Λίγο πριν την προσεδάφιση στον Άρη χάθηκε η επικοινωνία με την διαστημοσυσκευή «Σκιαπαρέλι»

Λίγο πριν την προσεδάφιση στον Άρη χάθηκε η επικοινωνία με την διαστημοσυσκευή «Σκιαπαρέλι» Facebook Twitter
3

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε πως η μικρή διαστημοσυσκευή «Σκιαπαρέλι» (Schiaparelli) ξεκίνησε κανονικά την προσεδάφισή της στην επιφάνεια του Άρη στην πρώτη επιτυχημένη για την Ευρώπη προσεδάφιση μιας διαστημοσυσκευής στον κόκκινο πλανήτη έπειτα την «ηρωική αποτυχία» το 2003 του βρετανικής κατασκευής Beagle-2 που δεν κατάφερε να επικοινωνήσει ξανά με τη Γη.


Kαι ενώ οι επιστήμονες ανέμεναν νέα δεδομένα από το «Σκιαπαρέλι», το βράδυ της Τετάρτης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε πως έχασε επικοινωνία λίγο πριν την προγραμματισμένη της προσεδάφιση με τους επιστήμονες να τονίζουν πως η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί καλό σημάδι. Τόνισαν όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να εγκαταλείψουν την διαστημοσυσκευή.

«Το σήμα (από το Σκιαπαρέλι) ερχόταν στο μεγαλύτερο διάστημα της φάσης κατάβασης, αλλά διεκόπη σε ένα συγκεκριμένο σημείο που εκτιμούμε ότι ήταν πριν την προσεδάφιση», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της ESA, Πάολο Φέρι, από το κέντρο ελέγχου στο Ντάρμστατ της Γερμανίας.


«Για να βγάλουμε περισσότερα συμπεράσματα, επειδή υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες», τόνισε. «Είναι ξεκάθαρο όμως ότι αυτό δεν αποτελεί καλή ένδειξη», σημείωσε.

Λίγο πριν την προσεδάφιση στον Άρη χάθηκε η επικοινωνία με την διαστημοσυσκευή «Σκιαπαρέλι» Facebook Twitter
Η ζώνη προσεδάφισης του Σκιαπαρέλι


Νέα δεδομένα αναμένονται να υπάρξουν αύριο Πέμπτη, πρόσθεσε.


Σε απόσταση περίπου ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τον 'Αρη, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου το απόγευμα, η αποστολή ExoMars, έδωσε εντολή στο βάρους 577 κιλών ι να διαχωριστεί από τον μεγάλο επιστημονικό δορυφόρο Trace Gas Orbiter (TGO) που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη», ώστε σταδιακά να αρχίσει να εισέρχεται στην αρειανή ατμόσφαιρα, με τελικό προορισμό την περιοχή προσεδάφισης, στην πεδιάδα Meridiani Planum.


Η πτώση με ταχύτητα 21.000 χιλιομέτρων την ώρα που πραγματοποίησε το Σκιαπαρέλι θα έπρεπε να αντέξει θερμοκρασίες άνω των 1.500 βαθμών Κελσίου, μέχρι με τη βοήθεια ενός επιβραδυντικού αλεξιπτώτου, προσεδαφιζόταν στον Άρη.


Ο Γενικός Διευθυντής της ESA Ιαν Βέρνερ επέμεινε ότι η αποστολή πρέπει να εξακολουθεί να θεωρείται επιτυχημένη καθώς ο Trace Gas Orbiter (TGO) τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη», όπως προγραμματιζόταν.


Ενώ η μοίρα του Σκιαπαρέλι παραμένει άγνωστη, ο Βέρνερ τόνισε πως εξ αρχής η αποστολή προοριζόταν να αποτελέσει μια δοκιμή για μελλοντικές αποστολές οχημάτων εξερεύνησης.

Το «Σκιαπαρέλι» είναι μια σχετικά μικρή στατική συσκευή επίδειξης, η οποία θα βοηθήσει τους ευρωπαίους και τους ρώσους επιστήμονες να ελέγξουν τις τεχνολογίες της ελεγχόμενης καθόδου και προσεδάφισης, ενόψει των μελλοντικών αποστολών, με πρώτη την αποστολή του ρόβερ ExoMars το 2020, το οποίο θα αναζητήσει ίχνη ζωής στον 'Αρη. Μεταξύ άλλων, θα δοκιμασθούν η «ασπίδα» θερμότητας, το επιβραδυντικό αλεξίπτωτο, το σύστημα προώθησης και το σύστημα πρόσκρουσης.


Πρόκειται για την κοινή αποστολή ExoMars της Ευρώπης (ESA) και της Ρωσίας (Roscosmos), η οποία περιλαμβάνει δύο διαστημοσυσκευές που κινούνται πλέον ξεχωριστά η μία από την άλλη


Εκτός από τις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και τη σημερινή Ρωσία, καμία άλλη χώρα δεν έχει μέχρι σήμερα προσεδαφίσει κάποια συσκευή στον 'Αρη - η οποία να καταφέρει να λειτουργήσει τουλάχιστον.


Το Schiaparelli επίσης μεταφέρει ένα μικρό επιστημονικό όργανο, που θα καταγράφει την ταχύτητα του αέρα, την υγρασία, την πίεση και την θερμοκρασία στο σημείο προσεδάφισής του, ενώ θα πραγματοποιήσει και τις πρώτες μετρήσεις των ηλεκτρικών πεδίων στην επιφάνεια του 'Αρη, που ίσως δώσουν στοιχεία για το πώς ενεργοποιούνται οι καταιγίδες σκόνης στον πλανήτη. Πάντως η συσκευή δεν θα ζήσει για πάνω από δύο μέρες στον 'Αρη, καθώς θα ξεμείνει από μπαταρίες.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM
Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια