Οι μοντέρνες χασάπισσες της Εύβοιας που στέλνουν ανεκτίμητα ντελίβερι στην Αθήνα

Οι μοντέρνες χασάπισσες της Εύβοιας που στέλνουν ανεκτίμητα ντελίβερι στην Αθήνα Facebook Twitter
Η ιστορία της Ευαγγελίας και της Γεωργίας Καρλατήρα ξεκινά από τρεις γενιές παλιά, όταν το 1900 ο προπάππους Κώστας ξεκινά να εμπορεύεται κρέας στην περιοχή...
5

Όσο ο δρόμος ανηφορίζει τα λιγοστά (31) χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα στη Στενή της Εύβοιας, η Δίρφυς μεταμορφώνει ελβετικά το τοπίο, μια βουνίσια φύση σε ταξιδεύει σε βοσκοτόπια, ψηλές κορφές και πλατάνια, τρεχούμενα νερά και πέτρινες βρύσες. Η Στενή με τα γραφικά πετρόκτιστα σπιτάκια είναι η χασαποταβέρνα της Εύβοιας. Εδώ θα ανηφορίσουν όλοι κάθε Σαββατοκύριακο για αρνάκι στη λαδόκολλα, κοντοσούβλι, παϊδάκια και λουκάνικα στα κάρβουνα, αφού το χωριό φημίζεται για τα κρέατά του και το ειδυλλιακό σκηνικό της Βρύσης του Γιατρού. Κάπου εκεί, κατηφορίζοντας προς τον πολιτισμό θα κάνεις μια στάση στον «Λάμπρο» για να ψωνίσεις το πιο διάσημο, χειροποίητο λουκάνικο του χωριού, με οικογενειακή συνταγή και παράδοση από το 1904, το οποίο σου λέει, έρχονταν άνθρωποι να το πάρουν να το στείλουν ως την Αμερική.

Στην αρχή, οι συντοπίτες τις αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και καχυποψία. Σήμερα τις παραδέχονται, που ακολούθησαν το δικό τους όνειρο: να αναβιώσουν τα αρώματα του τόπου και της παιδικής τους ηλικίας μέσα από μια άλλη προσέγγιση της επιχειρηματικότητας, αυτή που θαυμάζουμε στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.


Μπαίνοντας, όμως, σ'αυτό το χασάπικο, δεν θα συναντήσεις την ιερή βαρβατίλα αλλά ένα ροζ γυναικείο άρωμα, μια δαντελένια ατμόσφαιρα, τα κρέατα κουκλάκια κομμένα σε έτοιμες λαχταριστές συνταγές να τα βάλεις κατευθείαν στο φούρνο και μέσα σε φιγουράτα βαζάκια και αβαν-γκαρντ συσκευασίες όλη την αγνή κι αθώα παραγωγή της περιοχής: χυλοπίτες και ζυμαρικά, μαρμελάδες και μέλι, σύκα και λικέρ, κρασιά και όσπρια.

  

Πίσω από τον πάγκο, αρσενικό κανένα. Μόνον δυό λεπτεπίλεπτα, σαν κλαράκια κορίτσια-από κείνα που τα λες κοριτσάκια όσο κι αν μεγαλώσουν, γλυκά και ευγενικά σαν τηγανίτες με μέλι, κομψά και καλοντυμένα και αμέσως θαρρείς πως έχεις προσγειωθεί σε κείνα τα boutique Αρμάνι χασάπικα της Τοσκάνης που πουλάνε τη βέρα μπιστέκα Φιορεντίνα.

Οι μοντέρνες χασάπισσες της Εύβοιας που στέλνουν ανεκτίμητα ντελίβερι στην Αθήνα Facebook Twitter
Μπαίνοντας σ'αυτό το χασάπικο, δεν θα συναντήσεις την ιερή βαρβατίλα αλλά ένα ροζ γυναικείο άρωμα, μια δαντελένια ατμόσφαιρα...


Η ιστορία της Ευαγγελίας και της Γεωργίας Καρλατήρα ξεκινά από τρεις γενιές παλιά, όταν το 1900 ο προπάππους Κώστας ξεκινά να εμπορεύεται κρέας στην περιοχή. Μετά, ο παππούς Θοδωρής ανοίγει το πρώτο χασάπικο στο χωριό, ο μπαμπάς Λάμπρος επεκτείνει τις μπίζνες με ντελίβερυ ανά την Ελλάδα. Τα κορίτσια μεγαλώνουν την παιδική ηλικία της Χάιντι στο χωριό, κάθε απόγευμα σταματούν τα παιχνίδια στην πλατεία για να ταΐσουν τα ζώα της οικογενειακής φάρμας, ο μπαμπάς που δεν ευδοκίμησε γιό, τις μαθαίνει να βόσκουν, να σφάζουν, να κόβουν, χασαπάκια εκπαιδευμένα από μικρές.


