Μπορεί ένας αθλητής να αρνηθεί την πρόσκληση σε εθνική ομάδα;

Μπορεί ένας αθλητής να αρνηθεί την πρόσκληση σε εθνική ομάδα; Facebook Twitter
3

Μπορεί ένας αθλητής να αρνηθεί την πρόσκληση σε εθνική ομάδα; Να μην πάει, δηλαδή, αν τον καλέσουν;
Ο κανονισμός της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) προβλέπει ότι η πρόσκληση και συμμετοχή των αθλητών στα εθνικά συγκροτήματα αλλά και στα κλιμάκια προετοιμασίας αυτών αποτελεί για τους αθλητές και τα σωματεία τους αναμφισβήτητη τιμητική διάκριση, αναγνώριση και κορύφωση της αθλητικής τους ικανότητας και φιλοδοξίας. Όπως ρητά ορίζεται, το κύρος της διάκρισης αυτής καθιστά αδιανόητη τη χωρίς εύλογη αιτία άρνηση αποδοχής της. Τα τεκμήρια για το εύλογο ή μη της αιτίας που επικαλείται ο εκάστοτε αθλητής/τρια δεν περιγράφονται στον κανονισμό, αλλά κρίνονται κατά περίπτωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚ. Συνεπώς, οι αθλητές που καλούνται να συμμετάσχουν στην εθνική ομάδα διατηρούν, βάσει κανονισμού, το δικαίωμα να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε αυτήν, εφόσον όμως προβάλλουν και τεκμηριώσουν τους λόγους της άρνησής τους, οι οποίοι και θα πρέπει να γίνουν δεκτοί από το Δ.Σ. της ΕΟΚ. Ελάχιστοι αθλητές έχουν μέχρι σήμερα αρνηθεί την πρόσκληση της Ομοσπονδίας για τη συμμετοχή τους στην εθνική ομάδα, συνεπώς η περιπτωσιολογία των λόγων άρνησης που έχουν προβληθεί και κριθεί είναι περιορισμένη. Επειδή πράγματι η πρόσκληση σε εθνική ομάδα αποτελεί την πλέον τιμητική διάκριση για έναν αθλητή, ενδεχόμενη άρνηση συμμετοχής η οποία δεν βασίζεται σε σπουδαίο λόγο θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά το κύρος και την επαγγελματική του φήμη αυτού, με αποτέλεσμα οι αθλητές που αρνούνται τη συμμετοχή τους να έχουν εξετάσει εκ των προτέρων την αντίδραση της Ομοσπονδίας πριν προβούν σε επίσημες δηλώσεις. Για παράδειγμα, η περίπτωση Διαμαντίδη, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του να μη συμμετάσχει στην εθνική ομάδα λόγω της επιβάρυνσης που θα υφίστατο η φυσική του κατάσταση, κρίθηκε από την Ομοσπονδία ως εύλογη και κατά συνέπεια αποδεκτή, δεδομένης της ηλικίας και της πολυετούς συνεισφοράς του στα κλιμάκια της εθνικής ομάδας.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που δεν είναι δικαιολογημένη η απουσία του αθλητή/τριας;
Σε περίπτωση που έχει προσκληθεί να συμμετάσχει σε εθνική ομάδα, αλλά έχει αρνηθεί αδικαιολόγητα τη συμμετοχή του σε αυτήν και δεν έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση συμμετοχής με απόφαση της Ομοσπονδίας, του επιβάλλεται αυτοδίκαια και αυτεπάγγελτα η ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλλου της ομάδας του. Ο αριθμός των αγώνων αποκλεισμού του είναι ίσος με τους αγώνες που θα συμμετάσχει η Εθνική στο πλαίσιο των διεθνών αγωνιστικών εκδηλώσεων της FIBA. Εάν για τη λήξη του Πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει το σωματείο του αθλητή υπολείπονται λιγότερες αγωνιστικές ημέρες από αυτές που του έχουν επιβληθεί, τότε, όσες υπολείπονται, εκτίονται στους αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλλου της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακούμε αρκετούς αθλητές σε παραγωγική ηλικία να λένε «σταματάω από την εθνική». Πρακτικά μπορεί να γίνει αυτό;
Αθλητής ο οποίος κλήθηκε από την Ομοσπονδία να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόσκληση αυτή χωρίς να συντρέχει εύλογη αιτία, η οποία θα πρέπει να γίνει δεκτή από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Πρακτικά, λοιπόν, οι δηλώσεις αυτές γίνονται συνήθως όταν ο αθλητής έχει εξασφαλίσει από την Ομοσπονδία ότι οι προβαλλόμενοι από αυτόν λόγοι θα τύχουν αποδοχής, όπως συνέβη στην περίπτωση Διαμαντίδη και πρόσφατα στην περίπτωση Σπανούλη, που σε συνεννόησή του με την Ομοσπονδία και τον προπονητή της εθνικής κ. Φώτη Κατσικάρη κρίθηκε, βάσει ιατρικών δεδομένων, ότι η επιβάρυνση που θα υποστεί η υγεία και φυσική κατάσταση του εν λόγω αθλητή από τη συμμετοχή του στην εθνική ομάδα συνιστά επαρκή λόγο για να μην κληθεί στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας για το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας.

