τοπ 10: παραδοσιακά πιάτα που έγιναν vegan

Facebook Twitter
13

 

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα ποτέ να γίνω χορτοφάγος. Πόσο μάλλον vegan. Και πραγματικά μου κάνει εντύπωση να συναντάω ανθρώπους που δεν τους συγκινεί η μυρωδιά του γύρου σε ένα σουβλατζίδικο. Αλλά ο καθένας επιλέγει τι τρώει. Και λένε ότι είμαστε ό,τι τρώμε και κάτι τέτοια ευχάριστα. 
Το θέμα είναι ότι κατά τα φαινόμενα μπαίνουμε σε περίοδο νηστείας. Και ο vegan τρόπος ίσως και να είναι ο πιο δημιουργικός τρόπος να την βάλουμε καθαρή. Τώρα το αν η νηστεία που κάνουμε και οι λόγοι που την κάνουμε είναι ορθοί αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Ομολογώ ότι πήγα στο εστιατόριο της Δήμητρας Shanahan περιμένοντας να δω μια σεφ που θα με επιπλήξει για την διατροφή μου. Αντίθετα συνάντησα μια γλυκύτατη κοπέλα που βρίσκει τρόπους να γίνει δημιουργική στην κουζίνα της, που φτιάχνει μόνη της vegan φέτα και γάλα αμυγδάλου και που μοιράζεται όλα αυτά μέσα από το μπλογκ της.
Για την λίστα αυτής της εβδομάδας, και λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της νηστείας (κατά τα φαινόμενα θα συμπληρώσω εδώ), της ζήτησα να μου δώσει την δική της εκδοχή σε δέκα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

 

 

 

 

 

 

 

. τοπ 10: vegan εκδοχές παραδοσιακών πιάτων . 

από την Δήμητρα Shanahan

 

1. Γιουβέτσι με Μανιτάρια

 

 

2. Τυροπιτάκια

 

 

3. Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

 

 

4. Σουβλάκι 

 

 

5. Παστίτσιο

 

 

6. Σουτζουκάκια

 

 

7. Μακαρόνια με κιμά

 

8. Κεφτεδάκια

 

 

9. Στραπατσάδα

 

 

10. Γιουβαρλάκια

 

 

Περισσότερη Δήμητρα Shanahan εδώ. 

 

Μόδα & Στυλ
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Matthieu Blazy

Μόδα & Στυλ / Matthieu Blazy: Ποιος είναι ο ιδιοφυής designer που επέλεξε η Chanel να την πάει στο μέλλον;

Ανακοινώθηκε επιτέλους πως ο νεαρός Γαλλοβέλγος σχεδιαστής είναι ο εκλεκτός του οίκου Chanel για την (ακέφαλη επί 6 μήνες) κορυφή της υψηλής μόδας, διαψεύδοντας και τα πιο τολμηρά προγνωστικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Miu Miu: Ο εμπορικός θρίαμβος μιας φιλότεχνης κυρίας

Μόδα & Στυλ / Miu Miu: Ο εμπορικός θρίαμβος μιας φιλότεχνης κυρίας

Οι «Ιστορίες και Αφηγήτριες», το καλλιτεχνικό δρώμενο που παρουσίασε τέλη Οκτωβρίου στο Παρίσι η Miu Miu ως official partner της Art Basel Paris, αποτελούν το πιο πρόσφατο δείγμα της επιτυχημένης στρατηγικής μάρκετινγκ του ομίλου Prada στη διεθνή αγορά μόδας, η οποία συνδυάζει παιχνιδιάρικο νεο-φεμινισμό με μπόλικη πολιτιστική ευαισθησία. 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
«Η γιαγιά μου, η Vivienne Westwood, ήταν για πολύ καιρό δυσαρεστημένη»

Μόδα & Στυλ / «Η γιαγιά μου, η Vivienne Westwood, ήταν για πολύ καιρό δυσαρεστημένη»

Η Cora Corré, μοντέλο και ακτιβίστρια, αφοσιωμένη στις αρχές της διάσημης σχεδιάστριας και γιαγιάς της, αποχώρησε από την εταιρεία που φέρει το όνομα εκείνης και καταγγέλλει ενέργειες που προδίδουν την κληρονομιά και τους στόχους της.
THE LIFO TEAM
Νύχια

Μόδα & Στυλ / Τα μακριά νύχια και το slut shaming στην εργασία

Τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι συζητούν για τα αρνητικά σχόλια και τις προκαταλήψεις που συνοδεύουν ακόμα τη γυναικεία εμφάνιση και για το γεγονός πως οι περισσότερες στερεοτυπικές απόψεις στον χώρο εργασίας έχουν να κάνουν με το φύλο.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Μόδα & Στυλ / Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Ο Marc Jacobs υπογράφει το τεύχος Δεκεμβρίου της αμερικανικής «Vogue», κατακτώντας άλλη μια πρωτιά στην παθιασμένη καριέρα του, που ταυτίστηκε με επιδείξεις-υπερθεάματα, το grunge των ’90s και το fusion της πολυτελούς μόδας με την τέχνη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ode to socks: Δείξε μου τις κάλτσες σου να σου πω ποιος είσαι

