Χριστουγεννιάτικες συνταγές!

Χριστουγεννιάτικες συνταγές! Facebook Twitter
1

«Στο πάρτι ένα χαρούμενο πλήθος μαζεύτηκε γύρω μου όσο έφτιαχνα το ποτό. Δοκίμασα τον αφρό του αβγού και μετά πρόσθεσα την προτεινόμενη ποσότητα ουίσκυ...και μετά τη διπλασίασα, βάζοντας μισό ποτήρι ουίσκι τη φορά, δοκιμάζοντας συνέχεια. Τελικά έβαλα τρία γεμάτα φλιτζάνια.«Κι άλλη κρέμα;» ρώτησε κάποιος όταν άρχισα να προσθέτω χιονάτα βουνά κρέμας σαντιγί. Οι καλεσμένοι μου προβληματίστηκαν με τον αφρό. «Μα πώς το πίνεις;»Τελικά δεν υπήρχε πρόβλημα: παρόλο τον αφρό, ήταν εύκολο να σερβιριστεί και να καταναλωθεί. Ήταν σα να πίνεις αλκοολούχο ζαχαρωτό."Eggnog! Το Eggnog σκίζει!" Το ήπιαμε όλο πολύ πριν τελειώσει το πάρτι.»

Φέτος τα Χριστούγεννα σας εύχομαι να περάσετε όλοι υπέροχα, να φάτε λιχουδιές και να χαλαρώσετε. Αν αγαπάτε το αλκοόλ, τα αβγά και την κρέμα γάλακτος (και ποιος δεν τα αγαπάει) φέτος δοκιμάστε το eggnog, το ποτό που μυρίζει Χριστούγεννα, το οποίο χωρίς αλκοόλ είναι καλό και για τα παιδιά.

Η συνταγή είναι από ένα βιβλίο του 1940, το οποίο λέγεται The Food of a Younger Land, του Mark Kurlansky.

12 μεγάλα αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 ½ φλιτζάνια ουίσκι

500ml κρέμας γάλακτος

Διαχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια σε δύο ξεχωριστά μπολ και προσθέστε από μισή ζάχαρη στο καθένα. Με το μίξερ ανακατέψτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενώστε προσεχτικά τα δύο μίγματα μεταξύ τους. Προσθέστε ουίσκι. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει και προσθέστε την. Σερβίρετε με μία πρέζα μοσχοκάρυδο.

Κουλουράκια

Αν έχετε δοκιμασμένες συνταγές και πείσετε άλλους 4-5 να συμμετέχουν, μπορείτε να φτιάξετε πολλά κουλουράκια με πολύ λίγα λεφτά και μετά να τα μοιραστείτε. Αν παράλληλα πίνετε και eggnog η διασκέδαση είναι εγγυημένη, ακόμα κι αν τα κουλουράκια αποτύχουν. Αν δεν είναι ωραία στη γεύση, προσπαθήστε να είναι όμορφα για να γίνουν διακόσμηση του δέντρου.

Το καλύτερο για το τέλος: αν μεθύσετε πολύ στο ραντεβού για κουλουράκια, σας έχω τη λύση της επόμενης ημέρας, η οποία εμπεριέχει (και πάλι!) αβγό.

Η απόλυτη (;) θεραπεία του hangover

Πρόκειται για ένα άλυτο θέμα που έχει απασχολήσει ειδικούς και το κοινό εξίσου, που δε φαίνεται να έχει οριστική απάντηση. Λιπαρά φαγητά ή ελαφριά; Νερό ή μια ακόμη μπίρα;

Το περιοδικό Gourmet ισχυρίζεται ότι έσπασε τον κώδικα ρωτώντας διάφορους μπάρμεν και η τελική συνταγή είναι της Nenell Smothers, πρώην ιδιοκτήτρια της κάβας «Nenell’s»  στο Μπρούκλιν, η οποία χαρακτηρίστηκε από το New York Magazine ως «η καλύτερη κάβα της πόλης».

Prairie Oyster (ή το στρείδι του λιβαδιού;)

1 φρέσκο αβγό

3 δόσεις Worcestershire sauce

Λίγο αλάτι

Λίγο πιπέρι

2 δόσεις ταμπάσκο

Σπάστε το αβγό σε ένα ποτήρι, συμπληρώστε με τα υπόλοιπα υλικά, και κατεβάστε το σε μια γουλιά.

Η ιδέα του να καταπιώ ωμό αβγό με ανακατεμένο στομάχι μου φαίνεται σουρεαλιστική, αλλά οι Μεξικάνοι ισχυρίζονται ότι τα καυτερά κάνουν καλό στο hangover. Αν το δοκιμάσει κανείς σας κάποτε, τον παρακαλώ να μας πει τι έγινε.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια