Διασχίζοντας με ποδήλατο τις ακτές της Δανίας

 Διασχίζοντας με ποδήλατο τις ακτές της Δανίας Facebook Twitter
1

Το Μπόρνχολμ ήταν παλιότερα ένας δημοφιλής προορισμός που σχεδόν όλοι στην Δανία πηγαίναν για να περάσουν τις διακοπές τους. Οι πλούσιοι στα εξοχικά τους και στα φινετσάτα ‘Badehotels’ στην βόρεια ακτή και όλοι οι υπόλοιποι στα τροχόσπιτα και στις αμμώδεις παραλίες του νότου. Για τους Δανούς από την Κοπεγχάγη με τα επίπεδα περίχωρα του, τους λόφους του νησιού της Βαλτικής και τους απότομους γκρεμούς  ήταν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή ενώ η τοποθεσία του – 20 μίλια από την Σουηδία και πιο κοντά στην Πολωνία από ότι η πρωτεύουσα της Δανίας – το έκανε να μοιάζει με έναν εξωτικό προορισμό.

Η έλευση όμως των φτηνών πτήσεων σε μέρη όπως τα Κανάρια νησιά και η Ταϊλάνδη στην δεκαετία του ’80 τα άλλαξε όλα αυτά. Και το Μπόρνχολμ έπρεπε να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του.

Στην αρχή, έγινε ένα γκουρμέ νησί, σπίτι του Kadeau, του φημισμένου εστιατορίου του βραβευμένου με Michelin, σεφ Rasmus Kofoed. Τώρα η μεγαλύτερη φιλοδοξία του νησιού είναι να γίνει 100% πράσινο μέχρι το 2025 – μια κοινότητα ουδέτερη από τον άνθρακα που να βασίζεται στις βιώσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το τελευταίο εγχείρημα τους είναι το Green Solution House, το πρώτο οικολογικό ξενοδοχείο που έχει χτιστεί αποκλειστικά με ανακυκλώσιμα η βιοαποδομήσιμα υλικά και που εγκαινιάστηκε επίσημα από τον Πρίγκιπα της Δανίας,  Frederik, αυτόν τον Απρίλιο.

 Διασχίζοντας με ποδήλατο τις ακτές της Δανίας Facebook Twitter

Το Μπόρνχολμ είναι επίσης το μέρος όπου φτιάχνονται τα εμβληματικά ποδήλατα Christiana και η μεγαλύτερη του επιτυχία ήταν να μετατρέψει τον εαυτό του σε ένα ποδηλατικό παράδεισο. Από το 1981, έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο της Βόρειας  Ευρώπης όσον αφορά τις ποδηλατικές διαδρομές: 150 μίλια από μονοπάτια που διασχίζουν και κάνουν τον γύρο του νησιού, πολλά από αυτά ακολουθούν δασικές εκτάσεις και εγκαταλελειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές μακριά από κάθε κίνηση.

Η τοπική διεύθυνση τουρισμού υπολογίζει ότι περίπου 30.000 ποδηλάτες το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Το μέγεθος του νησιού – είναι λιγό μεγαλύτερο από το Isle of Wight – είναι ιδανικό για ένα σύντομο διάλειμμα ή για μια ποδηλατική εκδρομή μιας εβδομάδας. Και ότι και να νομίζουν οι Δανοί είναι επίπεδο.

Ορισμένα tips για τους επισκέπτες:

- Η πιο ευχάριστη ποδηλατική βόλτα είναι τα 64 μίλια της παραλιακής διαδρομής που περικυκλώνουν το νησί.

- Η Dueodee είναι η καλύτερη παραλία του νησιού και πιθανότατα όλης της Δανίας. Η άμμος είναι σχεδόν άσπρη και τόσο φίνα που χρησιμοποιείται στις κλεψύδρες. Την κάνουν πιο όμορφη οι αμμόλοφοι και τα πεύκα. Είναι ιδανική για κολύμπι αλλά προσοχή τα νερά της Βαλτικής αργούν να ζεσταθούν γι’ αυτό το κολύμπι πριν τα μέσα Ιουνίου είναι για δυνατούς κολυμβητές.

- Η σπεσιαλιτέ του νησιού είναι η καπνιστή ρέγκα. Δεν κοστίζει πολύ ακριβά (5.40 λίρες) και μπορείς να την φας από τα μαγαζάκια του λιμανιού μέχρι και σε πιο ακριβά εστιατόρια.

- Η πιο γραφική πόλη του νησιού είναι η Svaneke. Δεν είναι τόσο τουριστική. Είναι γεμάτη από όμορφα παλιά εμπορικά σπίτια στο λιμάνι και έχει την καλύτερη παμπ του νησιού, την Svaneke Bodega.

