Τοπ Καπί

Facebook Twitter
2

 

Πόσο ταιριαστά είναι τα βιβλία μυστηρίου στις διακοπές! Δύσκολο να αντισταθείς στο συνδυασμό αντηλιακό / μυστηριώδης γυναίκα / άμμος / καταραμένος ήρωας. Τα καλύτερα από αυτά έχουν πλοκή τόσο εύκολη και ταυτόχρονα τόσο απαιτητική, που γίνονται ιδανικά διαλείμματα ανάμεσα στις βουτιές.

Ένα που προσωπικά μου κράτησε πολύ καλή συντροφιά και το έχω ταυτίσει με την Τήνο είναι το Τοπ Καπί, που σας συνιστώ ολόθερμα. Την ταινία, θα την ξέρετε. Ίσως δεν ξέρετε όμως πόσο καλό είναι το βιβλίο: ο ήρωας είναι όσο μηδενιστής πρέπει, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σκονισμένες και γεμάτες διαφθορά, η μυστηριώδης γυναίκα είναι ερωτεύσιμη μέσα από τις σελίδες, πραγματικά υπέροχη ιστορία.

Σύντομο βιογραφικό

 

[via] O Eric Ambler (1909-1998) γεννήθηκε στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και σύντομα καθιερώθηκε ως ιδιαίτερα πρωτότυπος και ευρηματικός συγγραφέας μυστηρίου. Χαρακτηρίζεται συχνά ως επινοητής του σύγχρονου πολιτικού θρίλερ, που επηρέασε συγγραφείς όπως τον Graham Greene και τον John Le Carre, ο οποίος τον έχει χαρακτηρίσει ως την "πηγή από την οποία όλοι μας αντλούμε έμπνευση". Ο Ambler ξεκίνησε να εργάζεται ως μηχανικός και κατόπιν ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία, ενώ παράλληλα έγραφε στον ελεύθερό του χρόνο, προσπαθώντας να καθιερωθεί ως συγγραφέας. Το πρώτο του μυθιστόρημα, "The Dark Frontier" εκδόθηκε το 1936. Καθώς εξαπλωνόταν η φήμη του, άρχισε να ζει από τη δουλειά του συγγραφέα: ανάμεσα στο 1936 και το 1940 εξέδωσε έξι μυθιστορήματα που σήμερα θεωρούνται κλασικά (ανάμεσά τους και τα "The Mask of Dimitrios"/"Η μάσκα του Δημήτριου", 1939, και "Journey into Fear"/"Ταξίδι στον φόβο", 1940) και στη συνέχεια κατατάχτηκε στον Βρετανικό Στρατό.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τοποθετήθηκε σε μια στρατιωτική μονάδα κινηματογράφησης, όπου και συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Peter Ustinov. Δίνοντας στροφή στην καριέρα του, μετακόμισε στο Hollywood το 1957, και για έντεκα χρόνια έγραφε σενάρια, όπως το "The Cruel Sea" (1953) που του χάρισε μια υποψηφιότητα για το βραβείο Όσκαρ σεναρίου. Το μπεστ σέλερ του "The Light of Day" (1962), αποτέλεσε τη βάση για το δημοφιλές και κοσμοπολίτικο "Τοπ Καπί" (1964) του Ζιλ Ντασέν, με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Πήτερ Ουστίνοφ. Ήταν παντρεμένος με τη Joan Harrison, τη συγγραφέα πολλών από τα σενάρια στις ταινίες του Alfred Hitchcock, που τους γνώρισε μεταξύ τους. Το 1985 εκδόθηκε η αυτοβιογραφία του, με παιγνιώδη τίτλο "Here Lies Eric Ambler -An Autobiography" ("Ενθάδε κείται/ψεύδεται ο Έρικ Άμπλερ -μια αυτοβιογραφία"). Πέθανε στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 1998.

Επειδή ξέρω ότι σκεφτόσαστε την ταινία...


Βιβλίο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Η διαμάχη ανάμεσα στην Τζόαν Ντίντιον και την Ιβ Μπάμπιτζ συνεχίζεται και μετά θάνατον σε μια «διπλή» βιογραφία

Βιβλίο / Τζόαν Ντίντιον vs. Iβ Μπάμπιτζ: Μια διαμάχη που συνεχίζεται και μετά θάνατον

Η Ντίντιον και η Μπάμπιτζ πέθαναν με διαφορά έξι ημερών τον Δεκέμβριο του 2021: «Θέλω να πιστεύω ότι η Τζόαν Ντίντιον έζησε μια επιπλέον εβδομάδα από κακία», είχε γράψει τότε μια δημοσιογράφος σε ένα tweet που έγινε viral.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Προσωπικά αυτός το πράγμα κάθε καλοκαίρι με βιβλιοπωλεία, site, blog και λοιπά να κάνουν λίστα με "Βιβλία για το καλοκαίρι" δεν μου αρέσει.Υπάρχουν καλά και κακά βιβλία, τα ανάλαφρα (όπως κατά κόρον είναι τα βιβλία που ανήκουν σε τέτοιες λίστες) είναι 99% κακά βιβλία. Δεν ξέρω για το συγκεκριμένο, θα το τσεκάρω, απλά την γνώμη μου για το τίτλο "Βιβλία για την παραλία".Φιλικά :)