ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Στο σημερινό «Α μπα»: ναι, καλύτερα να μην είσαι εγωιστής

Στο σημερινό «Α μπα»: ναι, καλύτερα να μην είσαι εγωιστής Facebook Twitter
79

__________________

1.


Αγαπητη αμπα,
Εχω την ταση γενικα να πειραζομαι με το παραμικρο και να γκρινιαζω.Δυσκολευομαι λοιπον να καταλαβω ποτε εχω δικιο οταν με πειραζει κατι και ποτε υπερβαλλω. Σου στελνω για να μου πεις την γνωμη σου για σημερα.εχω σχεση απο αποσταση με ενα αγορι. Τα χριστουγεννα ηρθε στην πολη μου για να τα περασουμε μαζι και ξαναηρθε και την πρωτοχρονια για να ειμαστε μαζι.μετα απο αυτο ηρθα εγω στο χωριο του (ειχαμε να βρεθουμε 10 μερες) και ηρθα παρασκευη και ρε συ αμπα ηρθα στις 6 , και κπιμηθηκε απο τις 9:30 !!! Ενω καθημερινες που δεν ειμαστε μαζι και απλα μιλαμε στο τηλ πχ μπορει να κοιμηθει και 1 το βραδυ και 2. Δηλαδη ερχομαι εγω και κοιμαται απο τις 9:30;; Γινομαι εξαλλη και μετα σκεφτομαι, ναι αλλα ξυπνησε 7 το πρωι, ναι αλλα αυριο δουλευει το πρωι ναι αλλα οταν τελειωνει το ξερεις οτι νεκρωνει.ε και δεν ξερω αν ειναι οκ να γκρινιαξω γι αυτο παρ ´ολο που εμενα μου φαινεται γαιδουρια.Σημερα που ειναι Σαββατο θα βλεπαμε ταινια και στα πρωτα δεκα λεπτα παλι κοιμηθηκε 12:40 το βραδυ ε και δεν αντεξα του το ειπα και μου ειπε «θα μου κοψεις και τον υπνο τωρα;» και οτι ειμαι καταπιεστικη. Εγω παλι σκεφτομαι οτι αν εκεινος ερχοταν να με δει οσο κουρασμενη και να μουνα θα εμενα ξυπνια για να περασουμε χρονο μαζι. Απο την αλλη βεβαια η δουλεια μου δεν ειναι κουραστικη εμενα. Το χειροτερο απο ολα ειναι οτι αν εγω εκανα αυτο που κανει αυτος εκεινος δεν θα μου λεγε τιποτα γιατι ειναι πολυ χαλαρος σαν ανθρωπος.Απο τη μια δε θελω να μην ειναι ανετος οταν ειναι μαζι μου απο την αλλη εγω νοιωθω οτι κανει το προγραμμα του σαν να μην ειμα εγω εδω.Ρε συ Αμπα πες μου, είναι τελειως άκυρος ο προβληματισμός μου και που θέλω να γκρινιαξω; (Οπως βλεπεις καμουφλαρισÎ
το «ειμαι υπερβολικη» για να μη σε τσατισω)


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτό που σου έχω να προτείνω είναι να μην μένεις ξύπνια όταν είσαι κουρασμένη για να περνάτε χρόνο μαζί. Μην ζητάς να κάνει αυτό που θα έκανες εσύ. Άρχισε να κάνεις αυτό που κάνει κι αυτός. Και θα δεις πώς θα νιώσεις, και θα δεις πώς θα νιώσει κι εκείνος. Μην υποθέτεις ότι δεν θα σου έλεγε τίποτα επειδή είναι «χαλαρός άνθρωπος».


Έχεις δίκιο που σε πειράζει, και δεν υπερβάλλεις. Αυτό που σκέφτεσαι είναι ότι σε θέλει λιγότερο από όσο τον θέλεις εσύ. Δυστυχώς για σένα, είναι πολύ πιθανό να ισχύει. Γι'αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτικό να μην ζητάς, γιατί αυτό που κάνεις φαίνεται ως γκρίνια. Ζητάς να κάνει περισσότερο χώρο στη ζωή του για σένα. Δεν γίνεται αν δεν του βγαίνει αυθόρμητα.

__________________
2.


Αγαπητή Λένα καλησπέρα, εύχομαι τα καλύτερα σε σένα και την όμορφη οικογένεια σου!

Λοιπόοοον συμβαίνει ένα περίεργο φαινόμενο στην οικογένεια μου το οποίο θα ήθελα αν μπορείς να μου δώσεις τα φώτα σου.

Ας ξεκινήσουμε από το ότι είμαι 22, φοιτήτρια με τη δουλίτσα μου και τη ζωή μου. Ζω ακόμα με τους δικούς μου και χάρη στις συμβουλές σου, κατάφερα να τους καταλάβω και να διαχειρίζομαι τις σχέσεις μας με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβιώνουμε όσο το δυνατόν πιο αρμονικά. Διότι όπως καταλαβαίνεις είχαμε πολλούς καβγάδες και γκρίνιες που αφορούσαν τις κινήσεις μου και τις επιλογές μου οι οποίοι βέβαια έχουν σταματήσει και φυσικά κάνω ότι κρίνω εγώ σωστό για τον εαυτό μου. Βέβαια, τις διαφωνίες τις είχα με τη μάνα μου, όχι με τον πατέρα μου. Με τον πατέρα μου διαφωνούσαμε σπάνια και σπάνια να με μάλωνε για κάτι. Βασικά η μόνη φορά που θυμάμαι να μου έχει πει κάτι είναι όταν είδε ότι είχα αρχίσει το κάπνισμα στα 17, και εκεί δεν ήταν ακραίος. Ευτυχώς το κάπνισμα πλέον το έχω κόψει.

Αφού λοιπόν είχα και έχω καλύτερη σχέση με τον πατέρα μου κι εγω πρόσπαθησα να τον προσεγγίσω περισσότερο και να μιλάω πιο πολύ μαζί του για θέματα που με απασχολούν, καθώς είναι ανοιχτόμυαλος άνθρωπος και δεν έχει καθόλου το παραδοσιακό αντρικό προφίλ. Είναι απλά λίγο ντροπαλός και συνεσταλμένος. Από την άλλη η μάνα μου είναι ένα μυστήριο κράμα μοντέρνας ευρωπαίας και παραδοσιακής Ελληνίδας μάνας. Μοιάζει σαν να προσπαθεί να εξελιχθεί και να μην μπορεί, σαν να μην μπορεί να κρατήσει ισορροπία.

Το επίμαχο θέμα από το οποίο προκύπτει ένα μεγάαααλο μυστήριο είναι η προσωπική μου ζωή. Το ότι αλλάζω τακτικά συντρόφους, δεν έχω σταθερή σχέση ή η επιλογή των ανθρώπων που επιλέγω να σχετίζομαι είναι ένα θέμα που τη μαμά την έβρισκε πάντα αντίθετη. Βέβαια αφού είδε ότι "δεν βάζω μυαλό" και ότι τελικά είμαι ευχαριστημένη με τον τρόπο που κινούμαι σταμάτησε να με καβγαδίζει και να με γκρινιάζει. Πλέον όποτε τα συζητάμε (και αν γιατί ειλικρινά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος) μπορεί να μου πει ότι διαφωνεί, αλλά θα το κάνει πολιτισμένα, αλλά "μην πεις τίποτα στον πατέρα σου, θα τον στεναχωρήσεις". Η μάνα μου προσπαθεί να με πείσει ότι ο πατέρας μου είναι ένας κλειστόμυαλος πουριτανός, ο οποίος κάποια στιγμή που του είχε αναφέρει λέει ότι έχω ελεύθερη σχέση του ανέβηκε αμέσως η πίεση και κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό.

Έχοντας ήδη συζητήσει με τον πατέρα μου πολλές φορές με απόλυτη ειλικρίνεια για την προσωπική μου ζωή έχω να αναφέρω τα εξής:

Όταν χώρισα από μια μεγάλη σχέση που είχα και συζητούσα το θέμα μαζί του με ενθάρρυνε να προχωρήσω στην ερωτική μου ζωή με όποιο τρόπο θεωρώ για τον εαυτό μου τον πιο σωστό, είτε με κάποιον άλλο σύντροφο άμεσα χρονικά είτε να αφήσω να περάσει κάποιο διάστημα μόνη μου και να μην προβληματίζομαι για τη σχέση που τελείωσα. αργότερα κάποια στιγμή με ρώτησε σε τι φάση βρίσκομαι και του εξήγησα πολύ ωραία ότι έχω μια ελεύθερη σχέση και ότι δεν χρειάζομαι κάτι πιο σοβαρό αυτή τη στιγμή και ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Πολύ ωραία μου λέει. Γενικά με ρωτάει αν είμαι ευχαριστημένη με αυτό που κάνω κι αν είμαι να συνεχίσω να το κάνω. Το μόνο πράγμα στο οποίο θα διαφωνούσε είναι το να έπαιρνα ναρκωτικά ή να γινόμουν πόρνη (ακρότητα).

Ο πατέρας μου στηρίζει τις επιλογές μου και δεν δείχνει να αντιδρά περίεργα ή να νιώθει περίεργα με αυτά που του λέω ότι κάνω. Η μάνα μου μου λέει πώς όποτε του μεταφέρει η ίδια κάτι από αυτά στεναχωριέται και τρελαίνεται και να προσέχω μην καταλάβει τίποτα ή μην του πω τίποτα.

