20+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τις ελληνικές μπίρες!

20+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τις ελληνικές μπίρες! Facebook Twitter
7

1. Η πρώτη ζυθοποιία που άνοιξε στην Ελλάδα ήταν η ΦΙΞ το 1864. Ο Johann Fuchs, γιος του Georg Fuchs που είχε ακολουθήσει τον βασιλιά Όθωνα από τη Βαυαρία, την ονόμασε FIX αντί για Fuchs και άρχισε να την παράγει κατ’ απαίτηση των πολλών Γερμανών που ζούσαν τότε στην Αθήνα. Κατόπιν, συνέχισε το 1893 στη λεωφόρο Συγγρού, ακριβώς εκεί όπου βρίσκονται σήμερα το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και η ομώνυμη στάση του μετρό (Συγγρού-ΦΙΞ). 

2. Αν και η ιστορική ζυθοποιία FIX έκλεισε το 1982, η εταιρεία Ολυμπιακή Ζυθοποιία Α.Ε. την αναβίωσε και επανακυκλοφόρησε το 2010 την μπίρα FIX, που πλέον εξάγεται με επιτυχία σε όλο το κόσμο.

3. Η μεγαλύτερη κι επικερδέστερη εταιρεία που παράγει την περισσότερη μπίρα στη χώρα μας εδώ και σαράντα χρόνια είναι αναμφισβήτητα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία (με τις μπίρες Amstel, Heineken, ΑΛΦΑ, Buckler, Bios, Fischer κ.α.). Ανήκει στον διεθνή κολοσσό Heineken που παράγει μπίρα σε 200 περίπου χώρες. 

4. Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο περισσότερες από 100 ετικέτες μπίρας από 18-20 μικρές και μεγάλες ελληνικές ζυθοποιίες, παράγοντας μπίρες που κοστίζουν από 0,50 ευρώ έως 6 ευρώ!

5. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας όχι μόνο καταναλώνουμε λιγότερη μπίρα αλλά εισάγουμε και λιγότερη μπίρα. 

6. Μεγάλη αύξηση, όμως, έχουν οι μικρές ζυθοποιίες στην Ελλάδα, με τοπικές μονάδες παραγωγής από δυναμικές ομάδες συνεργατών, Ελλήνων και αλλοδαπών, σε απίστευτα μέρη σε όλη τη χώρα, κυρίως στα νησιά μας (όπως η Κέρκυρα, η Χίος, η Κρήτη, η Τήνος και η Ρόδος) αλλά και στο Άργος και στους Δελφούς! Βραβεύονται κάθε χρονιά για την καλή τους ποιότητα και την εξαιρετική τους γεύση τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας και πρωτίστως στοχεύουν στην κάλυψη των τοπικών αναγκών με ποιοτικές μπίρες που έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής (επειδή είναι φρέσκες) και γι’ αυτό δεν εξάγονται, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις. 

7. Αυτές οι μικρές ζυθοποιίες της Ελλάδας έγιναν γνωστές εκτός συνόρων και ιδιαίτερα στην Αγγλία, όταν ο καταξιωμένος Βρετανός μπλόγκερ Mark Dredge (που ειδικεύεται στην μπίρα) τις δοκίμασε στο Local Pub το Χαλάνδρι και τις ανέφερε με ενθουσιασμό στο δημοφιλέστατο μπλογκ του pencilandspoon.com. Συγκεκριμένα, προτίμησε τις ελληνικές νησιώτικες μπίρες Septem από την Εύβοια και Crazy Donkey από τη Σαντορίνη, ενώ σε άλλο άρθρο του δηλώνει τη προτίμησή του για την ελληνική μπίρα FΙΧ. 

8. Στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης μπορείς, για παράδειγμα, να απολαύσεις τη νησιώτικη μπίρα NISSOS που παρασκευάζεται στο χωριό Βαγιά της Τήνου! Το μικρό ζυθοποιείο των Αλέξανδρου Κουρή, Μάγιας Τσόκλη, Ελίνας και Κωστή Δάλλα παράγει μπίρα Pilsner, 100% φυσική, απαστερίωτη, χωρίς συντηρητικά. Θα τη βρεις και στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος. 

9. Στη Μέσα Γωνιά στη Σαντορίνη παράγονται οι μπίρες Yellow, Red και Crazy Donkey με σήμα το γαϊδουράκι. Είναι φρέσκες, αφιλτράριστες (υπάρχει μέσα η ζύμη, μαγιά πλούσια σε βιταμίνη Β) και απαστερίωτες (με ζωντανά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους). Την εταιρεία Santorini Brewing Company ξεκίνησε μια μούλτι-κούλτι παρέα αποτελούμενη από τον  Έλληνα οινολόγο Γιάννη Παρασκευόπουλο, έναν Σέρβο ζυθοποιό, έναν Εγγλέζο λάτρη της μπίρας και ζυθοποιό και μια Αμερικανίδα οικονομολόγο. Ο σπάνιος αρωματικός λυκίσκος για τις μπίρες Donkey προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και το Όρεγκον των ΗΠΑ, ενώ το νερό αντλείται από το ηφαιστειογενές υπέδαφος της Σαντορίνης! 

