Ο Έμπολα πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο ποταμό στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά.
Το 1976 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός σε δύο μέρη. Σε ποταμό δίπλα στον ποταμό Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε μια απομονωμένη περιοχή του Σουδάν.
Ο ιός μολύνει ανθρώπους και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά (μαϊμούδες, πίθηκοι, χιμπαντζήδες κ.λπ.).
Από το 1976, όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά, έως το 2013, έχουν μολυνθεί λιγότερα από 1.000 άτομα ανά έτος.
Πιστεύεται ότι οι νυχτερίδες μπορούν να μεταφέρουν και να μεταδώσουν τον ιό, χωρίς να μολυνθούν.
Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κ.λπ).
Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου, ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της αυξημένης ιαιμίας.
Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μίας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γρίπη (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία) και προοδευτικά εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.
Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα έχει υψηλή θνητότητα που μπορεί να φτάσει και το 80-90%.
Δεν υπάρχει ως τώρα εμβόλιο για την πρόληψή του ή ειδική θεραπεία.
Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια και σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι, χλωρίνη, το φως του ήλιου ή το στέγνωμα των ρούχων.
Κρούσματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως σε τροπικές περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής και σε απομακρυσμένα χωριά στην κεντρική και δυτική Αφρική, κοντά σε τροπικά δάση.
Η τελευταία επιδημία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη έξαρση του ιού έως τώρα, έχει επηρεάσει τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία.
Το πρώτο θύμα της επιδημίας ήταν ένα δίχρονο αγοράκι από την περιοχή Guéckédou στη νοτιοανατολική Γουινέα, όπου έχασε τη ζωή του μετά από νοσηλεία με βαρύ πυρετό στις 6 Δεκεμβρίου του 2013.
Από εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε η γονιδιακή ομοιότητα του στελέχους σε ποσοστό 98% με το στέλεχος που προκάλεσε την επιδημία από ιό Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2009.
Ως τις 25 Σεπτεμβρίου είχαν αναφερθεί 6.263 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 2.917 θανάτων, στην ευρύτερη αυτή περιοχή.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ενήλικες ηλικίας 15-59 ετών.
Οι άνδρες επιζώντες είναι σε θέση να μεταδώσουν τη νόσο μέσω του σπέρματος επί σχεδόν δύο μήνες.
Έως το τέλος του μήνα ο Έμπολα μπορεί να έχει φτάσει έως τη Βρετανία και τη Γαλλία με 50% και 75% πιθανότητες αντίστοιχα.
Ένας άνδρας στο Τέξας των ΗΠΑ είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού εκτός Αφρικής. Ο άνδρας κόλλησε τον ιό στη Λιβερία και μετά επέστρεψε στη χώρα του.
Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει προβλέψει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμα και τα 1,4 εκατομμύρια μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.
Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια και σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι, χλωρίνη, το φως του ήλιου ή το στέγνωμα των ρούχων.
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να αρχίσει να μεταδίδεται και από αέρος.
Η φαρμακευτική εταιρεία Chimerix Inc ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η χορήγηση σε ασθενείς ενός πειραματικού φαρμάκου της για τον ιό Έμπολα από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.
Προκειμένου να γίνει διάγνωση, τυπικά εξαιρούνται πρώτα άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, όπως η ελονοσία, η χολέρα και άλλου είδους αιμορραγικός πυρετός. Κατόπιν, το αίμα εξετάζεται για αντισώματα προς τον ιό ή για την παρουσία του ίδιου του ιού, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
Μια Ισπανίδα νοσηλεύτρια είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ασθένειας στην Ευρώπη και το δεύτερο εκτός των χωρών της δυτικής Αφρικής.
σχόλια