Κι εγώ είμαι με την απορία. Τι στο καλό συμβαίνει, ποιος είναι στ' αλήθεια ο πατέρας μου; Είναι τόσο καλός ηθοποιός; Λέει η μάνα μου ψέματα για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να φανταστώ; Λέει αλήθεια; Δεν καταλαβαίνω τίποτα.

Η μοναδική εξήγηση που κατάφερα να δώσω είναι η εξής. Η μάνα μου καταφέρνει πάντα να εκνευρίσει το συνομιλητή της και να τον βγάλει εκτός εαυτού. Πραγματικά πολλές φορές μόνο με τον τρόπο της, χωρίς να υπάρχει κανένας τρομερός λόγος. Οπότε αυτό που σκέφτηκα είναι ότι καθώς η μάνα μου στην πραγματικότητα δεν εκλαμβάνει καθόλου ψύχραιμα αυτά που τις λέω και διαφωνεί καθέτως, τα μεταφέρει στον πατέρα μου με όλη την ένταση που εκείνη τα βιώνει και εκείνος με τη σειρά του φρικάρει, αλλά όχι με την πληροφορία, αλλά με τον τρόπο που τη μεταφέρει η μάνα μου. Η οποία όταν φρικάρει είναι πραγματικά ανυπόφορη.

Δεν νομίζω ότι ο πατέρας μου παίζει θέατρο σε μένα και για έναν άλλο λόγο. Είναι πάρα πολύ ευαίσθητος και υποφέρει από κρίσεις πανικού. Όποτε κάτι που ακούει, ή κάτι που συμβαίνει γύρω του, τον ζορίζει συναισθηματικά ΦΑΙΝΕΤΑΙ, κάνει μπαμ, αλλάζει το χρώμα του προσώπου του, βουρκώνει, φεύγει από το δωμάτιο ή ζητάει να σταματήσει η όποια κατάσταση. Και δεν αντέχει πραγματικά καθόλου τις εντάσεις.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Γιατί δεν κάνεις μια κουβέντα στον πατέρα σου, αφού τον έχεις μέσα στο σπίτι διαθέσιμο, αντί να κάνεις υποθέσεις λες και είναι κάποιος άγνωστος που δεν μπορείς να προσεγγίσεις;


Γιατί δεν κάνεις μια κουβέντα και με τη μητέρα σου, για να της πεις αυτά που σκέφτεσαι ('εγώ έχω άλλη άποψη για τον πατέρα μου') αντί να κάνεις υποθέσεις λες και είναι κάπου μακριά και δεν μπορείς να την προσεγγίσεις;


Η αλήθεια είναι σπάνια κάτι κοινά παραδεκτό, και για να φτάσει σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει σε επίπεδο επιστημονικό. Όταν πρόκειται για ανθρώπινες σχέσεις ο καθένας έχει την αλήθεια του, και αν είμαστε τυχεροί ή έχουμε τεράστια διάθεση για επικοινωνία, οι αλήθειες μας κάπου επικαλύπτονται. Έτσι κι εσύ έχεις την δική σου αλήθεια για τον χαρακτήρα των γονιών σου. Η μητέρα σου κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει την ίδια άποψη, ούτε για τον πατέρα σου, ούτε για τον εαυτό της.


Στην περίπτωση που ο πατέρας σου όντως δεν έχει πρόβλημα με τον τρόπο που ζεις την ζωή σου, η μητέρα σου λέει αυτά που λέει για να σε χειραγωγήσει. Χρησιμοποιεί την αδυναμία που έχεις στον πατέρα σου για να κάνεις αυτά που θέλει η ίδια να κάνεις. Μπορεί να το κάνει ασυναίσθητα, αλλά αθώο δεν είναι.


__________________
3.

Λένα είσαι βαλσαμο, πολλές φορές, αλλά και οι σχολιαστές που μοιράζονται τις εμπειρίες τους και δίνουν κουράγιο. Πριν παντρευτω δεν με ενδιέφερε η κριτική για το θέμα (*πότε πότε πότε πια θα παντρευτείς) πάντα αστειευομουν. Τώρα όμως με ενοχλεί φοβερά και με στεναχωρει ο συνεχής και αδιακριτος έλεγχος για το ΠΟΤΕ επιτέλους θα κάνω παιδί και μάλιστα και από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. (και φυσικά μπορεί να μην μπορούμε ή να μη θέλουμε Ρε αδερφέ). Ευτυχώς που μου υπενθυμίζετε ότι δεν είμαι προβληματική που δεν έχω κάνει ακόμα μια ντουζίνα παιδιά, -γιατί μάλλον αυτό πιστεύει ο κόσμος ακόμα για μια γυναίκα που παντρεύεται και δεν κάνει παιδί την επόμενη μέρα.. Αυτό που με ενοχλεί παραπάνω είναι η κριτική από τους βολεμενους που έχουν και γονείς και πεθερικά να κρατάνε τα παιδιά όλη την ημέρα για να δουλεύουν αυτοί μια χαρά στις δουλειές τους, και εμείς που είμαστε μετανάστες μόνοι εντελώς, ***πρέπει παρόλα αυτά να προχωρήσουμε σε παιδί γιατί ποτέ δεν θα νιωσουμε απόλυτα έτοιμοι και ο χρόνος μου τελειώνει...** Βολεμενοι και εκνευριστικοι, που αναγκάζομαι να δικαιολογουμαι στο επικριτικό τους ύφος όποτε ανεβαίνω Αθήνα, και που δεν μπορούν λεπτό όμως να σταθουν οι ίδιοι μόνοι τους!! Το είχες αντιμετωπίσει ποτέ πριν κάνεις παιδάκι? Τρέλανε με ότι άρχισαν ήδη να σου λένε για δεύτερο παιδί, νιώθω ότι δεν σταματάει ποτέ αυτό.. Πως να ξαναγίνω cool Ρε παιδιά το έχασα λίγο
-Κουνέλι


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Θα ξαναγίνεις κουλ όταν διαχειριστείς μέσα σου το τι νιώθεις εσύ για το θέμα. Το «πότε θα κάνεις παιδί» είναι ένα πάρα πού συνηθισμένο μέσο ελέγχου που ασκείται από όσους δε νιώθουν καλά με την ζωή τους και έτσι βρίσκουν έναν τρόπο να καλμάρουν τις δικές τους ακυρώσεις. Για να πιάσει όμως, πρέπει να δουν στα μάτια σου την στενοχώρια, τον πανικό και τον θυμό. Όταν ξέρεις τι θέλεις και τι αισθάνεσαι για το θέμα, θα σου έρθουν ένα σωρό απαντήσεις. Ας πούμε: «θα μου δώσεις και την πεθερά σου για να μου το κρατάει για τρία χρόνια δωρεάν; Όμως Χριστούγεννα θα κάνεις εσύ μαζί της γιατί εγώ δεν την αντέχω, χαρά στο κουράγιο σου». Και όχι, ο έλεγχος αυτού του είδους δεν τελειώνει ποτέ. Για την ώρα οι μήτρες των γυναικών είναι κοινή κτήση της κοινωνίας, όλοι -άντρες, γυναίκες- έχουν δικαίωμα να σχολιάσουν πότε θα κυοφορήσουν. Οι άνθρωποι που τις φέρουν είναι συνοδευτικοί.

__________________
4.

Γεια σου αμπα και αναγνώστες.
Με το αυτοκίνητο σε συγκεκριμένο φανάρι συναντώ χρονια εναν αφγανό που ζητά λεφτα απ τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Ξερω πως ειναι Αφγανός διότι του εχω μιλήσει πολλες φορες ολα αυτα τα χρονια, οταν του έδινα οτι ψιλά μου περίσσευαν. Ειναι γενικως Ευγενικος ανθρωπος κ γι αυτο του εχω δωςει λεφτα κατ επανάληψη κ παντα τον χαιρετάω. Τελευταια οταν τον βλεπω σκεφτομαι οτι αυτος ο τυπος αν με συναντούσε στη χωρα του ειναι πιθανο να ειχε διαφορετική συμπεριφορά απεναντι μου (ως γυναικα) απ οτι εχει εδω στην ελλαδα, διότι εδω η θεση της γυναίκας δεν ειναι οπως ειναι στο Αφγανιστάν, οποτε δε τον παιρνει ,τουλαχιςτον δημόσια , να επιδείξει κακη συμπεριφορά. Κ ξενερωνω στην ιδέα οτι 1. ειναι πολυ πιθανο να σκεφτεται για μενα και τις γυναίκες γενικα ,οτι η θεση μας ειναι υποδεέστερη του άντρα και 2. ενδεχομένως να ειναι βίαιος με τη γυναικα του (αν εχει) κλπ. Αυτο με κανει να μη θελω να τον βοηθήσω πλεον. Αντιστοιχες σκέψεις κανω κ για ανθρώπους άλλων χωρών στις οποίες οι γυναίκες περνούν δύσκολα. Εχω φτιαξει δηλαδη ενα σενάριο και το κουμπώνω σε κάποιους αντρες λογω της καταγωγής τους.
αναγνωρίζω οτι ο ανθρωπος μπορει να μην ειναι καθολου κακος με τις γυναικες. Ομως κ παλι τον εχω κατατάξει στην black list .
Αυτο τωρα ειναι και ρατσιστικό αλλα και σεξιστικό απο μεριάς μου;
ταλανίζομαι μεταξύ δυο συναισθημάτων: το ενα ειναι οτι δεν τον συμπαθω επειδη θεωρω πολυ πιθανο να ειναι γουρούνι απέναντι στις γυναίκες οταν ειναι στη χωρα του ( και όπου τον παιρνει) και το αλλο ειναι τυψεις διότι για τον ανθρωπο δεν υπάρχουν ενδειξεις βαρβαρότητας εναντιον γυναίκων.

