Χθες το Facebook εξέπληξε δυσάρεστα τους χρήστες τους όταν γνωστοποίησε ότι έχει την πρόθεση να αποσύρει τις διαδικτυακές ψηφοφορίες των μελών του, για αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου, καθώς και την τύχη των προσωπικών τους δεδομένων.
Για όσους δεν το γνωρίσουν από την Άνοιξη του 2009, το Facebook δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να αντιτίθενται στις όποιες αλλαγές πραγματοποιεί, αρκεί να συγκεντρωθούν 7.000 χρήστες που να σχολιάζουν το ζήτημα.
Σε περίπτωση που συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, τότε το κοινωνικό δίκτυο είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιήσει ένα ψηφιακό δημοψήφισμα κι εάν το 30% των ενεργών χρηστών εναντιωθεί σε μία αλλαγή, τότε οι διαχειριστές πρέπει να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους και να επαναφέρουν την κοινωνική πλατφόρμα στην προηγούμενη κατάστασή της.
Όπως αναφέρει το CNN, οι δύο κυριότεροι λόγοι για τους οποίους το Facebook γυρνάει την πλάτη του στη Δημοκρατία είναι πρώτον ο μεγάλος αριθμός χρηστών, οι οποίοι έχουν πλέον ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο και δεύτερον ότι η εταιρεία έχει μετόχους ανά τον κόσμο, των οποίων οι αποφάσεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από την άποψη των απλών χρηστών.
Πολλοί ψηφιακοί ακτιβιστές παρομοιάζουν την απόφαση αυτή με το απολυταρχικό σύστημα της Κίνας, όπου ο λαός δεν έχει δύναμη.
Αντί για την ψήφο, το Facebook θα δημιουργήσει μία λίστα παραπόνων, καθώς θα διοργανώνονται και online live-streaming events με υπευθύνους της εταιρείας, ώστε να μπορούν οι χρήστες να εκφράζουν τη γνώμη τους.
Κατά το παρελθόν, το Facebook έχει απασχολήσει αρκετές φορές τους υπέρμαχους της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αλλά η τελευταία απόφαση του κοινωνικού δικτύου φαίνεται πως βγάζει πολλούς χρήστες «έξω από το προφίλ τους».
σχόλια