Η ζωή, όμως, γυρνά άσχημα, ήταν στην εφηβεία όταν ο μπαμπάς σκοτώθηκε σε ατύχημα. Η μαμά Γιαννούλα παίρνει τη σκυτάλη, δεν αφήνει την επιχείρηση να πεθάνει. Η Ευαγγελία σπουδάζει Διοίκηση Υγείας και Πρόνοιας, η Γεωργία αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Ρέθυμνο. Όταν παίρνουν το πτυχίο τους έρχεται το δίλημμα: ακαδημαϊκή καριέρα ή επιστροφή στις ρίζες;


Στο τέλος μιλά το αίμα. Το οικογενειακό και των σφαγίων. Το 2010 το κατάστημα λιανικής γυρίζει σελίδα, το παλιό χασάπικο σουλουπώνεται από χέρι γυναικείο και με γούστο, μια αθηναϊκή εταιρία σχεδιάζει σε απόλυτη 60's αισθητική το εταιρικό brand name, η διαδικασία της τυποποίησης του λουκάνικου ακολουθεί την επιστημονικότερη διαδικασία, όσο κι αν τα κορίτσια μαζεύουν ακόμη μόνα τους στα ψηλά βουνά τα μυρωδικά και μειώνουν το λίπος αντικαθιστώντας το με ελαιόλαδο από τις ελιές που μαζεύουν οι ίδιες από τα οικογενειακά χωράφια. Το ντόπιο κρέας κόβεται με γαλλική κοπή-ναι από τα κορίτσια-, μαγειρεύεται σε μαγικές συνταγές που μαγειρεύουν και φωτογραφίζουν οι ίδιες για το facebook (ιδέες για το καθημερινό τραπέζι του πελάτη), κυρίως, όμως, γίνεται ταχύτατο ντελίβερι για όλη την Εύβοια και την Αθήνα.

Οι μοντέρνες χασάπισσες της Εύβοιας που στέλνουν ανεκτίμητα ντελίβερι στην Αθήνα Facebook Twitter
Το ντόπιο κρέας κόβεται με γαλλική κοπή-ναι από τα κορίτσια-, μαγειρεύεται σε μαγικές συνταγές που μαγειρεύουν και φωτογραφίζουν οι ίδιες για το facebook (ιδέες για το καθημερινό τραπέζι του πελάτη), κυρίως, όμως, γίνεται ταχύτατο ντελίβερι για όλη την Εύβοια και την Αθήνα...


Στην αρχή, οι συντοπίτες τις αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και καχυποψία. Σήμερα τις παραδέχονται, που ακολούθησαν το δικό τους όνειρο: να αναβιώσουν τα αρώματα του τόπου και της παιδικής τους ηλικίας μέσα από μια άλλη προσέγγιση της επιχειρηματικότητας, αυτή που θαυμάζουμε στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Προσωπικά, ουδέποτε θα ξεχάσω την πρώτη εμπειρία της γίδας τους: ένα κατακόκκινο, τετραγωνισμένο, ολοζώντανο, λαχταριστό κομμάτι κρέας από αυτά που αποθαυμάζεις στις γαλλικές boucheries, χωρίς ίχνος λίπους. Το πέρασα για μοσχαρίσιο φιλέτο-γίδα επέμειναν τα κορίτσια! Το μαγείρεψα με ένα υλικό: σούπα με τραχανά από το χωριό τους. Μια πανδαισία, μια μοναδική, πρωτόγνωρη κρεατένια εμπειρία. Η γίδα με όλη τη γεύση, χωρίς τη μυρωδιά, χωρίς το λιπαρό ρουστίκ της. Τώρα μου τη στέλνουν σπίτι, μαζί με τα προϊόντα της περιοχής, για την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία του χωριού στο τραπέζι της πόλης.

Τηλ. 2228 051400, Στενή Εύβοιας

 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν δουλειές στην Ελλάδα; Αρκεί να μην τα θέλεις όλα έτοιμα. Στην τελική δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να γίνουν όλοι μηχανικοί, γιατροί ή δικηγόροι.