- Για τους αφοσιωμένους λάτρεις του γκουρμέ, το εστιατόριο Kadeau άνοιξε πριν 8 χρόνια και τιμάει το Νέο Σκανδιναβικό στυλ κουζίνας, συνδυάζοντας υλικά από την θάλασσα και την εξοχή, βότανα του δάσους και μούρα σε πίκλες ή καπνιστά και χοιρινό από χοίρους που εκτρέφονται στα δάση. Οι τιμές του είναι από 30-100 λίρες.

 Διασχίζοντας με ποδήλατο τις ακτές της Δανίας Facebook Twitter
 Διασχίζοντας με ποδήλατο τις ακτές της Δανίας Facebook Twitter
 Διασχίζοντας με ποδήλατο τις ακτές της Δανίας Facebook Twitter
 Διασχίζοντας με ποδήλατο τις ακτές της Δανίας Facebook Twitter

Στοιχεία από την Guardian 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Ταξίδια / Στον Σίβα της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα καφενεία της Ελλάδας

Στο προπολεμικό στέκι του Κώστα Αργυράκη, στην πεδιάδα της Μεσαράς, θα συζητήσεις για τον Νίτσε και τον Καζαντζάκη και θα θαυμάσεις έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Διακοπές από την κόλαση

Ταξίδια / Διακοπές από την κόλαση

Παρέες-καταστροφή, αστεία και σοβαρότερα ευτράπελα, αναποδιές, τσακωμοί, προορισμοί και καταλύματα που αποδείχθηκαν λιγότερο θελκτικά από αυτό που υπόσχονταν: oι συντάκτες της LiFO θυμούνται τις χειρότερες διακοπές της ζωής τους, με την ευχή το φετινό καλοκαίρι να είναι ανέφελο και χωρίς απρόοπτες εκπλήξεις.
THE LIFO TEAM
Δεμάτι Ζαγορίου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σκοπός μας είναι να κάνουμε το Δεμάτι Ζαγορίου να ξαναπάρει ζωή»

Ο Αντώνης Αρβανίτης και η σύντροφός του Χριστίνα Παπακυρίτση περνούν πλέον μεγάλα διαστήματα σε ένα χωριό της Πίνδου που έχει μόλις άλλους 4 μόνιμους κατοίκους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Κομοτηνή Αγγελική Δράκου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Κομοτηνή δεν έχει τη θάλασσα στα πόδια της, έχει όμως φανταστικούς ουρανούς»

Αν και δεν φανταζόταν πως θα μπορούσε να ζήσει μόνιμα στην πόλη που γνώρισε ως φοιτήτρια, η Αγγελική Δράκου επέστρεψε ως ερωτική μετανάστρια σε αυτήν, ασχολείται με τα βιολογικά βότανα και νιώθει πιο «Κομοτηναία από τους Κομοτηναίους».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οινοχώρι Φωκίδας

Γειτονιές της Ελλάδας / Από την Ελληνορώσων στο Οινοχώρι: Η Βασιλική και ο Φώτης μετακόμισαν σε ένα χωριό εννέα μόνιμων κατοίκων

Δύο ορειβάτες, που δεν έχουν καμία σχέση με τη Φωκίδα, αποφάσισαν να αφήσουν τη θέα της μποτιλιαρισμένης Μεσογείων γι' αυτή της Γκιώνας και να ανανεώσουν τον παρατημένο δημοτικό ξενώνα ενός τόπου ξεχασμένου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
ΕΠΕΞ Η Αρσινόη είχε και στο χωριό της Τίσερτς

Γειτονιές της Ελλάδας / «Άι σαπέρα/ Θα παρ' τα βνα»: Η Αρσινόη έκανε brand την ντοπιολαλιά της Ηπείρου

Κατάγεται από ένα χωριό του Ζαγορίου που έχει πια μόλις τέσσερις μόνιμους κατοίκους και μέσα από το project της «Τίσερτς, είχαμε και στο χωριό μας» συστήνει τον τόπο της και θέλει να κάνει παράσημο τη λέξη «χωριατάκι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Moyenne

Ταξίδια / Ο φυγάς που μετετρέψε ένα ερημικό νησί σε παραδείσιο οικολογικό καταφύγιο

Στα 37 του ο Βρετανός Brendon Grimshaw κατάλαβε ότι η δουλειά του ως συντάκτης σε εφημερίδες της Ανατολικής Αφρικής δεν είχε μέλλον, παραιτήθηκε και αγόρασε ένα ερημικό νησί που σήμερα αποτελεί μια υπενθύμιση του πώς ήταν οι Σεϋχέλλες πριν από την άφιξη του τουρισμού.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια