Η ανατριχιαστική ιστορία των ανδρών που τραγουδούσαν θεϊκά σαν γυναίκες

Η ανατριχιαστική ιστορία των ανδρών που τραγουδούσαν θεϊκά σαν γυναίκες Facebook Twitter
4
Η ανατριχιαστική ιστορία των ανδρών που τραγουδούσαν θεϊκά σαν γυναίκες Facebook Twitter
Πολλοί από αυτούς τους οπερατικούς ρόλους πιθανά είχαν γραφτεί τον 17ο και τον 18ο αιώνα για τον διάσημο καστράτο Φαρινέλλι... Στον πίνακα του Jacopo Amigoni, γύρω στα 1750-1752, ο Carlo Broschi, επονομαζόμενος Farinelli, απεικονίζεται στο κέντρο της συντροφιάς, κρατώντας μια παρτιτούρα/ Wikimedia Commons

Αρχικά δεν πιστεύει κάποιος στα αυτιά του, τόσο αναπάντεχος είναι ο ήχος που παράγουν οι κόντρα τενόροι. Είναι πιθανόν να έχετε ακούσει στο παρελθόν άνδρες να αγγίζουν απίστευτα φωνητικά ύψη που συνήθως επιδεικνύουν οι γυναίκες σοπράνο, αν για παράδειγμα έχετε ακούσει δίσκο των Bee Gees, σίγουρα γνωρίζετε το ανδρικό φαλσέττο. Ο κόντρα τενόρος όμως, αυτός ο ισχυρός παρότι αιθέριος, αγνός ήχος που παράγεται από ενήλικα άνδρα σας ταξιδεύει αμέσως. Είναι μοναδικός, αιφνιδιαστικός και όταν τον ακούσετε είναι αδύνατον να τον ξεχάσετε. Ο κόντρα τενόρος είναι το φωνητικό φαινόμενο του 20ου αιώνα, του οποίου η εντυπωσιακή και περιστασιακά ανατριχιαστική ιστορία εκτείνεται στο παρελθόν και πλέον διαθέτει μια συναρπαστική και διακριτή θέση στο μουσικό τοπίο του 21ου αιώνα. 

Παρότι πρωτοποριακοί κόντρα τενόροι όπως οι  Alfred Deller, James Bowman, David Daniels και Andreas Scholl αποτελούν αντικείμενα θαυμασμού στον κόσμο της κλασσικής μουσικής, οι άνδρες που τραγουδούν επαγγελματικά στο φωνητικό πεδίο των γυναικών ήταν κάτι σπάνιο. Ακόμα και πριν από 40 χρόνια μόνο ελάχιστοι κόντρα τενόροι μπορούσαν να ελπίσουν σε τακτική εργασία σε διεθνές επίπεδο. Στα πρόσφατα χρόνια όμως, η ανάδυση σημαντικών καλλιτεχνών συνέπεσε με την αναβιώση του ρεπερτορίου μπαρόκ το οποίο συμπεριλαμβάνει ρόλους που αρχικά θα είχαν τραγουδήσει άνδρες καστράτοι και αργότερα, σε πιο ανθρωπιστικές και συμπονετικές εποχές οι γυναίκες υψίφωνοι. 

Η ανατριχιαστική ιστορία των ανδρών που τραγουδούσαν θεϊκά σαν γυναίκες Facebook Twitter
Ο 33χρονος Αμερικανός κόντρα τενόρος Anthony Roth Costanzo, τον οποίο η εφημερίδα Le Monde αποκάλεσε έναν "άψογο μουσικό".

Οι περισσότεροι ρόλοι στην εκκλησιαστική μουσική και την όπερα, τους οποίους σήμερα ερμηνεύουν ο Davies και οι ομόλογοι τους, είχαν αρχικά γραφτεί στον 17ο και 18ο αιώνα για τον θρυλικό καστράτο Carlo Broschi – γνωστό ως Φαρινέλλι - και τους ομοίους του: άνδρες τραγουδιστές που είχαν ευνουχιστεί πριν φτάσουν στην εφηβεία προκειμένου να διατηρηθεί η υψηλή κρυστάλλινη φωνή τους.

