Γιατί όλοι βρίζουν τη Nigella Lawson επειδή έφτιαξε ένα τοστ με αβοκάντο;

Γιατί όλοι βρίζουν τη Nigella Lawson επειδή έφτιαξε ένα τοστ με αβοκάντο; Facebook Twitter
4
Γιατί όλοι βρίζουν τη Nigella Lawson επειδή έφτιαξε ένα τοστ με αβοκάντο; Facebook Twitter
Προφανώς η αγαπημένη μαγείρισσα που αδυνάτισε θεαματικά έμαθε και συνήθισε πια σε ένα νέο είδος μαγειρικής και διατροφής το οποίο και θέλει να ακολουθήσει για να παραμείνει σε φόρμα.

Όταν πριν από μερικά χρόνια η γοητευτική Αγγλίδα μαγείρισσα κυκλοφόρησε ένα από τα βιβλία με τις συνταγές της, με τον τίτλο «How to be a domestic Goddess», όλα όσα την αφορούσαν ήρθαν κι έδεσαν γλυκά σε αυτόν τον τόμο με τις συνταγές για «αμαρτωλά» αλλά πανεύκολα στην κατασκευή τους κέηκ και άλλα πολλά που αφορούσαν τη σύγχρονη και κάπως νεαρή γυναίκα που θα ήθελε να μάθει να μαγειρεύει αλλά να μην είναι η Βέφα ούτε και η Martha Stewart. Η Nigella τα είχε όλα: γόνος μιας αγγλικής οικογένειας με πολλή ιστορία, μορφωμένη, με περιπετειώδη ερωτική ζωή, γούστο και γνώσεις στη μαγειρική, εξαιρετικό γράψιμο αλλά και ύφος πρόζας όταν έβγαινε στην τηλεόραση. Ήταν η απενοχοποίηση της mid 30’s γυναίκας που θέλει να ασχολείται με τη μαγειρική αλλά να είναι παράλληλα και ένα κορίτσι του κόσμου. Ήταν η απενοχοποίηση της κουκλάρας με τις καμπύλες που δεν την ένοιαζε να χώνει τα καλομανικιουρισμένα νύχια της σε βουτυράτες ζύμες και να μαγειρεύει συνταγές με πολλές πολλές θερμίδες. Αν έκανε κάτι καλό η Nigella στη μαγειρική είναι που φώναξε δυνατά πως το φαγητό είναι μια απόλαυση, ισοδύναμη με αυτές του έρωτα, της διασκέδασης, του γλεντιού, της κοσμικότητας, του διαβάσματος.

Χαζεύαμε στις οθόνες της τηλεόρασής μας μια γυναίκα άλλοτε ντυμένη με κορσέδες κι άλλοτε με φόρμες, με το πλούσιο της μπούστο να ξεχειλίζει χαρμόσυνα πάνω από κατσαρόλες και ταψιά να μαγειρεύει πολλά και ωραία. Πάντα εύκολα. Πάντα λίγο «γυναικεία», ας μου επιτραπεί ο όρος. Η γυναίκα αυτή είναι μια από τις πιο επιτυχημένες παίχτριες στον κόσμο της μαγειρικής. Βιβλία που έχουν γίνει τεράστια μπεστ σελερς, έχουν μεταφραστεί παντού, τηλεοπτικές εκπομπές και παιχνίδια την έχουν κάνει μια μεγάλη σούπερσταρ. Ο τρίτος και πιο προβληματικός γάμος της με τον Saatchi την έβαλε και σε όλα τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά της υφηλίου. H domestic goddess σε εστιατόριο του Λονδίνου να δέχεται τη βία του μεγάλου έμπορου τέχνης που την κρατούσε από το λαιμό κατά τη διάρκεια ενός ακόμα καυγά. Αυτή είναι μια εικόνα που δύσκολα θα ξεχαστεί. Έκτοτε βγήκαν πολλά στη φόρα. Υποτιθέμενες εξαρτήσεις σε ουσίες, κακοί τρόποι συμπεριφοράς στο οικιακό προσωπικό και πολλά ακόμα. Τα γυρίσματα της τέταρτης σεζόν του πολύ πετυχημένου τηλεοπτικού παιχνιδιού «The Taste» με συμπαρουσιαστές τους Bourdain, Lefebre και Samuelsson διακόπηκαν.  

