Οι Έλληνες τεχνίτες πίσω από τον περίφημο πήλινο στρατό της Κίνας

Οι Έλληνες τεχνίτες πίσω από τον περίφημο πήλινο στρατό της Κίνας Facebook Twitter
9

Η Κίνα και η Δύση ήταν σε επαφή περισσότερα από 1.500 χρόνια πριν την έλευση του Μάρκο Πόλο στην Ασία, σύμφωνα με νέα στοιχεία, που παρουσιάζει σήμερα το BBC. Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι η έμπνευση για τον περίφημο Πήλινο Στρατό, που βρέθηκε στον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα, κοντά στην περιοχή Xian, ίσως να προήλθε από την αρχαία Ελλάδα και οι ντόπιοι να εκπαιδεύτηκαν από Έλληνες τεχνίτες του 3ου αι. π. Χ.

Οι αρχαιολόγοι λένε πως η έμπνευση ίσως προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και πως οι Έλληνες τεχνίτες θα μπορούσαν να έχουν εκπαιδεύσει τους ντόπιους κατά τον 30 αιώνα π.χ. "Έχουμε πλέον αποδείξεις ότι υπήρχε στενή επαφή μεταξύ του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας και της Δύσης προτού ανοίξει ο Δρόμος του Μεταξιού. Προφανώς πολύ νωρίτερα απ' ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα", επισημαίνει ο κινέζος αρχαιολόγος Λι Σιουζέν, από το μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ.

Μια ξεχωριστή μελέτη εντόπισε μιτοχονδριακό DNA σε τοποθεσίες στο δυτικότερο επαρχία Xinjiang της Κίνας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Δυτικοί μπορεί να είχαν εγκατασταθεί και ζήσει εκεί πολύ πριν τη βασιλεία του Πρώτου Αυτοκράτορα.

Οι αγρότες ανακάλυψαν τις 8.000 πήλινες φιγούρες θαμμένες ένα μίλι μακριά από τον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ το 1974. Ωστόσο στην Κίνα δεν υπήρξε παράδοση κατασκευής ανθρώπινων αγαλμάτων σε κανονικές διαστάσεις πριν δημιουργηθεί ο τάφος. Προηγούμενα αγάλματα είχαν το πολύ 20 εκατοστά ύψος. 

Προκειμένου να εξηγήσει πώς μπορεί να συνέβη αυτή η τεράστια αλλαγή σε δεξιότητες και τεχνοτροπία, ο Λι Σιουζέν υποστηρίζει πως οι επιρροές προφανώς προήλθαν εκτός Κίνας. "Πιστεύουμε πλέον πως ο Στρατός από Τερακότα, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο μαυσωλείο, έχουν επιρροές από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα και την τέχνη" εξηγεί.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο δρ Λούκας Νίκελ, από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο οποίος εκτιμά ότι ο Πρώτος Αυτοκράτορας είχε επηρεαστεί από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία, μετά τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Θεωρεί πως ο Πρώτος Αυτοκράτορας επηρεάστηκε από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία τον αιώνα μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, που πέθανε το 323 π. Χ. "Φαντάζομαι πως κάποιος Έλληνας γλύπτης θα ήταν στο σημείο για να εκπαιδεύει του ντόπιους" σχολίασε.

Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν νέες ενδείξεις πως το σύμπλεγμα τάφων του Πρώτου Αυτοκράτορα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πιστευόταν αρχικά και δη 200 φορές μεγαλύτερο από την Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο. Επίσης περιλαμβάνουν ακρωτηριασμένα λείψανα γυναικών, που πιστεύεται πως υπήρξαν παλλακίδες του Πρώτου Αυτοκράτορα αλλά και το κρανίο ενός άντρα με περασμένο πάνω του ένα βέλος.

Το κρανίο εικάζεται πως ανήκε στον μεγαλύτερο γιο του Πρώτου Αυτοκράτορα, που φέρεται να σκοτώθηκε μαζί με άλλους κατά τη διάρκεια μάχης μετά τον θάνατο του Αυτοκράτορα.

9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Ενταξει δεν το λες και κατι τρομερο,πολυ λογικο μου φαινεται να εφτασαν μεχρι την Κινα με την εκστρατεια του Μ.Αλέξανδρου.Αλλα και στην μυθολογια αν ψαξουμε θα βρουμε το μυθο της εκστρατειας του Διονύσου στη Κινα και την Ινδία,και επισης ξερουμε οτι ο αρχαιοελληνικος μυθος πολλες φορες κρυβει ιστορικη αληθεια στον πυρηνα του.
Ο Λιακοπουλος φίλε και το γράφω σωας τας φρενας μπορεί σε κάποια πολύ λίγα θέματα να είναι υπερβολικός αλλα κατα 90% σε αυτά που έχει πει έχει πέσει μέσα. Είτε το θελουμε είτε όχι είναι η αλήθεια!
Στο 90% κιολας ε;δες εκεί...Όπως ότι υπαρχουν κτίσματα στον Αρη που μάλιστα διαθέτουν υπόγειο πάρκινγκ(ναι ναι.. το ειπε). Πού το είδε; του το ψυθίρισε ο Πούτιν. Υπάρχει έρωτας αφού.