Η νέα γενιά αστέρων συμπεριλαμβάνει τον 33χρονο Αμερικανό Anthony Roth Costanzo, έναν "άψογο μουσικό" σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, ο οποίος πρόσφατα θάμπωσε το κοινό του Λονδίνου στον ομότιτλο ρόλο του Ακενατών στην όπερα του Φίλιπ Γκλάς. Ο 38χρονος Γάλλος Philippe Jaroussky, του οποίου οι φανατικοί θαυμαστές ακολουθούν σε όλο τον κόσμο επιδεικνύοντας μεγαλύτερο ζήλο και από τους φαν των One Direction, και τον υποψήφιο για Γκράμμυ Bejun Mehta, μέλος της πιο διάσημης οικογενειας κλασικής μουσικής της Ινδίας (ο πατέρας του είναι εξάδελφος του κορυφαίου διευθυντή ορχήστρας Zubin Mehta.)

Και υπάρχει και ο 36χρονος Βρετανός σταρ Iestyn Davies, ο οποίος διαθέτει ήδη ένα Γκράμμυ και δύο πολυπόθητα βραβεία Gramophone και πρόσφατα τοποθετήθηκε δεύτερος στη λίστα των διεθνών αστέρων της όπερας με την μεγαλύτερη αίγλη από τον Telegraph, ξεπερνώντας τον κούκλο τενόρο Jonas Kaufmann και την εκθαμβωτική ντίβα Anna Netrebko. Όχι κι άσχημα για ένα αγόρι από το Γιορκ που τραγουδάει σαν κορίτσι. Αλλα τι στο καλό είναι ο κόντρα τενόρος και πως στο καλό έγιναν απέκτησαν τόση αίγλη;

ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

 

"Πρόκειται μία φωνή που παράγεται όχι χρησιμοποιώντας την "τροπική" ή φυσιολογική φωνή ομιλίας αλλά την υψηλότερη έκταση που προκύπτει όταν ο συνδυασμός λαρυγγικών μυών και η τοποθέτηση των φωνητικών χορδών αλλάζουν ώστε ο αέρας που περνάει μέσα από τις χορδές να πάλλει μία σαφώς λεπτότερη εξωτερική στιβάδα" εξηγεί ο ίδιος ο Davies ανάμεσα σε ένα κονσέρτο στο Λονδίνο πριν φύγει για άλλες υποχρεώσεις στην Νέα Υόρκη και το Παρίσι.


"Συχνά συμβαίνει η παρανόηση ότι πρόκειται για μία "γυνακεία"φωνή αλλά όλοι οι άνδρες έχουν την δυνατότητα να παράξουν ήχο με την τεχνική του φαλσέττο, απλά κάποιοι επιλέγουν να το κάνουν συνέχεια." Αστειεύεται πως οι κόντρα τενόροι είναι η Φόρμουλα 1 του φαλσέττο: τραγουδούν διαρκώς χρησιμοποιώντας αυτό το τμήμα της φωνής τους." Στην ποπ, κατά τον τρόπο του Barry Gibb, πρόκειται περισσότερο για "έκταση της τραγουδιστικής φωνής τενόρου ή βαρύτονου. Έτσι όταν η μελωδία υψώνεται πολύ ή υπάρχει η επιθυμία μιας τέτοιας ποιότητας τόνου, μπορεί να κάνουν φαλσέττο."

Η ανατριχιαστική ιστορία των ανδρών που τραγουδούσαν θεϊκά σαν γυναίκες Facebook Twitter
Πρωτοπόροι κόντρα τενόροι όπως οι Alfred Deller, David Daniels (στη φωτογραφία) και Andreas Scholl είναι αστέρες στον κόσμο της κλασικής μουσικής.

Ο Davies – του οποίου η φυσική φωνή ομιλία είναι χαμηλή και η "τροπική" φωνή τραγουδιού θα ήταν μπάσσου-βαρύτονου, η χαμηλότερη όλων δηλαδή, ήταν στην ύστερη εφηβεία όταν άρχισε να πειραματίζεται με την έκταση των μεσόφωνων ρόλων στις πρόβες της σχολικής χορωδίας. "Ένας φίλος μου είπε ότι ακουγόταν σωστή η φωνή μου και θα έπρεπε να ασχοληθώ σοβαρά" θυμάται. "Κι αυτό έκανα". Ακολούθησε η υποτροφία χορωδίας στο St. John's College, στο Καίημπριτζ, και συνέχισε τις σπουδές του στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής, όπου πλέον διδάσκει. Είναι περιζήτητος από όλες τις κορυφαίες όπερες και αίθουσες συναυλιών στον πλανήτη και έχει περισσότερες ηχογραφήσεις απ' ότι κεράκια στην τούρτα γενεθλίων του. 