Radio Lifo / Δείξε μου τις κάλτσες σου να σου πω ποιος είσαι

Πότε ακριβώς οι κάλτσες, από ασήμαντη λεπτομέρεια, έγιναν οι πρωταγωνίστριες στο ντύσιμο; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Ξένια Βανικιώτη, τη δημιουργό της πιο δημοφιλούς ελληνικής εταιρείας cool καλτσών, της Ode to socks.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

6 σχόλια
απορώ πάντως τις συνταγές με σόγια που τις είδατε... γιατί το μόνο προϊόν σόγιας που έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα από τα παραπάνω πιάτα είναι το τόφου - το οποίο απ' όσο γνωρίζω δεν το τρώνε μόνο χορτοφάγοι. Στις συνταγές έχουν χρησιμοποιηθεί όσπρια, λαχανικά, ξηροί καρποί και δημητριακά - και ναι, το concept ήταν συνταγές που κανονικά έχουν κρέας/ζωικά σε βίγκαν εκδοχή. Anyway, thanks for the feedback :)
Προσωπικά δεν νηστεύω, αλλά νομίζω ότι αν κάποιος κάνει νηστεία λόγο πίστης κι όχι για άλλους λόγους (αποτοξίνωση από το κρέας πχ), δεν θα του έκανε η καρδιά να ακολουθήσει αυτές τις συνταγές. Χάνεται η αίσθηση της "θυσίας" που κάνει ο πιστός νομίζω. Τώρα για τους vegan...σέβομαι ότι ο καθένας κάνει ότι θέλει, αλλά δεν θα μπορούσα να ζω χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνω αποκλειστική σχέση με τα φασόλια τα μαυρομάτικα.
Ναι σαφώς δεν τρώτε μόνο αυτά, απλά από τα όσπρια είναι τα μόνα που συμπαθώ γι αυτό και το είπα. Καμιά φορά ρε παιδιά νομίζετε ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίων σας κι αρχίζετε να επιτίθεστε χωρίς λόγο. Όσο για το μπορώ ή δε μπορώ: αν αρρωστήσω πχ κι ο γιατρός μου πει κόψε το κρέας (που δεν θα το κάνει γιατί σε μικρές ποσότητες είναι καλό να βρίσκεται στο διαιτολόγιο αλλά λέμε τώρα), θα το κάνω με βαριά καρδιά.Απλά προτιμώ τη σαλάτα μου να την συνοδεύω με μια μπριζόλα, που το κακό;
η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε πάει στο εστιατόριο κ δεν ξέρουμε τι άλλο φτιάχνει η κοπέλα, αλλά υπάρχουν πολλά vegan φαγητά στην ελληνική παράδοση. Έχω εκπλήξει κατά καιρούς διάφορες υστερικές με σπανακόρυζο, γεμιστά με ρύζι, φακές, φάβα, ρεβύθια, φασόλια, φασολάδα κλπ. Το γιουβέτσι με μανιτάρια πάντως φαίνεται να τα σπάει.
Vegan είναι πρωτίστως, το να μη συμμετέχεις στη σφαγή και την κακοποίηση αθώων πλασμάτων για να τραφείς..Το αν προτιμάς να το αντικαταστήσεις με σόγια, όσπρια, μανιτάρια κτλ, μάλλον είναι πολύ μικρής σημασίας!
Εφόσον προτείνει πιάτα σε κρεοφάγους, δείχνει βιγκανοποιημένες συνταγές ώστε να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές από την πλειοψηφία. Αλλά αν είσαι κακοπροαίρετος, όλα στραβά θα τα βλέπεις.
Υπάρχουν δεκάδες χορτοφαγικά πιάτα στην ελληνική κουζίνα...που τρώμε και εμείς οι κρεατοφάγοι. Αυτή η σόγια και εμένα στραβά μου κάθεται.
αλήθεια.. γιατί εμένα τόλμησε να μου περάσει απ' το μυαλό πως απλά οι vegan ψάχνουν έναν τρόπο να "τη βγαίνουν από πάνω" σε όσους τρώνε και κρέας, και παράλληλα να νιώθουν κι οι ίδιοι ότι τρώνε κάποιας μορφής κρέας. γιατί είναι προφανές, ότι με τη σόγια, το πρώτο πράμα που θα σκεφτείς να φτιάξεις είναι γιουβαρλάκια