Νομιζαοτιδενειμαιρατσίστρια..


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτό που περιγράφεις είναι ο ορισμός του ρατσισμού. Δίνεις σε κάποιον αρνητικές στεροτυπικές ιδιότητες βασιζόμενη μόνο στην καταγωγή του, χωρίς καμία άλλη πληροφορία. Πιο τυπικό ρατσισμό δύσκολα βρίσκεις. Σεξισμός δεν είναι, θα το γράφω μέχρι να ματώσουν τα δάχτυλα μου, σεξισμός και ρατσισμός από την ανάποδη δεν υπάρχει. Υπάρχει διάκριση από την ανάποδη πλευρά, αλλά δεν λέγεται σεξισμός και ρατσισμός, και όποιος χρησιμοποιεί έτσι αυτές τις λέξεις, δεν έχει καταλάβει ακόμα τι σημαίνουν (αλλά ποτέ δεν είναι αργά να μάθουν, αν θέλουν). Για να τους τρομάξω συμπληρώνω ότι ο ισχυρισμός του ανάποδου ρατσισμού είναι ακροδεξιάς προέλευσης και ακροδεξιές σκοπιμότητες εξυπηρετεί. Όποιος θέλει σύντομο φρεσκάρισμα μπορεί να διαβάσει εδώ κι εδώ, ένα πιο αναλυτικό άρθρο εδώ και όποιος έχει όρεξη και τα προσόντα για πραγματική μελέτη μπορεί να διαβάσει αυτό

__________________
5.

Αμπά μου, να που μετά από 5 χρόνια (ίσως και παραπάνω) καθημερινής ανάγνωσης της στήλης σου, ήρθε η ώρα που κάτι με τσιμπάει στην καρδιά και είπα να το μοιραστώ μαζί σου. Περί μπάφων και εμπιστοσύνης ο λόγος. Και εξηγούμαι: Δέκα χρόνια είχα σχέση με καθημερινό χρήστη, με όλη την παραφιλολογία περί της μη βλαπτικότητας κλπ κλπ. Τέλος πάντων, στο δικό μου μυαλό, ακόμα και με την απόσταση των τριών ετών από τον χωρισμό μας, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συνήθειά του αυτή με ό,τι αυτή σημαίνει από άποψη παρέας, συμπεριφοράς, αναβλητικότητας, απραξίας, φυγοπονίας, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της καθημερινότητας και της σχέσης μας και στο να οδηγηθούμε στον χωρισμό. Πλέον, η ιδέα, η μυρωδιά και η εικόνα μου προκαλούν αναγούλα. Έχω πολλούς φίλους που κάνουν περιστασιακή ή και πιο συχνή χρήση, αλλά σπανίζουν οι στιγμές που θα «πίνει» κάποιος από αυτούς στον ίδιο χώρο που βρίσκομαι και εγώ.
Και έρχομαι στο δεύτερο σκέλος, που γνωρίζω έναν υπέροχο άνθρωπο, περνάμε πολύ όμορφα, όλα ονειρεμένα, μέχρι που –ένα μήνα αφού είχαμε ξεκινήσει να βρισκόμαστε- έρχεται στο σπίτι με το γνώριμο κόκκινο γυαλιστερό μάτι και αυτή την εσάνς που με σκοτώνει. Μου γυρίζει το στομάχι, μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, ο εγκέφαλός μου φωνάζει «όχι πάλι ρε γαμώτο» , αλλά λέω, αρχή είναι, να εξηγηθούμε να ξέρουμε τι γίνεται. Αφού, λοιπόν, μου λέει ότι κάνει συχνά χρήση, αλλά περνάει και μεγάλες περιόδους που ούτε το σκέφτεται, του εξηγώ την απέχθειά μου και ότι για μένα το να «την πίνει» κάποιος είναι λόγος να μην είμαι μαζί του. Ότι είναι αυτοματισμός που δεν μπορώ και δεν θέλω να αποβάλω, με τον ίδιο τρόπο που δεν θα ήθελα και δεν θα μπορούσα να είμαι με κάποιον που ακούει σκυλάδικα, ανεξάρτητα από το αν είναι καλό ή κακό. Του εξήγησα ότι δεν θέλω να μου πει κάτι αν δεν μπορεί να το τηρήσει, γιατί θα βγει στη συνέχεια και θα είναι χειρότερα, αλλά αν δεν είναι απολύτως σίγουρος ότι μπορεί και θέλει να το σταματήσει, εγώ δεν μπορώ να είμαι μαζί του. Με διαβεβαίωσε λοιπόν ότι δεν έχει σημασία για αυτόν, ότι δεν θα έβαζε ποτέ στη ζυγαριά εμένα και «αυτό» και με διαβεβαίωσε ότι θα το έκοβε από την επόμενη ημέρα.
Μέλι- γάλα, η πιο όμορφη σχέση που θα μπορούσα να φανταστώ, μένουμε μαζί, πέντε μήνες από τότε, και ήδη νιώθω ότι τον αγαπώ περισσότερο από οποιονδήποτε άνθρωπο στον κόσμο, σκέφτομαι ότι είμαι εξαιρετικά τυχερή που βρεθήκαμε στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή. ΑΛΛΑ, έρχονται οι γιορτές, κάνει ένα τσιγάρο, λέω ένα λόγω των ημερών θα είναι. Έρχεται μετά από τρεις ημέρες σπίτι, καταλαβαίνω ότι έχει ξανακάνει, τον ρωτάω και 'ΚΑΜΠΟΥΜ!' : 'ναι κάνει, καμιά τζούρα από φίλους του, σχεδόν κάθε ημέρα'.' Όχι από την αρχή, γιατί τότε του είχα πει ότι με ενοχλεί, αλλά το τελευταίο τρίμηνο κάπως έτσι πάει'. Και ότι νόμιζε ότι το είχα καταλάβει, όπως και το ότι δεν τον επηρεάζει στην καθημερινότητα και εξακολουθεί να είναι ο ίδιος άνθρωπος που αγαπώ.
Πράγματι δεν έχει αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά του και εξακολουθεί να είναι το ίδιο υπέροχος απέναντί μου. Αλλά κάθε φορά που γυρίζει στο σπίτι νιώθω ότι κάνω τον Κλουζώ να δω τι έκανε πριν και, κυρίως, σκέφτομαι ότι με κορόιδεψε. Ότι μου είπε αυτό που ήθελα τη στιγμή που το ήθελα και τώρα που έχω δεθεί μαζί του, σπάει μόνος του τη συμφωνία, χωρίς καν να με ειδοποιήσει. Δεν αμφιβάλλω για την αγάπη του, δε λέω ότι το έκανε επίτηδες, αλλά αμφιβάλλω αν μπορεί να κρατήσει το λόγο του. Μήπως μπορείς εσύ ή κάποιος από τους σχολιαστές να μου πει ότι το για ακούς δύο στίχους Πάολα την ημέρα δεν σε κάνει και σκυλά;
(Βλέπεις, κράτησα 5 χρόνια για να δικαιούμαι κείμενο- σιδηρόδρομο)
-Φυσάω και το γιαούρτι;


AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Έχω δύο σκέψεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους, οπότε θα τις γράψω τμηματικά.


1. Οι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο σε βαθμό που επηρεάζουν τη συμπεριφορά (αλκοόλ, τσιγάρο, μπάφος) δεν έχουν σε όλους τους ανθρώπους το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν εθίζονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο, δεν αλλοιώνεται η συμπεριφορά τους, η καθημερινότητα τους, με τον ίδιο τρόπο, έχουν εντελώς άλλο βαθμό εξάρτησης και αν το αποφασίσουν, θα απεξαρτηθούν με διαφορετικό τρόπο, αν το καταφέρουν τελικά. Οπότε, βρίσκω ένα λάθος στην αρχική σου πεποίθηση. Πρέπει να δεις τα πράγματα όπως έχουν. Ο άνθρωπος που είχες στη ζωή σου ήταν αναβλητικός, φυγόπονος, και βρήκε την ουσία που του ταιριάζει. Δεν τον έκαναν οι μπάφοι έτσι. Έχεις αποκτήσει αντανακλαστική απέχθεια γιατί αποφεύγεις να δεις αυτό που ισχύει: ήσουν με έναν άνθρωπο που δεν εκτιμάς καθόλου, αλλά δεν εκτιμούσες ούτε και τότε. Και αντί να αναλάβεις την ευθύνη της επιλογής σου και της αδυναμίας σου να κόψεις επαφές όταν άρχισες να βλέπεις σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή σου, αποδίδεις το πρόβλημα σε έναν τρίτο παράγοντα.


Βέβαια, δεν ισχυρίζομαι ότι οι ουσίες είναι αθώες. Καθόλου δεν είναι, και κάποιες από αυτές προκαλούν μόνιμες βλάβες, αν μιλάμε για κατάχρηση. Όμως αν δεν μπορείς να διακρίνεις τον άνθρωπο πίσω από την κατάχρηση, τότε μεταφέρεις ένα πρόβλημα – την δυσκολία σου να κρίνεις ποιος είναι κατάλληλος να είναι μαζί σου – αλλού.


