Γιουνκερ: Οι Σκωτσέζοι έχουν κερδίσει το δικαίωμα να ακουστούν στις Βρυξέλλες - Ράχοι: Αν φύγει η Βρετανία, φεύγει και η Σκωτία

Γιουνκερ: Οι Σκωτσέζοι έχουν κερδίσει το δικαίωμα να ακουστούν στις Βρυξέλλες - Ράχοι: Αν φύγει η Βρετανία, φεύγει και η Σκωτία Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
4

Η πρόθεση της Σκωτίας να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή της στην Ε.Ε. και την απόσχισή της από τη Μεγάλη Βρετανία προκαλεί διστακτικότητα και διχάζει τους Ευρωπαίους που προτιμούν να τηρήσουν μία πιο ουδέτερη στάση απέναντι στα εσωτερικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η Σκωτία έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση να παρέμβει στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη Βρετανία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Εξάλλου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι θα συναντηθεί σήμερα με την πρωθυπουργό της Σκωτίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα ακούσω προσεκτικά αυτά που θα μου πει η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, αλλά δεν σκοπεύουμε να αναμειχθούμε στη διαδικασία της Βρετανίας. Δεν είναι δικό μας καθήκον, ούτε δική μας δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Την ίδια στιγμή, την άποψη πως η Σκωτία δεν μπορεί να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά την άτυπη σύνοδο των ηγετών των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.

Η Μαδρίτη αντιτίθεται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Σκωτία για την πιθανή ένταξή της στην Ε.Ε, τόνισε. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Σκωτία δεν έχει την αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ισπανία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε άλλον πέραν της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου» είπε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου.

«Τάσσομαι κατηγορηματικά κατά (μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης), οι συνθήκες είναι κατά και πιστεύω ότι όλοι είναι κατά. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει... τότε και η Σκωτία φεύγει», κατέληξε.

Θέση για το ζήτημα πήρε ξανά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας τόνισε ότι το να διατηρηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ενωμένο είναι ύψιστης σημασίας.

«Το να διατηρηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ενωμένο είναι απολύτως ύψιστο εθνικό συμφέρον για την χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Διεθνή / «Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Ήταν ο φωτογράφος του Associated Press Νικ Ατ, όπως γνωρίζουμε ή ένας άγνωστος Βιετναμέζος φωτογράφος που εργαζόταν ως free lancer για το ιστορικό πρακτορείο; Ένα νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άλλη πλευρά της ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε - «Το περιμέναμε» λέει η πρώην του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ

Διεθνή / Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε παρόλο που «υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»

Οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίστηκαν ως «πολύ παλιές» από το δικαστήριο - Γιατί δεν βοήθησε ο νόμος Phoenix Act - Η ανάρτηση της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μα οι Σκωτσέζοι δεν ήταν οι βρωμεροί εθνικιστές που θα κατέστρεφαν το σύμπαν πριν ενάμιση χρόνο;Τώρα τι άλλαξε και μετατράπηκαν ξαφνικά σε ευρωδιεθνιστές και τρυφερές καρδούλες...;