Fish and Chips

Fish and Chips Facebook Twitter
8

  

Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει ζήσει στην Αγγλία ή την έχει επισκεφθεί ως τουρίστας και δεν έχει αναμνήσεις από fish & chips, το παραδοσιακό street food της Αγγλίας: μπακαλιάρος τηγανισμένος σε κουρκούτι, χοντροκομμένες πατάτες με αλάτι και ξίδι, τυλιγμένα σε λαδόχαρτο και μετά σε εφημερίδα. Το φαγητό της εργατικής τάξης που γνώρισε μέρες δόξας μετά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν το φρέσκο ψάρι μπορούσε να φτάσει σώο και άμεσα παντού, έγινε το πιο αγαπημένο πρόχειρο (και φθηνό) γεύμα των φτωχών, κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι. Και μπορεί το fish & chips να αναφέρεται στον Όλιβερ Τουίστ του Ντίκενς, αλλά το τηγανητό ψάρι ήταν γνωστό πολύ νωρίτερα στη Βρετανία, από τον 16ο αιώνα, όταν Εβραίοι πρόσφυγες από την Ιβηρική Χερσόνησο έκαναν το pescado frito αγγλική υπόθεση. Το πρώτο μαγαζί fish & chips άνοιξε στο Λονδίνο το 1860 και από τότε εξαπλώθηκε παντού. Ο μπακαλιάρος έγινε εθνικό ψάρι και ήταν μέχρι πρόσφατα, οπότε η νομοθεσία ανάγκασε τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών να τον αντικαταστήσουν με άλλα ψάρια, λόγω της έλλειψής του στα χωρικά τους ύδατα. Ο Δημήτρης, που από το 2012 «τρέχει» με τον συνεργάτη του στο Χαλάνδρι το πρώτο αμιγώς fish & chips μαγαζί της Αθήνας, βασισμένο στα αγγλικά πρότυπα, μας λέει ότι είναι καθαρά αρχαίο ελληνικό φαγητό, γιατί το τηγανητό σε λίπος ψάρι το έτρωγαν οι πρόγονοί μας πριν από χιλιάδες χρόνια. O τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά ήταν και είναι το φαγητό των εθνικών επετείων, ίσως για να δικαιολογήσει τον τίτλο του «φτωχοθόδωρα» που έχει ο μπακαλιάρος σε μερικές περιοχές. Στην Αθήνα μέχρι το 2012 έβρισκες fish & chips μόνο σε ιρλανδικά και σκωτσέζικα εστιατόρια, σε πιο γκουρμέ εκδοχές του, αλλά δεν ήταν φαγητό του δρόμου. Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται μαγαζιά πρόχειρου φαγητού που έβαλαν το fish & chips στο μενού τους. Σίγουρα θα αργήσει πολύ η μέρα που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το σουβλάκι, αλλά, προς το παρόν, είναι μια καλή εναλλαγή από τη μανία της κρεατοφαγίας.

Το φαγητό της εργατικής τάξης που γνώρισε μέρες δόξας μετά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν το φρέσκο ψάρι μπορούσε να φτάσει σώο και άμεσα παντού, έγινε το πιο αγαπημένο πρόχειρο (και φθηνό) γεύμα των φτωχών, κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι.

Fish and Chips Facebook Twitter
Tο παραδοσιακό street food της Αγγλίας: μπακαλιάρος τηγανισμένος σε κουρκούτι, χοντροκομμένες πατάτες με αλάτι και ξίδι, τυλιγμένα σε λαδόχαρτο και μετά σε εφημερίδα... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Εκτός από τα τέσσερα μαγαζιά της λίστας, ετοιμάζεται να ανοίξει κι άλλο ένα με fish & chips, στην Αγίου Μάρκου.