10. Ο επιχειρηματίας Πέτρος Νομικός ξεκίνησε την εταιρεία παραγωγής μπίρας Volkan με στόχο οι πωλήσεις της να βοηθήσουν στη μείωση του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας μαζί με άλλες επιχειρηματικές προσπάθειές του που εντάσσονται στην Greece Free Debt. Ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός ζωγράφισε το καπάκι για την μπίρα που κυκλοφορεί σε εννέα χώρες από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά. Εμφιαλώνεται στο Άργος από την εταιρεία Ζέος. 

11. Στo χωριό Ωρολόγιο της Εύβοιας από το Ιούλιο του 2009 παράγεται η μπίρα Septem, μια ακόμα φρέσκια, μη-παστεριωμένη μπίρα. Οι ιδρυτές της εταιρείας, δυο αδέλφια, ο χημικός και οινολόγος Σοφοκλής και ο οικονομολόγος Γιώργος Παναγιώτου, δίνουν έμφαση στην παραγωγή διαφόρων τύπων μπίρας (6 συνολικά) αποκλειστικά με χρήση ολόκληρων ανθών λυκίσκου. Κάθε τύπος μπίρας τους έχει το όνομα μιας μέρας της εβδομάδας. Η μικροζυθοποιία λειτουργεί όλο τον χρόνο και παράγει περισσότερους από 240 τόνους μπίρας – το 2013, μάλιστα, η παραγωγή της αυξήθηκε κατά 40%! Οι ίδιοι παρήγαγαν την μπίρα Septem Sunday’s με ελληνικό μέλι ανθέων. Εξάγουν με επιτυχία σε Γερμανία, Ολλανδία, Καναδά και Αγγλία, ενώ τώρα ξεκινάνε οι εξαγωγές προς Αμερική και Φινλανδία. Ανακηρύχθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά καλύτερη ελληνική ζυθοποιία από τη ratebeer.com και έχει βραβευτεί καμιά εικοσαριά φορές για την ποιότητα των προϊόντων της.

12. Τα είδη της μπίρας είναι βασικά δύο: lager και ale. Οι πρώτες ζυμώνονται σε πιο αργούς ρυθμούς και χαμηλότερες θερμοκρασίες, συγκρατώντας περισσότερα από τα θρεπτικά τους στοιχεία, ενώ οι ales ζυμώνονται γρηγορότερα, σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Το όνομα lager βγήκε από τη γερμανική λέξη «lagern» που σημαίνει «αποθηκεύω», με την έννοια της μακράς αποθήκευσης της μπίρας σε ψυχρό χώρο.

13. Τα βασικά συστατικά της μπίρας είναι η βύνη, ο λυκίσκος, το νερό και η μαγιά. Η βύνη είναι ο μούστος, ας πούμε, της μπίρας, που βγαίνει από το επεξεργασμένο κριθάρι (δηλαδή από βρασμένο κριθάρι του οποίου η εκβλάστυνση έχει διακοπεί). Ο λυκίσκος είναι ένα αρωματικό φυτό που δίνει το άρωμα αλλά και την ευχάριστη πικράδα στην μπύρα, ενώ το νερό που προτιμάται στη διαδικασία παραγωγής πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε άλατα. 

14. Η μπίρα περιέχει αλκοόλ από 4-6,5 ή και 7%, ενώ το κρασί 11-14% και το τσίπουρο 40+%, όσο και η βότκα. 

15. Η κατανάλωση της μπίρας στην Ελλάδα το καλοκαίρι σχεδόν δεκαπλασιάζεται, τόσο λόγω της εποχικής προτίμησής της από τους Έλληνες, που ακόμα τη θεωρούν αναψυκτικό, όσο και λόγω του τουρισμού. 

16. Η μπίρα χρησιμοποιείται δημιουργικά στη μαγειρική όπως και στην παρασκευή εύκολων ψωμιών στο σπίτι. Με την μπίρα και ένα κοινό αλεύρι φτιάχνεις, για παράδειγμα, το πιο εύκολο κουρκούτι για να τηγανίσεις τραγανά λαχανικά και ψάρια. 

17. Το ευχάριστο, γαργαλιστικό κάψιμο που νιώθεις στον λαιμό όταν πίνεις μπίρα οφείλεται στο διοξείδιο του άνθρακα. 

