Μόνιμη βάση στη Σελήνη θέλει να χτίσει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

Μόνιμη βάση στη Σελήνη θέλει να χτίσει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία Facebook Twitter
2

Η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) θέλει να χτίσει μια μόνιμη βάση στο φεγγάρι, εκεί όπου πριν από μισό αιώνα οι Ρώσοι έφτασαν για πρώτη φορά και οι Αμερικανοί έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Πρόκειται για ένα «πολύ φιλόδοξο» σχέδιο πάνω στο οποίο εργάζεται ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών που έχει τη βάση του στην πόλη της Κολωνίας.

"Η πρόθεσή μας είναι να οικοδομήσουμε μια μόνιμη βάση στο φεγγάρι, ένα ανοιχτό σταθμό σε διαφορετικά κράτη-μέλη σε όλο τον κόσμο», λέει ο Jan Wörner, διευθυντής της ESA, σε μια δήλωση που δημοσιεύεται σήμερα από τον Οργανισμό.

Η ιδέα είναι η σεληνιακή βάση να αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στον οποίο περιλαμβάνονται Αμερικανοί, Ρώσοι, Κινέζοι, Ινδοί, Ιάπωνες, όπως είπε ο ίδιος.  

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών στην Κολωνία διοργάνωσε ένα εργαστήριο για το πώς μπορεί να οικοδομηθεί μια τέτοια βάση στο φεγγάρι.  Το βασικό μήνυμα είναι ότι η ανθρωπότητα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μέταλλα, τα ορυκτά και το παγωμένο νερό τα οποία υπάρχουν στον δορυφόρο της Γης. Ο Ιρλανδός επιστήμονας Aidan Cowley εξήγησε στο εργαστήριο το πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σεληνιακό έδαφος για να χτίσεις σφαιρικούς θόλους. Όπως είπε, μία από τις ιδέες που υπήρξαν είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το υλικό με ένα όχημα-ρομπότ που θα προσεληνωθεί και να φουσκώσει ένα είδος θόλου ως βάση για την κατασκευή του προστατευτικού στρώματος μέσα στο οποίο θα αισθάνονται ασφαλείς οι αστροναύτες.

 Δεδομένου ότι δεν είναι εύκολο να πάνε στο φεγγάρι για να εφαρμόσουν τις νέες ιδέες, οι επιστήμονες ερευνούν για χώρους με βράχια και παρόμοιες συνθήκες  με αυτές στη Σελήνη, όπως είναι το ηφαιστειακό πάρκο Eifel κοντά στην Κολωνία.

Οι κύριες απειλές για κάθε σεληνιακή βάση είναι η ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία, μικρομετεωρίτες και ακραίες θερμοκρασίες.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM
Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια