τοπ 10: παραδοσιακά πιάτα που έγιναν vegan

Facebook Twitter
13

 

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα ποτέ να γίνω χορτοφάγος. Πόσο μάλλον vegan. Και πραγματικά μου κάνει εντύπωση να συναντάω ανθρώπους που δεν τους συγκινεί η μυρωδιά του γύρου σε ένα σουβλατζίδικο. Αλλά ο καθένας επιλέγει τι τρώει. Και λένε ότι είμαστε ό,τι τρώμε και κάτι τέτοια ευχάριστα. 
Το θέμα είναι ότι κατά τα φαινόμενα μπαίνουμε σε περίοδο νηστείας. Και ο vegan τρόπος ίσως και να είναι ο πιο δημιουργικός τρόπος να την βάλουμε καθαρή. Τώρα το αν η νηστεία που κάνουμε και οι λόγοι που την κάνουμε είναι ορθοί αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Ομολογώ ότι πήγα στο εστιατόριο της Δήμητρας Shanahan περιμένοντας να δω μια σεφ που θα με επιπλήξει για την διατροφή μου. Αντίθετα συνάντησα μια γλυκύτατη κοπέλα που βρίσκει τρόπους να γίνει δημιουργική στην κουζίνα της, που φτιάχνει μόνη της vegan φέτα και γάλα αμυγδάλου και που μοιράζεται όλα αυτά μέσα από το μπλογκ της.
Για την λίστα αυτής της εβδομάδας, και λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της νηστείας (κατά τα φαινόμενα θα συμπληρώσω εδώ), της ζήτησα να μου δώσει την δική της εκδοχή σε δέκα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

 

 

 

 

 

 

 

. τοπ 10: vegan εκδοχές παραδοσιακών πιάτων . 

από την Δήμητρα Shanahan

 

1. Γιουβέτσι με Μανιτάρια

 

 

2. Τυροπιτάκια

 

 

3. Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

 

 

4. Σουβλάκι 

 

 

5. Παστίτσιο

 

 

6. Σουτζουκάκια

 

 

7. Μακαρόνια με κιμά

 

8. Κεφτεδάκια

 

 

9. Στραπατσάδα

 

 

10. Γιουβαρλάκια

 

 

Περισσότερη Δήμητρα Shanahan εδώ. 

 

Μόδα & Στυλ
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τί κρατάμε από το Μιλάνο

Μόδα & Στυλ / Κουρελιασμένα ντένιμ, κουλ κορίτσια, νέα κόλπα: Τι κρατάμε από το Μιλάνο

Το Μιλάνο αλλάζει τον τρόπο που βλέπει τη μόδα – τσαλακώνει βεβαιότητες, ανοίγεται στην κουλτούρα του δρόμου και, ενώ τιμά τους θρύλους του, αφήνει χώρο σε νέες εμπειρίες μόδας. Και όλα αυτά χωρίς να απαρνιέται τον μαξιμαλισμό και τους κώδικες της ιταλικής κομψότητας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μια Κυψελιώτισσα ζωγραφίζει τα πάντα όλα

Lifo Videos / Μια Κυψελιώτισσα ζωγραφίζει τα πάντα όλα

Η Χριστίνα Κουτσολιούτσου, η εικαστικός που αναζητά τα τροπικά στοιχεία στην πόλη και έχει γεμίσει με χρώμα την Κυψέλη, δεν περιορίζει τη δημιουργικότητά της μόνο στους καμβάδες. Η τέχνη της ζωντανεύει σε ρούχα και αξεσουάρ, αλλά και στους τοίχους του σπιτιού της, συνδυάζοντας την καθημερινότητα με την καλλιτεχνική έκφραση.
THE LIFO TEAM
Dilara Findikoglou: H μάγισσα του σκότους

Μόδα & Στυλ / Είναι η Dilara Findikoglou o νέος Alexander McQueen;

Πριν από μία εβδομάδα, πολλοί δεν γνώριζαν την ύπαρξή της, ώσπου η σχεδιάστρια αποκάλυψε τις άσωτες Αφροδίτες της σε μια αποθήκη που στεγάζει το μακροβιότερο goth club του Λονδίνου και – μόνη της, κυριολεκτικά – αποκατέστησε τη φήμη της πόλης ως τόπου που θρέφει τις πιο αλλόκοτες «φωνές» της μόδας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση με τον θεατρικό και σουρεαλιστικό κόσμο των ρούχων της Ελένης Καββάδα

Εικαστικά / Tα ρούχα που σχεδιάζει η Ελένη Καββάδα είναι σαν έργα τέχνης

Οι δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας παρουσιάζονται ως εκθεσιακά γλυπτά στην Intermission. Ογκώδη, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ξεπερνούν τα όρια της μόδας και αγγίζουν την τέχνη. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον χώρο της μόδας και αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για να τα δείτε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fashion Alert: Η δημιουργικότητα σε συνεχή αποχαιρετισμό

Μόδα & Στυλ / Μεγάλοι οίκοι, μεγάλες φουρτούνες: Είναι η χειρότερη περίοδος για τους σχεδιαστές;

Ο ένας μετά τον άλλον, οι δημιουργικοί διευθυντές των κορυφαίων οίκων μόδας αλλάζουν καπέλα μέσα στους ίδιους ομίλους, με τα αφεντικά τους να βιάζονται να ξαναβρούν τα χαμένα τους κέρδη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μπέλα Φρόιντ

Μόδα & Στυλ / Fashion Neurosis: Το podcast της Μπέλα Φρόιντ είναι περισσότερο ψυχανάλυση παρά κουβέντες για μόδα

Η επιτυχημένη σχεδιάστρια και δισεγγονή του Σίγκμουντ Φρόιντ στο podcast της παριστάνει την ψυχολόγο, και όλοι μοιράζονται αλήθειες που δυσκολεύονται να παραδεχτούν.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
απορώ πάντως τις συνταγές με σόγια που τις είδατε... γιατί το μόνο προϊόν σόγιας που έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα από τα παραπάνω πιάτα είναι το τόφου - το οποίο απ' όσο γνωρίζω δεν το τρώνε μόνο χορτοφάγοι. Στις συνταγές έχουν χρησιμοποιηθεί όσπρια, λαχανικά, ξηροί καρποί και δημητριακά - και ναι, το concept ήταν συνταγές που κανονικά έχουν κρέας/ζωικά σε βίγκαν εκδοχή. Anyway, thanks for the feedback :)
Προσωπικά δεν νηστεύω, αλλά νομίζω ότι αν κάποιος κάνει νηστεία λόγο πίστης κι όχι για άλλους λόγους (αποτοξίνωση από το κρέας πχ), δεν θα του έκανε η καρδιά να ακολουθήσει αυτές τις συνταγές. Χάνεται η αίσθηση της "θυσίας" που κάνει ο πιστός νομίζω. Τώρα για τους vegan...σέβομαι ότι ο καθένας κάνει ότι θέλει, αλλά δεν θα μπορούσα να ζω χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνω αποκλειστική σχέση με τα φασόλια τα μαυρομάτικα.
Ναι σαφώς δεν τρώτε μόνο αυτά, απλά από τα όσπρια είναι τα μόνα που συμπαθώ γι αυτό και το είπα. Καμιά φορά ρε παιδιά νομίζετε ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίων σας κι αρχίζετε να επιτίθεστε χωρίς λόγο. Όσο για το μπορώ ή δε μπορώ: αν αρρωστήσω πχ κι ο γιατρός μου πει κόψε το κρέας (που δεν θα το κάνει γιατί σε μικρές ποσότητες είναι καλό να βρίσκεται στο διαιτολόγιο αλλά λέμε τώρα), θα το κάνω με βαριά καρδιά.Απλά προτιμώ τη σαλάτα μου να την συνοδεύω με μια μπριζόλα, που το κακό;
η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε πάει στο εστιατόριο κ δεν ξέρουμε τι άλλο φτιάχνει η κοπέλα, αλλά υπάρχουν πολλά vegan φαγητά στην ελληνική παράδοση. Έχω εκπλήξει κατά καιρούς διάφορες υστερικές με σπανακόρυζο, γεμιστά με ρύζι, φακές, φάβα, ρεβύθια, φασόλια, φασολάδα κλπ. Το γιουβέτσι με μανιτάρια πάντως φαίνεται να τα σπάει.
Vegan είναι πρωτίστως, το να μη συμμετέχεις στη σφαγή και την κακοποίηση αθώων πλασμάτων για να τραφείς..Το αν προτιμάς να το αντικαταστήσεις με σόγια, όσπρια, μανιτάρια κτλ, μάλλον είναι πολύ μικρής σημασίας!
Εφόσον προτείνει πιάτα σε κρεοφάγους, δείχνει βιγκανοποιημένες συνταγές ώστε να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές από την πλειοψηφία. Αλλά αν είσαι κακοπροαίρετος, όλα στραβά θα τα βλέπεις.
Υπάρχουν δεκάδες χορτοφαγικά πιάτα στην ελληνική κουζίνα...που τρώμε και εμείς οι κρεατοφάγοι. Αυτή η σόγια και εμένα στραβά μου κάθεται.
αλήθεια.. γιατί εμένα τόλμησε να μου περάσει απ' το μυαλό πως απλά οι vegan ψάχνουν έναν τρόπο να "τη βγαίνουν από πάνω" σε όσους τρώνε και κρέας, και παράλληλα να νιώθουν κι οι ίδιοι ότι τρώνε κάποιας μορφής κρέας. γιατί είναι προφανές, ότι με τη σόγια, το πρώτο πράμα που θα σκεφτείς να φτιάξεις είναι γιουβαρλάκια