2. Όποιος είναι εθισμένος σε οτιδήποτε, δεν μπορεί να κόψει τον εθισμό του για χατίρι κάποιου άλλου, και αν πει ότι θα το κάνει, δεν θα μπορέσει να το τηρήσει. Εσύ πάλι, δεν μπορείς να ζητήσεις από κάποιον να κόψει έναν εθισμό με την απειλή «αλλιώς χωρίζουμε». Όχι ότι δεν γίνεται, αλλά δεν εφαρμόζεται, λόγω του παραπάνω: δεν μπορείς να κόψεις έναν εθισμό για κάποιον άλλον άνθρωπο. Δεν έχει σχέση με την αγάπη, την εντιμότητα, δεν ξέρω τι. Ο εθισμός είναι ενσωματωμένος στον τρόπο λειτουργίας του μυαλού μας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί επειδή θα το υποσχεθούμε μια μέρα σε κάποιον. Δεν μπορείς να σταματήσεις να φοβάσαι ή να επιθυμείς κάτι επειδή κάποιος σου λέει ότι έτσι πρέπει να κάνεις, όσο και αν συμφωνείς με αυτό. Φαντάσου δηλαδή να μην συμφωνείς.


Αν ο φίλος σου θέλει να σταματήσει, θα το κάνει μόνος του, για τον εαυτό του, για τους δικούς του λόγους. Αν το κάνει για σένα θα είναι για τους λάθος λόγους. 


__________________
6.


Γειά σου Αμπα,

Τι κάνεις όταν έχεις σχέση με κάποιον αλλά καταλαβαίνεις ότι εσύ τον θες πολύ περισσότερο από ο, τι αυτός εσένα και αυτό σε κάνει να πονάς πολύ; Όταν καταλαβαίνεις ότι σε θέλει τόσο όσο... ενώ εσύ μετράς τα λεπτά και τις ώρες που είσαι μακριά του; Σίγουρα δεν πιέζεις γιατί θα τον χάσεις. Χωρίζεις; Αλλά και η προοπτική να μην τον ξαναδείς είναι αφόρητη. Γιατί πονάει τόσο πολύ η απόρριψη;
-Μαρίνα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν όντως θέλεις να μάθεις, αυτός είναι ο λόγος. Δεν είναι εύκολο ανάγνωσμα, αλλά αυτό ρώτησες, και αυτή είναι η απάντηση.


_________________
7.

Περιμενω δίδυμα σύντομα. Άραγε αποβάλλει κανείς την εγωιστική του φύση ποτέ εφόσον γίνει γονιός? Χρειάζεται?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

«Κανείς» μπορεί να κάνει και να γίνει ό,τι θέλει, αν το θέλει πάρα πολύ και προσπαθήσει άλλο τόσο, αλλά σίγουρα όχι αυτομάτως, «εφόσον» γίνει γονιός. Δεν ξέρω βέβαια τι εννοείς με την «εγωιστική φύση». Επειδή όταν βλέπω «φύση» υποψιάζομαι μια αυθαίρετη τοποθέτηση που απλώς επικυρώνει αυτά που πιστεύεις έτσι κι αλλιώς, η αυθόρμητη μου απάντηση είναι «όχι».


