Οι μοντέρνες χασάπισσες της Εύβοιας που στέλνουν ανεκτίμητα ντελίβερι στην Αθήνα

Οι μοντέρνες χασάπισσες της Εύβοιας που στέλνουν ανεκτίμητα ντελίβερι στην Αθήνα Facebook Twitter
Η ιστορία της Ευαγγελίας και της Γεωργίας Καρλατήρα ξεκινά από τρεις γενιές παλιά, όταν το 1900 ο προπάππους Κώστας ξεκινά να εμπορεύεται κρέας στην περιοχή...
5

Όσο ο δρόμος ανηφορίζει τα λιγοστά (31) χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα στη Στενή της Εύβοιας, η Δίρφυς μεταμορφώνει ελβετικά το τοπίο, μια βουνίσια φύση σε ταξιδεύει σε βοσκοτόπια, ψηλές κορφές και πλατάνια, τρεχούμενα νερά και πέτρινες βρύσες. Η Στενή με τα γραφικά πετρόκτιστα σπιτάκια είναι η χασαποταβέρνα της Εύβοιας. Εδώ θα ανηφορίσουν όλοι κάθε Σαββατοκύριακο για αρνάκι στη λαδόκολλα, κοντοσούβλι, παϊδάκια και λουκάνικα στα κάρβουνα, αφού το χωριό φημίζεται για τα κρέατά του και το ειδυλλιακό σκηνικό της Βρύσης του Γιατρού. Κάπου εκεί, κατηφορίζοντας προς τον πολιτισμό θα κάνεις μια στάση στον «Λάμπρο» για να ψωνίσεις το πιο διάσημο, χειροποίητο λουκάνικο του χωριού, με οικογενειακή συνταγή και παράδοση από το 1904, το οποίο σου λέει, έρχονταν άνθρωποι να το πάρουν να το στείλουν ως την Αμερική.

Στην αρχή, οι συντοπίτες τις αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και καχυποψία. Σήμερα τις παραδέχονται, που ακολούθησαν το δικό τους όνειρο: να αναβιώσουν τα αρώματα του τόπου και της παιδικής τους ηλικίας μέσα από μια άλλη προσέγγιση της επιχειρηματικότητας, αυτή που θαυμάζουμε στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.


Μπαίνοντας, όμως, σ'αυτό το χασάπικο, δεν θα συναντήσεις την ιερή βαρβατίλα αλλά ένα ροζ γυναικείο άρωμα, μια δαντελένια ατμόσφαιρα, τα κρέατα κουκλάκια κομμένα σε έτοιμες λαχταριστές συνταγές να τα βάλεις κατευθείαν στο φούρνο και μέσα σε φιγουράτα βαζάκια και αβαν-γκαρντ συσκευασίες όλη την αγνή κι αθώα παραγωγή της περιοχής: χυλοπίτες και ζυμαρικά, μαρμελάδες και μέλι, σύκα και λικέρ, κρασιά και όσπρια.

  

Πίσω από τον πάγκο, αρσενικό κανένα. Μόνον δυό λεπτεπίλεπτα, σαν κλαράκια κορίτσια-από κείνα που τα λες κοριτσάκια όσο κι αν μεγαλώσουν, γλυκά και ευγενικά σαν τηγανίτες με μέλι, κομψά και καλοντυμένα και αμέσως θαρρείς πως έχεις προσγειωθεί σε κείνα τα boutique Αρμάνι χασάπικα της Τοσκάνης που πουλάνε τη βέρα μπιστέκα Φιορεντίνα.

Οι μοντέρνες χασάπισσες της Εύβοιας που στέλνουν ανεκτίμητα ντελίβερι στην Αθήνα Facebook Twitter
Μπαίνοντας σ'αυτό το χασάπικο, δεν θα συναντήσεις την ιερή βαρβατίλα αλλά ένα ροζ γυναικείο άρωμα, μια δαντελένια ατμόσφαιρα...


Η ιστορία της Ευαγγελίας και της Γεωργίας Καρλατήρα ξεκινά από τρεις γενιές παλιά, όταν το 1900 ο προπάππους Κώστας ξεκινά να εμπορεύεται κρέας στην περιοχή. Μετά, ο παππούς Θοδωρής ανοίγει το πρώτο χασάπικο στο χωριό, ο μπαμπάς Λάμπρος επεκτείνει τις μπίζνες με ντελίβερυ ανά την Ελλάδα. Τα κορίτσια μεγαλώνουν την παιδική ηλικία της Χάιντι στο χωριό, κάθε απόγευμα σταματούν τα παιχνίδια στην πλατεία για να ταΐσουν τα ζώα της οικογενειακής φάρμας, ο μπαμπάς που δεν ευδοκίμησε γιό, τις μαθαίνει να βόσκουν, να σφάζουν, να κόβουν, χασαπάκια εκπαιδευμένα από μικρές.


