Kύριε Ντόκο, η Ουκρανία γίνεται το Βατερλώ του Πούτιν;

Kύριε Ντόκο, η Ουκρανία γίνεται το Βατερλώ του Πούτιν; Facebook Twitter
3

 

Kύριε Ντόκο, η Ουκρανία γίνεται το Βατερλώ του Πούτιν; Facebook Twitter
Θάνος Ντόκος. Εικονογράφηση: Ατελιέ LIFO


Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η Ουκρανία;

Σε περίπτωση που τόσο ο ρωσόφωνος πληθυσμός όσο και η Ρωσία αισθανθούν ότι η μεταβατική κυβέρνηση είναι έντονα φιλο-ευρωπαϊκή και κινείται με τρόπο που δεν λαμβάνει υπόψη τα δικά τους συμφέροντα και ανησυχίες, θα συνεχιστεί η πολιτική αστάθεια και θα ενταθεί η πόλωση. Με δεδομένα τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της χώρας, αυτό θα οδηγήσει σε ουσιαστική ακυβερνησία της Ουκρανίας.

Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες οι εχθροπραξίες να εξελιχθούν σε κανονικό εμφύλιο πόλεμο;

Η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού, οι εμπλεκόμενες πλευρές (εντός και εκτός Ουκρανίας) έδειξαν να συνειδητοποιούν τις πιθανές συνέπειες και έκαναν ένα βήμα πίσω. Κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια εμφύλια σύρραξη, που θα επηρεάσει τις γειτονικές χώρες και όχι μόνο. Άρα, η πιθανότητα είναι χαμηλή, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λανθασμένης εκτίμησης.

Πώς μια τόσο διαιρεμένη χώρα (κοινωνικά, θρησκευτικά, γλωσσικά) κατάφερνε να παραμένει ενωμένη έως τώρα;

Οι εσωτερικοί δεσμοί και τα συμφέροντα τρίτων χωρών ήταν μέχρι σήμερα ισχυρότερα των όποιων ενδο-ουκρανικών διαφορών. Θα πρέπει να εκτιμηθεί εκ νέου αν οι κεντρομόλες δυνάμεις συνεχίζουν να υπερισχύουν των φυγόκεντρων τάσεων. Η πιθανότερη απάντηση είναι «ναι», αλλά είναι ακόμα νωρίς για μια τέτοια αξιολόγηση. Οι επόμενοι μήνες θα είναι προφανώς κρίσιμοι.

Είναι αλήθεια ότι η Ουκρανία αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας για τη Ρωσία και γιατί;

Η Ουκρανία είναι σημαντική για τη Ρωσία τόσο για ιστορικούς και στρατηγικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Στο μυαλό της ρωσικής ελίτ απώλεια του «ελέγχου» επί της Ουκρανίας (με τη σημαντική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, τη μεγάλη αγροτική παραγωγή και τον ρόλο του «διαδρόμου» για το ρωσικό φυσικό αέριο) θα σήμαινε το τέλος της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης. Ενδεχομένως να υπάρχει εδώ μια δόση υπερβολής, αλλά το διακύβευμα για τη Μόσχα είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Μετά από συνεχόμενες νίκες του Πούτιν σε διεθνές επίπεδο με Συρία και Ιράν, υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να αποδειχθεί το Βατερλώ του;

Η περίπτωση της Ουκρανίας καταδεικνύει ότι Ευρώπη, ΗΠΑ και Ρωσία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο να ξεπεράσουν στερεότυπα και (ψυχροπολεμικές) αντιλήψεις του παρελθόντος και να οικοδομήσουν μια εταιρική σχέση με βάση τα συμφέροντα και τις στρατηγικές επιδιώξεις του παρόντος και του μέλλοντος. Ο Πούτιν πιθανότατα κατανοεί τις γεωπολιτικές συνέπειες της «απώλειας» της Ουκρανίας αλλά και το κόστος μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης με τη Δύση. Το ίδιο πιστεύεται ότι ισχύει και για την άλλη πλευρά και ότι οι φωνές της λογικής και της μετριοπάθειας θα υπερισχύσουν. Το καλύτερο σενάριο είναι η ταυτόχρονη προώθηση σχέσεων με την Ε.Ε. και την Ευρω-ασιατική Οικονομική Ένωση (Ρωσία, Καζακστάν, Λευκορωσία).

Συνεντεύξεις
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Διεθνή / «Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Από τις πιο έγκυρες πηγές αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Οπτική Γωνία / «Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, μιλά για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή την έκδοση της έρευνας που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Lgbtqi+ / Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Η κλινική ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Orlando LGBT+ σε μια συγκινητική, διαφωτιστική και ενδυναμωτική συζήτηση για την πορεία που έχει διανύσει η εγχώρια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και η ίδια, προς την ορατότητα και για όσα ακόμα πρέπει να γίνουν για την ισότητα και την αποδοχή άμεσα, εδώ και τώρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρέντης Μπελέρης: «Έχω έναν λόγο παραπάνω να σέβομαι τις ελευθερίες κάθε πολίτη»

Συνέντευξη / Φρέντης Μπελέρης: «Έχω έναν λόγο παραπάνω να σέβομαι τις ελευθερίες κάθε πολίτη»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί πώς πήρε το όνομά του, ποιο είναι το πρόβλημα με τις περιουσίες των Χειμαρριωτών, τι θα κάνει αν πάει στην Ευρωβουλή και δηλώνει πως θα υπερασπιζόταν με χαρά τα δικαιώματα oποιασδήποτε άλλης μειονότητας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

3 σχόλια
Με ενοχλεί επίση το δεδομένο η Ουκρανία να μπει στην Ευρώπη τη στιγμή που δε αναλάβει και την ευθύνη που είχε στο ολοκαύτωμα τον Εβραίων. η Γερμανία τουλάχιστον έχει δείξει μετάνοια, διδάσκει στα σχολεία την ιστορία του ολοκαυτώματος έχει πάρει μια θέση. Οι Ουκρανοι που στην πλειονότητα τους, είχαν πάρει μέρος στην εξόντωση των Εβραίων δε έχουν αντιμετωπίσει τις ευθύνες τους.Κι ένα δεύτερο που με ενοχλεί είναι οτι είναι υπερβολικά ομοφοβικοί και βλέπω να μπαίνουν στην Ευρώπη και να συμπεριφέρονται όπως οι Κροάτες ενάντια στα δικαιώματα των γκέυ.
Εντάξει, δέχομαι οτι οι Ουκρανοί καταπιέστηκαν πολύ υπό τον Στάλιν, δέχομαι οτι εξ´ αυτών που μισουν τους Ρώσους για όλα όσα ειχαν υποστεί, δεν είναι απαραίτητα και όλοι ναζί, παρόλο που ακροδεξιές οργανώσεις φαινεται να ´χουν μεγαλύτερη επιρροή. Όμως εγώ δε βλέπω και μεγάλη διαφορά μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, κι οι δύο λαοί μου φαίνονται ξενοφοβικοί, ομοφοβικοί, οπισθοδρομικοί οσων αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, και οι δύο κοινωνίες έχουν ισχυρές ακροδεξιές τάσεις με μία εκκλησία που παίζει αρνητικό ρόλο.
Καλα τα οικονομικα σχεδια αλλα δεν αναφερθηκαν οι ελευθεριες και η καθημερινοτητα των πολιτων εκει. Σε μια ενωση με Ρωσια, Καζακσταν κλπ θα εχουν δικτατορια και μια οικονομικη ελιτ. Ολες οι αλλες χωρες που πλησιασαν την ΕΕ δεν εκαναν θαυματα αλλα βελτιωθηκαν εστω και λιγο. Αν μιλαμε για τη θεση του Ουκρανικου λαου, δεν μπορουμε να μιλαμε μονο απο που θα περασει το αεριο του Πουτιν...