79

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#6Υπέροχη απάντηση Λένα! Να και η απόδειξη με επιστημονικές μεθόδους. Ενθουσιάζομαι τους ερευνητές που κάνουν τέτοιες ερωτήσεις, λογικές υποθέσεις και χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης για να βρουν τις απαντήσεις. Μακάρι να το διαβάσουν όλοι οι αναγνώστες όταν έχουν χρόνο. Η εισαγωγή και η συζήτηση των αποτελεσμάτων είναι γραμμένες με ωραίο και βατό τρόπο. Επίσης μου κέντρισε το ενδιαφέρον η παρακάτω παρατήρηση σχετικά με την αίσθηση πόνου σημαντικού τρίτου ατόμου:An important question for future research is whether observingsomeone else experiencing intense social (rather than physical)pain (i.e., a parent witnessing their child’s rejection) also recruitssensory-pain processing regions.
#4Πολυ ωραίες οι παραπομπές της Α,μπά!Πέρα απ όλα τ άλλα σκέφτηκες οτι μπορεί να έφυγε επειδή διαφωνούσε με το καθεστώς στο Αυγανιστάν? Συμπεριλαμβανομένης και της θέσης της γυναίκας? Η'οτι μπορεί σιγά σιγά να αναθεωρεί μιας και είναι εδώ?
#2 Ισως η αλήθεια να κρύβεται κάπου στη μέση. Ισως ο πατέρας σου να σέβεται τον τρόπο ζωής σου αλλά να μην συμφωνεί απόλυτα, ίσως η μητέρα σου να μεταφέρει τα πράγματα με υπερβολικό τρόπο στον πατέρα σου και όντως να τον στεναχωρεί. 'Η, όπως λέει και η Λένα, ξέρει την αδυναμία σου για τον μπαμπά και το χρησιμοποιεί για να σε χειραγωγήσει. Η μόνη λύση θα ήταν να μιλήσεις μαζί τους. Κι αν γίνεται και στους δύο ταυτόχρονα για να μην συνεχίσουν να λένε άλλα ο ένας άλλα ο άλλος.
#1 Ας μην κρίνουμε τόσο εύκολα το νούμερο ένα ότι δεν την θέλει τόσο όσο αυτή. Έχοντας υπάρξει και εγώ σε μια τέτοια περίπτωση θα ήθελα να πω πως κάνοντας μια πάρα πολύ σκληρή δουλεία, υπήρχαν μέρες που ήθελα να κοιμηθώ όχι από της 9:30 αλλά με το που γυρνούσα στο σπίτι. Μου έχει τύχει να πάμε σινεμά με την κοπέλα μου και τωρινή μου σύζυγο, και να κοιμάμαι επί δυόμιση ώρες στην αιθουσα. Έχοντας κάνει 12 χρόνια στην οικοδομή, μπετατζής και 8 χρόνια δουλειά γραφείου, με συνεχόμενα 20ωρα μπορώ να σας διαβεβαιώσω με απόλυτη ασφάλεια ότι ναι μεν και τα 2 εργασία είναι αλλά δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση μεταξύ τους. Αν μπορούσαν να μπούνε σε μια ζυγαριά θα έλεγα πως η κούραση 30 λεπτών στην οικοδομή ισοδυναμεί με 2 συνεχόμενα 20ωρα στο γραφείο. Ψυχικά, σωματικά, πνευματικά και δεν υπερβάλλω καθόλου. Υπάρχουν μέρες που γυρνάς στο σπίτι και καίνε τα χέρια σου, βουίζει το μυαλό σου από τον αέρα, βρωμάς, είσαι μούσκεμα ιδρωμένος, καίνε τα μάτια σου και δεν θέλεις ούτε μπάνιο να κάνεις ούτε να φας. Υπάρχουν βέβαια και μέρες που θα σου επιτρέψουν να κοιμηθείς και 12 και 1 ή να βγείς για ένα ποτό. Αλλά δεν είναι στο χέρι σου το πότε, ειδικά αν είσαι υπάλληλος.Ας μην κρίνουμε λοιπόν τόσο εύκολα λέγοντας μεγάλες κουβέντες και είδικά όταν δεν ξέρουμε τι σημαίνει σκληρή εργασία. Μην περνάμε στο ντούκου τις εκφράσεις της κοπέλας "αλλα οταν τελειωνει το ξερεις οτι νεκρωνει", "Απο την αλλη βεβαια η δουλεια μου δεν ειναι κουραστικη εμενα". Το αγόρι της ερώτησης φαίνεται πως κάνει μια επίπονη, κουραστική και ίσως χειρονακτική εργασία. Φυσικά και είναι πιθανό να την θέλει λιγότερο όπως και σε οποιαδήποτε άλλη σχέση, αλλά αυτό δεν αποδυκνείεται από το ότι "κοιμάται στις 12:40 στα 10 πρώτα λεπτα της ταινίας".
Έχεις δίκιο στη δική σου ιστορία αλλά μου φαίνεται εξίσου αυθαίρετο να υποθέτουμε ότι το παλικάρι είναι βαρέων και ανθυγιεινών σώνει και ντε. Έχουμε τα εξής δεδομένα:Είναι φρέσκια σχέση απ'ότι φαίνεται, δεν αναφέρει κανένα ιστορικό προ Χριστουγέννων. Πήγε Παρασκευή στις 6 εκεί και μέχρι το Σάββατο το βράδυ πρόλαβε να γίνει έξαλλη και να στείλει και ερώτηση ρωτώντας το κοινό αν έχει δίκιο.Σε αυτά τώρα προσθέτουμε την ομολογία της Εχω την ταση γενικα να πειραζομαι με το παραμικρο και να γκρινιαζω μαζί με το"μου ειπε «θα μου κοψεις και τον υπνο τωρα;» και οτι ειμαι καταπιεστικη".Αν αυτά δεν τα περάσουμε στο ντούκου, θα δούμε ότι οι πιθανότητες να μην τη θέλει είναι ευθέως ανάλογες με το πόσο αργά αλλά σταθερά φουσκώνουν τα τσουρέκια.Δεν είναι καθόλου γοητευτικό να κάνεις τον άλλον να νιώθει ότι η ζωή σου έχει νόημα μόνο όσο εκείνος είναι ξύπνιος και ασχολείται μαζί σου.
#2.Οι γονείς σου είναι ζευγάρι κι επομένως έχουν και ιδιωτική ζωή.Τι κουβεντιάζουν και πώς μεταξύ τους,δεν μπορείς να το ξέρεις ακριβώς κι ας ζείτε 100 χρόνια στο ίδιο σπίτι.Μπορεί ο πατέρας σου όντως να μην είναι τόσο άνετος,όσο δείχνει.Αλλά ύστερα από μια κουβέντα με τη μητέρα σου κι αφού έχει φύγει η πρώτη φούντωση κι αφού έχει πάρει το χρόνο του να το σκεφτεί πιο ψύχραιμα,να έχει μια πιο διαλλακτική στάση απέναντί σου.Μπορεί και να τον πειράζουν αυτά,να λέει άλλα στη μάνα σου,αλλά να μην επιθυμεί σε καμία περίπτωση είτε να σε πικράνει είτε να συγκρουστεί μαζί σου.Όπως λες κι εσύ δεν είναι κι άνθρωπος,που αντέχει τις εντάσεις.Για αυτό το λόγο ίσως να προσπαθεί και η μητέρα σου να τον προστατεύσει.Πιθανόν να μη χρειάζεται αυτή την προστασία,γιατί η προσωπική σου ζωή δεν είναι κάτι,που θα τον ταράξει.Ταράζει εκείνη και πιστεύει,ότι συμβαίνει το ίδιο με τον πατέρα σου.Ή θα ήθελε να πιστέψεις,ότι θα του έρθει κεραμίδα,οπότε ποντάρει στο φιλότιμο σου και ελπίζει να μαζευτείς.Το μόνο μυστήριο είναι τι ακριβώς νιώθει ο καθένας στην περίπτωση της δικής σου οικογένειας.Γιατί το όλο σκηνικό είναι συνηθισμένο και διαδραματίζεται σε πολλά σπίτια.Η μάνα να μπαίνει ως φίλτρο ανάμεσα στη σχέση πατέρα-παιδιού και ενίοτε είτε άθελα της είτε από πρόθεση,να κάνει το σπασμένο τηλέφωνο.Από τη στιγμή που τα λέτε με τον μπαμπά σου και δεν έχετε πρόβλημα,όλα καλά.Κράτησε αυτό.Φρόντισε να διατηρείς ζεστή τη μεταξύ σας επικοινωνία,γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό.Οι γονείς μας,αν και γονείς μας,είναι σαν όλους τους ανθρώπους γύρω μας.Ποτέ δε θα μάθουμε ακριβώς τι σκέφτονται.
#6 Νομίζω ότι δύσκολα έχει κάποιος τη δύναμη να φύγει από μία τέτοια κατάσταση και δεν χρειάζεται κιόλας να πιέσει τον εαυτό του να τη βρει γιατί μετά θα τον βασανίζει η σκέψη «κι αν είχα μείνει;». Νομίζω ότι δύσκολα έχει κάποιος τη δύναμη να φύγει μέχρι που τελικά, και ίσως τελείως ξαφνικά, τη βρίσκει. Και τότε είναι η σωστή στιγμή, η στιγμή που έχει κλείσει ο κύκλος. Με άλλα λόγια θα έλεγα να το ζήσεις, αφού για εσένα είναι τόσο δυνατό, και να το χαρείς όσο περισσότερο μπορείς. Χωρίς να χρειάζεται να απολογηθείς σε κανέναν για αυτό και κυρίως στον ίδιο σου τον εαυτό. Άλλωστε ποτέ τα συναισθήματα ανάμεσα σε 2 ανθρώπους που μοιράζονται μια σχέση δεν είναι ίδια. Καλό είναι επίσης να καταλάβεις ότι δεν είναι απόρριψη γιατί αυτός ο άνθρωπος επιλέγει να είναι μαζί σου τώρα. Απλά δεν τρελαίνεται τόσο. Ε και; Μόνη σου είσαι σε αυτό, όπως μόνη σου ήσουν σε κάθε προηγούμενο και θα είσαι και σε κάθε επόμενο.
Αγαπητο 4, ρατσισμος δεν είναι να περνεις στατιστικα μαθηματικα και να εχεις επιφυλάξεις αναλογα με το τι λενε αυτα. Ρατσισμος είναι επειδη τα στατιστικα μαθηματικα λενε κατι να το θεωρεις αυτοματα βεβαιο ότι όλα τα μελη του συνολου συμπεριφερονται ετσι. Και γιατί είναι ρατσιστικο; γιατί στη στατιστικη ποτε το πορισμα δεν είναι το 100% του συνολου, παντα υπάρχει η μερίδα που χαμηλώνει το στατιστικο ποσοστο της κραταιας συμπεριφορας. Δηλαδη ενω τα στατιστικα είναι χρησιμα στο να δίνουν πληροφορίες για πληθυσμιακες ομαδες δεν είναι ιδιαιτερα χρησιμα στο να δωσουν πληροφορίες για το ατομο.Ρατσισμος είναι όταν προδικαζεις εναν ανθρωπο σε μια συμπεριφορα χωρις να εχεις ατομοκεντρικες πληροφορίες απλα και μονο επειδη η πλειοψηφία εχει καποια στατιστικα χαρακτηριστικα.Η επιφυλακτικότητα σου είναι βασιμη αλλα ώς επιφυλακτικότητα, το να πας απο επιφυλακτικότητα σε σιγουρια είναι αυθαιρετο.Επειδη ο ρατσισμος βασίζεται στο φοβο (όταν ο ελογος φοβος γίνεται αλογος) θα σου δωσω ενα παραδειγμα: Στις περιοχες υψηλης εγκληματικότητας αποφευγουμε να συχναζουμε και όταν μας βγαζει ο δρόμος φροντιζουμε να μην δινουμε στοχο, γιατί είναι υψηλης εγκληματικότητας περιοχες; γιατί εχει πολλους εγκληματίες....είναι όμως όλοι εγκληματίες; όχι. Να πως η στατιστικη μπορει να βγαλει πληθυσμιακο/γεωγραφικο συμπερασμα χωρις όμως να το αναγεις σε ρατσιστικο.Τωρα γιατί αγχωνεσαι; μια δοση ελογης αμφιβολίας το εαν σκεφτεσαι ρατσιστικα ή απλα επιφυλακτικα είναι φυσιολογικο μιας και τα όρια μπορει να είναι δυσδιακριτα, ιδιως σε εποχες που η χρηση του όρου ρατσιστης είναι τόσο απερισκεπτα εκσφενδωνισμενη.Ο πιο ασφαλης οδηγος είναι: μπορεις να γενικολογεις όσο θελεις για λευκους, μαυρους, χριστιανους, αθεους, μουσουλμανους, ελληνες, αραβες, κινεζουν, ινδους κτλ ΑΛΛΑ όταν είναι να μιλησεις για ονοματεπώνυμο για βασιστεις ΜΟΝΟ στα λογια και τις πραξεις του ονοματεπωνυμου ανεξαρτήτως σε πια γενικευση θεωριτικα ανοικει.
#3 Νομίζω οτι όσοι το παίζουν θεματοφύλακες του θεσμού της οικογένειας θεωρουν οτι έχουν δικαίωμα να έχουν αποψάρα πάνω στη δική σου μήτρα και να προσπαθούν να την επιβάλλουν. Και το γεγονός οτι έχουν γονείς-νταντάδες το κάνει ακόμα χειρότερα. Την επόμενη φορά που θα κάνουν τον δερβέναγα στη μήτρα τους απάντα ανάλογα πχ "Του χρόνου θα κάνω παιδί ξαδέρφη αλλά μόνο αν υποσχεθείς οτι θα στείλεις τη μάνα σου να μου το προσέχει όταν δουλεύεω, όπως κάνει με το δικό σου" ή " αφού κόπτεσαι τόσο δώσε μου λεφτά για νταντά, γιατί εγώ δεν έχω γονείς κοντά, κι εγώ θα βάλω μπρος αμέσως" Ολα αυτά με χιουμοριστική διάθεση αλλά θα δεις που θα σταματήσουν. Πάντως από εμπειρία άλλων συγγενών μου η ερώτηση δεν σταματά ποτέ. Ενας ξάδερφος της μητέρας μου παντρεύτηκε νέος και με τη γυναίκα του που τότε ήταν 20, έκαναν ένα παιδάκι, μετά δεν έκαναν άλλο αν και το ήθελαν γιατί η γυναίκα του είχε κάποια θέματα υγείας αλλά μέχρι που το παιδάκι τους έγινε 10 κάποιοι συγγενείς συνέχιζαν να ρωτάνε και να πετάνε σπόντες για δεύτερο παιδί, το οποίο μου φαίνεται απαράδεχτο επειδή ακρβώς εκείνη το ήθελε απλά ήταν επικίνδυνο για την υγεία της. Περιττό να σου πω οτι ακόμα και τώρα που ο γιος τους είναι πλέον 20 υπάρχουν ακόμα συζητήσεις για το τι κρίμα που δεν έκαναν και δεύτερο.Εγώ βγαίνω απ τα ρούχα μου οταν τα ακούω και κάποιες φορές απαντάω ανάλογα όμως πολλές φορές με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν κάνει το "χρέος τους στην κοινωνία" και γι αυτό νομίζουν οτι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να κάνουν τον δερβέναγα στις μήτρες των νεότερων γυναικών της ευρύτερης οικογένειας είναι χαμένος αγώνας.
Εδώ να πω ότι πρόσφατα η ξαδέρφη μου και ο σύζυγός της υιοθέτησαν παιδάκι, για λόγους που ούτε μου γνωστοποίησαν, ούτε με αφορούν. Κάτι πανέξυπνοι λοιπόν συγγενείς αποφάσισαν ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του ζεύγους, μέχρι να έρθει το παιδί ήταν "Μα γιατί υιοθετείτε και δεν κάνετε κάτι άλλο πρώτα (βλ. εξωσωματική)?"
# 5 Αυτές οι συμπεριφορές είναι λίγο αυταρχικές. Για ποιο λόγο να κόψει ο άλλος κάτι που εν τέλει θεωρεί ότι ικανοποιεί τον ίδιο, με όποιον τρόπο, επειδή εσύ δεν γουστάρεις την ιδέα; Δεν μιλάω για την μυρωδιά, την μούρη του άλλου όταν έχει κάνει χρήση, τους κινδύνους και τα μπλεξίματα που μπορεί να έχει. Μιλάω για την ιδεά. Έχεις συνδέσει την χρήση του συγκεκριμένου χόρτου με τον πρώην που δεν σε ικανοποιούσε και σε τριγκάρει. Βρήκες και τον ταλαίπωρο/αδύναμο που δεν ήθελε να σου πει όχι και αναγκάστηκε να σου πει ψέμματα. Κακώς. Έπρεπε να σου πει εξ αρχής ότι θα κάνει ότι νομίζει εκείνος. Δεν μιλάμε για κάποιον που σου δημιουργεί πρόβλημα π.χ. αλκοολικός, τοξικομανής και δημιουργεί πρόβλημα στους γύρω του και στην υγεία του. Μιλάμε για κάποιον που κάνει χρήση μίας ουσίας, που ναι μεν είναι παράνομη αλλά όταν γίνεται ελεγχόμενη χρήση δεν είναι περισσότερο επικίνδυνη από το αλκοόλ, ας πούμε. Και με το να μην κάνει χρήση μπροστά σου ή γενικά να μην σου το επιβάλλει, δείχνει ότι σε σέβεται. Τώρα αν εσύ μπαίνεις στη λογική αν έχει κάνει χρήση ή όχι γιατί δεν μπορείς να το καταλάβεις καν, ε, τρώγεσαι με τα ρούχα σου. Ήσουν πολύ απόλυτη. Απορώ, αν σου έλεγε δεν το κόβω, τι θα έκανες; Θα χώριζες;
Ισως η αντιμετώπιση ήταν λάθος εκ μέρους της γιατί υπέθεσε οτι ο νυν θα είχε την ίδια συμπεριφορά με τον πρώην, όμως ας την καταλάβουμε και λίγο κάηκε απ τον χυλό και φυσά το γιαούρτι. Το λάθος του είναι οτι υποσχέθηκε οτι θα το κόψει και δεν το έκανε κι αυτό δημιουργεί έλειψη εμπιστοσύνης γιατί της απέκρυψε κάτι. Αν της είχε πει θα προσπαθήσω, ίσως κάποιες φορές καπνίσω όμως σου υπόσχομαι οτι η συμπεριφορά μου απέναντί σου δεν θα αλλάξει εξαιτάς του μπάφου και εκείνη το αποδεχόταν τότε ναι θα είχε αδικο εκείνη. Ομως τώρα της δινω ένα δικιο γιατί κλονίστηκε η εμπιστοσύνη της. Ναι ήταν απόλυτη και αντέδρασε υπερβολικά όμως κι ο άλλος δεν φέρθηκε εντελώς σωστά.Ως προς την χρήση τώρα νομίζω οτι είναι λίγο υπερβολική γιατί δεν αντιδρά ο κάθε οργανισμός το ίδιο. Και ναι #5 αν ακούσει Πάολα ένα βράδυ που βγήκες με τους φίλους σου δεν σε κάνει σκυλά. Το ίδιο είναι και ο μπαφος, και μιλώ από προσωπική εμπειρία. Ειχα έναν πρώην (είναι πρώην για λόγους πέραν του μπάφου) που κάπνιζε ένα τσιγάρο σχεδόν καθημερινά. Δεν ήταν τομάρι κι άνεργος, ίσα ίσα είχε μια καλή δουλειά και ήταν κοινωνικός. Ο μπάφος δεν επηρέαζε την συμπεριφορά του, το έκανε επί πολλά έτη και ήξερε να το κοντρολάρει. Ισως μια μέρα να κάπνιζε παραπάνω όμως αυτό δεν επηρέαζε την συμπεριφορά του ως προς εμένα ούτε τον έκανε junkie. Και αν και δεν του το είχα ζητήσει δεν κάπνιζε ποτέ μπροστά μου επειδή εγώ δεν κάπνιζα τίποτα. Επομένως μην ανησυχείς τόσο. Κανε μια κουβέντα μαζί του και μην είσαι τόσο απόλυτη. Εφ όσον η κοινή σας ζωή δεν επηρεάζεται μην του απαγορεύεις να κάνει κάτι που τον ευχαριστεί αραιά και που. Ο πρώη και ο νυν δεν είναι το ίδιο άτομο και δεν αντιδρούν το ίδιο στον μπαφο.