Η ζωή, όμως, γυρνά άσχημα, ήταν στην εφηβεία όταν ο μπαμπάς σκοτώθηκε σε ατύχημα. Η μαμά Γιαννούλα παίρνει τη σκυτάλη, δεν αφήνει την επιχείρηση να πεθάνει. Η Ευαγγελία σπουδάζει Διοίκηση Υγείας και Πρόνοιας, η Γεωργία αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Ρέθυμνο. Όταν παίρνουν το πτυχίο τους έρχεται το δίλημμα: ακαδημαϊκή καριέρα ή επιστροφή στις ρίζες;


Στο τέλος μιλά το αίμα. Το οικογενειακό και των σφαγίων. Το 2010 το κατάστημα λιανικής γυρίζει σελίδα, το παλιό χασάπικο σουλουπώνεται από χέρι γυναικείο και με γούστο, μια αθηναϊκή εταιρία σχεδιάζει σε απόλυτη 60's αισθητική το εταιρικό brand name, η διαδικασία της τυποποίησης του λουκάνικου ακολουθεί την επιστημονικότερη διαδικασία, όσο κι αν τα κορίτσια μαζεύουν ακόμη μόνα τους στα ψηλά βουνά τα μυρωδικά και μειώνουν το λίπος αντικαθιστώντας το με ελαιόλαδο από τις ελιές που μαζεύουν οι ίδιες από τα οικογενειακά χωράφια. Το ντόπιο κρέας κόβεται με γαλλική κοπή-ναι από τα κορίτσια-, μαγειρεύεται σε μαγικές συνταγές που μαγειρεύουν και φωτογραφίζουν οι ίδιες για το facebook (ιδέες για το καθημερινό τραπέζι του πελάτη), κυρίως, όμως, γίνεται ταχύτατο ντελίβερι για όλη την Εύβοια και την Αθήνα.

Οι μοντέρνες χασάπισσες της Εύβοιας που στέλνουν ανεκτίμητα ντελίβερι στην Αθήνα Facebook Twitter
Το ντόπιο κρέας κόβεται με γαλλική κοπή-ναι από τα κορίτσια-, μαγειρεύεται σε μαγικές συνταγές που μαγειρεύουν και φωτογραφίζουν οι ίδιες για το facebook (ιδέες για το καθημερινό τραπέζι του πελάτη), κυρίως, όμως, γίνεται ταχύτατο ντελίβερι για όλη την Εύβοια και την Αθήνα...


Στην αρχή, οι συντοπίτες τις αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και καχυποψία. Σήμερα τις παραδέχονται, που ακολούθησαν το δικό τους όνειρο: να αναβιώσουν τα αρώματα του τόπου και της παιδικής τους ηλικίας μέσα από μια άλλη προσέγγιση της επιχειρηματικότητας, αυτή που θαυμάζουμε στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Προσωπικά, ουδέποτε θα ξεχάσω την πρώτη εμπειρία της γίδας τους: ένα κατακόκκινο, τετραγωνισμένο, ολοζώντανο, λαχταριστό κομμάτι κρέας από αυτά που αποθαυμάζεις στις γαλλικές boucheries, χωρίς ίχνος λίπους. Το πέρασα για μοσχαρίσιο φιλέτο-γίδα επέμειναν τα κορίτσια! Το μαγείρεψα με ένα υλικό: σούπα με τραχανά από το χωριό τους. Μια πανδαισία, μια μοναδική, πρωτόγνωρη κρεατένια εμπειρία. Η γίδα με όλη τη γεύση, χωρίς τη μυρωδιά, χωρίς το λιπαρό ρουστίκ της. Τώρα μου τη στέλνουν σπίτι, μαζί με τα προϊόντα της περιοχής, για την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία του χωριού στο τραπέζι της πόλης.

Τηλ. 2228 051400, Στενή Εύβοιας

 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

4 σχόλια
Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν δουλειές στην Ελλάδα; Αρκεί να μην τα θέλεις όλα έτοιμα. Στην τελική δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να γίνουν όλοι μηχανικοί, γιατροί ή δικηγόροι.