Μπορεί ένας σύλλογος να απαγορεύσει σε αθλητή του να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα;
Σε καμία περίπτωση. Βάσει κανονισμού, τα σωματεία είναι συνυπεύθυνα με τους αθλητές τους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από την πρόσκληση αθλητών στην εθνική ομάδα.
Η ευθύνη αυτή πηγάζει από την αναμφισβήτητη και αυτονόητη ηθική υποχρέωση των σωματείων να συμβάλλουν στην ευπρόσωπη αγωνιστική παρουσία των εθνικών συγκροτημάτων και να μη δημιουργούν προβλήματα στη συμμετοχή των αθλητών τους στις εκδηλώσεις της εθνικής ομάδας στις οποίες έχουν προσκληθεί. Σωματείο το οποίο, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό ΕΟΚ, αρνείται για οποιονδήποτε λόγο να επιτρέψει τη συμμετοχή αθλητή του σε υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας στις οποίες έχει προσκληθεί από την Ομοσπονδία υπόκειται στην ποινή της αφαίρεσης δύο βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει.

Συνεντεύξεις
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Διεθνή / «Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Από τις πιο έγκυρες πηγές αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Οπτική Γωνία / «Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, μιλά για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή την έκδοση της έρευνας που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Lgbtqi+ / Νάνσυ Παπαθανασίου: Μια πρωτοπόρος της ψυχικής υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα

Η κλινική ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Orlando LGBT+ σε μια συγκινητική, διαφωτιστική και ενδυναμωτική συζήτηση για την πορεία που έχει διανύσει η εγχώρια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και η ίδια, προς την ορατότητα και για όσα ακόμα πρέπει να γίνουν για την ισότητα και την αποδοχή άμεσα, εδώ και τώρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρέντης Μπελέρης: «Έχω έναν λόγο παραπάνω να σέβομαι τις ελευθερίες κάθε πολίτη»

Συνέντευξη / Φρέντης Μπελέρης: «Έχω έναν λόγο παραπάνω να σέβομαι τις ελευθερίες κάθε πολίτη»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί πώς πήρε το όνομά του, ποιο είναι το πρόβλημα με τις περιουσίες των Χειμαρριωτών, τι θα κάνει αν πάει στην Ευρωβουλή και δηλώνει πως θα υπερασπιζόταν με χαρά τα δικαιώματα oποιασδήποτε άλλης μειονότητας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

3 σχόλια
Η Εθνική ομάδα, ανεξάρτητα αθλήματος, δεν είναι κρατικός θεσμός. Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχει οποιαδήποτε τιμωρία αν προηγουμένος ο κάθε αθλητής δεν έχει κάνει σύμβαση με την ομοσπονδία ότι αν κληθεί θα συμμετάσχει. Η συμμετοχή του καθενός είναι προσωπική υπόθεση. Ούτε ο πατριωτισμός κρίνεται από αυτήν ούτε η ανιδιοτέλεια.
Εμενα παλι, μου ηρθε στο μυαλο το εξης: 4-5 ελληνες παικτες, με μαμα και μπαμπα ελληνα, λευκοι στο χρωμα και τελος παντων με ολα τα εχεγγυα εκεινα που τους κανουν αποδεκτους απο τους δεξιοτερους των δεξιων οι οποιοι κοπτονται για τα εθνικα μας δικαια, αρνηθηκαν τη συμμετοχη τους στην εθνικη, αλλος για σοβαρους λογους κι αλλος για ψυλλου πηδημα, οπως π.χ. ο Κουφος. Ο Αντετοκουμπο απ' την αλλη, για τον οποιο ο Μιχαλολιακος και η παρεα του φαγανε τα λυσσακα τους, θεωρησε τιμη του την προσκληση στην εεθνικη ομαδα, συμμετεχει κανονικα και κανει και μεγαλα παιχνιδια. Για να δουμε τωρα ολους τους εθνικοφρονες με τις σημαιες στους δρομους ετσι και ανεβει ψηλα η εθνικη και παει π.χ. στους 4. Θα τα ξεχασουν ολα και θα ορυωνται παλι για την αξια της ελληνικης ψυχης.
Θα τρελαθώ πια με αυτή τη χώρα.Έχουμε που έχουμε την υποχρέωση να ασκούμε το "υπέρτατο δικαίωμα" της ψήφου, έχουμε που έχουμε την υποχρέωση να συμβάλλουμε "οικειοθελώς" στην άμυνα της πατρίδας (βλέπε αγγαρείες για να κοιμούνται οι ΕΠΟΠ), τώρα μας λένε ότι έχουμε και την υποχρέωση να αποδεχτούμε μια πιθανή "τιμητική διάκριση" στον αθλητισμό, αλλιώς μας επιβάλλεται ποινή (!) στην προσωπική μας καριέρα.Η σχιζοφρένεια σε όλο της το μεγαλείο.