Μια burger-o-κουβέντα με τον Γιώργο Παπακώστα. Από την Ελένη Ψυχούλη

Μια burger-o-κουβέντα με τον Γιώργο Παπακώστα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
6

Μια burger-o-κουβέντα με τον Γιώργο Παπακώστα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Τις περισσότερες φορές, όπου δεις μπέργκερ στην Αθήνα, ψάξε για τον greek-american πίσω από την ταμπέλα. Το μπέργκερ της πόλης μας, μοιάζει να είναι προϊόν νοσταλγίας, μια προσπάθεια του ανάμεσα-σε-δυό-πατρίδες ελληνοαμερικάνου, να αναπαράγει στην άλλη όχθη της καταγωγής του, το μπέργκερ που τον μεγάλωσε στο Μπρούκλιν και το Σιάτλ. Πολλές αλυσίδες κρύβουν πίσω τους παρέες που επανέκαμψαν εδώ και συσπειρώθηκαν πίσω από κουζίνες, πάνω από συνταγές αυθεντικών μπιφτεκιών και ζουμερών ψωμακίων-buns όπως τα λένε τα παιδιά-προσπαθώντας να αναπαράγουν την αληθινή γεύση, πριν την κυκλοφορήσουν στο κοινό, πίσω από μια ταμπέλα με συνήθως, μαυροκόκκινο λογότυπο.

 

Και πάλι, όμως, όλοι οι ελληνοαμερικάνοι φίλοι μου εδώ, περιφέρονται σαν τις άδικες κατάρες από μπεργκεράδικο σε μπεργκεράδικο, αναζητώντας μια γεύση που μόνον αυτοί έχουν στον ουρανίσκο τους. Ποτέ δεν λυπούνται τα χιλιόμετρα για να δοκιμάσουν άλλο-ένα-cheeseburger. Καλοκάγαθα παιδιά όλα τους, δεν θα σου θάψουν ευθέως την τελευταία τους δοκιμή, όμως, στα μάτια τους θα διαβάσεις τη θλίψη άλλης μιας μικρής απογοήτευσης.

 

Ο Γιώργος μεγάλωσε κι αυτός έχοντας ανάμεσα στα πόδια του έναν ωκεανό. Πάνω-κάτω Ν. Υόρκη-Αθήνα. Ο μπαμπάς έχει στο βιογραφικό του πάνω από 50 μαγαζιά. Άμα είσαι παλιός, θα θυμάσαι το Bio-Bio, την Cubanita, το Red Marrakesh, το Casa di Pasta. Όταν ο Γιώργος μεγάλωσε όσο να'χει το δικό του λόγο στις επιχειρήσεις, ένα μπέργκερ ονειρεύτηκε στο επαγγελματικό του ρεπερτόριο, κυρίως για να το φτιάξει και να το τρώει μόνος του, όπως Αμερική!

 

Μια burger-o-κουβέντα με τον Γιώργο Παπακώστα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Στην πρώτη προσπάθεια, κατάλαβε γιατί μερικά πράγματα αρνούνται να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, γιατί ενίοτε η γεύση δεν θέλει να σου κάνει τη χάρη μακριά από τα χωρικά της ύδατα. Το real american burger είναι βασικά, το βοδινό του κρέας, από λάπα. Με λίπος ως 65%, μόνο κρέας ψημένο, αυστηρά medium well, στην πλάντσα. Τίποτ'άλλο! Αυτό, όμως, το βοδινό κάνει όλη τη διαφορά. Άλλη ράτσα, άλλος αέρας, άλλη τροφή, άλλα λιβάδια. Για να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα με τις ελληνικές ποικιλίες, πρέπει να κάνεις ένα ειδικό blend-εσύ πες το και παζλ-από διαφορετικά κομμάτια. Που ποτέ ο χασάπης δεν θα σου στείλει στην ίδια αναλογία. Άρα, για να κάνεις σωστό μπέργκερ εν Αθήναις, κάνεις εισαγωγή το κρέας. Από Αμερική και Αυστραλία.

 

Μια burger-o-κουβέντα με τον Γιώργο Παπακώστα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Το μπέργκερ, όμως, δεν πάει μόνο του! Είναι και το bun! Που περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, μπορεί να είναι μπριοσέ, ψωμένιο με σουσάμι αλλά το αυθεντικό γίνεται μόνο από πατατάλευρο. Αυτό δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, το φτιάχνεις μόνος σου!

Μετά είναι και οι σος. Την bbq την φτιάχνεις μόνο από αυθεντική συνταγή της Λουιζιάνα. Να σιγομαγειρευτεί γλυκόξινη για 5 ώρες.

