Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική

Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Το κέικ είχε παρασκευαστεί από τη φίρμα ζαχαροπλαστείων "Huntley & Palmers", οι ιδιοκτήτες των οποίων υπήρξαν και χορηγοί της αποστολής Terra Nova.
3

Τι γεύση μπορεί να έχει ένα κέικ φρούτων 106 ετών που ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική, στο κουτί του με το χαρτί περιτυλίγματος του μαγαζιού που αγοράστηκε πριν από έναν αιώνα; Αυτό ίσως δεν το μάθουμε ποτέ, και πάλι όμως πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη που έγινε από τα μέλη της Antarctic Heritage Trust, τα οποία και εικάζουν ότι το κέικ έμεινε εκεί από μέλη μιας άλλης αποστολής του 1911!

Το γλύκισμα βρέθηκε σε μία καλύβα τύπου Borchgrevink, ο λόγος για τις πρώτες κατασκευές από ανθρώπινα χερια στην Ανταρκτική, ενώ η συγκεκριμένη είναι μία από τις δύο που είχε χτίσει  ο Νορβηγός εξερευνητής Carsten Borchgrevink το 1899 και χρησιμοποιήθηκε από τους εξερευνητές αργότερα.

Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική Facebook Twitter

Οι ειδικοί της AHT πιστεύουν ότι το κέικ χρονολογείται από την εποχή της αποστολής Terra Nova (1910-1913), την καταστροφική τελευταία αποστολή του εξερευνητή Robert Falcon Scott στον Νότιο Πόλο. Αυτός και τέσσερις άλλοι είχαν φτάσει εκεί στις 17 Ιανουαρίου 1912, μόνο για να διαπιστώσουν με απογοήτευσή ότι ο Νορβηγός εξερευνητής Roald Amundsen και η ομάδα τους είχαν προλάβει: είχαν φτάσει εκεί ένα μήνα νωρίτερα στις 14 Δεκεμβρίου 1911. Ο Scott και οι άνδρες του πέθαναν στο ταξίδι επιστροφής, όταν οι ομάδες εκπαιδευμένων σκυλιών δεν κατάφεραν να τους συναντήσουν στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης.

Μόνο θλιβερό απομεινάρι αυτής της φιλόδοξης παρέας εξερευνητών, το κέικ που άφησαν πίσω τους, το οποίο είχε παρασκευαστεί από τη φίρμα ζαχαροπλαστείων "Huntley & Palmers", οι ιδιοκτήτες των οποίων υπήρξαν και χορηγοί της αποστολής Terra Nova. Όσο για τα μέλη του ορμώμενου από τη Νέα Ζηλανδία Antarctic Heritage Trust, που έκανε την ανακάλυψη ας σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που ξεκίνησε τις αποστολές της μόλις τον Μάιο του 2016 με στόχο την ανάκτηση και τη συντήρηση όλων των αντικειμένων που ακόμη βρίσκονται στις καλύβες του Cape Adare.

Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική Facebook Twitter

Όσο για το άριστα συντηρημένο γλυκό, οι επιστημονικές απόψεις διίστανται. Το γεγονός ότι είναι παρασκευασμένο με αποξηραμένα φρούτα, το καθιστά ανθεκτικό στην αλλοίωση (καθώς και στα βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις), καθώς τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, μηδενική υγρασία στο εσωτερικό τους και φυσικά το κέικ διατηρήθηκε για περισσότερο από έναν αιώνα σε πολικές θερμοκρασίες. 

Και πάλι, όμως, οι επιστήμονες που εξέτασαν το... αιωνόβιο κέικ φρούτων, σε καμία περίπτωση δεν θα συμβούλευαν κάποιον να δοκιμάσει έστω και μισή μπουκιά. Άλλωστε, μετά τη συντήρηση των ανθεκτικών αυτών κτισμάτων στην Ανταρκτική, τα μέλη της ομάδας συντήρησης αυτών των αντικειμένων θα είναι υποχρεωμένα να τα επιστρέψουν στη θέση τους, ακριβώς εκεί που τα πρωτοεντόπισαν... 

Αρχαιολογία & Ιστορία
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

σχόλια

2 σχόλια
Πολυ πιθανο,μετα απο επισης 106 χρονια,να βρεθει στον ισημερινο που σκαει ο τζιτζικας απ τη ζεστη,ενα ολοκληρο και ανεπαφο μπεργκερ απο τα mc donalds.