To κοινό τώρα γκρινιάζει γιατί η αγαπημένη του μαγείρισσα θέλει να κάνει αλλαγές για τις οποίες δεν έχει ενημερωθεί και επιθυμεί να την δει άλλη μια φορά να μαγειρεύει ένα πολύ παχυντικό φαγητό έτσι για να ταιριάξει η εικόνα που έχει στο μυαλό του με την πραγματικότητα για άλλη μια φορά

Και επειδή η ζωή είναι τροχός και γυρίζει όλα τα κακά φαίνεται πώς τελειώνουν και η όμορφη μαγείρισσα επέστρεψε σε αυτό που κάνει καλά: τα βιβλία με τις συνταγές και μια τηλεοπτική εκπομπή έξι επεισοδίων (στο παλιό γνώριμο μοτίβο) η οποία στηρίζει το βιβλίο. Τίτλος: «Simply Nigella». Τώρα, δεν είναι κάτι καινούριο πως όπως σε άλλα επαγγέλματα έτσι και στη μαγειρική τα προσωπικά σου βιώματα και ανάγκες βγαίνουν σε αυτό που δημιουργείς. Και το ίδιο συμβαίνει και με τη Nigella. Στα τόσα χρόνια που υπάρχει στο μαγειρικό στερέωμα έχει εκπαιδεύσει τους αναγνώστες και τηλεθεατές της σε ένα συγκεκριμένο στυλ. Εύκολα ναι. Απενοχοποιημένα δε, σε ό,τι αφορά τις θερμίδες, την υγεία αλλά και την οικολογική συνείδηση. Δεν υπήρχαν τέτοια ζητήματα όταν η Nigella έμπαινε στην πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κουζίνα της. Υπήρχαν μόνο ωραία εδέσματα που η καλή μαγείρισσα μαγείρευε βγάζοντας μικρούς ήχους απόλαυσης. Στο μυαλό μου έρχεται ένα χριστουγεννιάτικο επεισόδιο όπου δίνεται στο κοινό μια συνταγή για ένα από τα πιο παχυντικά Christmas cakes που έχω δει στη ζωή μου. Ένας καταιγισμός από θερμίδες και λίπος. Υπέροχο. Γι’ αυτό την αγαπήσαμε επειδή ήταν όμορφη, στυλάτη και καλλιεργημένη και δεν έδινε καρφί για την απίστευτη τρέλα με τις δίαιτες και το fitness που συνέβαινε γύρω της, όσο αυτή έψηνε άλλο ένα κέηκ. Και πολύ καλά έκανε.

 

Γιατί όλοι βρίζουν τη Nigella Lawson επειδή έφτιαξε ένα τοστ με αβοκάντο; Facebook Twitter
Με την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς «Simply Nigella» το αγγλικό κοινό οργίασε στα social media επειδή η πρώτη συνταγή που παρουσιάζεται δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού με αβοκάντο και ελάχιστα καρυκεύματα.

Στη νέα της προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, η Nigella εμφανίζεται αδυνατισμένη, στο νέο της σπίτι, σε μια νέα κουζίνα με συνταγές που ακολουθούν μεν το δικό της στυλ αλλά περιέχουν πολλές αλλαγές. Αδήλωτες μεν, σημαντικές δε.

Με την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς «Simply Nigella» το αγγλικό κοινό οργίασε στα social media επειδή η πρώτη συνταγή που παρουσιάζεται δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού με αβοκάντο και ελάχιστα καρυκεύματα. Την επόμενη εβδομάδα το τσουνάμι αρνητικών σχολίων επανήλθε όταν η Nigella παρουσίασε την πειραγμένη εκδοχή μιας Ceasar Salad. Μια καρδιά μαρουλιού με λίγο λάδι, ψιλοκομμένη αντζούγια και σκόρδο ψήνεται σε δυνατό φούρνο. Αφού ξεφουρνιστεί, στην επιφάνειά της απλώνεται ένα τηγανητό αυγό και λίγες φλίδες παρμεζάνας. Αυτό είναι! Η όμορφη και αδυνατισμένη μαγείρισσα απολαμβάνει τη σαλάτα της στη νέα ροζ κουζίνα, ενώ το τουίτερ παίρνει και πάλι φωτιά. Γιατί όμως; Γιατί η ευκολίες αυτής της φοράς εξοργίζουν το κοινό της; Νομίζω υπάρχει η απάντηση η οποία δεν κρύβεται πίσω από αυτές τις δύο συνταγές αλλά σε ολόκληρη τη φιλοσοφία αυτής της νέας εκπομπής / βιβλίου. Όλα όσα μαγειρεύονται είναι πολύ υγιεινά! Προφανώς η αγαπημένη μαγείρισσα που αδυνάτισε θεαματικά έμαθε και συνήθισε πια σε ένα νέο είδος μαγειρικής και διατροφής το οποίο και θέλει να ακολουθήσει για να παραμείνει σε φόρμα. Ας μην γελιόμαστε, με κέηκ τετραπλής σοκολάτας και βουτυρογλάσο δεν αδυνάτισε κανείς σε αυτή τη γη. Αδυνατίζεις με υγιεινή διατροφή η οποία αποφεύγει όλα όσα η αγαπημένη μας μαγείρισσα εκπροσωπούσε με τις συνταγές τις τόσο καιρό.

