Το 1992 πεθαίνει στην Αθήνα ο Γιώργος Ζαμπέτας

Το 1992 πεθαίνει στην Αθήνα ο Γιώργος Ζαμπέτας Facebook Twitter
«Ο "Πενηντάρης" ενδιαφέρει όλον τον κόσμο... Όποιος δεν είναι θα γίνει κι όσοι γίνανε, θα ξαναγίνουνε. Πενηντάρηδες έτσι;».
2

Δεν είναι υπερβολή, αν γραφτεί, ότι αν ο μισός ελληνικός κινηματογράφος είναι γεμάτος από τραγούδια του Χιώτη, του Χατζιδάκι, του Πλέσσα, ο άλλος μισός "τραγουδάει", Γιώργο Ζαμπέτα.

Αστείρευτος, ασταμάτητος, στα 7 του βραβεύεται - για το τραγούδι του! - σε σχολικό διαγωνισμό, στα 13 του γνωρίζεται με τον Τσιτσάνη και μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1992, "χτυπημένος" από τον καρκίνο, γράφει περισσότερα από 250 τραγούδια, επιτυχίες στο σύνολο τους, "κλειδωμένες" στο ελληνικό DNA που ξέρει να φερθεί "και του λιμανιού και του σαλονιού", έχει ταξιδέψει παντού, έχει γνωριστεί με όλους τους σπουδαίους του ελληνικού πενταγράμμου, έχει γράψει ιστορία, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. 

 

Ατακαδόρος και αθυρόστομος, καλός γνώστης της ελληνικής γλώσσας - και λάτρης της γραμματικής, να μια άγνωστη λεπτομέρεια-, γι' αυτό και εξαίρετος στιχοπλόκος, ο Ζαμπέτας είχε το δικό του "φραστικό στιλ", που πέρναγε στα τραγούδια του, με τίτλο, "σλόγκαν" και ρυθμό, κάτι που τον έκανε περιζήτητο στις μεγάλες μουσικές δουλειές της εποχής.

 

Το 1992 πεθαίνει στην Αθήνα ο Γιώργος Ζαμπέτας Facebook Twitter
Με τη Μελίνα Μερκούρη. Με τη φωνή της έγιναν επιτυχία τα οσκαρικά "Παιδιά του Πειραιά", τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, στο οποίο προσέφερε πολλά ο Γιώργος Ζαμπέτας

 

Ακόμη, όμως, κι αν δεν έγραφε τους στίχους, ήταν η θεατρικότητα που ήξερε να προσθέτει στα τραγούδια που έπρεπε να "πλάσει" για κάποια ταινία, κάποια συνεργασία, κάποιο δίσκο. 

Ζωντανός και παραστατικός, ο τρόπος με τον οποίο περιέγραφε το πώς συνέλαβε τον "Πενηντάρη", ένα από τα πιο γνωστά, πολυτραγουδισμένα και (πάντα επίκαιρα) τραγούδια του: 

  

«...Την εποχή που το έγραψα ήταν το 1971. Τότε ήμουν 46 χρονών. Και είμαι στη Μασσαχουσέτη, στο Μασακιούσετς που λένε, στο Μπόστον. Οπότε με παίρνουν τηλέφωνο από 'δω, ο Ναπολέων ο Ελευθερίου και μου λέει: "Είναι μία ταινία, έχω τους στίχους, πρέπει να 'ρθεις, πότε θα 'ρθεις;". Του λέω "θα 'ρθω και θα κξαναγυρίσω στην Αμερική, γιατί έχω δουλειά εδώ". Είχα τότε δουλειά, ήταν στα μέσα του Ιουλίου του 1971. Λοιπόν, του λέω, "πες μου τους στίχους να τα ετοιμάσω τα τραγούδια".

