Για πρώτη φορά στη χώρα πραγματοποιήθηκε χθες η Πομπή Κωδωνοφόρων από ολόκληρη τη Μακεδoνία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Των αντιπροσώπων, δηλαδή, των εντυπωσιακότερων, τρομακτικότερων (στην κυριολεξία), και πιο φασαριόζικων παραδόσεων της Ελλάδας.
Η λαογραφία στα καλύτερα της!
Οι "Δρόμοι του Κουδουνιού", οι εκδηλώσεις που οργάνωσε φέτος το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, κορυφώθηκαν χθες με την μαζική πομπή περισσότερων από επτακοσίων (!) μεταμφιεσμένων από κάθε γωνιά της Μακεδονίας (Δράμα, Σοχός, Καβάλα, Σέρρες, Όλυμπος, κ.α..), και η πεζοδρομημένη Λεωφόρος Νίκης ταρακουνήθηκε συθέμελα.
Για όποιον δεν έχει ξαναδεί από κοντά - και πόσο μάλλον μαζεμένους όλους μαζί- αυτούς τους ανατριχιαστικά επιβλητικούς ενσαρκωτές των παγανιστικών Διονυσιακών εθίμων η εμπειρία μπορεί να συγκριθεί με.. ψυχεδελικό τριπ, "υποβοηθούμενο" από τα εκκωφαντικά κουδουνίσματα, τον ήχο των κλαρίνων, των νταουλιών, και του τσίπουρου.
Φυσικά, ήμασταν εκεί.
Η δράση επιχειρεί να συνδέσει την παράδοση στα δρώμενα της κωδωνοφορίας της Ελλάδας, με τα αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού χώρου.
Πρόκειται για εποχικά δρώμενα μεταμφιέσεων με ευγονικό και ευετηρικό χαρακτήρα, δηλαδή δραματικές παραστάσεις που ανέπτυξαν οι γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες, πιστεύοντας ότι προστατεύουν την παραγωγή τους ειδικά κατά την κρίσιμη εναλλαγή των εποχών.
Οι κουδουνοφόροι ως έθιμο έχουν τις ρίζες τους στα αρχαία χρόνια.
Με την λατρεία του Διόνυσου και των Βακχικών εορτών κατά την διάρκεια των οποίων γιορτάζονταν η αλλαγή των εποχών και προσδοκούσαν την ευφορία της γης.
Ο θεός Διόνυσος υπήρξε το σύμβολο για την γονιμότητα και την καρποφορία της γης, για αυτό και αποτελούσε το "τιμώμενο" πρόσωπο στους εορτασμούς.
Ο ήχος των κουδουνιών, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά, προκαλούσε το δέος, τον ενθουσιασμό αλλά και τον φόβο.
Συναισθήματα ισχυρά, τα οποία οι τελεστές επιδίωκαν να μεταβιβάσουν στις ευεργετικές ή φθοροποιές δυνάμεις της φύσης σε μια απόπειρα να τις καλέσουν ή αντίστοιχα να τις ξορκίσουν.
"Εδώ και χρόνια καταγράφω τα έθιμα στη Βόρεια Ελλάδα και μεταξύ άλλων ξεχώρισα τα έθιμα της κωδωνοφορίας, τα οποία έχουν μια δύναμη. Τα κουδούνια είναι ένας κοινός 'ωκεανός' σε όλη την Ευρώπη, με κοινές ρίζες", δήλωσε η Γιάννα Ευαγγελίδου, σκηνοθέτης και μία εκ των διοργανωτών της δράσης.
Οι "Δρόμοι του Κουδουνιού" θα συνεχιστούν και του χρόνου με τη συμμετοχή ομάδων από την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και πολλές άλλες χώρες.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 24.2.2014
σχόλια