Στη νέα εκπομπή λοιπόν, το αλεύρι στις τηγανίτες αντικαθίσταται με αλεσμένη βρώμη, στα πρωινά δεν τρώμε επικά fry ups με bacon και άλλα πολλά βλαβερά. Τρώμε μπάρες με σπόρους και goji berries που γλυκαίνουν από πολτό χουρμά. Τα σνακ είναι αναποφλοίωτο ρύζι με λαχανάκια και αβοκάντο ή κάτι τέτοιο. Τα κυρίως φαγητά είναι προσεγμένα. Είναι λιτά και μαγειρεμένα αλλιώς. To debaucherie που ήξερες, τελείωσε. Δύο συνταγές που είδαμε για κέηκ ήταν χωρίς αλεύρι. Και πάει λέγοντας. Αυτή η ανομολόγητη στροφή είναι, κατά τη γνώμη μου, ο λόγος που το κοινό εκνευρίζεται.

Για να μην παρεξηγηθώ, να δηλώσω πως βρίσκω αυτές τις συνταγές εκπληκτικές. Ενδιαφέρουσες, σύγχρονες, απαντούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου σπιτικού μάγειρα που, κακά τα ψέματα, δεν αντέχει να τρώει με τον τρόπο και το ρυθμό που έτρωγε παλιά. Το λέει κιόλας η κοπέλα όταν σερβίρει τις τηγανίτες από βρώμη: «Μερικά χρόνια πριν, δεν θα μπορούσα να σερβίρω αυτό το πρωινό. Ας πούμε ότι πια μπορώ επειδή μαγειρεύω για ένα πιο ενήλικο κοινό». Τότε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με την εκπομπή και γιατί ο κόσμος εξανίσταται;

Πιστεύω πως ο λόγος είναι ίδιος με τον λόγο που αυτή η εκπομπή θα στεφθεί με επιτυχία στο τέλος. Πολύ σοφά στην εκπομπή αλλά και στο βιβλίο δεν γίνεται κάποια ιδιαίτερη αναφορά στην κατεύθυνση αυτών των συνταγών. Δεν δηλώνεται κάπου δηλαδή πως είναι συνταγές για αδυνάτισμα ή για υγιεινή διατροφή ή οτιδήποτε άλλο που θα τις κατέτασσε αμέσως σε κάποια κατηγορία! Είναι απλώς κάποιες συνταγές που κάνουν χρήση άλλων υλικών από αυτά που το κοινό έχει συνηθίσει. Και αυτό είναι στ’ αλήθεια ιδιοφυές εκ μέρους της αφού μόνο έτσι, κατά τη γνώμη μου, αλλάζει ο τρόπος που τρώμε. Όχι με τα τρομερά κηρύγματα αλλά με ανώδυνες «ενέσεις» καινούριων υλικών, τεχνικών αλλά και συνταγών μέσα στις συνήθειές μας που θα αλλάξουν το τρόπο που τρώμε παντοτινά και όχι μόνο όταν βάλουμε κάτι στο μυαλό μας. To κοινό τώρα γκρινιάζει γιατί η αγαπημένη του μαγείρισσα θέλει να κάνει αλλαγές για τις οποίες δεν έχει ενημερωθεί και επιθυμεί να τη δει άλλη μια φορά να μαγειρεύει ένα πολύ παχυντικό φαγητό, έτσι για να ταιριάξει η εικόνα που έχει στο μυαλό του με την πραγματικότητα για άλλη μια φορά. Θα μπορούσε κανείς να πει πως μια κουβέντα της για τα τόσα και τόσα χρόνια απενοχοποιημένης κατανάλωσης ζάχαρης, λίπους και πολλών ακόμα βλαβερών δεν θα ήταν καθόλου περιττή. Αλλά γιατί να αρχίζεις κάτι καινούριο με ενοχή; Ωραίο βιβλίο, ωραίες συνταγές. Η ζωή προχωρά, τα πράγματα αλλάζουν και υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος που τρώμε.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια
εγώ την αγαπώ πολύ και να λέτε ότι θέλετε, επιτέλους να δούμε και μια γυναίκα με φυσιολογικές καμπύλες αντί κόκαλα, με λεξιλόγιο και έκφραση δομημένη - έστω και με τα απαραίτητα προς τηλεθέαση υπονοούμενα, με το νάζι της αλλά το καλό το γυναικείο αντί το πρόστυχο, με την εξυπνάδα της, με την δημιουργία της σε κάθε τι που καταπιάνεται. Τώρα αν δει κανείς τα production values της εκπομπής, στην Ελλάδα θα δούμε τόσο προσεγμένη δουλειά το 2050 και αν. Νομίζω η Nigella είναι ένα υγιές πρότυπο life style foodie προς μίμηση.