Oι δύο ελληνικές λέξεις που περιγράφουν διεθνώς τις προκαταλήψεις για την "Παρασκευή και 13"

Oι δύο ελληνικές λέξεις που περιγράφουν διεθνώς τις προκαταλήψεις για την "Παρασκευή και 13" Facebook Twitter
1

Με δύο λέξεις βασισμένες στο ελληνικό λεξιλόγιο περιγράφονται στην Βρετανία οι φοβίες που αναπτύσσει κάποιος για τις «γρουσούζικες ημέρες», όπως θεωρείται η σημερινή Παρασκευή 13 Μαΐου. Όπως αναφέρει η Telegraph, υπάρχει η λέξη Paraskevidekatriaphobia  για την Παρασκευή και 13 ενώ ο φόβος του αριθμού 13 ονομάζεται ιατρικά triskaidekaphobia.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αριθμός 13 έχει θεωρηθεί άτυχος για πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από τον Χριστό. Ο αριθμός 12 ιστορικά θεωρείται ο αριθμός της πληρότητας. Υπάρχουν 12 μήνες του έτους, 12 θεοί του Ολύμπου, 12 ώρες το εικοσιτετράωρο, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 Απόστολοι του Ιησού, 12 απόγονοι του Μωάμεθ, μεταξύ άλλων ιστορικών δωδεκαριών.

Το 13 πάντως δεν έχει πολλή τύχη. Σε πολλές δυτικές χώρες στα ψηλά κτίρια λείπει ο 13ος όροφος ενώ συχνά τα σπίτια δεν έχουν τον αριθμό 13, όπως και πολλά ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένου και του Carlton στο Λονδίνο, στο οποίο δεν υπάρχει ο 13ος όροφος.

Μεταξύ των μεγάλων αρνητικών περιστατικών που έχουν συμβεί Παρασκευή και 13 είναι:

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1940 το Μπάκιγχαμ χτυπήθηκε από γερμανικές βόμβες και παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους ο βασιλιάς Γεώργιος και η Ελισάβετ.

Στις 13 Οκτωβρίου του 1972 ένα αεροπλάνο των χιλιανών αερογραμμών εξαφανίστηκε στις Άνδεις. Οι 16 επιζώντες αναγκάστηκαν να φάνε τους νεκρούς συνεπιβάτες τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1996 ο ράπερ Tupac Shakur υποκύπτει στα τραύματα του, έξι ημέρες μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε.

Στις 13 Ιανουαρίου του 2012 και πάλι ημέρα Παρασκευή, το Costa Concordia βουλιάζει στις ιταλικές ακτές παρασύροντας στο θάνατο 30 ανθρώπους.

Oι δύο ελληνικές λέξεις που περιγράφουν διεθνώς τις προκαταλήψεις για την "Παρασκευή και 13" Facebook Twitter
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

1 σχόλια