18. Ένα ποτήρι μπίρα περιέχει κατά μέσο όρο 120-170 θερμίδες, σχεδόν όσες και δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης, ενώ η μαύρη μπίρα είναι πιο πλούσια σε θερμίδες. Αυτή η πληροφορία καθόλου δεν πρέπει να μας εντυπωσιάσει, συγκρινόμενη με τις πληροφορίες από το ντοκιμαντέρ του Discovery Channel How beer changed the world που θεωρεί την παραγωγή μπίρας (3.000 χρόνια πριν ακόμα και την πρώτη παρασκευή ψωμιού!) μία από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ανθρώπινη ιστορία, υπεύθυνη για την ανάπτυξη της γεωργίας, την πλούσια διατροφή αλλά και την… ψυχαγωγία των ανθρώπων. Αξίζει να το παρακολουθήσεις!

19. Η σωστή θερμοκρασία για να συντηρήσεις την μπίρα είναι 4-6 βαθμοί. 

20. Μπουκάλι ή κουτάκι; Οι σοβαροί καταναλωτές προτιμούν το μπουκάλι, ιδίως όταν διαλέγουν τις καλές, φρέσκες μπίρες. Οι Έλληνες καταναλωτές μπίρας έχουν ακόμα ένα κόλλημα με τις μπίρες από βαρέλι, που οι εκλεκτικοί γνώστες αποφεύγουν, όπως και οι σοβαροί οινόφιλοι αποφεύγουν το χύμα κρασί. 

21. Η μπύρα συγκαταλέγεται και αυτή στα αλκοολούχα ποτά και δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα κάτω των 18 ετών. 

Γεύση
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT

σχόλια

4 σχόλια
καταπληκτικη μπυρα οντως λιλια..ελληνικοτατη δεν ξερω ποσο ..δεν το ψαχνω γενικως ..απλα να μην μπερδευομαστε ..διοτι και η μστελ πια φτιαχνεται με ελληνικο κριθαρι ..οπως και αλλες μπυρες ...δοκιμασε παρεπιπτοντως δυο ακομα την φιξ ρογιαλ και την αλφα weiss..και πες μου αν σου αρεσαν
Η αλήθεια είναι πως για τις μπύρες δεν ξέρω πολλά, είμαι παιδί του κρασιού, όμως το καλοκαίρι του 12 στη Χίο πίναμε μια φρέσκια μπύρα εκπληκτική (μικρό μπουκάλι νομίζω γύρω στα 2 ευρώ). Ενθουσιασμός επικρατούσε για τη μπύρα αυτή. Και φέτος είδα στο menu του FunkyGourmet φρέσκια μπύρα Χίου!! (τσσσσ, μάλλον το 'χω κ με τις μπύρες τελικά??? )Εξαιρετικό το άρθρο σας όπως πάντα, η αλήθεια είναι πως με τις βαρελίσιες χορταίνει κ το μάτι!!!
καλά, οι γερμανοί επίσης δε φημίζονται και για τη γαστρονομική τους κουλτούρα. επίσης η εποχή που εθεωρούντο αυθεντίες της μπύρας έχει παρέλθει∙ προσωπικά, όταν σκέφτομαι φίρμες μπύρας, κάποια γερμανική θα μου 'ρθει μετά τη δεκάδα-δεκαπεντάδα
κωστας σ,οι Γερμανοι πίνουν μπύρα,οπως πινουμε εμεις νερο,και στην συντομη εμπειρια μου κατανάλωσης μπύρας στην Βαυαρια,αλλα και στην Αυστρια,κατανάλωσα μερικες απο τις πιο γευστικες weiss και helles του τοπου.Σε καμια περιπτωση δεν κατεβαζω την ποιοτητα των ετικεττων στην χωρα μας,τις εχω δοκιμασει σχεδον ολες(με την αγαπημενη μου την Ρεθυμνιωτικη μοναστηριακη,ξανθια και μαυρη),ουτε και τις Αγγλικες μπυρες.Αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε οτι οι αρχαιοτεροι Οικοι μπυρας στην Ευρωπη ξεκινησαν την ζωη τους στην Γερμανια(τοτε δεν ηταν ακομα ενιαια φυσικα),με τις πεντε μεγαλυτερες να εδρευουν στο Μοναχο.Και,ναι,εχω δοκιμασει και βαρελισια,και απο μπουκαλι.Και ας μην ξεχναμε οτι στην Ελλαδα πινουμε μπυρα χαρη στην τεχνογνωσια και βοηθεια των Βαυαρων,οπως αλλωστε αναφερεται στο κατα τα λοιπα,αρτιο αρθρο της Lifo..Χαιρετω.