι, τα βιολογικά τσάγια και ο καφές, το αφέψημα τσουκνίδας και τα λοιπά ροφήματα με ονόματα όπως “φύλακας άγγελος” και “καλό βράδυ”, οι βιολογικές μπύρες, όπως η γιαπωνέζικη iki με πράσινο τσάι και η καπνιστή Schlenkerva κινούνται εδώ στα πλαίσια μιας κλασικής ευζωίας έτσι όπως την αγάπησε εδώ και αιώνες το Κολωνάκι, κομψή, κοσμική με τις ίντριγκες και τους έρωτές της. Τα πιάτα του μενού, όλα με τα ονόματα των αστεριών του Χόλυγουντ, φτιάχνονται με βιολογικό ελαιόλαδο, βιολογικά τυριά και αλλαντικά, βιολογικά υλικά στις πίτες με το σπιτικό φύλλο από αλεύρι ολικής. Βιολογικός σολομός με ταμπουλέ από κινόα, πένες ολικής άλεσης με ντοματίνια, μπρόκολο και κότατζ, ντακάκια με ανθότυρο και απάκι σφακιανό, ραβασάκι από βιολογικό φύλλο κρούστας με φέτα και οξύμελι. Κι επειδή κάθε νύχτα χρειάζεται και την αμαρτία της, ενδώστε στο μπανόφι και τον χαλβά-όπως της μαμάς-ζουμερός και κανελάτος!

 

*Υγεία-Οικολογία, Πανεπιστημίου 57, 2103210966

  Το κόμμα των οικολόγων τα οργανικά προϊόντα τα ανακάλυψε πριν απ’όλους μας και το μαγαζί της Πανεπιστημίου είναι κάτι σαν σταθμός και σαν πέρασμα: η πιο σουρεάλ ταμπέλα του κέντρου παρουσιάζει τον Χριστό σε γιγαντοαφίσα, πολλές περικοκλάδες και τσιτάτα του τύπου: “Υγεία το παν”, “Επ-ανάσταση αγάπης-Επ’ανάσταση ζωής”. Τρόφιμα, καλλυντικά, φίλτρα νερού και ιδέες για το πώς θα μετατρέψεις την τηλεόρασή σου σε τζάκι, κόσμος και κοσμάκης συνωστίζεται στα ράφια, η δίπλα πόρτα οδηγεί στο εστιατόριο. Η μυρωδιά της μαμαδίστικης σπανακόπιτας-με φύλλο ολικής άλεσης βεβαίως βεβαίως-σου σπάει τη μύτη από το πεζοδρόμιο, μέσα στην προθήκη δεν ξέρεις τί να πρωτοδιαλέξεις: τις μηνμειώδεις φακές, όλη τη γκάμα των λαδερών της ελληνικής παλέτας, τα μπιφτέκια με σπανάκι και τυρί, τις πίτες, το μπριάμ με κιμά σόγιας, τα σουβλάκια με τόφου ή κανένα υγιεινό γλυκάκι; Η πελατεία, κλώνος των παρουσιαστών του Τηλεφώς και του εμπνευστή της όλης υπόθεσης, προέδρου κυρίου Παπανικόλα, μεσήλικες διαγαλαξιακοί, σε χαλαρή επικοινωνία με το γήινο σύμπαν της Πανεπιστημίου. Παίρνεις το φαγάκι σου σε πακέτο ή πιάνεις μια θέση στα τραπεζάκια του παταριού, παρακολουθώντας το πιο παράξενο βιολογικό road moovie του πλανήτη.

 

 

*Bliss, Ρόμβης 24 & Κλειτιού, 2103250360

  Σε όλα τα χρώματα της παστέλ παιδικής φαντασίας ή σαν να λέμε ντεκόρ νηπιαγωγείου, το Bliss εκτείνει τα κάλλη του στα τρία επίπεδα ενός από τα πιο όμορφα νεοκλασικά του νέου κόμβου της διασκέδασης, στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος. Κάτω οι μη καπνιστές, δίπλα στον γκρίζο ακάλυπτο που η καλή θέληση έχει μεταμορφώσει σε τροπικό κηπάκι. Στα εμπριμέ τραπέζια, μηνύματα όπως “evaluate your priorities” και “forgive and forgett” σε βάζουν στο στίγμα ενός χώρου όπου εκτός από το φαγητό, μπορείς να χαλαρώσεις με γιόγκα, ολιστικό μασάζ, ρεφλεξολογία και δημιουργικό χορό-αναλόγως σεμιναρίων. Στο Bliss τα πράγματα είναι απλά, τα υλικά φυσικά, το φαγητό “ζωντανό”, ακόμη και τα απορυπαντικά οικολογικά και το ψωμί Εσσαίων που θα ντύσει ένα σάντουιτς με λαχανικά δεν ζεσταίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων. Η μουσική, από την πόρτα κιόλας, θα διώξει από την ψυχή σου το στρες της πόλης και θα σε μυήσει σε ένα σύμπαν εναλλακτικής γαλήνης. Οι χυμοί ακούγονται-και πίνονται-σαν παραμύθι με τίτλο “το πέταγμα της πεταλούδας”, “χαρά”, “γέλιο”, το τσάι πίνεται σαν “μαγικό φίλτρο της αγάπης”, το νερό περιέχει έξτρα οξυγόνο και το εναλλακτικό ταμπουλέ φτάχνεται με κινόα. Η βιολογική μπύρα από το Ρέθυμνο ταιριάζει τέλεια με τα κεφτεδάκια σόγιας, που όπως και το 90% των πιάτων φτιάγνεται με οργανικά προϊόντα, τη στιγμή της παραγγελίας. Η τάρτα με κοτόπουλο και λιαστή ντομάτα, ποίημα, το ίδιο και το ανάλαφρο τάι κοτόπουλο με έντονα αρώματα τζίντζερ και γάλα καρύδας που σερβίρεται με βραστή, νοστιμότατη πατάτα. Τελειώσαμε με τσιζ-κέικ και τσάι για το βήχα-αντίδοτο στο χειμωνιάτικο κρύο.

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

4 σχόλια
Στην Ελλάδα που οι έλεγχοι πιστοποίησης βιολογικών προιόντων είναι για για γέλια, δεν αγοράζω βιολογικά ποτέ. Κανονικά θα έπρεπε όλα να είναι τυποποιημένα με αριθμό ελέγχου. Πρόσφατα είδα φακές σε ένα σακί χύμα, βιολογικές και αυτές...
Η λυση του να μην αγοραζεις βιολογικα ποτέ, για να μη σε κοροιδεψουν, ειναι εις βαρος σου. Γιατι μιλαμε για υγεια. Αν ηταν μονο οικονομικο το θεμα ναι. Τρώγοντας μόνο μη βιολογικα τρως σιγουρα χημικα. Τρωγοντας βιολογικα εχεις μια καλη πιθανοτητα να μην τρως χημικα. Νομιζω ειναι εμφανες ποιος χανει τελικα...
Αυτό το "ωστόσο νόστιμες" στον τίτλο είναι τόσο ανόητο και διαιωνίζει τη γελοία νοοτροπία του ότι οι βιολογικές τροφές είναι άνοστες. Το αντίθετο ισχύει, το μόνο αρνητικό είναι το κόστος τους.