#1.Μία φορά δηλαδή κοιμήθηκε νωρίς.Γιατί το 1 με το 1 παρά είκοσι δεν είναι και τεράστια διαφορά.Και μπορεί απλά να βαριόταν την ταινία.Όπως μπορεί γενικά να χαλαρώνει πολύ πιο εύκολα μαζί σου.Είναι άλλο πράγμα να μιλάς στο τηλέφωνο,όπου αναγκαστικά,για να διατηρήσεις την επικοινωνία,πρέπει να είσαι σε εγρήγορση.Δεν έχεις κι άλλο τρόπο,για να είσαι κοντά με τον άλλο,να τον χορτάσεις.Κρέμεσαι απ'τα λόγια του.Η αγκαλιά από μόνη της είναι επικοινωνία.Τα βλέμματα,το χάδι,οι δραστηριότητες που θα κάνετε μαζί.Πολύ περισσότερες πληροφορίες αβίαστα.Άλλο να παλεύεις να χαλαρώσεις μόνος από την ένταση της ημέρας,γυρίζοντας σαν το αρνί στη σούβλα,κι άλλο να αφήνεσαι στη ζεστασιά της φυσικής παρουσίας του άλλου.Γενικά υπάρχει διαφορά σε μια σχέση από απόσταση,όπου παρεμβάλλεται ένα μέσο,κι άλλο το από κοντά.Μάλλον τα ξέρεις αυτά,αλλά απογοητεύτηκες,γιατί είχες άλλες προσδοκίες πηγαίνοντας εκεί να τον δεις.Προσδοκίες που στήριξες στην επιθυμία σου και σε ό,τι φαντάζεσαι από το τηλέφωνο,γιατί την πραγματική,καθημερινή του ρουτίνα και τον ίδιο ακόμα δεν τα γνωρίζεις αρκετά.Δεν μπορείς να ξέρεις κι εσύ πώς θα είσαι τις επόμενες φορές,που θα έρθει.Τι βδομάδα μπορεί να έχεις περάσει,τι να σου έχει χαλάσει τη διάθεση κτλ.Το να λες εγώ δε θα συμπεριφερόμουν έτσι,είναι μια κουβέντα.Όπως κι ότι δε θα τον πείραζε,να μην είσαι στο 100%,αλλά στο 85%.Καταλαβαίνω,ότι όταν βρίσκεσαι με τον άλλο μια στο τόσο,θέλεις η μέρα να είναι σούπερ,γιατί δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες,αλλά δεν μπορεί να είναι πάντα έτσι.Μπορεί να μη σε θέλει κι αρκετά;Μπορεί κι αυτό.Λίγο τον πήχη πιο κοντά στην πραγματικότητα και θα δείξει.
Θα αντιστρέψω το συλλογισμό της κοπέλας. Ακριβώς επειδή όταν είσαι μακριά με τον άλλο θέλεις να είναι σούπερ, ΔΕΝ βάζεις ταινία για να μην ροκανίσεις τον χρόνο μαζί του. Άρα εγώ καταλαβαίνω ότι αυτή δεν τον θέλει αρκετά και αυτός είναι απογοητευμένος που αυτή μετά από τόσες μέρες θέλει να κάθεται να βλέπει ταινίες ενώ είναι κάτι που το κάνει και μόνη της. Όπως βλέπεις φίλη της ερώτησης είναι όλα πολύ σχετικά.
#3Όσοι μιλάνε εκ του ασφαλούς, για ό,τι και αν μιλάνε, χρειάζονται μια υπενθύμιση του βολέματος τους. Κι ας ξέρουν καλά τη δική μας κατάσταση. Πριν λίγο καιρό χρειάστηκε να υπενθυμίσω σε συγγενή μου ότι ο άντρας της είναι δικηγόρος, εκείνη συνταξιούχος δικηγόρος, ζει στη Θεσ/νίκη οπότε υπάρχουν βασικές διαφορές που κάνουν εμένα να μην κανονίζω ταξιδάκια αναψυχής όσο συχνά το κάνει εκείνη. Είχε όλες τις καλές προθέσεις όταν το πρότεινε, έχει εμπράκτως δείξει το ενδιαφέρον της για την ψυχική μου υγεία, αλλά στην προκειμένη χρειάστηκε να πω "συγνώμη, νομίζω μπήκε η Μαρία Αντουανέττα στη γραμμή, κλείσε και ξαναπάρε". Το έπιασε βέβαια γι'αυτό και το είπα, διαφορετικά θα ήμουν πιο σαφής, όπως όταν είπα σε φίλη ότι είναι εύκολο να έχει ιδέες και να κατακρίνει όσες δεν τις υλοποιούν, όταν εκείνη παρκάρει κυριολεκτικά τα παιδιά της όποτε θέλει στη πεθερά της, και ότι αντίστοιχα θα μπορούσαν να την κρίνουν ότι τα παραμελεί σε κάθε ευκαιρία. Σε αυτούς που δείχνουν αναισθησία με μια εσάνς ανωτερότητας, προτείνω το "όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος". Πιάνει και στους μεγαλύτερους και στους νεότερους. Ένα ακόμα αγαπημένο που έχω κάνει με μεγάλη επιτυχία είναι, όταν υπάρχει φαγητό κάπου γύρω, να χώσεις κάτι στο στόμα τους ή να φέρεις το πιάτο μπροστά στα μούτρα τους λέγοντας "γιατί δεν τρως κάτι", ανάλογα το θάρρος πάντα. -----------------------------------Τώρα, σε περίπτωση που θα ήθελες να κάνεις παιδί αλλά σε αγχώνει το ότι είστε ολομόναχοι, θα ήθελα να μοιραστώ το εξής: Είμαι κι εγώ κατά κάποιον τρόπο ξενιτεμένη, οι δικοί μου είναι πολλά χιλιόμετρα και πάνω από 100 ευρώ πήγαινε-έλα μακριά, ζω στην Αθήνα, και όποτε σκεφτόμουν (και σκέφτομαι) τα διάφορα σενάρια που μπορεί να συμβούν αν μείνω έγκυος και αν έχω παιδί, με πιάνει απελπισία. Λόγω δε έντονου στρες τα τελευταία χρόνια, είχα σαμποτάρει κάθε πιθανότητα εγκυμοσύνης, και είχα πείσει τον εαυτό μου ότι απλώς δεν τυχαίνει. Αλλά ήμουν τρομοκρατημένη, γιατί ποτέ στη ζωή μου δεν ένιωθα τη μοναξιά και την ανασφάλεια που νιώθω στην Αθήνα. Η πόλη μου, χίλια κακά έχει ως επαρχία αλλά σε δύσκολες στιγμές δεν απελπίζεσαι. Καταρρέεις, αλλά δεν απελπίζεσαι (αν είσαι ψυχικά υγιής). Στην Αθήνα ουσιαστικά δεν έχουμε κανέναν που θα μπορούσε να βοηθήσει, μάλλον να επιβαρύνει, αλλά βλέπω ότι είναι και πρακτικά δύσκολο να βοηθήσεις ή να συμπαρασταθείς, μόνο αν έχεις την τύχη να είσαι δίπλα δίπλα. Θεωρητικά δε θα έπρεπε να χρειάζεται, θα έπρεπε το κράτος να παρείχε την αυτονόητη υποστήριξη που στην επαρχία σε μεγάλο βαθμό καλύπτουν οι άνθρωποι, αλλά τι να λέμε τώρα. Αν θέλεις να κάνεις παιδί αλλά ανησυχείς για το πώς θα είστε μετά και αν θα τα καταφέρετε, προσπάθησε να μην σκέφτεσαι τι μπορεί να πάει στραβά. Αν κάτι πάει πραγματικά πολύ στραβά και δεν είναι στον έλεγχο σου η εξέλιξη του, δεν έχει σημασία που ζεις (δεν εννοώ σε καλύβα στο βουνό). Είναι σκληρό και θλιβερό και ίσως ανελέητα αγχωτικό αυτό που λέω, αλλά η συνειδητοποίηση του σε κάνει να παίρνεις και πιο συνειδητές αποφάσεις, ώστε να μην αμφιβάλλεις αργότερα αν πήρες τις σωστές. Όποιες κι αν είναι.Και τώρα που είπα ανελέητα: No mercy στους βολεμένους. Είτε με το γάντι είτε με μαχαίρι, αναλόγως.
Σχετικα με το παραπονο ότι οταν είσαστε μακρια μενει μεχρι τις 1-2 online αλλα απο κοντα κοιματε μεταξυ 9 και 12.40(δηλαδη κοντα στις 1) υπάρχει εξηγηση. Οι ανθρωποι καταλαμβανουμε χωρο, όταν δεν είσαι εκει δεν καταλαμβανεις χωρο και αρα του λειπει η φυσικη σου παρουσία...όταν όμως είσαι εκει καταλαμβάνεις τον χωρο και αρα δεν του λειπεις, είναι πιο χαλαρα γιατί είσαι εκει. Μην υποτιμαμε την ψυχολογικη και συναισθηματικη επιρροή της φυσικης παρουσίας."Ειμαι εδω, είναι εδω, είναι όλα καλως καμωμενα,νυσταξα..." vs "ειμαι εδω, είναι αλλου, δεν είναι ολα καλως καμωμενα, νυσταξα αλλα θελω να της μιλήσω, να την δω κτλ"Καντε απογευματινο σεξ και απολαυστε τον χωριάτικο υπνο (που είναι και βαρυς και καλυτερος) και ξενυχτατε με την βοηθεια της ΔΕΗ αργότερα.
#1. Δυσκολεύομαι λίγο να καταλάβω την απάντηση της Λένας ως προς το δεύτερο σκέλος. Γιατί έχει δίκιο που την πειράζει; Πρέπει ο τρόπος που δείχνει το ενδιαφέρον του ο άλλος να είναι ίδιος με τον δικό μας; π.χ. Ξενυχτάω άρα πρέπει να ξενυχτάς κι εσύ; Εγώ τα τελευταία έχω καταλάβει ακριβώς το αντίθετο. Πως ο καθένας έχει τον τρόπο του και αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο ένας θέλει παραπάνω κι ο άλλος λιγότερο. Έχουμε επίσης διαφορετικούς χρόνους απόκρισης και εκδήλωσης των συναισθημάτων μας. Όταν κάτι με πειράζει πλέον, λέω στον εαυτό μου: κοιμήσου και ξανασκέψου αύριο πόσο πολύ σε πειράζει. Τις περισσότερες φορές ούτε που θυμάμαι να ξανασκεφτώ αυτό που με πείραξε. Κατάλαβες ότι τη θέλει λιγότερο από ότι εκείνη θέλει αυτόν μόνο από το γεγονός ότι κοιμήθηκε; Κι εγώ σηκώνομαι κάθε μέρα στις 6 (κάτι που σιχαίνομαι και δεν αντέχω) και αν δεν κοιμηθώ το μεσημέρι,στις 11 το βράδυ είμαι σαν ζόμπι. Δεν έχει να κάνει με κανέναν άλλον το πόσο κουρασμένη νιώθω το βράδυ και αν μου παραπονιόταν ο σύντροφός μου για αυτό, ειλικρινά δεν θα τον καταλάβαινα. Ναι υπάρχουν και εξαιρέσεις που θα ξενυχτήσω αλλά δεν είναι ο κανόνας. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως βγήκαν αυτά τα συμπεράσματα.....
Κ εγώ διαβάζοντας την ερώτηση κ την απάντηση της Λένας (πριν διαβάσω τα σχόλια), αναρωτιόμουν "γιατί τον κράζουμε τον άνθρωπο";Φίλη της ερώτησης, θα είχες δίκιο να νευριάσεις αν ερχόσουν μετά απο μέρες κ σου έλεγε ότι είχε κανονίσει να βγει με τον κολλητό του, που τον βλέπει κάθε μέρα πχ.Νύσταξε ο άνθρωπος στη 1 τη νύχτα, νομίζω δεν είναι 18άρης μη εργαζόμενος για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό που ζητάς...
#3 Η ενδεδειγμένη απάντηση είναι "Ο δικός σου χρόνος θα τελειώσει αν μου ξαναπείς για το πότε και αν θα κάνω παιδί". Άει στο καλό με τον κάθε αδιάκριτο. Ναι, μπορεί να έχει γνώμη. Όχι, δεν μπορεί να την εκφράζει. Να την κρατήσει για τον εαυτούλη του.
