Η βόλτα στο Λονδίνο που η Marianne Faithfull αγάπησε έχει ολοκληρωθεί. Είναι πια 67 ετών, το σίγμα - ''s'' έχει βαρύνει ανάμεσα στα χείλη της, κάτι που την κάνει ακόμη πιο γοητευτική ερμηνεύτρια. Η ψυχή της το λέει - για την ακρίβεια, το καραλέει! Στο δε εξώφυλλο καπνίζει και τη θυμάμαι στο αρχαίο στάδιο της Ρόδου το 2011 να βγαίνει με ένα τσιγάρο στο χέρι, φυσώντας λάγνα τον καπνό προς τα φώτα του stage
MARIANNE FAITHFULL
GIVE MY LOVE TO LONDON
NAΪVE (ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD)
Το 20ο στούντιο άλμπουμ της Marianne Faithfull είναι γεγονός, τρία χρόνια μετά το Horses and High Heels που κινούταν σε πιο country - blues δρόμους.
Τιτλοφορείται Give my love to London και ξεκινάει με το ομότιτλο κομμάτι, μία pop - rock σύνθεση της ίδιας της Faithfull και του Steve Earle, που ακούγεται σαν φόρος τιμής στους Rolling Stones! Λογικό! Από τους Stones και το Λονδίνο των mid - 60s ξεκίνησαν όλα για τη νεαρή πανέμορφη κόρη μίας Βιεννέζας Βαρώνης και ενός Βρετανού καθηγητή Ιταλικής λογοτεχνίας. Τώρα, στέλνει την αγάπη της στο Chelsea, το Picadilly και το Kensington, ενθυμούμενη τον εαυτό της ως μπρεχτική Pirate Jenny. Καθαρά αυτοβιογραφικό κομμάτι με σχεδόν πανηγυρικό χαρακτήρα!
Το Sparrows will sing φωνάζει από μακριά ότι είναι σύνθεση του Roger Waters, ακόμη ένα δώρο του πρωτεργάτη των Pink Floyd στη φίλη του, 15 χρόνια μετά το Incarceration of a flower child στο Vagabond Ways. Εξαιρετικός garage ήχος με το μπάσο του Ed Harcourt και τις κιθάρες του Adrian Utley σε πρώτο ''πλάνο''. Πολύ όμορφο και το στιχούργημα του Waters!
Το True Lies είναι από τις πιο καθαρόαιμες ροκιές του δίσκου. Το συνυπογράφουν η Faithfull με τον Harcourt και τον πολυπράγμονα Dimitri Tikovoi. Στα drums ο Jim Sclavunos των Bad Seeds του Nick Cave!
Οι τόνοι πέφτουν με την ακουστική μπαλάντα Love more or less της Faithfull και του Tom McRae. Από το Βορά στο Νότο κι από την Ανατολή στη Δύση, από τα ποτάμια και τους βράχους μέχρι τα αστέρια και το φεγγάρι, η Marianne είναι η γυναίκα που αναζητά σπαραξικάρδια την αγάπη.
Επόμενη σύνθεση, το Late Victorian Holocaust του Nick Cave. Η Faithfull εμπιστεύεται τα όνειρα της στην αγκαλιά του Μορφέα και το κουαρτέτο εγχόρδων φωτίζει το πιάνο. Το σκοτάδι έχει ήδη πέσει.
Το The price of love των Everly Brothers μας πάει στις ΗΠΑ του 1965. Μία σύντομη blues - rock αναλαμπή στο άλμπουμ για ν' ακολουθήσει το Falling back, σύνθεση που μοιράζεται η Faithfull με την υπέροχη Βρετανίδα τραγουδοποιό και κιθαρίστρια Anna Calvi. Σύγχρονος ήχος, έντονος ρυθμός και η rock μπάντα σε σύμπλευση με βιολιά, βιόλα και τσέλο.
Ακόμη ένα κομμάτι της Faithfull και του Nick Cave το επόμενο, Deep water. Χαμηλότονη πιανιστική μπαλάντα, απ' αυτές τις σκοτεινές που μας έχει συνηθίσει ο Cave, με τη διακριτική προσθήκη του άλτο φλάουτου.
Το Mother Wolf έχει δοξαστικό χαρακτήρα. Οι στίχοι του Patrick Leonard, αλλοτινού συνεργάτη της Madonna, συγκλονίζουν: You people kill only for pleasure/ You have no need and yet/ You cannot seem to stop...My God, how you disgust me...Επαναληπτικός ''κυκλικός'' ρυθμός και χορωδιακά backing vocals σε ένα κομμάτι βασανιστικής γνώσης.
Και στο επόμενο τραγούδι, το Going Home, οι στίχοι είναι του Patrick Leonard, η μουσική όμως ανήκει στον Leonard Cohen. Μία αριστουργηματική μπαλάντα που μοιάζει να παρήγγειλε η Marianne στον σπουδαίο Καναδοεβραίο τραγουδοποιό και ποιητή, έτσι, για να του τραγουδήσει κάτι σαν αντίδωρο της φιλίας τους! Spoken word έναρξη, ανδρική χορωδία - άκουσον, άκουσον! ο μέγας Brian Eno συμμετέχει στα φωνητικά - μία κιθάρα, ένα πιάνο κι η Faithfull να γίνεται εξ αρχής πολύ συγκεκριμένη: I love to speak with Leonard/ He'a a sportsman and a shepherd/ He's a lazy bastard living in a suit...He will speak these words of wisdom.
Ο δίσκος κλείνει με την άποψη της Faithfull στο I get along without you very well που χρησιμοποιήθηκε κάποτε στο κινηματογραφικό Las Vegas Story. Αισθησιασμός, noir διάθεση, πιάνο, κιθάρες, άρπα και πάλι κουαρτέτο εγχόρδων. Ποιος ξέρει πότε πρωτάκουσε το τραγούδι αυτό η Marianne και θέλησε τώρα να το πει κι αυτή, 75 χρόνια μετά τη δημιουργία του! Το έχουν τραγουδήσει οι πάντες, άλλωστε, από τη Billie Holiday και τον Chet Baker μέχρι τον Frank Sinatra.
Η βόλτα στο Λονδίνο που η Marianne Faithfull αγάπησε έχει ολοκληρωθεί. Είναι πια 67 ετών, το σίγμα - ''s'' έχει βαρύνει ανάμεσα στα χείλη της, κάτι που την κάνει ακόμη πιο γοητευτική ερμηνεύτρια. Η ψυχή της το λέει - για την ακρίβεια, το καραλέει! Στο δε εξώφυλλο καπνίζει και τη θυμάμαι στο αρχαίο στάδιο της Ρόδου το 2011 να βγαίνει με ένα τσιγάρο στο χέρι, φυσώντας λάγνα τον καπνό προς τα φώτα του stage. Μετά απ' αυτή τη δουλειά δηλώνει και πάλι ερωτευμένη με το Λονδίνο.Το ίδιο και ο ακροατής που θέλει να παίξει απ' την αρχή το CD της, ξανά και ξανά!
Το Give my love to London είναι ένα αριστούργημα, από τα καλύτερα άλμπουμ της Faithfull την τελευταία δεκαετία!
σχόλια