Ήταν ο "Πενηντάρης" και ένα τραγούδι άλλο που λέει "με το χρήμα – με το χρήμα". Κάθομαι και διαβάζω καλά τους στίχους. Πήγα μία βόλτα στο πάρκο με το μπουζούκι, κοίταγα τον "Πενηντάρη", κοίταγα πως θα καταντήσω προσεχώς. Ε, κοίταγα και τον "Πενηντάρη", κοίταγα και το στίχο, οπότε να πούμε, κάθισα και το 'φτιαξα. Ερχόμενος εδώ, από το αεροπλάνο κατέβηκα, την άλλη μέρα ήμουνα στο στούντιο. Το γραμμοφώνησα, το βάλαμε σε ταινία, το πήρε και η εταιρεία, όπως ήτανε και δύο μέρες έφυγα ξανά για την Αμερική, αλλά όχι για το Μπόστον. Αυτή τη φορά, το '71 μιλάμε, έφυγα για τη Νέα Υόρκη. Ήταν Σεπτέμβριος. Ο "Πενηντάρης" ενδιαφέρει όλον τον κόσμο... Όποιος δεν είναι θα γίνει κι όσοι γίνανε, θα ξαναγίνουνε. Πενηντάρηδες έτσι;».

 

 

Βέβαια, πέρα από το "άλα" και το "έτσι" και τις πιο εμπορικές επιτυχίες του, ο Ζαμπέτας έχει γράψει κάποια από τα τρυφερά, μελαγχολικά και γεμάτα συναίσθημα ελληνικά τραγούδια. Από τα "Δειλινά" και το "Θα 'ρθω κι απόψε στα σκαλοπάτια σου", μέχρι το "Σταλιά - Σταλιά" και το "Αυτοί που φεύγουν", όλα - στίχοι, μουσική - εξηγούν γιατί ο Ζαμπέτας, λαϊκός και αυθόρμητος, υπήρξε πολλά περισσότερα από δεξιοτέχνης του μπουζουκιού.       

 

Με στοιχεία από το βιβλίο της Κατερίνας Γ. Ζαμπέτα "Γιώργος Ζαμπέτας - Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω..." - Εκδόσεις Άγκυρα 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
CHECK Βέρντι

Σαν Σήμερα / Βίβα Βέρντι: Ο μεγάλος συνθέτης που κάποιοι του είπαν ότι θα γινόταν μια μετριότητα

Στις 10  Οκτωβρίου 1813 γεννήθηκε ο Τζουζέπε Φορτουνίνο Φραντσέσκο Βέρντι, ένας από τους πιο διάσημους και αγαπητούς συνθέτες όπερας στην Ιταλία και στον κόσμο.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λούλα Αναγνωστάκη: «Όσο και αν τη χτυπάω μέσα από τα έργα μου, είμαι υπέρ της Ελλάδας»

Πέθανε Σαν Σήμερα / Λούλα Αναγνωστάκη: «Όσο και αν τη χτυπάω μέσα από τα έργα μου, είμαι υπέρ της Ελλάδας»

Σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις της, η κορυφαία θεατρική συγγραφέας της Ελλάδας, που πέθανε σαν σήμερα, μίλησε με πρωτοφανή ειλικρίνεια και απλότητα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Ο Μέγας Γιώργαρος!!!Αρκετοί θα το ξέρετε, συγχωρέστε με που θα το γράψω.Σε πρόβα με τον Χατζιδάκι: δεν τον ακούν οι μουσικοί , δεν του βγαίνουν οι νότες, δεν του βγαίνει τίποτα, έχει εκνευριστεί, φωνάζει κάποια στιγμή:ΗΣΥΧΙΑ, ΣΙΩΠΗ ΑΠΟΛΥΤΗ, ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ, ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!Ησυχία, βουβαμάρα και από μια άκρη ακούγεται ένα ντριν, ντριν, ντριν, κάτι ψιλές πενιές, ο Ζαμπέτας!Γυρίζει ο Χατζιδάκις τον βλέπει: - Γιώργο άκουσες τι είπα; Δεν παίζει κανείς»!-Δεν παίζω.-Δεν παίζεις; Τι κάνεις;-Σχολιάζω…