Αν όμως το να είναι κάποιος σήμερα κόντρα τενόρος φαντάζει συναρπαστική σταδιοδρομία και επαγγελματική επιλογή για τους νεαρούς τραγουδιστές, οι "πρόγονοί" τους δεν θα θεωρούνταν αξιοζήλευτοι αν λάβουμε υπόψη την φρικιαστική ιστορία των καστράτων. Οι περισσότεροι ρόλοι στην εκκλησιαστική μουσική και την όπερα, τους οποίους σήμερα ερμηνεύουν ο Davies και οι ομόλογοι τους, είχαν αρχικά γραφτεί στον 17ο και 18ο αιώνα για τον θρυλικό καστράτο Carlo Broschi – γνωστό ως Φαρινέλλι - και τους ομοίους του: άνδρες τραγουδιστές που είχαν ευνουχιστεί πριν φτάσουν στην εφηβεία προκειμένου να διατηρηθεί η υψηλή κρυστάλλινη φωνή τους. Το ότι μία τέτοια βάρβαρη πράξη νομιμοποιούνταν στο όνομα της τέχνης δύσκολα γίνεται αντιληπτό στην εποχή μας, αλλά η πρακτική αυτή κρατούσε σταθερή την προσφορά σοπράνο στις παπικές χορωδίες και τις βασιλικές αυλές τηρώντας ταυτόχρονα το χαριτωμένο έδικτο του Αγίου Παύλου πως "οι γυναίκες πρέπει να παραμένουν σιωπηλές στην εκκλησία."

Η ανατριχιαστική ιστορία των ανδρών που τραγουδούσαν θεϊκά σαν γυναίκες Facebook Twitter
Ο Βρετανός σταρ Iestyn Davies πρόσφατα ήρθε δεύτερος στη λίστα των διεθνών αστέρων της όπερας με την μεγαλύτερη αίγλη.

Αυτός ο χερουβεικός ήχος μπορεί να προκαλέσει κι ένα στοιχείο αποστροφής. Αληθεύει πως υπάρχει κάτι δυνητικά γελοίο στην φωνή αυτή που προέρχεται από ανδρικό σώμα. Οι άνθρωποι αναφέρονται στους κόντρα τενόρους σαν να πρόκειται για τρίτο φύλο, ή κάτι σχεδόν γυναικείο.

Τον 17ο αιώνα δεν ήταν μόνο η εκκλησία στην οποία οι γυναίκες  δεν ήταν ευπρόσδεκτες στα παπικά κράτη: οι νόμοι δημοσίας αιδούς απαιτούσαν να μην εμφανίζονται ούτε στην σκηνή. Οι καστράτοι λοιπόν αναλάμβαναν τον έναν ρόλο μετά τον άλλο στην νέοκοπη τέχνη της όπερας. Τον επόμενο αιώνα, καθώς η δημοφιλία της όπερας αυξανόταν, η ζήτηση για ταλαντούχους καστράτους ήταν τεράστια. Οι τραγουδιστές σαν τον Φαρινέλλι ήταν οι θεοί του ροκ της εποχής, με κοινό που τους λάτρευε σε όλη την Ευρώπη. "Ένας Θεός κι ένας Φαρινέλλι!" ήταν μία συχνή επευφημία της εποχής.


Σήμερα δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς ακούγεται ένας καστράτο, "ακόμα και σήμερα χρειάζεται να επισημαίνω πως δεν εφαρμόζεται αυτή η πρακτική στην σύγχρονη εποχή!" αναγκάζεται να πει ο Davies, αλλά όποια κι αν ήταν η δύναμη της φωνής τους, δεν επαρκεί για να δικαιολογηθεί το αποτρόπαιο αυτό παρελθόν. Σε ένα πρόσφατο προφίλ του στους New York Times, ο Philippe Jaroussky παραδέχθηκε πως αυτός ο χερουβεικός ήχος μπορεί να προκαλέσει ένα "στοιχείο  αποστροφής", λέγοντας πως "αληθεύει πως υπάρχει κάτι δυνητικά γελοίο στην φωνή αυτή που προέρχεται από ανδρικό σώμα. Οι άνθρωποι αναφέρονται στους κόντρα τενόρους σαν να πρόκειται για τρίτο φύλο, ή κάτι σχεδόν γυναικείο."

