Ερασιτέχνης εξερευνητής ανακάλυψε αρχαίο σταυρό που ίσως αλλάξει για πάντα την ιστορία του χριστιανισμού

Ερασιτέχνης εξερευνητής ανακάλυψε αρχαίο σταυρό που ίσως αλλάξει για πάντα την ιστορία του χριστιανισμού Facebook Twitter
Ο χρυσός σταυρός ζυγίζει 13,5 γραμμάρια, είναι 4,1 εκατοστά και είναι σχεδιασμένος βάσει ενός περίτεχνου μοτίβου. Στο πίσω μέρος, το κόσμημα είναι λείο και απ’ ό,τι φαίνεται ήταν φτιαγμένο για να το φοράει κοπέλα, κατά πάσα πιθανότητα της φυλής Βίκινγκ.
3

Ερασιτέχνης εξερευνητής ανακάλυψε αρχαίο σταυρό που ίσως αλλάξει για πάντα την ιστορία του χριστιανισμού Facebook Twitter
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το παλαιότερο στοιχείο που μαρτυρούσε την έλευση του χριστιανισμού στη χώρα τους, ήταν τα Jelling Stones (τεράστιες πέτρες στις οποίες εκτιμάται πως εντοπίζεται και η πρώτη αναπαράσταση της Σταύρωσης στη Δανία)

Σε ένα σπουδαίο πολύτιμο κειμήλιο του χριστιανισμού σκόνταψε στη Δανία ερασιτέχνης «κυνηγός» θησαυρών, ο οποίος βρήκε έναν αρχαίο σταυρό, εύρημα που σύμφωνα με αρχαιολόγους και ιστορικούς, ίσως αλλάξει για πάντα τα περί χριστιανικής θρησκείας δεδομένα. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Dennis Fabricius Holm και ενώ περνούσε ένα ξεκούραστο απόγευμα μακριά από τη δουλειά, βρήκε έναν σουηδικό σταυρό – που οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι από την εποχή των Βίκινγκ κοντά στην πόλη Aunslev.

«Σηκώθηκα νωρίς το πρωί της Παρασκευής και βγήκα με τον ανιχνευτή μετάλλων μου να ψάξω για λίγες ώρες και ξαφνικά έπεσα πάνω σ’ αυτό...», αποκάλυψε ο Holm μιλώντας σε Μέσα της Δανίας. 

Όταν πόσταρε το εύρημα του στα social media, τότε φίλοι και followers τον ενθάρρυναν να το παραδώσει στο Μουσείο. 

Η Malene Refshauge Beck, υπεύθυνη του Μουσείου Østfyns, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μία μοναδική, ζωτικής σημασίας ανακάλυψη, η οποία μας ταξιδεύει στο πρώτο μισό του 10ου αιώνα. 

Για την ιστορία, ο συγκεκριμένος σταυρός αποτελεί το δεύτερο εύρημα που έχει εντοπιστεί στη Σουηδία, ενώ και το πρώτο προερχόταν από την ίδια χρονολογική περίοδο. 

Ωστόσο, ο σταυρός βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση, γι’ αυτό και ήδη θεωρείται ένα από πιο σημαντικά τεκμήρια του χριστιανισμού που βρέθηκαν ποτέ στη Σουηδία, ένα πολύτιμο αντικείμενο που ίσως αλλάξει όσα ξέραμε για τον Χριστιανισμό μέχρι σήμερα. 

Ο χρυσός σταυρός ζυγίζει 13,5 γραμμάρια, είναι 4,1 εκατοστά και είναι σχεδιασμένος βάσει ενός περίτεχνου μοτίβου. Στο πίσω μέρος, το κόσμημα είναι λείο και απ’ ό,τι φαίνεται ήταν φτιαγμένο για να το φοράει κοπέλα, κατά πάσα πιθανότητα της φυλής Βίκινγκ. 

Χρονολογείται γύρω στο 900 – 950 μ.Χ και θεωρείται μοναδικό ως εύρημα ακριβώς επειδή αποδεικνύει ότι οι Δανοί είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα ήταν γνωστό. 

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το  παλαιότερο στοιχείο που μαρτυρούσε την έλευση του χριστιανισμού στη χώρα τους, ήταν τα Jelling Stones (τεράστιες πέτρες στις οποίες εκτιμάται πως εντοπίζεται και η πρώτη αναπαράσταση της Σταύρωσης στη Δανία) βρίσκονται στο Jutland και χρονολογούνται από το 965μΧ. 

Όμως, επί δύο αιώνες περίπου, πριν το 965μΧ, όλα τα ιστορικά δεδομένα συνέκλιναν στο ότι οι ιεραπόστολοι που είχαν βρεθεί στη χώρα δεν είχαν καταφέρει να προσηλυτίσουν τους Βίκινγκ. 

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακατράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακαράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Γιατί η Αμαλία δεν κοιμήθηκε ποτέ μέσα στον κυρίως πύργο και γιατί ο Όθωνας δεν επισκεπτόταν το κτήμα; Ο Βασίλης Κουτσαβλής «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα μνημεία γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών
THE LIFO TEAM
Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Καρυά 1943. Καταναγκαστική εργασία και Ολοκαύτωμα» είναι αφιερωμένη σε μια άγνωστη πτυχή της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Εύα Γανίδου και τον Τάσο Θεοφίλου για τις γκαρσονιέρες, τα σεπαρέ και τα απρόσμενα μέρη στην πόλη τα οποία επέλεγαν οι Αθηναίοι για τις ερωτικές συνευρέσεις τους.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κλάους-Μίκαελ Κουν

Iστορία / Κλάους-Μίκαελ Κουν: Οι ναζιστικές ρίζες του πιο πλούσιου Γερμανού στον κόσμο

Ο πατέρας του Γερμανού μεγιστάνα έχτισε μεγάλο μέρος της οικογενειακής επιχείρησης επωφελούμενος από τις διώξεις και τη γενοκτονία των Εβραίων. Αντίθετα όμως με άλλες μεγάλες γερμανικές εταιρείες όπως η Volkswagen και η Deutsche Bank, η εταιρεία του αρνείται να ανοίξει τα σκοτεινά αρχεία της.
THE LIFO TEAM
Το εμβληματικό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το εμβληματικό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα

Το θρυλικό νεοκλασικό οίκημα με τη μαγευτική θέα, που φιλοξένησε αρχηγούς κρατών, βασιλείς και πρωθυπουργούς, αναβιώνει και μετατρέπεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To success story του Παντείου Πανεπιστημίου

Ιστορία μιας πόλης / To success story του Παντείου Πανεπιστημίου

Το εμβληματικότερο κτίριο της λεωφόρου Συγγρού στεγάζει ένα πανεπιστήμιο με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Όμως ποιος είναι ο χαρακτήρας του πανεπιστημίου σήμερα και πώς καταφέρνει να ακολουθεί το πνεύμα της εποχής; Η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντινούπολη: Βυζαντινός αμφορέας ηλικίας 1.100 ετών ανακαλύφθηκε στο λιμάνι του αρχαίου Ακρίτα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Κωνσταντινούπολη: Βυζαντινός αμφορέας ηλικίας 1.100 ετών ανακαλύφθηκε στο λιμάνι του αρχαίου Ακρίτα

Οι δύο λαβές του αμφορέα που ανακαλύφθηκε στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης βρέθηκαν ανέπαφες, ενώ το σώμα ήταν καλυμμένο από θαλάσσιους οργανισμούς
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Βουλγαρία: Αρχαιολόγος ανακάλυψε βωμούς που αποδεικνύουν την ύπαρξη του μεγάλου ναού του Διονύσου στο αρχαίο Περπερικόν

Αρχαιολογία & Ιστορία / Βουλγαρία: Αρχαιολόγος ανακάλυψε βωμούς που αποδεικνύουν την ύπαρξη του μεγάλου ναού του Διονύσου στο αρχαίο Περπερικόν

Ο καθηγητής Νικολάι Οβτσάροφ είπε στο BTA ότι αυτοί οι βωμοί αποδεικνύουν πλήρως το γεγονός ότι ο μεγάλος ναός του Διονύσου βρισκόταν στο συγκρότημα
THE LIFO TEAM