#7Eνδιαφέρουσα ερώτηση!Πρώτον υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εγωϊσμού κι εγωκεντρισμού. Δεν ταυτίζονται. Το πρώτο είναι δομικό στοιχείο της προσωπικότητας (το Εγώ) και γίνεται προβληματικό όταν τείνει να υπερκαλύπτει τις ανάγκες των άλλων ή να μπαίνει ως προκάλυμμα όσων μας συμβαίνουν ("μα γιατί σε μένααααααα;"). Το δεύτερο είναι παιδική ασθένεια που έγκειται στο να νομίζουμε ότι όλα μας επηρεάζουν ενώ δεν είναι έτσι (προϋπόθεση ορισμού του είναι να μην βάζουμε την δική μας ανάγκη πάνω από του αλλουνού, και να μην διεκδικούμε τον έλεγχο πάνω στην κατάσταση). Δεύτερον η πάταξη του εγωϊσμού δεδομένου του παραπάνω δεν είναι κάτι που ξυπνάς μια μέρα και συμβαίνει αυτόματα επειδή το αποφάσισες ή συντρέχουν οι αιτίες για να γίνει (πχ. έγινες γονιός, δημιούργησες αποκλειστική σχέση, ανέλαβες φιλανθρωπικό έργο κλπ). Αντίθετα είναι μακρόχρονο συνειδητό ταξίδι και απαιτεί μεθόδους συγκεκριμένες και πειθαρχία. Και πειθαρχία σημαίνει ακριβώς να μάθεις να κάνεις πράγματα που ΔΕΝ σου αρέσουν και που ΔΕΝ χρειάζονται αιτιολόγηση/δικαιολόγηση απαραιτήτως για να πεισθείς να τα κάνεις (περίπου αυτό που κάνει ο στρατός δηλαδή, και γι'αυτό και τον σιχαίνονται όλοι. Ο γονεϊκός ρόλος είναι θητεία.). Άμα καταφέρεις να κάνεις κάποια βηματάκια σ'αυτό το μονοπάτι θα διαπιστώσεις ότι είναι απελευθερωτικό τελικώς, αλλά πρέπει να τα κάνεις για να το κατανοήσεις, και φίλη μας δεν είναι εύκολο. Να τα λέμε κι αυτά. Καλή επιτυχία και με το καλό τα μωράκια σου!
#1 δεν συμφωνώ με την Λένα, λες οτι έχει κουραστική δουλεία και οτι έχει να ξυπνήσει νωρίς το πρωί οπότε το καταλαβαίνω να κοιμάται ο άνθρωπος. Επίσης μπορεί να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που σκέφτεσαι (ξέρω πως δεν είναι σωστό να βάζουμε τον εαυτό μας μέσα στις ερωτήσεις αλλά θα το κάνω και ελπίζω να με συγχωρέσετε). Π.χ. εγώ με το αγόρι μου οταν ειμαστε μακρια και μιλάμε μεσω μηνυματων κλπ κοιμαμαι αρκετα αργα, οταν ημαστε μαζι ομως και περνάμε καλα κλπ χαλαρωνω τόσο πολύ που και εμενα με παίρνει ο ύπνος αμέσως.Με αυτό θέλω να πω πως υπάρχουμε και εμείς, οπότε κοιταξε πως σου συμπεριφέρεται σε όλα τα αλλα και μετά προσθέτεις και αυτό αν είναι, αλλα μην τον κρίνεις μόνο απο αυτο ειναι κρίμα
#6 Αγαπητό 6 επειδή έστειλες ένα μικρό μήνυμα προσπαθώντας να κρύψεις τα περισσότερα φοβάμαι λίγο είναι μια αλήθεια.. Από αυτά που έστειλες δεν μου φαίνεται σαν να είστε σε σχέση, αλλά πως εσύ τον κυνηγάς και αυτός το παίζει βαρύ πεπόνι και δύσκολο και μια στο τόσο θα κανει κάποια κίνηση που θα σε κάνει λίγο χαρούμενη και θα το μεταφράζεις ως..θεϊκό δώρο/οτι σε θέλει οντως κλπ. Ακόμα και αν όλα αυτά δεν ισχύουν και λέω βλακείες το γεγονός πως λες οτι τον θέλεις παραπάνω αλλά δεν μπορείς να του το πεις θα σηκωθεί να φύγει, δεν το λες καλό.. Οπότε η απορία μου είναι γιατί μένεις; Θέλεις παραπάνω και αυτός δεν έχει καμία όρεξη να στα δώσει γιατί να μείνεις και να ελπίζεις σε ένα θαύμα πως θα αλλάξει κάποια στιγμή? Δεν πρόκειται..πάρε μια ανάσα και άσε την ιστορία για να ηρεμήσεις λίγο και μετά όταν σου περάσει θα δεις ποσο καλύτερα θα εισαι
Πόσο εύστοχα όσα έγραψες. Θα συμπληρώσω ότι λογικά αγαπητή 6 δεν έχεις αρκετή εμπειρία από σχέσεις και σε ενοχλεί η σκέψη 'μα πώς γίνεται να μη με θέλει;', έρχεται ο εγωισμός και αναγκη επιβεβαίωσης. Και ποιος δεν το χει παθει...Ίσως και το γεγονός ότι τον θες διακαως να πηγάζει από το ότι το βλέπεις σαν προκληση. Το θέμα είναι να αναρωτηθείς αν αξίζει να περάσεις τόσο δράμα για αυτο το 'θαύμα'. Η ζωή συνεχίζεται. Και πόσο κελεπούρι είναι πια που σε έχει κάνει να υπεραναλυεις τα πάντα και να φοβάσαι, λες και απενεργοποιεις βόμβα; Η απόρριψη πονάει γιατί μας ρίχνει την αυτοεκτιμηση, αφού εξυψωνουμε μαγεμένοι τον άλλο. Μέχρι να πούμε ένα "εσύ χάνεις!" και να πάμε παρακατω που με τα χρόνια γίνεται πιο εύκολο.
#3 όταν κάνεις παιδάκι, μετά θα σου λένε: "άντε. ακόμα να κάνετε δεύτερο?", "δεν είναι ωραίο να είσαι μοναχοπαίδι" , "να του κάνετε ένα αδελφάκι να έχει παρέα. μην είστε εγωϊστές", "άντε τι περιμένετε?", "ένα ίσον κανένα"!! Ω ναι. τα έχω ακούσει όλα αυτά (και χειρότερα, που θα χαλαστώ αν τα επαναλάβω)!! Το χειρότερο είναι ότι τώρα πια που είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα κάνω άλλο παιδί, με κοιτούν κάποιοι τέτοιοι με λύπηση που έμεινα στο ένα παιδί. Σαν να είμαι μισερή η κακομοίρα!! :) Είναι πολύ άκυρο το σκηνικό. Ανάξιο λόγου και ενασχόλησης. Οπότε μη δίνεις σημασία. Μην απαντάς καν. Κάνε σαν να μην ακούς!!
#2Πολλοί γονείς δεν μπορούν να διαχειριστούν με ψυχραιμία την προσωπική/ερωτική ζωή των παιδιών τους, δεν είναι και παράλογο βέβαια αν μπορείς να μπεις στη θέση τους, οπότε καλό είναι με αυτούς τους γονείς λίγα λόγια και ελάχιστες πληροφορίες. Αν χρειάζεσαι συμβουλή ή μια γνώμη ενός μεγαλύτερου που σε γνωρίζει, ο μπαμπάς σου είναι καταλληλότερος. Με τη μαμά κάνε ένα fade out σ'αυτά τα θέματα. Δε θα σταματήσει ποτέ να φρικάρει, ακόμα κι αν βρεις τον άντρα των ονείρων *της*. Αλήθεια, μόνο σ'αυτό το θέμα φρικάρει;"Η μάνα μου καταφέρνει πάντα να εκνευρίσει το συνομιλητή της και να τον βγάλει εκτός εαυτού. Η οποία όταν φρικάρει είναι πραγματικά ανυπόφορη.""Είναι πάρα πολύ ευαίσθητος και υποφέρει από κρίσεις πανικού. Και δεν αντέχει πραγματικά καθόλου τις εντάσεις." Στο θέμα μας, μιλώντας για τα προσωπικά σου στη μαμά σου, της δίνεις λόγους να φρικάρει και να προκαλεί, έμμεσα ή άμεσα, εντάσεις που αναστατώνουν τον μπαμπά σου. Έχει τύχει να δεις κάποιον πανικόβλητο να φωνάζει στους άλλους, μη πανικοβλημένους "μην αγχώνεστε, όλα καλά, μη λιποθυμήσετε, όλα είναι υπό έλεγχο". Δεν βλέπει ότι οι υπόλοιποι είναι κουλ. Βασικά, δεν βλέπει τίποτα γιατί είναι θολωμένος από το δικό του άγχος.Στην ηλικία που βρίσκεσαι είναι πολύ φυσιολογικό να προβληματίζεται κανείς και να αναθεωρεί τις σχέσεις του. Δοκίμασε να έρθεις ακόμα πιο κοντά με τον μπαμπά σου, όχι μόνο μιλώντας για τις σχέσεις σου, γενικότερα, να περνάτε χρόνο μαζί οι δυο σας σε κάθε ευκαιρία, θα νιώσετε πολύ όμορφα και οι δυο.
#4Βρε πουλάκι μου έχεις σκεφτεί ότι αυτός ο άνθρωπος έφυγε ίσως από την χώρα του επειδή αυτό που φοβάσαι είναι ένας λόγος που δεν νιώθει εκεί καλά με τον εαυτό του; Έχουμε ζεύγος πακιστανών στο σχολείο μας με το παιδάκι τους μια χαρά κι ουδέποτε μου πέρασε από το μυαλό ότι την δέρνει στο σπίτι ή της κακοφέρεται ή την υποτιμά και τέτοια. Οι άνθρωποι δείχνουν να είναι πλήρως ενσωματωμένοι στην κοινωνία ενός δυτικού κράτους. Κάποιοι μετανάστες θέλουν να ενσωματωθούν. Υπάρχει λόγος που το θέλουν. Σωστά;
Πράγματι, είχα γνωρίσει έναν Ιρανό που είχε την δυνατότητα στην χώρα του να βάζει τα πενταπλάσια από ότι εδώ στην Γερμανία. Ο λόγος που δεν πήγαινε ήταν γιατί ήθελε να ζει με την γυναίκα του ελεύθερα. Εννοώ χωρίς αυτή να περιορίζεται, χωρίς να χρειάζεται να κουκουλώνετε και χωρίς ο Νάσερ να πρέπει να μπει σε στερεότυπικές συμπεριφορές που απεχθάνεται. Κυρίως ανέφερε ότι αν η γυναίκα του δεν θα περνούσε καλά και αυτό δεν το ήθελε. Έχω πολλά χρόνια να τον δω γιατί μετακόμισαν σε μια περιοχή που ήθελε να έχει μεγαλύτερο ποσοστό ξένων. Διότι αντιμετώπιζε ρατσισμό λόγο προφοράς και επειδή είναι πιο μελαχρινός από ότι βιολογικοί Γερμανοί εδώ στα πέριξ.