Ο Davies είναι πραγματιστής. "Όπως καθετί διαφορετικό ή νέο, η άγνοια εκείνων που το αντιετωπίζουν γεννά τον φόβο" λέει. "Δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τις προκαταλήψεις σήμερα, αλλά την δεκαετία του 1950, όταν τραγουδούσε ο Alfred Deller, εδεχχόταν συχνά επικρίσεις επειδή οι άνθρωποι πίστευαν πως δεν θα έπρεπε να του επιτραπεί να εργάζεται ως σολίστας στην σκηνή."

Ευτυχώς έχουμε εξελιχθεί όπως αποδεικνύουν οι θριαμβευτικές διακρίσεις και οι ευκαιρίες τις οποίες απολαμβάνουν οι κόντρα τενόροι σήμερα. Συγκεκριμένα ο Davies υπήρξε, όπως πιστεύει, ο πρώτος Άγγλος που ενσάρκωσε τον Όμπερον στο Όνειρο Θερινής Νυκτός του Benjamin Britten στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης (έναν ιστορικό ρόλο που είχε γραφτεί για τον Deller), ενώ πρόσφατα πρωταγωνίστησε και στην επιτυχημένη παράσταση του West End Ο Φαρινέλλι κι ο Βασιλιάς, μαζί με τον βραβευμένο με Όσκαρ Mark Rylance, παράσταση για την οποία εισέπραξε μία υποψηφιότητα για βραβείο Olivier και η οποία πιθανά θα μεταφερθεί και στο Broadway. Πρόκειται επίσης να προετοιμαστεί για να τραγουδήσει στην παγκόσμια πρεμιέρα της νέας όπερας του Thomas Adès 'Αγγελος Εξολοθρευτής στο φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ το καλοκαίρι του 2016, πριν μεταφερθεί στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη την επόμενη σεζόν.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία του ρεπερτορίου των κόντρα τενόρων προέρχεται από την εκκλησιαστική μουσική παράδοση και τον κόσμο της όπερας του 17ου και του 18ου αιώνα, η ευκαιρία να εργαστεί κανείς σε ολοκαίνουργια έργα πρέπει να είναι συναρπαστική, έτσι δεν είναι; "Για έναν σύγχρονο τραγουδιστή που εργάζεται ανά τον κόσμο, το ότι οι σύγχρονοι συνθέτες συνθέτουν νέα έργα με κόντρα τενόρους είναι δώρο" συμφωνεί. "Συχνά ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε την μουσική ζωντανή όχι μονο με το να τραγουδάμε τα διάσημα έργα, αλλά και με το να δημιουργούμε νέα ώστε να τα απολαύσουμε και εμείς και οι μελλοντικές γενιές." 

Στοιχεία από το BBC

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοντσέρτο του Αρανχουέθ: Ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από αυτό το κοντσέρτο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από το Κοντσέρτο του Αρανχουέθ;

Σχεδόν έναν αιώνα μετά τη δημιουργία του το «Κοντσέρτο του Αρανχουέθ» του Χοακίν Ροντρίγκο παραμένει η μουσική στην οποία όλοι με κάποιο τρόπο παραδινόμαστε. Η Ματούλα Κουστένη αποκρυπτογραφεί τη μελαγχολία, τη σπαρακτική μελωδία, τη δύναμη της κιθάρας και τη μοναδική του ενέργεια.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μας αφορά σήμερα η Lady Gaga;

The Review / Μας αφορά σήμερα η Lady Gaga;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος Γιάννης Τσιούλης aka Cartoon Dandy συζητούν για την πορεία και τα τελευταία βήματα στη μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία μιας από τις μεγαλύτερες ποπ σταρ της τελευταίας 15ετίας και για το πόσο relevant είναι σήμερα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
10 χρόνια μετά, ακόμη μας στοιχειώνει το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι»