Fish and Chips Facebook Twitter
Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται μαγαζιά πρόχειρου φαγητού που έβαλαν το fish & chips στο μενού τους... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Ψαραnoid, Ανδρ. Παπανδρέου & Σωκράτους 2, πλ. Χαλανδρίου, 210 6810135

Το πιο παλιό fish & chips-άδικο της Αθήνας και ό,τι πιο κοντά στο αυθεντικό μπορείς να βρεις στην Αθήνα και στα περίχωρά της. Ένα μικρό take away μαγαζί που σερβίρει αποκλειστικά fish & chips, με χρυσοκόκκινο μπακαλιάρο σε ιδανική κρούστα μπίρας, φρεσκοκομμένες πατάτες, ποικιλία από αλάτια και σος, με κορυφαίες την picalilli (μια μυστική συνταγή του μαγαζιού που μοιάζει με σος ταρτάρ), ελαφριά σκορδαλιά (υπάρχει και σε πιο βαριά έκδοση), κι επίσης τσίλι, σολoμού, μελιού, aioli, αντζούγιας. Έχει και μπέργκερ με φιλέτο ψαριού και μια χειμωνιάτικη ψαρόσουπα που σερβίρει μόλις πιάσουν τα κρύα. Ψάρι, πατάτες, καπνιστό αλάτι και σος picalilli είναι το must για να θυμηθείς την Αγγλία ή για να πάρεις μια γεύση του τι εστί καλό fish & chips.

  

Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Fish Café, Βεΐκου 3, Κουκάκι, Ακρόπολη-Κουκάκι, 210 9235813, www.fishcafe.gr

Φρέσκος μπακαλιάρος Ισλανδίας σε ελαφρά τραγανή κρούστα με τηγανητές πατάτες Νάξου και σος, η μεγάλη μερίδα 9 ευρώ και η μικρή 6. Ξίδι, χοντρό αλάτι, σάλτσες ταρτάρ για να συνοδεύσουν το ψάρι και τις πατάτες στο χάρτινο χωνάκι, σε ένα μαγαζί που θυμίζει Αγγλία, με τραπεζάκια και στις δύο πλευρές του (ολόκληρη η γειτονιά είναι «αγγλική»). Έχει και καλαμαράκια τηγανητά και γαρίδες που σερβίρονται επίσης με πατάτες και σος. Για δύο άτομα υπάρχει ποικιλία θαλασσινών που περιέχει όλα τα παραπάνω με 14 ευρώ. Σερβίρει και μπέργκερ και κεσαντίγια. Self service.

 

Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Street Food, Καλαμιώτου 14, 210 3211003 «Πειραγμένη» έκδοση του fish & chips, που σερβίρεται σε χάρτινο χωνάκι με κύβους τηγανητής πατάτας και καλοτηγανισμένα chips. Ο μπακαλιάρος είναι τηγανισμένος σε κουρκούτι πάπρικας, με συνοδεία σάλτσας με μαγιονέζα και αβοκάντο, αρωματισμένης με lemongrass. Η κρούστα στο κουρκούτι είναι πολύ τραγανή και ο μπακαλιάρος θυμίζει περισσότερο μπακαλιάρο μαμάς παρά του αγγλικού fish & chips. Η μερίδα στοιχίζει 3,80 ευρώ. Κι εδώ μπορείς να βρεις και μπέργκερ, χοτ ντογκ και ομελέτες. Και σούπα για τους ξενύχτηδες.

Fish and Chips Facebook Twitter
Σίγουρα θα αργήσει πολύ η μέρα που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το σουβλάκι, αλλά, προς το παρόν, είναι μια καλή εναλλαγή από τη μανία της κρεατοφαγίας... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Fish and Chips Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Fish and Chips Facebook Twitter
Και μπορεί το fish & chips να αναφέρεται στον Όλιβερ Τουίστ του Ντίκενς, αλλά το τηγανητό ψάρι ήταν γνωστό πολύ νωρίτερα στη Βρετανία, από τον 16ο αιώνα, όταν Εβραίοι πρόσφυγες από την Ιβηρική Χερσόνησο έκαναν το pescado frito αγγλική υπόθεση... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια
Είναι τελείως διαφορετικό. Ο μπακαλιάρος είναι κορυφή!! Και πατάτες φρέσκιες, με ρίγανη είναι ότι πρέπει.Η Αγγλία σαν κουζίνα έχει τίποτα άλλο εκτός από αυτό?
Τη φανταζομαι απο τωρα την ουρα να κοβει στα δυο στην Αγιου Μαρκου. Βλεπω συχνα δυο τετοιες ουρες στην ιδια περιοχη, οπου καποιοι στεκονται σε στοιχηση για να γευτουν τα σνακ της τελευταιας μοδας.