 

Μια burger-o-κουβέντα με τον Γιώργο Παπακώστα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Και φυσικά, τί ψυχή έχει ένα μπέργκερ χωρίς την πατάτα του; 9 το πρωί, σου λέει, πιάνει δουλιά ο ειδικός της πατάτας στην κουζίνα και μέχρι τις 7 το βράδυ, προετοιμάζει το τραγανό, αλάδωτο αριστούργημα, που ακούει στο όνομα 3 way potato. Σε απλά ελληνικά, κόβεις την πατάτα ψιλό μπαστουνάκι, την πλένεις, την βράζεις ελάχιστα για να μην τραβήξει λάδι στο τηγάνι, γενικά κάνεις ό,τι μπορείς να της αφαιρέσεις το άμυλο, την τηγανίζεις μια να τρομάξει, την ξανατηγανίζεις άλλη μια να έρθει στα πιο τραγανά της ίσια. Κι έχεις και την ελληνική ποικιλία που δεν σου κάνει τη χάρη να σταθεί στο κρατσανιστό ύψος της αμερικάνικης, οπότε εδώ, πάντα θα κάνουμε μια εκπτωσούλα.

 

Μια burger-o-κουβέντα με τον Γιώργο Παπακώστα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Φάτο όπως οι αμερικάνοι!

*Αν θες να τεστάρεις ένα μπεργκεράδικο για πρώτη φορά, θα παραγγείλεις οπωσδήποτε cheese. Εκεί θα ανιχνεύσεις το ψήσιμο, την ποιότητα του κρέατος.

*Το BBQ είναι η ψυχή της «βρωμιάς», το dirty που οφείλει να σου τάξει ένα μπέργκερ.

*Μπέργκερ με αβγό θα πάρεις για να διώξεις από πάνω σου το hangover. Πάντα παρέα με ένα milk-shake.

*Το μπέργκερ με σολομό ταιριάζει στις κυρίες και στους εκλεπτυσμένους ουρανίσκους. Κατά προτίμηση με wasabi mayo.

*Τα γκουρμέ, αυτά με τις τρούφες, το γαλλικό κατσικίσιο τυρί, jalapenos και λοιπούς νεωτερισμούς με αυξημένο δείχτη umami, είναι αυτά που προτιμούν οι δημοσιογράφοι. Στη σωστή τους εκτέλεση, είναι τόσο γευστικά turbo που η γεύση τους σου μένει στο στόμα μέχρι και 2 ώρες μετά.

*Η London μόδα που ήρθε και στην Αθήνα, θέλει να συνδυάζεις το μπέργκερ σου με ένα κοκτέιλ. Του ταιριάζει μια μαργαρίτα, ένα φραουλο-ντάκιουρι, ένα καυτερό bloody mary.

 

(The Burger Joint, Φοίβης 17, Γλυφάδα, Σολομού 4, Ν. Ψυχικό, 2106712222)

 

 

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

5 σχόλια
Εχω ακουσει πολλες φορες οτι το μπιφτεκι του burger πρεπει να ειναι σκετος κιμας μοσχαρισιος,αλλα υποθετω οτι εκτος απο το αλατοπιπερο,δε μπορει,καποιο καρυκευμα θα μπαινει να παρει λιγο αρωμα!Ξερει κανεις κατι επ'αυτου;
Candidate,δεν υπαρχουν πρεπει αλλα γουστα. Εμεις δεν βαζουμε τιποτα απολυτος παρα λιγο χονδρο αλατι οταν το περναμε απο την μηχανη του κιμα ωστε να παει παντου. Τα αρωματα που λες εχουν να κανουν με την καταγωγη του κρεατος αλλα και με τι τροφη μεγαλωσε. Εμας πχ ειναι grass fed ελευθερας βοσκης το οποιο σημαινει πως ολο και καποια μαργαριτα θα εφαγε
'Εχω φάει και στα δύο μαγαζιά. Το κατάστημα της Γλυφάδας είναι πολύ απλό, σαν χώρος δεν είναι κάτι σπουδαίο. Του Ψυχικού το θεωρώ ίσως το πιο ομορφο burgerαδικο της Αθήνας.Το burger του είναι πολύ καλό -μέσα στα 3 καλύτερα της Αθήνας- και συμφωνώ με την Ψυχούλη ότι αν θες να καταλάβεις τα βασικά (κρέας και ψωμάκι) πρεπει να πάρεις ένα απλό τζηζ. Πολύ ενδιαφέρον και αυτό που κάνει με το καλαμπόκι. Γενικώς αν είστε του burger είναι ένα must, αλλά αποφύγετε σαβ/κο και δημοφιλείς ώρες γιατί γίνεται χαμός