Μουσική / Το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι» του ΛΕΞ ακόμη μας στοιχειώνει

Πέρασαν 10 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού δίσκου του «Τ.Κ.Π.», που δεν ήταν απλώς ένα σημείο τομής για την εγχώρια ραπ σκηνή. Ήταν κάτι που σε άρπαζε και σε προσγείωνε με το ζόρι στην καθημερινότητα.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Η Bipolia δεν φοβάται να παίζει μουσική στον δρόμο

Μουσική / Η Bipolia δεν φοβάται να παίζει μουσική στον δρόμο

«Είναι σίγουρα πιο χαλαρά στην Κυψέλη, πιο γειτονιά σε σχέση με την Ερμού»: Η νεαρή μουσικός φέρνει αναζωογονητική αύρα στα ελληνικά ροκ και ποπ δεδομένα με το ντεμπούτο άλμπουμ της και τις εμφανίσεις της στους δρόμους της Αθήνας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού ‘666’, του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Μουσική / «Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού «666», του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Οι εξωφρενικές ιδέες του Νταλί, τα λάγνα φωνητικά της Ειρήνης Παπά και οι διαμάχες του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τη δισκογραφική εταιρεία ήταν μόνο μερικά από τα επεισόδια της δημιουργίας ενός μνημειώδους άλμπουμ που επανακυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε deluxe έκδοση.
THE LIFO TEAM
«Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Μουσική / «Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Aφήνοντας πίσω της την προηγούμενη ζωή της ως νοσοκόμα, μετά από παρότρυνση των ασθενών της να κυνηγήσει τα όνειρά της, η παραγωγός και καλλιτέχνιδα Kelly Lee Owens μιλά για την τελευταία της δουλειά, τις σημαντικές συνεργασίες της και τη μουσική που διαμορφώνει συνειδήσεις και επηρεάζει συναισθήματα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Μουσική / Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Η υποψηφιότητα ενός ξεχασμένου και μάλλον αδιάφορου κομματιού του Τζον Λένον για το βραβείο του δίσκου της χρονιάς φαίνεται να συμπυκνώνει όλη την σύγχυση και την έλλειψη σοβαρότητας που διακρίνει τον κουρασμένο μηχανισμό κύρους των Grammy.
THE LIFO TEAM
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Δημοσιογράφος, στιχουργός. Θα ήταν ευχαριστημένος αν, απ’ όλα τα τραγούδια του, έμενε στην ιστορία το τετράστιχο: «Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει, σαν αμάξι γέρικο, στην ανηφοριά».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
Stilpon: Η επιστροφή ενός Έλληνα κοσμοπολίτη του σύγχρονου ροκ

Μουσική / Stilpon: Η επιστροφή ενός Έλληνα κοσμοπολίτη του σύγχρονου ροκ

Ο Στίλπων Νέστωρ μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους παρουσιάζουν αυτή την Πέμπτη στην Αθήνα τη νέα του δουλειά που έχει τίτλο «The Second Cloud Commission» και αποτελεί το απόγειο μιας δημιουργικής πορείας στο σύγχρονο ροκ που διανύει τέσσερις δεκαετίες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το κονσέρτο που σφράγισε μια βαθιά φιλία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Το κονσέρτο που σφράγισε μια βαθιά φιλία

Η Ματούλα Κουστένη βουτά στα άδυτα μιας βαθιάς φιλίας, αυτής των Γιόζεφ Γιόακιμ και Γιοχάνες Μπραμς, που στηρίχτηκε στην καλλιτεχνική ιδιοφυΐα και τη χημεία αυτών των δύο μουσικών, αφήνοντας ένα μοναδικό ενθύμιο, το Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα που υπογράφει -ποιος άλλος;- o Γιοχάνες Μπραμς.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

σχόλια

4 σχόλια
Οι σύγχρονοι κόντρα τενόροι είναι ως επι το πλείστον φωνές αδάφορες... Κυρίως λόγω της απελπιστικής έλλειψης έντασης και βάθους. Και δεν είναι το ισοδύναμο μιας σοπράνο, είναι το ισοδύναμο μια μέτζο.